Napredni vodič za Shopify: Kako prodavati na mreži u 2020. godini

Ako ste položili ruke na Shopify – ako još niste pročitali vodič za početnike Shopify – vjerojatno ste naišli na neku pogrešku ili problem u kojem vam uobičajeni kanali ne mogu pomoći. To bi mogla biti aplikacija koja djeluje smiješno ili neke vrste funkcionalnosti o kojima nitko prije nije razmišljao. Napraviti Shopify da ispravno radi u tim slučajevima može biti prava bol.


Ti su scenariji frustrirajući, ali nažalost, oni su bolna istina ako radite u Shopify okruženju. Ne brinite, međutim, Cloudwards.net je tu da vam pomogne.

U ovom naprednom vodiču za Shopify provest ćemo vas kroz naprednije stvari o Shopifyju. Objasnit ćemo kako odabrati pravu temu i kako prilagoditi njenu strukturu i dizajn. Povrh toga, pokazat ćemo vam kako pravilno postupati s proizvodima i koje biste aplikacije trebali razmotriti pri instaliranju. Započnimo.

Kako odabrati pravu temu za Shopify

Prvo ćemo vam objasniti što je tema. Zamislite to kao fasadu svoje trgovine. Nećete odlučiti kako će izgledati vaša trgovina na temelju vaše teme, već ćete je voditi u određenom smjeru.

Važno je da razmislite o temi koju ćete koristiti prije nego što započnete graditi trgovinu, jer ćete to uštedjeti vrijeme i novac kasnije. Na primjer, ako tema dolazi s ugrađenom funkcijom bočne trake, to ne trebate naknadno prilagođavati jer je možete dodavati u svoju trgovinu bez napora.

Na Cloudwards.net stvorili smo zgodan popis za provjeru koji vam olakšava odabir prave teme.

Shopify-tema-Store

Kriterij teme 1: poslovni zahtjevi

Koliko god to zvučalo banalno, zahtjevi vašeg poduzeća važni su pri odabiru teme. Kao što smo rekli u našem članku o tome kako izraditi web stranicu od nule, sve počinje s nacrtom.

Prvo razmislite o svojim zahtjevima i napravite popis stvari za koje smatrate da su potrebne za vašu trgovinu. Evo kratkog popisa pitanja koja preporučujemo da postavite prilikom razmatranja Shopify teme:

 • Kako želite da se vaši kupci kretaju po vašoj trgovini
 • Treba li postojati funkcija pretraživanja
 • Želite li imati bočnu traku s navigacijom
 • Treba li vam mega meni
 • Koliki je vaš portfelj proizvoda
 • Kako biste kasnije željeli promovirati svoju trgovinu
 • Treba li vam klizač gornje stranice
 • Treba li trgovina opremiti blog

Točka portfelja proizvoda posebno je važna. Ovisno o tome koliko proizvoda želite prikazati u svojoj trgovini, vaša bi vas tema trebala podržavati, a ne blokirati ili ometati. U osnovi postoje tri veličine portfelja u svijetu Shopify: pojedinačni proizvod, mali katalog i veliki katalog.

Teme možete pronaći u Shopify trgovini temama, a ako pogledate, u opisu svake teme možete pronaći njihove značajke, uključujući veličinu portfelja proizvoda..

Shopify-tema-debi-Značajke

Ako vam se sviđa tema koja ne pokriva sve vaše zahtjeve, dajte prednost prioritetu. Malo je vjerojatno da će jedna tema zadovoljiti sve vaše potrebe.

Kriterij teme 2: Optimizacija za tražilice

Kako možda ne želite stalno postavljati plaćene oglase, također biste trebali dugoročno razmišljati o organskom marketingu. Ima smisla unaprijed provjeriti neke od najvažnijih tehničkih kriterija za optimizaciju tražilice, kao što su:

 • Vrijeme učitavanja pri prvom prikazu
 • Stranica brzi mobilni
 • Radna površina za brzinu stranice
 • Kompatibilnost između preglednika

Brzinu stranice možete testirati pomoću Google PageSpeedInsights od Googlea. Ipak, budući da ovo zahtijeva mnogo vremena i možda neće biti moguće za sve teme – neke od njih morate kupiti – možete unaprijed istražiti na internetu.

Google Page-Speed-indeks

Kriterij teme 3: Cijena

Nažalost, novac ne raste na drveću, a kao poduzetnik morate paziti na svoje troškove. Zato se postavlja staro pitanje: besplatno ili kupi?

Možemo vam savjetovati da radite s plaćenim temama, ali to bi bilo samo pola istine. Većina plaćenih tema bolja je u pogledu funkcionalnosti. Razdoblje. Morate sami odlučiti isplati li kupiti plaćenu temu na temelju onoga što namjeravate učiniti s prodavaonicom.

Ako se naginjete slobodnom dizajnu, i to je u redu. Međutim, trebali biste se zapitati koliko aplikacija, sličnih dodacima u WordPressu, kasnije ćete morati instalirati jer većina košta novac i pogoršava vrijeme učitavanja vaše trgovine. Možda ima smisla započeti s plaćenom temom nego s besplatnom koja morate opremiti aplikacijama.

Najbolja praksa, posebno za početnike, je držanje besplatnih tema jer je lakše dobiti podršku od Shopifyja nego od trećih strana. Objasnit ćemo što to znači unaprijed.

Kriterij teme 4: Podrška

Podrška i dokumentacija važan su kriterij za odabir optimalne teme Shopify. Shopify nudi podršku za sljedeće teme:

 • bezgraničan
 • minimalan
 • Brzi Početak
 • Opskrba
 • Pop
 • Debi
 • Jednostavan
 • venture
 • Brooklyn
 • pripovijest

Ako odaberete temu koja nije navedena, bit ćete ovisni o programerima treće strane. To znači da Shopify ne može pružiti mnogo podrške kada je riječ o detaljima teme.

U skladu s tim, trebate provjeriti koliko podrška Shopify pruža općenito. Kad se radi o tehničkim problemima i dubokom prilagođavanju, što je brzo slučaj kod Shopify-a, usluga će vas, poput trećih pružatelja usluga, naplatiti ili proslijediti trećem pružatelju usluga, koji će vam, opet, omogućiti da platite za svoj rad.

Dokumentacija je također važna. Pogledajte kako su dokumentirane teme. Iznenadit ćete se koliko je kvaliteta tematske dokumentacije raznolika. Osobito s plaćenim temama, kvaliteta se jako razlikuje. Vezu do dokumentacije svake teme možete pronaći u Shopify trgovini temama.

Shopify-tema-Supply-Dokumentacija

Kriterij teme 5: Recenzije

Posljednje, ali ne najmanje bitno: vjerujte mnoštvu. Niste prvi koji je otvorio Shopify trgovinu. Uzmite si vremena i pročitajte recenzije.

Ne dozvolite da vam loše kritike previše odvrate od korištenja određene teme. U mnogim slučajevima komentari korisnika su neupućeni ili izraz frustracije koji su ispušteni u odjeljku pregleda, kao što možemo vidjeti na snimci zaslona ispod.

Shopify-tema-Debi-pregled

“Swagger Boutique” žali na temu Debut. Izjava da se slike ne prilagođavaju telefonu je besmislica. Sve Shopify teme odgovaraju trenutnim standardima. Zbog toga biste trebali slijediti naše savjete i detaljnije pogledati preglede prije nego što donesete odluku.

Prilagodba: Guranje piksela s tekućinom

Sada kada ste odabrali željenu temu, reći ćemo vam kako Možete koristiti Tekućinu kako biste je prilagodili svojim potrebama. Važno je napomenuti da ako započnete s prilagođavanjem, trebate se držati svoje teme jer će se sve promjene, prilagodbe i radovi na dizajnu koji ste napravili izgubiti prilikom izmjene tema.

Jednostavno rečeno, morali biste ponovo raditi razvojni posao. Pokušajte koristiti samo jednu temu od početka i učinite je zaštićenom lozinkom.

Važan savjet: obavezno napravite više kopija teme. U idealnom slučaju trebali biste napraviti redovne sigurnosne kopije i imenovati ih u skladu s tim, posebno ako instalirate aplikacije.

Da bismo vas spasili od potencijalne katastrofe, pokazat ćemo vam kako se razvijati u Shopify-u pomoću tekućine. U sljedećih nekoliko odjeljaka detaljnije ćemo pogledati najvažnije komponente razvojnog okruženja Shopify.

Ako su vam potrebne dodatne informacije o tekućem kodiranju, pogledajte službenu referencu tekućine ili se obratite programeru.

Osnove prilagodbe

Započnimo s nekim osnovama.

Za pristup izborniku za prilagođavanje vaše trgovine kliknite “internetska trgovina”. Izbornik bi se trebao pojaviti sa sljedećim stavkama: “teme”, “postovi na blogu”, “stranice”, “navigacija”, “domene” i “postavke”. Kliknite “teme” za nastavak.

Na desnoj strani zaslona vidjet ćete dva velika područja: “trenutna tema” i “više tema”. U području “trenutna tema” naći ćete, dobro, trenutno aktivnu temu. U drugom su području prikazane teme koje ste preuzeli iz trgovine tema.

Shopify-tema-Prilagođavanje-Osnove

Desno od teme je “prilagodi.” Kliknite ga za pristup izborniku za prilagođavanje.

Shopify-tema-Prilagođavanje-Osnove-Prilagodba

Sada ste u izborniku za prilagođavanje na kojem možete unijeti željene promjene teme. Na lijevoj strani vidjet ćete svoju upravljačku ploču s kojom možete uređivati ​​pojedinačne odjeljke aktivne stranice.

Shopify-tema-Prilagođavanje-Osnove-Prilagodba-upravljačke ploče

Pored “odjeljka”, naći ćete područje “postavke postavki” u kojem možete prilagoditi opće postavke za temu, kao što su font, boje i ikone.

Shopify-tema-Prilagođavanje-Osnove-Prilagodba-upravljačke ploče-temu-postavke

Tu ćete pronaći i dokumentaciju za svoju temu i podatke za kontakt za podršku.

Shopify-tema-Prilagođavanje-Osnove-Prilagodba-Dokumentacija

Možete i zaroniti u tekući kod teme pod “Radnje tema”. > “Uredi kod” za dublje prilagođavanje. O tome ćemo više govoriti kasnije.

Shopify-tema-Prilagođavanje-Osnove-Edit-kod

U gornjoj traci možete vidjeti naziv teme koju uređujete. Prikazat će se izbornik u kojem možete preskočiti između stranica koje želite prilagoditi.

Shopify-tema-Prilagođavanje-Osnove-Prilagodba-Change-stranicu

Pored tog izbornika možete birati između verzije radne površine i mobilne verzije.

Shopify-tema-Prilagođavanje-Osnove-Prilagodba-Mobile-Verzija

Važno je napomenuti da ako ste u toku prilagodbe, kopanja po dokumentaciji i shvatili da ste napravili sve kako treba, ali značajka i dalje ne funkcionira, to može biti zato što neke značajke Shopifyja, posebno aplikacija, rade samo ako tema je objavljena.

Odjeljci: Komad po komad u prekrasnu trgovinu

“Odjeljci” su građevni blokovi za višekratnu upotrebu koji možete koristiti za izradu i oblikovanje vaše Shopify početne stranice. No ne postoji način da ih upotrebljavate na stranicama koje nisu odredišne. Da biste saznali koliko je važna odredišna stranica, pročitajte naš vodič o tome kako koristiti Instapage.

U osnovi, Shopify razlikuje između statičkog i dinamičkog odjeljka. Statički odjeljci su, kao što ime sugerira, statički ugrađeni u temu. Zaglavlje i podnožje su dobri primjeri statičkih odjeljaka. Ne mogu se dodati u izbornik za prilagođavanje. Možete ih umetnuti samo programiranjem.

Shopify-temu-Prilagodba-Osnove-prilagodite-statičkog Sekcije

S druge strane, dinamični odjeljci su građevni blokovi koje možete dinamično dodati u uređivač prilagođavanja. To radite odabirom „dodavanja odjeljka“.

Shopify-temu-Prilagodba-Osnove-prilagodite dinamički profili

Nakon toga trebali biste vidjeti popis dostupnih odjeljaka za svoju temu.

Shopify-theme-Prilagodba-Osnove-prilagodite dinamički profili-listu

Nemojte se iznenaditi ako vaš popis izgleda drugačije od našeg. Postoje dijelovi koji imaju većinu tema zajedničkih, ali mnogi imaju i svoje posebne odjeljke.

Odaberite pravi odjeljak i odaberite ga. Pored naziva treba se pojaviti gumb “dodavanje”. Odjeljak je također prikazan u funkciji pregleda.

Shopify-temu-Prilagodba-Osnove-Prilagodba-Add-Odsjek

Ako želite umetnuti odjeljak, pritisnite gumb “dodaj”.

Pitanje je zašto Shopify razlikuje statičke i dinamičke odjeljke ako možemo koristiti samo odjeljke na početnoj stranici. Sumnjamo da Shopify radi na korištenju funkcionalnosti odjeljka i na drugim stranicama.

Tema.scss.liquid: Srce tvog pogleda i osjećaja

Sada kada znate kako promijeniti strukturu odredišne ​​stranice, pokazat ćemo vam kako da promijenite njen izgled. Da biste to učinili, kliknite na “radnje tema”, a zatim odaberite “uredi kod.”

Nakon toga trebali biste vidjeti sljedeće sučelje:

Shopify-razvoj-IDE

Ondje možete vidjeti puno datoteka podijeljenih u sedam velikih mapa:

 • raspored
 • Predlošci
 • Sekcije
 • komadići
 • Imovina
 • config
 • lokalizacije

Mapa “imovine” posebno nam je zanimljiva.

Shopify-razvoj-mape

Otvorite datoteku “theme.scss.liquid”.

Shopify-razvoj-SCSS

U većini slučajeva datoteka je dugačka nekoliko tisuća redaka koda. U našem primjeru postoji 7.098 redaka koda. To je zato što je sav styling izveden u njemu. Ako želite izvršiti CSS promjene, učinite sebi uslugu i učinite to tamo.

Shopify Products: Rukovanje proizvodima poput profesionalca

Sada kada znate kako promijeniti izgled svoje trgovine, razgovarat ćemo o tome što je unutar nje: proizvodi. U našem vodiču za početnike objasnili smo kako stvoriti proizvode. Sada idemo dublje i razgovaramo o varijantama i opcijama.

Svi proizvodi mogu imati inačice, iako ne moraju. Svaka varijanta ima različite mogućnosti, jer inačice ne bi imale smisla. Čest primjer je varijanta boja:

Shopify-proizvodi-varijante

Kao što možete vidjeti na gornjoj snimci zaslona, ​​isti proizvod možete opremiti različitim bojama, a da ne morate kreirati novi proizvod za svaki, što je prikladno.

Kako uvesti proizvode u Shopify

Ako imate trgovinu s velikim brojem proizvoda, možda nećete htjeti svaki proizvod pojedinačno dodavati u svoju trgovinu. Zato Shopify nudi značajku skupnog uvoza.

U glavnom izborniku Shopify kliknite karticu “proizvodi” s lijeve strane za ulaz u izbornik proizvoda.

Shopify-Main-Meni-proizvodi

Pritisnite “uvoz”.

Shopify-proizvodi-uvoz

Trebali biste vidjeti prozor u koji možete preuzeti predložak .csv datoteke za uvoz. Napunite ga svojim proizvodima i ponovo ga prenesite. Budući da su polja u predlošku zbunjujuća, preporučujemo da prilikom popunjavanja koristite službeno objašnjenje Shopify.

Shopify-proizvodi-Import-Popup

Evo još stručnih savjeta koji će vam olakšati posao uvoza:

 • Ako uvezete puno proizvoda, prvo prenesite slike proizvoda na Shopify. To će osigurati da slike već imaju Shopify URL, koji ćete morati upisati u datoteku za prijenos. U suprotnom ćete morati ručno dodijeliti sve slike proizvodima i inačicama.
 • Za proizvode s varijantama, neka polja morate ostaviti prazna kako bi ih Shopify stvorio kao varijante, a ne kao samostalne proizvode.
 • Pazite na zamci Excela. Excel koristi točke zarezima kao separatore za .csv datoteke prema zadanim postavkama, ali Shopify ne. Provjerite je li datoteka za prijenos odvojena zarezima, a ne zarezima.
 • Također je važno da popise i nabrajanje stavite u navodnike i da za određivanje veličina i cijena koristite točke, a ne zarez..

Aplikacije: korisna poboljšanja za Shopify

Poput dodataka u WordPressu, i aplikacije u Shopify funkcionalna su proširenja koja morate zasebno instalirati. Neki su besplatni, a neki nisu. Ako je za vas WordPress potpuno grčki jezik, pripremili smo nekoliko WordPress vodiča:

 1. Vodič za upotrebu WordPressa za početnike
 2. Posredni vodič za korištenje WordPress-a
 3. Napredni vodič za korištenje WordPress-a

Evo naših najboljih Shopify aplikacija:

Komplet: Pokrenite bolje Facebook oglase

Kit je aplikacija koju je razvio Shopify kako bi vam pomogao poboljšati marketing na Facebooku. Ne samo da je besplatan za upotrebu, već djeluje i kao virtualni pomoćnik i daje redovite prijedloge za Facebook Messenger za dobivanje više prometa na vašoj internetskoj trgovini. Obavezno je za sve koji prodaju marketing na Facebooku za svoju trgovinu.

Oberlo: Pronađite proizvode za prodaju na Shopify

Oberlo je savršen suputnik za one koji žele baviti dropshippingom putem svoje internetske trgovine. Aplikacija je povezana s nekoliko tržnica s Dropshippingom, kao što je AliExpress, i omogućuje jednostavan uvoz proizvoda u vašu Shopify trgovinu.

Sve što trebate učiniti je instalirati aplikaciju za pregledavanje tisuća i tisuća proizvoda i uvoziti ih u svoju internetsku trgovinu jednim klikom. Nakon što kupci naruče u vašoj internetskoj trgovini, u Oberlu morate izvršiti samo narudžbu kako bi proizvode kupcu poslali izravno od dobavljača..

Shopify-aplikacije-Oberlo

Hotjar: Zaista razumite kako vaši posjetitelji komuniciraju na vašoj web lokaciji

Hotjar je koristan alat koji možete koristiti za izradu toplinskih karata za vašu internetsku trgovinu. Pruža vam i mogućnost pregledavanja snimaka posjetitelja koji pregledavaju vašu trgovinu.

Aplikacija ima puno smisla jer vam omogućuje prepoznavanje dijelova web stranice koji dobro funkcioniraju i onih koje većina posjetitelja ignorira. To je osobito važno za vašu internetsku trgovinu jer, primjerice, želite saznati koji su proizvodi pregledavani, a ne kupljeni. To Hotjar čini jednim od najboljih alata za generiranje olova na tržištu.

Na web stranici Hotjar možete saznati kako to detaljno funkcionira i kako ga možete integrirati u svoju trgovinu.

Bold prilagođene cijene: optimizacija prodaje i pretvorbe

Bold Custom Pricing razvio je Bold Commerce, koji je veliki igrač u Shopify okruženju i razvio je mnoge korisne aplikacije. Posebno nas zanima Bold Custom Pricing jer vam omogućuje omogućavanje količinskih popusta i drugih trikova s ​​cijenama. Prije svega, možete stvoriti grupe kupaca i nagraditi vjerne kupce odgovarajućim popustima.

Velika je mana aplikacije to što Bold Commerce mijenja puno vaše teme kako bi Bold Custom Price nesmetano radio. Mnoge .likvidne datoteke, poput product-template.liquid, izgledat će drugačije i teško ih je održavati. Bit ćete ovisni o podršci Bold Commerce-a.

Više savjeta o aplikacijama

Svaka aplikacija mijenja kôd vaše teme. Obavezno napravite sigurnosnu kopiju prije instaliranja bilo koje aplikacije. Ako ne znate gdje potražiti dobru sigurnosnu kopiju, pročitajte naše mrežne sigurnosne kopije.

Ako u vašoj trgovini imate instalirane nekoliko aplikacija, može se suočiti s problemima instaliranja dodatnih. To se u većini slučajeva događa zato što se teme, a možda i već instalirane aplikacije, razlikuju od trgovine do trgovine i mijenjaju kôd na takav način da ne postoji standardizirani način instaliranja dodatnih aplikacija.

To je i razlog što ne biste trebali pokušati instalirati više aplikacija odjednom. Brzo ćete izgubiti trag promjena. Uzmite vremena i instalirajte jednu po jednu aplikaciju.

I trebali biste izbjegavati da timima podrške pruža neposredan pristup vašoj trgovini. U suprotnom nećete znati koja je aplikacija instalirana i integrirana, a koja nije.

Završne misli

Nadamo se da smo vam pružili korisne savjete i trikove pomoću ovog detaljnog Shopify vodiča. Shopify je korisna i dobra platforma za pokretanje internetske trgovine trenutačnim okom, posebno ako ne znate kako kodirati.

To bi moglo reći: ako imate napredne tehničke vještine, Shopify postaje moćan i prilagodljiv saveznik koji može biti dizajniran za gotovo sve internetske tvrtke.

Ako imate više osnovnih pitanja, najbolji vodič za vas za početnike koji je povezan na vrhu ovog članka. Ako imate dodatnih pitanja, slobodno ih postavite u komentarima. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map