Najbolji softver za uređivanje fotografija 2020

Kamere uvijek postaju jeftinije, omogućujući čak i najjačim amaterima fotografa da postignu sjajne rezultate. Kako se povećava potražnja za visokokvalitetnim uređajima za snimanje, raste i potražnja za visokokvalitetnim rješenjem za uređivanje. Ovdje smo za pružanje opsežnog vodiča s najboljim softverom za uređivanje fotografija.

Rangirat ćemo najbolji izbor za profesionalce i najbolji izbor za dizajnere i dati alternative u svakoj kategoriji.

Adobe je vlasnik tržišta za uređivanje fotografija, a naše testiranje popularnih aplikacija za uređivanje fotografija podudara se s tim. Naši pobjednici u obje kategorije dolaze iz Adobea, ali ne dopustite da vas to odvrati od isprobavanja naših Adobe alternativa.

Uređivanje fotografija vs Grafički dizajn

Prije nego što postavimo naše kriterije i uđemo na popis, želimo napraviti razliku između programa za uređivanje fotografija i softvera za grafički dizajn. Iako vam neke aplikacije omogućuju uvoz i uređivanje fotografija na njihovoj osnovnoj funkciji, gledamo softver dizajniran tako da radi samo to.

Na primjer, možete uvesti RAW datoteku u Adobe Premiere, naš prvi izbor za najbolji softver za uređivanje video zapisa. No ipak je namijenjeno uređivanju videozapisa, a ne fotografija. Možete izvesti neke osnovne prilagodbe, ali ne mnogo drugo.

Važno je razlikovati to što mnogo softvera prelazi liniju između fotografije i grafičkog dizajna. Na primjer, Photoshop se može koristiti za uređivanje fotografija i stvaranje grafike. Međutim, u Photoshopu je dovoljno jedinstvenih značajki za uređivanje fotografija da biste mogli jamčiti mjesto na našem popisu.

Adobe Illustrator, s druge strane, bolje odgovara digitalnom dizajnu. Možete uvesti fotografije i prilagoditi, ali softver se u najboljem slučaju koristi za dizajniranje grafike. Ako tražite grafički dizajn, provjerite naš vodič za najbolji 3D grafički softver.

Odabir najboljeg softvera za uređivanje fotografija

Sad kad smo utvrdili što neće biti u ovom vodiču, iznijet ćemo kriterije koje smo koristili za izradu izbora. Većina će kriterija biti široka, poput dobre upotrebljivosti, ali pokušat ćemo dati nekoliko određenih područja koja tražimo.

Podrška i značajke datoteke

Naš prvi kriterij, međutim, nije širok. Svaki program treba podržati RAW datoteke. RAW datoteka sadrži sve podatke koje je senzor kamere snimio kada je slika snimljena na memorijsku karticu. Za razliku od .jpg, nema kompresije, što znači da imate puno više podataka za rad.

Neprerađena-Raw-File-1
© Cloudwards.net

Obrađeni-Raw-File-1
© Cloudwards.net

prijašnji

Sljedeći

To je posebno važno u post-produkcijskom carstvu. S RAW datotekama možete pogurati uređivanje dalje nego što biste mogli s .jpg. Boje sirove datoteke su također ravne, tako da možete ugađati sliku po vašem ukusu.

Gotovo svaki proizvođač fotoaparata koristi različitu datotečnu ekstenziju za RAW slike. U idealnom slučaju softver ima evidenciju slanja zakrpa kada se uvede novo proširenje. Ako ne, tražimo .arw, .nef i .cr2, koji su proširenja za Sony, Nikon i Canon fotoaparate,.

Dobrodošle su i značajke poput podijeljenog toniranja, panoramskog šivanja i visoko-dinamičke obrade. Podijeljeno toniranje pojavljuje se češće od panoramskog šivanja i HDR-a, ali ako iPhone to može učiniti, vaš namjenski program za uređivanje fotografija također bi trebao biti u mogućnosti da.

Izvan obrade, tražimo alate za obnovu poput korekcije crvenih očiju, zacjeljivanja mjesta i smanjenja buke.

Upotrebljivost

cloudwards-glavni-urednik svaki dan

Sljedeće, gledamo na upotrebljivost. Fotograf koji radi može odbaciti tisuće fotografija odjednom, pa je potrebno imati softver koji to ima smisla. Adobe Photoshop, koji zahtijeva da ručno otvorite svaku datoteku, izuzetak je od ovog pravila jer omogućuje veću kontrolu nad slikom.

Također tražimo značajke skupne obrade. Sve što vam omogućuje da primijenite unaprijed na više datoteka ili izvozite s određenom rezolucijom, ovdje je naziv igre. Ovdje također proučavamo mogućnost spremanja i upotrebe zadanih postavki u aplikaciji.

Jednostavnost upotrebe ipak ne treba žrtvovati moć. Tražimo najbolji softver za uređivanje fotografija, a ne najlakši za upotrebu. Zbog toga je prihvatljiva zamjena upotrebljivosti za višu razinu snage. Softver za kojim idemo ima krivulju učenja, ali omogućit će vam stvaranje ispravnih, profesionalnih fotografija nakon što ga savladate.

Najbolji softver za uređivanje fotografija

Sad kad smo postavili svoje kriterije, dođite do najboljeg softvera za uređivanje fotografija. Proglasit ćemo pobjednika za najbolji profesionalni softver za uređivanje fotografija i najbolji softver za uređivanje fotografija za dizajn, kao i dati nekoliko priloga za svaki.

Najbolji profesionalni softver za uređivanje fotografija: Adobe Lightroom CC

Lightroom je premijerni izbor profesionalnih fotografa. Sučelje je optimizirano za tijek rada, omogućujući vam preskakanje tisuće fotografija, uređivanje i izvoz s dosljednom kvalitetom.

Iako je sjajno u toj ulozi, Lightroom nije savršen. Alati koje Adobe uključuje su uređivanje fotografija, podešavanje ravnoteže bijele boje, izloženosti i boja. Sastavljeno uređivanje i slojevitost ne dolazi u obzir. Ipak ćemo se dotaknuti toga kasnije.

Sjaji se kad radni fotograf umetne memorijsku karticu i baci bazu fotografija u softver. Lightroom se također ažurira najnovijim ekstenzijama datoteka, tako da su podržane RAW datoteke gotovo svakog proizvođača fotoaparata.

Fokus je na učinkovitom uređivanju, no nedavne verzije Lightroom-a dodale su više konjskih snaga. Pogledajmo značajke u najnovijem izdanju Adobe Creative Cloud.

Značajke Adobe Lightroom

Lightroom se ažurira novim značajkama svakih nekoliko mjeseci. Zbog toga ćemo pogledati temeljne značajke softvera i nove dodatke dodane 2018. godine, umjesto da se udubimo u sve specifičnosti.

Počevši s značajkama koje su već neko vrijeme, Lightroom vam omogućuje podešavanje perspektive vaše slike tijekom uređivanja. Proteže i skuplja dijelove vaše slike i obrezuje je, tako da možete dobiti perspektivu koju ste namjeravali. Na primjer, možete urediti sliku zgrade koja izgleda kao da ste je snimili s ljestvi umjesto na zemlji.

Lightroom-Perspektiva-postavke

Lightroom će u snimku potražiti vodoravne ili okomite linije i poravnati vašu sliku tako da ih odgovara. Automatski načini rada dobro funkcioniraju za manja podešavanja, ali možda ćete trebati ručno skenirati sliku ako vam treba nešto drastičnije.

Izvan vaše krivulje tona, neobrađenih podešavanja i ravnoteže boja, Lightroom uključuje razdijeljeno toniranje, što je napredna tehnika uređivanja koja vam omogućuje da primijenite različite tonove na naglaske i sjene..

Lightroom-Split-toniranje-postavke

Lightroom također ima mogućnost ispravljanja problema koji mogu nastati zbog vašeg fotoaparata ili objektiva. Ima ugrađeni denoiser koji je dobar kada se konzervativno koristi, kao i alat za smanjenje kromatskih aberacija.

Sve dok upotrebljavate lako dostupne leće, Lightroom uključuje korekciju profila objektiva. Cilindrično staklo unutar leće nije savršeno, tako da, bez obzira koliko potrošite, doći će do izobličenja i vinjetiranja. Uključivanjem jednog od ovih profila automatski ćete ispraviti te probleme kako biste dobili precizniju sliku.

Kao što je definirano u našim kriterijima, Lightroom ima podršku za HDR obradu, panoramske šivaće i restauratorske alate kao što su korekcija crvenih očiju.

Većina značajki uvedenih u 2018. godini bila je usmjerena na poboljšanje performansi i mobilnu verziju, ali bilo je i nekoliko dodataka za desktop aplikaciju.

Lightroom sada podržava uvoz iz pohranjene mreže i možete primijeniti profile fotoaparata na RAW datoteke da biste vidjeli svoju sliku onako kako se prikazuje na stražnjoj strani fotoaparata. Naš je omiljeni novi dodatak kreativni profili.

Profili oglasa slični su unaprijed postavljenim, ali ne prilagođavaju vaše prethodne postavke. Oni su poput Instagram filtera s većom kontrolom. Većini iskusnih fotografa neće trebati, ali oni su dobra polazna točka za one koji uđu u svijet uređivanja fotografija na radnoj površini..

Adobe Lightroom Photo Editing

Kao i kod svakog softvera optimiziranog za uređivanje fotografija, u svakom je koraku postupka mnogo opcija. Možete uvesti iz bilo kojeg izvora pohrane i odrediti gdje će se datoteke pohraniti. Ako uvozite s memorijske kartice, Lightroom će stvoriti mapu na tvrdom disku i tamo kopirati RAW datoteke.

Nakon toga stvara katalog. Katalozi sadrže podatke za vaše slike, ali ne i same slike. Svi su tamo pohranjeni pretpregledi, lokacija pogona i metapodaci. Čak i ako izbrišete mapu s fotografijama u njoj, i dalje možete vidjeti katalog, iako slike neće biti moguće urediti.

Lightroom-Katalog

Postoje mnoge postavke za uvoz, od kojih je najvažnija skupna obrada. Na sve slike koje primjenite možete primijeniti unaprijed tako da proširite karticu “primijeni tijekom uvoza” u desnom izborniku i kliknete “razvij postavke”. Ovo je dobro vrijeme za primjenu osnovne postavke kontrasta kako biste ubrzali tijek rada.

Također možete dodati ključne riječi, primijeniti metapodatke i postaviti način na koji Lightroom gradi pametne preglede u ovom području.

Lightroom-import-postavke

Uvoz može potrajati neko vrijeme, pogotovo ako imate puno datoteka. Ako koristite senzor visokog megapiksela, poput onih koji se nalaze u seriji fotoaparata Sony A7R, možda ćete morati pustiti uvoz preko noći.

Prije klika na karticu “razviji”, slike u svom katalogu možete sortirati dodijelivši im boju, poredajući ih s pet zvjezdica ili koristeći ključne riječi. To je jedna od glavnih značajki tijeka rada za Lightroom, koja vam omogućuje da prijeđete u uređivanje samo sa slikama koje namjeravate zadržati.

Većinu svog vremena provodit ćete na kartici “razvijte”. Tu možete uređivati ​​fotografije pomoću osnovne ravnoteže bijele boje, obrezivanja, balansa boja i iscjeljivanja mrlja. Sve te kontrole nalaze se na alatnoj traci s desne strane.

Lightroom-Razvoj-settings

Na vrhu se nalazi niz od šest ikona za obrezivanje, iscjeljivanje mrlja, korekcija crvenih očiju, gradijentni filtri, eliptični filtri i dodiri. Iako nisu uvijek potrebni, oni vam daju najviše ručne kontrole nad vašom slikom i zamagljuju liniju između Lightroom-a i Photoshopa.

Čak i nakon prilagođavanja boja i ispravljanja ekspozicije, možda ćete morati ručno uređivati ​​sliku. Primjerice, alatom za nadogradnju omogućava vam da prljate ruke i omekšate grubu kožu ili izbjelite zube.

Lightroom-man-Podešavanja

Sve ispod te alatne trake bavi se širokim potezima slike. Gornji dio su osnovna sirova podešavanja, gdje možete ispraviti ekspoziciju, postaviti kontrast i primijeniti osnovno oštrenje. Ako ste primijenili prethodno postavljenu postavku tijekom uvoza, ne biste se trebali brkati s tim područjem izvan prilagodbe ravnoteže bijele boje.

Alati za osvjetljenje

Ispod je popis alata za sklapanje. To je mjesto gdje svjetlost Lightroom Postoje kontrole za upravljanje ravnotežom boja slike, podešavanje perspektive, popravljanje vinjetiranja i još mnogo toga.  

Lightroom je poseban jer te izmjene možete brzo izvršiti. Dno prikazuje sve slike u vašem katalogu i možete filtrirati one koje su vam potrebne istim sustavom označavanja koji ste koristili tijekom uvoza. Ako želite još više ubrzati tijek rada, možete upotrijebiti karticu s unaprijed postavljenom karticom na lijevoj strani zaslona.

Lightroom dolazi s unaprijed ugrađenim unaprijed postavljenim predodređenima, koja su poput većine Adobe-ovih prednaredbi najbolje klasificirana kao “pristojna”. Najefikasniji način da se fotografirate uvezite nekoliko fotografija, izvršite promjene, spremite prethodno postavljenu postavku i primijenite je na ostatak kataloga..  

Predbilježbe su također prilagodljive. Ako, na primjer, ne želite uključiti istu prilagodbu perspektive u sve svoje slike, možete poništiti taj okvir uz spremanje unaprijed.

Ostalih pet kartica na vrhu sučelja uglavnom su nepotrebne, barem ako isporučujete fotografije na webu. “Map” vam omogućuje geografsko označavanje slika, “book” je alat za oblikovanje foto knjiga, “slideshow” izvozi vaše slike u obliku .mp4 s pratećom glazbom, “print” je alat za oblikovanje za ispis velikih razmjera i “web” omogućuje vam objavljivanje galerije vašeg kataloga na mreži.

Lightroom-Slideshow-Tab

Sve ove kartice imaju svoje mjesto i, za neke fotografe, oni će ubrzati tijek rada. Kartice su nevažne za mnoge korisnike, posebno ako za kopiranje svojih fotografija koriste vanjsku tiskaru.

Od pet naših, naši favoriti su “prezentacija” i “web.” Puno je prezentacija s nizom prezentacija na mreži, puno u paketu sa zlonamjernim softverom (pročitajte naš najbolji antivirusni softver da biste saznali koje vrste), tako da je korisna ugrađena u Lightroom ako želite brz način prikazivanja slika.

“Web” je jednostavan način povezivanja s vašom web stranicom putem FTP-a, stvarajući unaprijed formatiranu HTML stranicu. Iako CMS softver, kao što je WordPress, pomoću dodatka može upravljati galerijama poput ove, Lightroom je izdavač na jednom mjestu. Ako nikad niste koristili FTP, o tome možete saznati u naša tri vodiča za korištenje WordPressa.

  • Vodič za upotrebu WordPressa za početnike
  • Posredni vodič za korištenje WordPress-a
  • Napredni vodič za korištenje WordPress-a

Cijene Adobe Lightroom

Kao i kod svih Adobe proizvoda, cijene su ključna prodajna točka. Creative Cloud vam omogućuje pristup svim Adobeovim proizvodima za 50 USD mjesečno, krađa s obzirom na to da bi mnoge aplikacije same po sebi koštale 1000 ili više dolara. Studenti i nastavnici također imaju velik popust i dobivaju sve prijave za samo 20 USD mjesečno.

Plan:FotografijaJedna aplikacijaSve aplikacijeSve aplikacije + Adobe Stock
Cijena:$ 9,99$ 20.99$ 52,99$ 82,98
Detalji:Lightroom & Photoshop CC,
20 GB pohrane u oblaku
Jedna Adobe aplikacija,
100 GB pohrane u oblaku
Svi Adobeovi stolni proizvodi,
100 GB pohrane u oblaku,
Do 10TB dodatnog prostora za pohranu
Svi Adobeovi stolni proizvodi,
10 Adobe Stock slika mjesečno

Možete dobiti jednu aplikaciju za 20 USD mjesečno sa 100 GB pohrane u oblaku. Ako koristite neki drugi Adobeov proizvod, primjerice Illustrator, preporučujemo ovaj plan. Spremanje u oblaku je lijep dodatak, ali možete dobiti više prostora za manje novca. Pročitajte našu usporedbu najboljih pružatelja usluga pohrane u oblaku za preporuke.

Fotografi ipak imaju prednost. Adobe nudi tri plana fotografije. Možete dobiti Lightroom i Photoshop, uz 20 GB prostora za pohranu, za 10 USD mjesečno ili nadograditi na 1TB prostora za pohranu za dvostruko veću cijenu. Sve dok je vaš fokus na fotografiji, to je izvrsna vrijednost i plan koji mi preporučujemo u cjelini.

Na vrhu možete dobiti sve aplikacije, plus Adobe Stock, za oko 80 dolara. Adobe Stock izvrsna je, ali skupa, knjižnica fotografija i video zapisa. No, za fotografe to nije potrebno.

Najbolje Adobe Lightroom CC alternative

Kao što vidite gore, volimo Lightroom. No istovremeno možemo vidjeti kako to ne bi funkcioniralo za sve ili kako bi neki ljudi mogli platiti po cijeni. U nastavku pogledajte neke najbolje alternative za Adobe kada je u pitanju uređivanje fotografija.

DxO PhotoLab

DxO PhotoLab sličan je Lightroomu, ali ima bolje alate za automatsku obradu. Značajke poput DxO Smart Lighting i Prime denoising djeluju bolje od usporedivih alata u Lightroom-u, ali dolaze s naprednom cijenom od 200 USD i nemaju toliko mogućnosti formatiranja i izvoza.

Postavke su ono što razdvaja PhotoLab. Pejzaži su se posebno ponijeli u visokom dinamičkom rasponu i označavajućim filtrima koje je DxO primjenjivao. Ipak, nedostaje ručne kontrole u odnosu na Lightroom.

DxO-foto-slika-uređivanje

PhotoLab ima osnovno podešavanje sirove boje, ali je kontrola izloženosti i kontrasta ograničena. Umjesto da vam dade klizače za crne, bijele, sjene i naglaske, PhotoLab nudi samo klizač za ekspoziciju i klizač za kontrast.

Postoje ručne kontrole poput krivulje tona, ali bankarite obradu DxO-a u pozadini kako bi uspio. Podešavanja ekspozicije, kontrasta i ravnoteže boja ozbiljno nedostaju.

DxO to nadoknađuje, dijelom, s lokalnim prilagodbama. Možete odabrati područja na slici eliptičnog oblika za podešavanje ekspozicije, kontrasta, ravnoteže boje i oštrine tih područja. Sličan je alatu za maskiranje Lightroom-a, ali ima manje kontrola.

Općenito, PhotoLab je najprikladniji za one koji žele brzu izmjenu. Jednostavno možete pronaći svoje slike i primijeniti jednu od izvrsnih predodređenih postavki. ClearView i smanjenje buke fotoaparata DxO posebno su impresivni, ali ručna kontrola slike nije.

Ipak možete dobiti najbolje od oba svijeta. PhotoLab instalira dodatak Lightroom kada ga kupite, tako da možete prenijeti datoteku iz jedne aplikacije u drugu kako biste dobili pristup velikim DxO algoritmima za obradu bez gubitka ručne kontrole Lightroom-a.

LightZone

LightZone je besplatna, open source alternativa Lightroomu. Ima slično sučelje, ali ne toliko postavki za grupnu obradu i lošiji ukupni tijek rada. Ipak je besplatan i mala zajednica oko njega je aktivna.

Čudno je nazvati LightZone alternativom Lightroomu kad je izašao pred Adobeovom digitalnom mračnom sobom. Izvorni LightZone objavljen je 2005. godine i promijenio je način rada digitalnih uređivača fotografija. Umjesto upotrebe slojeva, omogućava nerazorni tijek rada.

LightZone-slika-uređivanje

Uređujete kroz niz modula, od kojih svaki nudi drugačiji aspekt obrade. Možete dodati sedam krivulja tona ili prilagoditi boju kroz 13 modula. Sučelje i alati koje koristite su prilagodljivi, što znači da možete izgraditi sučelje tako da uključuje samo relevantne kontrole.

Međutim, ovaj sustav ne dolazi bez nedostataka. Slike možete uređivati ​​samo pojedinačno, prelazeći naprijed i nazad između vaše knjižnice i stranice za uređivanje. LightZone također ne uvozi vaše datoteke, tako da nema postavki za primjenu unaprijed postavljenih postavki prije uređivanja.

Sučelje je također bugo. Tijekom našeg testiranja moduli bi ušli u beskrajni tok umnožavanja ili se uopće ne bi učitali. Čini se da su ove greške uglavnom grafičke jer je aplikacija i dalje reagirala, bilo je samo vizualnih problema.

Ipak, besplatno je. LightZone je snažna, ali nespretna, lightroom alternativa koju biste trebali isprobati. Ima puno opcija sve dok odvojite vrijeme za učenje sučelja.

Najbolji softver za uređivanje fotografija za dizajn: Adobe Photoshop CC

Photoshop uklanja fokus grupne obrade i optimizirani tijek rada te ga stavlja na značajke i alate. Iako nećete upotrebljavati Photoshop za uređivanje tisuća fotografija, pomoću njega možete napraviti nekoliko posebnih.

Koristi sustav slojeva, što znači da možete izgraditi svoju sliku na bilo koji način. Na primjer, možete pronaći dionicu magle i preliti je preko slike koju ste stvorili da stvorite atmosferu.

Iako ga najbolje označavamo za dizajn, isto to radi i za profesionalne fotografe. Photoshop je moćan program za uređivanje fotografija koji profesionalci mogu koristiti za popravljanje ili proširenje fotografija pomoću praktičnog pristupa.

Photoshop može raditi s obnavljanjem fotografija na načine na koje Lightroom ne može. Može obnoviti stare fotografije koje su popravljene izliječenjem, maskiranjem i krpanjem. Iako u Lightroomu postoje paralelni alati, to ne postoji ista razina kontrole.

Kao i kod Lightroom-a, Adobe stalno ažurira Photoshop CC. Pogledajmo neke od najnovijih značajki kao i oznake programa.

Značajke Adobe Photoshopa

Photoshop koristi pristup uređivanju na temelju sloja. Svoju konačnu sliku gradite dodavanjem novih slojeva i njihovim miješanjem. Sloj može biti zasebni element, kao što je zamjena neba ili prilagodbeni sloj za kontrolu cjelokupnog izgleda vaše slike.

Photoshop slojeva

Djeluje odozgo prema dolje, što znači da će svaki sloj stavljen iznad drugog sloja utjecati na one ispod njega. Na primjer, ako želite slici magle dodati sloj magle, morate taj sloj postaviti na vrh, tako da će biti iznad vaše trenutne fotografije.

Photoshop se izvrsno ističe u uređivanju fotografija svojim alatima za maskiranje. Pomoću ugrađenih alata možete stvoriti jednostavne maske, ali Photoshopovo maskiranje svjesno sadržaja je impresivnije. Na primjer, pomoću alata magnetske lasso možete nacrtati objekt na slici i Photoshop će pokušati definirati ravne linije kako bi stvorio savršen izbor.

Photoshop Odaberi-a-maska

Između slojeva i maskiranja, postupak uređivanja fotografija potpuno je drugačiji. Photoshop vas prisiljava da razmišljate o slici izvan uobičajenih podešavanja, koristeći elemente za povećanje ili ispravljanje slike.

Ipak postoje osnovne kontrole za uređivanje. Photoshop će automatski stvoriti novi sloj za svako prilagođavanje koje dodate slici i, kao i drugi slojevi, utječe samo na ono što je ispod njih. Eksperimentiranje s načinima miješanja i neprozirnost za njih može dovesti do jedinstvenih rezultata.

Postoje nove značajke usmjerene na bolje korištenje Photoshopa uz Adobe Creative Cloud. Nama je najdraža Lightroom integracija. Možete pretraživati ​​i otvarati slike iz Lightroom-a u Photoshopu, a da ih prvo ne morate izvesti na radnu površinu.

Adobe je također u siječnju predstavio značajku Select Subject. Omogućuje vam da odaberete istaknute predmete na slici kako biste stvorili masku. Izbor možete pročistiti pomoću radnog prostora Odaberi i maska.

Ima mnogo drugih značajki u Photoshopu, uključujući nadogradnju, filtar Smart Sharpen i uvjetne radnje. To je gust program s alatima za gotovo svaki zadatak uređivanja fotografija, sve dok odvojite vrijeme da pronađete gdje su.

čerpić Photoshop Uređivanje fotografija

Uređivanje slike u Photoshopu nije tako jednostavno kao što je to slučaj sa Lightroomom. Slike otvarate pojedinačno i često trošite puno vremena na svaku.

Ako otvorite RAW datoteku, Adobe će otvoriti Camera Raw. Ogledava alate u Lightroom-u, omogućujući sirove prilagodbe prije uvoza datoteke u Photoshop. Ali ne izgleda tako lijepo kao Lightroom.

Adobe Camera sirova

Postupak nakon uvoza je složen. U Photoshopu postoji toliko mnogo alata da ih niti jedan projekt neće upotrijebiti svi. Upoznat ćemo se s osnovnim stvarima s RAW datotekom u Photoshopu, ali učenje programa zahtijeva trošenje dugo vremena pomoću njega.

Jedna tehnika za poboljšanje slike je dodavanje gradijenta suprotnih boja na obje strane, a zatim podešavanje načina miješanja. Kao što možete vidjeti na našem primjeru slike, koristili smo zelenu i narančastu kako bismo dodali sloj dubine inače dosadnom kadru.

Photoshop Gradijent-Edit-gotovog

Da biste to učinili, dodajte dva nova sloja. Na obje strane odaberite alat s gradijentom na alatnoj traci i provjerite je li boja prednjeg plana postavljena na željenu nijansu. Povucite klizač gradijenta preko slike držeći tipku Shift da biste stvorili ravno gradijent. Nakon što su oba obavljena, jedva biste mogli vidjeti izvornu sliku.

Photoshop Gradijent-Edit1

Zatim eksperimentirajte s načinima miješanja na dva sloja i podesite neprozirnost dok ne dobijete željeni izgled. Za ovu sliku koristili smo svjetliju boju kao način miješanja i postavili neprozirnost oko 20 posto.

Photoshop također ima dugačak popis alata za obnovu slike. Dolje smo pronašli sliku dječaka koji vozi bicikl u Wikimedijinoj zajednici. Ima neravnu bijelu obrub i dosta prljavštine, koju, na sreću, Photoshop ima alate za popravljanje.

Photoshop Obnova-prije

Izrezali smo sliku kako bismo uklonili bijele obrube i prilagodili je trećim slojem radi bolje kompozicije. Nakon toga smo poludeli četkom za iscjeljivanje koja uklanja mrlje, dlake i nesavršenosti s slike. Napokon, s podešavanjem razine i krivulje, dobivamo obnovljenu sliku.

Photoshop Obnova-Nakon

Slici možete dodati digitalnu umjetnost u Photoshopu. Ima potpunu podršku četkicama, nešto što Lightroom ne, što znači da za stvaranje ilustracija možete upotrebljavati tablet ili crtež rukom s mišem.

Time Photoshop zamagljuje linije između uređivanja fotografija i grafičkog dizajna. Ima čitav niz alata za dizajn, uključujući četke, uzorke, tekst i još mnogo toga. Fotografiranje možete potpuno iskopati i samo koristiti Photoshop kao alat za dizajn.

Postoje problemi oko toga. Photoshop je temeljen na pikselima, što znači svu grafiku koju stvara prikaz u pikselima, bez obzira na to koliko je rezolucija visoka. Možda će raditi za letak ili internetsku grafiku, ali korištenje Photoshopa za dizajn logotipa namijenjenog panou uzrokovat će probleme.

Ako ste usmjereni na grafički dizajn, preporučujemo vam da koristite Adobe Illustrator. Temelji na vektorima, što znači da se mogu popuniti podaci između dva piksela. Umjesto dijagonalne linije koja izgleda poput stubišta, vektor može predvidjeti što bi trebalo biti u prazninama i dijelovima boja piksela da bi izgledali glatkom linijom.

Ovdje možete saznati više o razlikama između aplikacija na osnovi piksela i vektora.

Photoshop može podnijeti mnogo različitih zadataka. Ako vam je fokus na uređivanje fotografija, kako je definirano osnovnim prilagođavanjem boje, ekspozicije itd., Lightroom je za vas. Složeniji poslovi za uređivanje fotografija najprikladniji su za Photoshop.

Cijene Adobe Photoshopa

Ovdje nema puno toga. Photoshop i Lightroom imaju istu shemu cijena. Ipak, postoje stvari o kojima biste trebali razmisliti kad odaberete plan.

Photoshop i Lightroom su dvije aplikacije s istim ciljem. Ako ste strogo fotograf, vrijedno je posjedovati oba, čak i ako upotrebljavate više od drugog. U mnogim slučajevima Lightroom je softver za uređivanje kruha i maslaca, dok se Photoshop koristi za intenzivnije zadatke.

Ako radite više od fotografije, vrijedno je nadograditi na čitav Creative Cloud. Iako 50 dolara mjesečno ne uzima ništa olako, konkurencija ne može usporediti razinu vrijednosti.

Najbolje alternative za Adobe Photoshop CC

Kao i u Lightroomu, i mi volimo Photoshop, ali možemo shvatiti zašto bi hobisti mogli postati blijedi kod cijena. Evo nekoliko dobrih alternativa.

Fotografija afiniteta

Affinity Photo jeftina je Photoshop alternativa koju neki profesionalci preferiraju nad glavnim Adobe proizvodom. Ima sve ključne značajke, uključujući obradu neobrađenih slika, retuširanje i višeslojne kompozicije, kao i podršku za profesionalna proširenja datoteka kao što su PSD.

Kao da su Lightroom i Photoshop kombinirani. Postoji posebno područje za sirove prilagodbe koje možete koristiti prije nego što prijeđete na glavno sučelje. Dobijate sličan alat postavljen kao Lightroom bez izbora sloja.

uređivanje afiniteta

Affinity te prostore naziva “personas”, a ima ih pet. Personalizirano lice zrcali Photoshop, sa slojevitim podešavanjem, alatima za maskiranje i efektima. “Razvijte” se bavi svim sirovim prilagodbama koje je potrebno izvršiti prije prelaska na drugu osobu.

Osoba koja “likvidira” prikazuje rešetku na kojoj možete gurati, uvijati i obrađivati ​​sliku. U najkonzervativnijem slučaju, pomoću njega se mogu povećati ili smanjiti dijelovi vaše slike kako bi se subjekt istaknuo.

Affinity-Foto-tekućini

Personalizacija “tonskog preslikavanja” koristi se za upravljanje kontrastom i ravnotežom boja na vašoj slici. Većinu ovih podešavanja možete prilagoditi osobama „razviti“, ali „mapiranje tonova“ vam daje veću kontrolu. “Izvoz” persona ponude će izvesti sve detalje o izvozu, uključujući format piksela i metapodate.

Affinity Photo za samo 50 dolara ima veliku vrijednost. Ima sveobuhvatne kontrole za uređivanje fotografija koje obuhvaćaju Lightroom i Photoshop. Međutim, ovo je alternativa zbog radnog tijeka uspostavljenog između dva Adobe proizvoda.

Corel PaintShop Pro

Corel reklamira PaintShop Pro kao „vrhunsku alternativu Photoshopu“. Lako je vidjeti i zašto. Postoji sveobuhvatan skup alata za uređivanje fotografija, uključujući RAW podršku, HDR obradu, korekciju objektiva i serijsku obradu.

Slike možete ručno prilagoditi pomoću alata za izradu slika. Corel ima kontrole koje vam omogućavaju uklanjanje mrlja, zaglađivanje bora, vraćanje zamrljanih slika i uklanjanje crvenih očiju. Postoje i alati za uređivanje sadržaja kojima možete premjestiti ili izbrisati odabir sa slike ili Corel pametno popuniti područje.

Corel-Paintshop-Pro-uređivanje fotografija

PaintShop Pro također ima alate za grafički dizajn, uključujući slojeve, maskiranje i tekst. Ipak, način na koji se bavi crtanjem razlikuje se od Photoshopa. Možete crtati s vektorima, čineći glatke i proširive digitalne ilustracije.

U PaintShop Pro možete skriptirati ponavljajuće zadatke, što je naša omiljena značajka. Corel će zabilježiti vaše zaslonske radnje i dodijeliti ih makronaredbi. Upotrijebite ga u sučelju i Corel će se automatski pobrinuti za zadatak.

Dvostruko je veća od Affinity, ali ima više mogućnosti. Ni jedna stopa nije loša, s obzirom na to da ćete za nekoliko mjeseci potrošiti približno toliko na Photoshopu. Nema optimizirani tijek rada Lightroom-a, ali PaintShop Pro je i dalje izvrsna Photoshop alternativa.

Zašto preporučujemo Adobe

Kako se Adobe više fokusira na rješenja zasnovana na pretplati, konkurenti u svom marketingu guraju jedinstvenu cijenu. Ima zasluge za plaćanje više softvera i njegovo posjedovanje zauvijek, no mi i dalje mislimo da je pretplata Creative Cloud bolja vrijednost.

Problem s jednofaznim softverom su ažuriranja. Na primjer, godina korištenja Photoshopa može koštati isti iznos kao i PaintShop Pro, ali nakon što se objavi verzija programa Corel za 2020. godinu, morat ćete je nadograditi.

Prednost Creative Cloud-a je sinergija. Dobivate gladak prijelaz između Adobe proizvoda i stalnih ažuriranja. Platit ćete istu cijenu bez obzira na to koliko novih značajki je također uvedeno.

Postoje alternative koje nam se više sviđaju od alternativa nego naše preporuke, od razine snage do upotrebljivosti, ali s obzirom na napad nadogradnji i relativno nisku mjesečnu stopu Adobe i dalje čvrsto drži ovaj odjeljak tržišta sadržaja.

Najbolji besplatni softver za uređivanje fotografija

Za one doista iz džepa, pogledajte nekoliko besplatnih Adobe-ovih alternativa. Iako neke od ovih funkcija mogu nedostajati u ključnim značajkama, mogu biti savršeno pogodne za vašu specifičnu situaciju.

Microsoft ili Apple Photos

Microsoft i Apple Photos iznenađujuće su moćne aplikacije za fotografije za njihove operativne sustave. Dobivate alate za ekspoziciju, kontrast, balans bijele boje i još mnogo toga, što olakšava postupak uređivanja fotografija za slike s vašeg telefona ili fotoaparata.

Apple-Fotografije

Microsoft Photos može uređivati ​​fotografije i videozapise. Možete izraditi prezentacije, isprepletene videoisječke i fotografije, dodati 3D efekte, poput munje, te prilagoditi glazbu i brzinu za izvezeni isječak. To je mali paket za uređivanje koji se najbolje koristi kada fotografirate za sebe.

Apple Photos nema video podršku jer je iMovie za to dostupan, ali ima veći skup alata za uređivanje. Možete koristiti ugrađene filtre za brzo uređivanje ili zaroniti za podešavanje naglaska, sjena i kontrasta.

Apple također uključuje trokanalnu krivulju tona, što je korisna značajka za one koji žele umazati ruke uređivanjem fotografija. Ima približno toliko snage kao Lightroom mobile i lijep je način da se predstavite svijetu svijet uređivanja fotografija bez da dobijete potpuno ispunjeni paket..

GIMP

GIMP je besplatni alat za uređivanje sličan Photoshopu dostupan za macOS, Windows i Linux (standardno dolazi u većini distribucija). To je i open source, tako da možete preuzimati dodatke ili pisati vlastite ako tečno poznajete C ++, Scheme, Python ili Perl.

GIMP

Ima jaku zajednicu profesionalaca i hobista. Iako ste besplatni, pomoću GIMP-a možete zaraditi bilo da stvarate digitalna umjetnička djela ili dodirnete skenirane osvijetljene fotografije.

Najveće odvraćanje je sučelje. GIMP je moćan, ali ne i intuitivan, što je opasna kombinacija za profesionalni softver. Ako potrošite vrijeme da to naučite, dobit ćete odlične rezultate. Ako dolazite iz Photoshopa ili želite pojednostavljen tijek rada, GIMP nije najbolji izbor.

Isto bi se moglo reći i ako prelazite s GIMP-a na Photoshop, pa se svodi na ono što ste upoznati. Čini se da je savršeno pogodan za Team Penguin, premda zbog svog tajnog sučelja. Provjerite naš najbolji VPN za Linux za više primjera proizvoda izrađenih po mjeri.

Fotor

Fotor je besplatni mrežni alat za uređivanje fotografija koji je usmjeren na ljude koji ne znaju puno o uređivanju fotografija. Dovoljno je snažan, ali sučelje i imenovanje više nalikuju Instagramu nego Lightroomu.

Fotor

Ipak, ima svoje mjesto. Fotor je za brze izmjene izvrstan. Možete urediti slike s tvrdog diska ili ih uvesti s Dropboxa (pročitajte našu Dropbox recenziju). Slike se mogu koristiti u kolažima ili kao dio dizajna pomoću jednog od mnogih Fotorovih predložaka.

Međutim, besplatna verzija je ograničena. Imate ograničenu količinu prostora za pohranu svojih uređenih slika i vodenih žigova, a povremeni su oglasi. To iznosi oko 3 USD mjesečno ako kupujete godišnji plan ili 9 USD ako plaćate mjesečno. No, za tu cijenu najbolje je samo koristiti Adobe-ov fotografski paket.

Završne misli

Uređivanje fotografija složen je i raznolik postupak, ali nedavne verzije osnovnog softvera učinile su ga dostupnijim nego ikad. Smatramo da su Adobeovi proizvodi koji su već dugo vremena industrijski standard i dalje teški za pobjedu, posebno za uređivanje fotografija.

Kako se povećavaju broj megapiksela, senzori kamere povećavaju i veličinu datoteka. Pohrana i pouzdano sigurnosno kopiranje ključne su točke za svakog fotografa koji radi. Obavezno provjerite naše najbolje mrežne sigurnosne kopije i pravilo 3-2-1 sigurnosne kopije da biste zaštitili svoje podatke. Također imamo članak o najboljem softveru za upravljanje fotografijama kako bi se vaša kolekcija manipuliranih snimki održavala u redu.

Koji program za uređivanje fotografija koristite? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me