Trello Vodič za početnike: Kanban Can-Can

Upravljanje zadacima važan je dio svakog projekta. Ispravljanje može biti razlika između uspjeha i neuspjeha. Srećom, ako se trebate organizirati, na raspolaganju vam je puno pomoći. Na raspolaganju je mnogo dobrih, besplatnih alata za olakšavanje stvari, a među njima je i Trello. Iako je to prilično jednostavno, sastavili smo ovaj Trello vodič za početnike kako bi prijelaz bio još glađi.


Imamo i Asana vodič za početnike ako je taj program prikladniji za vas. Ako želite vidjeti kako se njih dvoje spremaju, pročitajte našu usporedbu Trello vs Asana.

Trello je jednostavan i učinkovit alat za upravljanje i organiziranje zadataka. Namijenjen je timovima kao način organiziranja predmeta unutar projekta, ali nema razloga da ih sami ne možete koristiti. Prilično je svestran i ima puno mogućnosti prilagodbe, kao što možete pročitati u našoj Trello recenziji.

To znači da ga možete lako postaviti za različite zadatke.

Za naprednije značajke, poput upravljanja resursima i praćenja troškova, možda biste trebali pogledati složenije alate. Naš popis najboljih softvera za upravljanje projektima je sjajno mjesto za početak.

Korištenje Trello-a je povjetarac. Mi ga sami koristimo na Cloudwards.net-u za upravljanje našim tijekom rada, a ako to nije preporuka, ne znamo što je.

Prijaviti se

Da biste se prijavili, jednostavno ispunite jednostavan obrazac i odgovorite na e-poruku s potvrdom. Zatim možete krenuti ravno postavljanju svoje prve ploče koja već sadrži nekoliko stupaca uzorka.

Trello-znak-up

Osnovni Trello račun je besplatan i omogućava vam da napravite većinu onoga što trebate. To nije aplikacija za koju se prijavljujete samo kako biste otkrili da prekoračite njene granice unutar sati. Osnovni paket odličan je i ne morate ga nadograditi.

Ako se ipak želite prijaviti za njegov zlatni paket, ima puno toga za voljeti. Granica privitka povećava se sa 10MB na 250MB. Svojim daskama možete dodati prilagođene pozadine i postoje brojne zabavne značajke, poput naljepnica, prilagođenih emojisa i power-ups.

Paket zlata iznosi 45 dolara godišnje, tako da ni on neće slomiti banku. Uz pokretanje u vašem pregledniku, Trello je dostupan i za Android i iOS, tako da možete upravljati stvarima i u pokretu..

Što možete učiniti s Trellom?

Možda ćete se upoznati s Trellom putem poziva tima ili kompanije, u tom slučaju ćete u početku raditi s njihovim odborom. Ako ga pokrećete prvi put, morat ćete stvari sami postaviti.

Da biste to učinili, započnite sa zadanom pločom koja vam je namijenjena ili kliknite gumb “zajednice” u gornjem lijevom kutu zaslona. Ako već imate ploče, tamo ćete ih moći prebacivati. U bilo kojem slučaju, da biste stvorili novi, samo kliknite “stvori novu ploču” kako biste otvorili novi dijalog ploče, prikazan u nastavku.

Trello-create-ploču

Tamo možete imenovati novu ploču, odabrati boju pozadine ili sliku i odlučiti želite li je učiniti privatnom ili javnom. Čitav Internet bit će vidljiv javnom pločom, što je sjajno ako imate mjesto održavanja ili javno okupljalište, ali manje ako organizirate vaš popis čajeva u uredu.

Nakon što odaberete željenu opciju, kliknite “Create board” i voila. Vaša nova ploča pojavljuje se u svom sjaju.

Trello-ploča

U srcu je Trello ploča s kanbanom koja vam omogućuje premještanje rada iz stupca u stupac. Kada stvorite novu ploču, vidjet ćete tri stupaca ili popisa koji su već dodani: „učiniti“, „raditi“ i „gotovo“. To vam daje ideju kako postaviti svoje Trello projekte.

Vaš tijek rada trebao bi se odvijati s lijeva na desno, ali možete dodati onoliko intermedijarnih faza koliko vam treba.

Rad sa popisima

Možete koristiti popise pripremljene kao gotove popise obaveza ili ih, ako želite, preimenovati kako bi predstavljali različite faze vašeg projekta.

Ako vam je potrebno više od tri kategorije, kliknite “dodaj na popis” da biste stvorili još jednu. Opet ih možete nazvati kako god želite pa postoji mnogo prostora za kreativnost. Na primjer, možete imenovati svaku listu po članu tima ili drugoj grupi u vašoj tvrtki kako biste odredili kome je dodijeljeno.

Možete imati nepriznati stupac slijeva za članove tima koji biraju posao, a slijede stupci koji prikazuju u kojoj se fazi rad nalazi. Mnogo je načina kako ga koristiti. Razmislite kako da podijelite svoje zadatke, a zatim stupce imenovajte u skladu s tim.

Dodavanje karata

Popisi su u početku prazni, ali djeluju kao nositelji kartica. Možete ih dodati klikom na “dodaj karticu”. Zatim nazovite karticu prema zadatku koji želite da predstavlja, kliknite “dodaj karticu” i gotovi ste.

Karte možete premještati s drugog mjesta povlačenjem i ispuštanjem. Kada je premjestite, svi koji rade na toj određenoj stavci dobit će poruku koja im govori da je premještena, tako da tko treba pogledati je dalje, može nastaviti dalje, bez obzira sjećate li se da im kaže.

Klikom na karticu otvara se dijalog koji vam omogućuje da komentirate, vidite prethodne aktivnosti povezane s njom i dodijelite članovima tima iste. Možete gledati određene kartice kako biste bili sigurni da ste obaviješteni o promjenama.

Trello-kartica-detalj

Također možete dodati rokove i postaviti poruke kako bi podsjećali ljude kada im se približavaju. Iako nam se to nikada ne događa, čuli smo da su propušteni rokovi negdje drugdje.

Čineći ga boljim

Ako kartice želite učiniti što atraktivnijima, možete im dodati naljepnice. Naljepnice su slike koje možete pronaći klikom na “naljepnice” u izborniku s desne strane zaslona. Mogu se prevući na kartice i izvrstan su način da ih se vizualno istakne.

Trello naljepnica

Dvanaest se nudi u besplatnom paketu, a više ih je dostupno ako nadogradite na plaćeni plan. Nadogradnja također omogućava upotrebu vlastitih slika. Na primjer, korištenje dizajna vaše tvrtke izvrstan je način dodavanja vlasništva nad svojim projektima.

Trello naljepnice

Možete dodijeliti i naljepnice za kartice, što je u osnovi samo kodiranje bojama neobaveznim tekstom. To je još jedan koristan način njihova kategoriziranja i učiniti da vaše ploče vizualno budu čitljive.

Ako želite još više podijeliti karticu, možete dodati kontrolni popis koji će pokazati što treba učiniti kako biste je dovršili. Popisi uključuju posebne pod-zadatke koje možete označiti dok radite kroz njih. Korisna traka pokazuje koliko ste blizu dovršetku, što je posebno korisno ako imate puno stvari koje trebate ispuniti.

Trello-Kontrolni popis

Zaokruživanje Osnove

To su osnove upotrebe Trella. Možete postići puno sa samo osnovnim funkcijama, a možete mnogo učiniti da to prilagodite svojim potrebama.

Brz je, intuitivan i reagira. Korisničko sučelje lako se čita, a većina onoga što se nalazi može se shvatiti ako ga pogledate. Nikada nismo morali pregledavati stranice pomoći pri korištenju, a nikad prije nego što smo napisali ovaj vodič.

Ako trebate, sustav pomoći je sveobuhvatan i sadrži preko 200 članaka koji objašnjavaju kako sve to funkcionira. Postoji i aktivni forum zajednice. Ako ne možete pronaći odgovor na svoje pitanje, vjerojatno ga možete dobiti u roku od nekoliko sati. Možete zatražiti pomoć Trellovog tima za pomoć putem kontakt obrasca.

Trello-kontakt

Izgradite svoj Trello tim

Na vrhu glavnog zaslona nalaze se mali krugovi koji predstavljaju ljude koji imaju pristup svakoj ploči. U krugovima ćete vidjeti slike profila ljudi ako su ih postavili ili njihove inicijale. Da biste pozvali više ljudi, kliknite na malu figuru s plusom pored nje desno od trenutnih korisnika.

Trello-pozvati

Ako vaše poduzeće koristi nekoliko odbora, možda biste željeli otići dalje i osnovati tim. Kao i na daskama, možete pozvati ljude u timove koje stvarate.

Trello-tim

Kad članove svog tima pripremite za rad, možete stvoriti razne ploče koje su vam potrebne. Njima se može upravljati kao i prije. Jedna od zgodnih značajki je da udružene ploče možete povezati sa svojim timom. To vam omogućuje da radite stvari poput obavještavanja svih o Trello promjenama putem Slacka.

Ako vaš tim koristi Slack za redovitu komunikaciju, korisno je vidjeti promjene Trello na istom mjestu. Kako biste koristili Slack za svoj tim, pročitajte našu najbolju pohranu u oblaku za članak o Slacku.

Trello-tim-upravljanje

Delving Deeper – Trelloove napredne funkcije

Nakon što ste upoznati s osnovama Trello-a, postoji nekoliko korisnih trikova koji će vam pomoći da izvučete više iz toga. Možete privući privitke karticama da biste ih podijelili. Popise možete stvoriti dvostrukim klikom i možete prikazati popis prečaca na tipkovnici pritiskom na “?” na tipkovnici.

Trello ima korisne značajke i na svojim ekranima s opcijama. Postoji način slijepca u boji, pa ako ste svoje kartice kodirali bojama, možete biti sigurni da svi mogu vidjeti što je. Možete i postaviti stvari poput dvofaktorske provjere identiteta ako želite zaštititi svoj račun od cyber kriminala.

Moguće je i preuzimanje osobnih podataka koje Trello zadržava na sebi. Iako nemamo bilo kakvih posebnih briga o privatnosti Trella, to je lijepa osobina. Naš članak o tome kako zaštititi svoju privatnost daje upute o tome što možete učiniti da vaše podatke ostanu privatne na webu. Više korisnih savjeta možete pogledati u dokumentaciji Trello.

Apptastične integracije

Još jedna sjajna značajka koju Trello posjeduje je pojačana snaga. Omogućuju vam da ga integrirate s mnogim drugim aplikacijama i uslugama. Oko 30 ih pruža Trello, ali dostupna su i druga, dodatna napajanja treće strane. Previše je podržanih usluga za detalje, ali izbor uključuje Twitter, Gmail, GitHub, Salesforce, SurveyMonkey i Jira.

Postoji i kalendar, tako da možete odmah vidjeti što treba učiniti kada. Međutim, morat ćete nadograditi svoj račun da biste koristili više nadopuna.

Završne misli

Uz milijun korisnika dnevno, lako je razumjeti zašto je Trello nedavno procijenjen na 400 milijuna dolara. Za početak je jednostavan i besplatan, pa je vrijedno provjeriti imate li na tržištu novi softver za upravljanje zadacima. Čak i ako niste, njegova sposobnost obveza može biti vrijedna provjere kako bi se što više organizirala.

Ako radite u internetskom timu i želite poboljšati njegovu produktivnost, Trello je sjajan alat za to. Za ostali korisni softver pogledajte naš popis najboljih softverskih alata za virtualni tim.

Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da se pozabavite Trellom i pokazao vam nešto što možete učiniti s njim. Ako ste to probali i imate li što reći o svojim iskustvima, javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map