monday.com vs Jira: Uzeti najbolje u 2020. godini

Alati za upravljanje projektima dolaze u svim oblicima i veličinama, i dobrih i loših. Mi uspoređujemo jedno od najboljih s ciljanijom platformom u ovoj usporedbi monday.com i Jira.


monday.com pokrenut je 2014. godine, ali već ima preko 50 000 klijenata, uključujući Philips, DHL i Discovery kanal. U našem pregledu monday.com pohvalili smo ga zbog izvanrednog sučelja i svestranog niza značajki, ali otkrili smo da je snažan na svim područjima. Ovdje je vrući kandidat, a najbolje ocijenjeni alat na našoj listi najboljeg softvera za upravljanje projektima.

Također je bez pobjede u našim usporedbama, bilježeći pobjede u našim ponedjeljcima protiv Asane i monday.com protiv Wrikea..

Jira je mnogo duže, lansiran je 2002. godine i ima preko 75.000 klijenata. Oni uključuju Skype, Twitter i NASA. Prošli put kad smo provjerili, svidio nam se njegov skup značajki i smatrali smo da je to dobar izbor za programere i one koji se žele postaviti na vlastiti poslužitelj. Pročitajte više o onome što smo mislili u našoj recenziji Jira.

To je patnja u našim usporedbama, međutim, porazima u našim borbama Wrike vs. Jira i Asana vs. Jira.

Postavljanje borbe: monday.com protiv Jira

Razmotrit ćemo ove alate u četiri kruga i proglasiti pobjednika u svakom od njih, a natječaj će ići ovisno o tome tko pobijedi najviše. Ako bude neriješen, pobjednik će biti onaj koji pobjedi svoje runde uvjerljivije.

Prvo ćemo ispitati značajke da vidimo koji alat ima najviše. Potom ćemo pogledati cijenu i usporediti ih po vrijednosti. U krugu “jednostavne upotrebe” pogledat ćemo koji je softver najpogodniji i bez problema. Konačno ćemo vidjeti koji ima bolju sigurnost i privatnost za čuvanje vaših podataka.

1

Značajke

Prvo ćemo pogledati značajke i usporediti mogućnosti dviju platformi. Vidjet ćemo kako funkcionira upravljanje osnovnim zadacima, kao i pohrana datoteka, komunikacija i integracije s drugim platformama.

Ovdje će se bodovi dobiti i neobične značajke zbog kojih se platforma ističe. Pogledajte naš Airtable pregled za dobar primjer alata koji ih posjeduje.

monday.com

monday.com se temelji na “impulsima”, koje bismo nazivali zadacima, ali ne postoje podvrste ili zavisnosti. Tvrdi se da je to namjerni izbor, a slažemo se da se u nekim alatama mogu izgubiti podtlakovi jer nitko ne gleda u roditeljske zadatke da ih uoči..

Iako je njegova osnovna struktura zadataka jednostavna, monday.com vam nudi sve vrste načina za pregled svojih projekata. Postoji Kanban prikaz, dnevnik aktivnosti, vremenska traka, praćenje vremena i drugi.

od ponedjeljka do pregleda

Omogućuje vam prilagođavanje sadržaja svake stavke, što može biti komplicirano ako ne budete izdržani. Postoji više vrsta polja i možete ih dodati mnoge, što vam daje fleksibilnost u načinu postavljanja stvari.

Možete dodati i naljepnice u boji, koje se mogu prilagoditi i koristiti kao brz način da se stvari vizualno sortiraju. Također vam omogućuje dodavanje prilagođenih zaglavlja u svoje izbornike.

ponedjeljak-ploča

Prostor za pohranu ovisi o planu, s 5 GB na osnovnoj razini i onoliko koliko želite na Enterprise nivou. Postoji ograničenje veličine datoteke od 500 MB, što će biti dobro za većinu ljudi, ali može biti premalo ako želite primjerice raditi s slikama video ili diska. Naš članak o najboljoj pohrani u oblaku za velike datoteke nudi rješenja ako je to ono što radite.

Dostupne su Android i iOS aplikacije, tako da ih možete koristiti izvan ureda.

Jira

Jirini se projekti temelje na “pitanjima”, koja se mogu kategorizirati kao “zadaci” ili “pogreške”. Postoje i „priče“ i „epovi“ koji se koriste kao strukturalni blokovi za planiranje vaših projekata. Može upravljati praćenjem vremena, zajedno s upravljanjem problemima, i dobar je izbor ako radite na softverskom projektu.

Za razliku od monday.com, uključuje podzadače i ovisnosti, ali postavljanje istih je nespretno. Pogledajte naš TeamGantt pregled kako biste saznali više o alatu koji olakšava upravljanje ovisnostima lako i intuitivno.

Na raspolaganju je preko 3.000 aplikacija za povećanje njegove funkcionalnosti, iako koštaju dodatno. Jira također dobro surađuje sa svojim Atlassian braćom i sestrama – HipChatom i Bitbucketom. Možete ga povezati i sa svojim Github računom, što je još jedan plus za programere.

Za komunikaciju koristi Atlassian’s Confluence. No to je zaseban softver s vlastitim sustavom cijena.

Ima prilagođene emojije, što je lijep dodir personalizacije. Također možete promijeniti svoj logotip, ikonu web lokacije i shemu boja.

Ima zdravih prostora za pohranu od 250 GB, što će većini biti više nego dovoljno. Ako se samostalno bavite hostingom, ovisit će o pohrani, pa potražite savjete u našem najboljem oknu za pohranu u oblaku.

Jira-izvješća

Ima izvrstan generator izvještaja koji vam omogućuje izradu grafikona sa trakama i pita, kao i izdavanje izvještaja za praćenje. Ako su pozvani da naprave prezentaciju, korisnici Jira imaju mnogo mogućnosti.

Također ima aplikacije za dvije glavne mobilne platforme, pa se, poput monday.com, može koristiti bilo gdje.

Prve okrugle misli

monday.com ima mnogo pregleda i omogućava vam prilagođavanje sadržaja njegovih osnovnih stavki. To ga čini moćnim alatom za menadžere.

Jira također nudi obilje, ali mnoge značajke nisu funkcionirale onako kako bi mogle imati. Ima nekoliko stvari, poput upravljanja ovisnostima, kojih nedostaje monday.com, ali nije najbolja implementacija onih koje smo vidjeli.

Jira se također osjeća nepovezano i nedostaje mu kohezija. Puno je dodataka, ali ako se krećete među njima, ne osjeća se fluidno. S monday.com elementi sučelja se savršeno uklapaju.

Sve što ponedjeljak nudi, čini dobro, i kao rezultat usko pobjeđuje u ovom krugu.

Runda: Karakteristike Točke za monday.com

monday.com Logo
Jira Logo

2

Cijena

Zatim ćemo pogledati cijenu kako bismo vidjeli koji je alat najbolja vrijednost. Osim što ih uspoređujemo s onim što naplaćuju, volimo vidjeti i besplatna suđenja, kao i razne opcije plana i načina plaćanja i načine plaćanja. Oba su alata dobra vrijednost, pa bi ovo trebalo biti usko kolo.

Ako želite uštedjeti novac, potražite naš pregled Freedcamp da biste saznali više o alatu koji stvar jedva košta.

monday.com

Iako vam većina platformi naplaćuje po korisniku, monday.com vam naplaćuje grupe od pet osoba. To nije idealno ako ste samo jedan ili dva od vas, ali osnovni plan počinje od 25 USD ili 5 USD po korisniku, tako da neće probiti banku. Također je velika vrijednost za srednje i velike timove.

Dalje od Osnovnog plana cijene neprestano rastu kako se uvode više mogućnosti. No povoljno se uspoređuje s mnogim sličnim alatima, a 118 USD mjesečno za pet Enterprise korisnika je jeftino u usporedbi s onim što naplaćuju neke platforme.

Njegov osnovni plan daje vam dnevnik aktivnosti i ploču s kanbanima, a većina pregleda odvija se na standardnom planu. Dodatni prikazi i grafikoni dostupni su na Pro planu. Najnaprednije sigurnosne značajke rezervirane su za Enterprise korisnike. Glavni plan također uključuje obuku jedan na jedan i menadžera za uspjeh kupca koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz platforme.

Ima besplatno 14-dnevno probno razdoblje, što je odličan način za testiranje. Nedostaje mu besplatan plan, ali u svakom je slučaju jeftin.

Jira

Jira ima dva sustava cijena: jedan za korisnike koji ga instaliraju na vlastite poslužitelje i jedan za one koji ga koriste u oblaku. 

Cijene za upotrebu u oblaku počinju od 10 USD po korisniku mjesečno i neprestano padaju na 1 USD kako se veličina vašeg tima povećava. Zbog toga je velika vrijednost za velike timove. S druge strane, njegove se brojne aplikacije obično naplaćuju po korisniku, a neke njegove značajke dolaze i preko drugih Atlassian platformi koje imaju svoje cijene..

Ako se odlučite za samostalno iznajmljivanje, plaćate jednokratnu naknadu. Za timove od 10 ili manje to je samo 10 USD, ali nakon što pogodite 25 korisnika, morate platiti 2.500 USD. To možda zvuči puno, ali funkcionira jeftinije od planova temeljenih na oblaku nakon godinu dana ako imate 20 korisnika ili tako nešto.

Ako se samostalno naručite, morat ćete se brinuti o vlastitim troškovima poslužitelja. Naš najbolji članak o web hostingu istražuje nekoliko opcija za dobivanje vlastite web stranice na mreži.

Također nudi dobar izbor opcija plaćanja. Osim kreditne kartice i PayPala, oni na godišnjem planu mogu platiti i putem čeka ili bankovnim prijenosom.

Postoji i besplatno sedmodnevno probno razdoblje. To nije samo vrijeme monday.com, ali trebalo bi vam dati vremena da to provjerite.

Dva okrugla razmišljanja

Sviđa nam se način na koji Jira postaje jeftiniji jer dodajete više korisnika, kao i mogućnost samoposluživanja koja, unatoč velikim unaprijed plaćenim troškovima, može vam uštedjeti puno novca u dugoročnom razdoblju. Njegovi planovi u oblaku također su jasni. Ne morate brinuti o odabiru nivoa.

monday.com je također dobra vrijednost, tako da nijedan alat vjerojatno neće previše rastezati proračun. Ako se učinkovito koristite, trebali bi vam uštedjeti vrijeme i ušteđeni novac može znatno prelaziti cijenu.

monday.com ima dulje besplatno probno razdoblje, ali Jira ima bolji izbor opcija plaćanja. Ipak, sveukupno gledano, Jirina svestranost i veće uštede dok vaš tim raste nadmašuje prednosti sustava monday.com, iako je i potonja izvrsna vrijednost..

Nijedan alat ne nudi besplatan plan, ali oba su dobra vrijednost unatoč tome. Ako želite isprobati nešto sa besplatnim slojem, pogledajte našu recenziju Wrike da biste pročitali o alternativi koja je jedna od najboljih platformi oko.

Runda: Cijena za Jira

monday.com Logo
Jira Logo

3

Jednostavnost korištenja

Dalje ćemo pregledati jednostavnost korištenja da vidimo koja platforma čini najviše za pristupanje. Pomaganje u početku s udžbenicima, pomaganje skočnih prozora i predložaka je dobro, ali najvažnije je intuitivno čitljivo sučelje koje radi ono što očekujete i ne ide po zlu.

Snažne opcije pomoći, poput baze znanja i zajednice podrške, također su važni elementi, pogotovo ako je softver složen.

Jednostavna upotreba platforme poboljšat će život vašeg tima, posebno u početku. Dobijanje ljudi na brodu brzo znači uštedu, stoga je važno ispraviti stvari u ovom području.

monday.com

Gotovo sve na monday.com funkcionira onako kako biste očekivali, a sučelje čini izvrstan posao pojašnjenja vaših mogućnosti.

Animacija i boja koriste se za upravljanje vasim gumbima i kontrolama. monday.com ima obilje na zaslonu, ali stvari drži ugodnim i intuitivnim zahvaljujući svom pametnom dizajnu. Česti skočni tekst također pomaže.

ponedjeljak-predložak

Postoji preko 70 predložaka koji će vam pomoći da započnete s radom, a monday.com vam daje mnoštvo smjernica u odabiru ispravnog. To se može pogoditi i propustiti u drugim alatima.

Dizajneri su razmišljali o potrebama korisnika u svakoj situaciji i osigurali da se nikada niste ostavili pitati što učiniti.

Ako vam je korisnost važna, pročitajte o drugom alatu koji će to ispravno pronaći u našoj recenziji Asana. Vodič za početnike Asana pomoći će vam i da počnete s tim.

Jira

Prijavljivanje na Jira bilo je iritantno jer njegova CAPTCHA nije djelovala na naš prvi pokušaj. Nakon što to uspijete, na početku je kratak obilazak koji će vam pomoći da se smjestite i pokaže vam kako stvari funkcioniraju.

JIRA-tura

Poput monday.com, Jira nudi nekoliko predložaka, uključujući one koje će zanimati programeri softvera, poput “praćenja grešaka” i “Scrum”. Postoji i predložak kanbana ako želite sve pojednostaviti. Ako vam je potrebna samo ploča s kanbanom, pogledajte vodič Trello za početnike za dobar primjer jednog.

JIRA-kanban

Doživjeli smo dugo čekanje pri korištenju Jire, s kašnjenjima od 10 sekundi prilikom klika na neke veze. Također smo naišli na greške u sučelju i poruke koje nam govore da stvari nismo bile dostupne, a koje su se kasnije pojavile. Njegova plovidba također nas je izgubila nekoliko puta.

Većina područja dobro funkcionira, ali za kretanje i promišljanje kako se stvari poklapaju treba vremena. Često smo morali konzultirati odjeljak za pomoć.

Sa pozitivne strane, u njegovoj bazi znanja nalazi se mnoštvo pomoći i Jira zajednica je aktivna, a podrška vam dolazi brzo ako joj se obrate..

Tri okrugle misli

Jira ima svoje zasluge, ali s nekoliko manjih zabluda, upotrebljivost nije njezino najjače područje. Na to se treba naviknuti, ali uključuje obilje naprednih značajki. To je složen alat u razvoju koji ima dobre mogućnosti pomoći.

monday.com izlazi iz svog načina da postane dostupan, a istovremeno nudi puno snage i načina da promijenite način strukturiranja svojih projekata. Jasan je pobjednik u ovom krugu, kao i najjači alat za upravljanje projektima na ovom području u cjelini.

Runda: Točka jednostavnosti korištenja za monday.com

monday.com Logo
Jira Logo

4

sigurnosti & Privatnost

U posljednjem krugu pogledati ćemo sigurnost i privatnost da vidimo koje korake ove platforme poduzimaju kako bi zaštitile vaše podatke o tvrtki. Puno je opasnosti na mreži, kako je objašnjeno u naših pet stvari koje trebate znati o članku o kibernetičkom kriminalu. Na svu sreću, možete učiniti puno toga da ne budete u opasnosti.

Obje platforme nude brojne sigurnosne značajke, uključujući šifriranje, potvrde i prilagodljive sigurnosne postavke. Pogledajmo bliže da vidimo što je bolje.

monday.com

monday.com koristi Amazon Web Services i Google Cloud za pružanje svojih usluga, koje su visoko razvijene platforme s vrhunskom sigurnošću.

monday.com ima impresivan set certifikata, uključujući SOC2 Type II i dva ISO certifikata. Također je u skladu s EU-om. Štitnik privatnosti i Opća uredba o zaštiti podataka.

Koristi TLS v1.2 za šifriranje podataka u tranzitu, a AES 256-bitni za pohranu, što hakeri praktično ne mogu čitati vaše datoteke. Ujedno pravi redovne sigurnosne kopije, pa tako i vi dobivate zaštitu od gubitka podataka.

Ima dvofaktorsku provjeru autentičnosti o kojoj možete saznati u našem članku o dvofaktornoj provjeri autentičnosti. U osnovi, to vam daje dodatnu mjeru ako zaštita ako netko shvati vašu lozinku.

ponedjeljak-admin

Postoji nekoliko dodataka u postavkama koje možete koristiti za dodatno poboljšavanje sigurnosti, uključujući prijave s ograničenom domenom, SAML postavke i pravila o zaporkama koje administratori mogu prilagoditi. Naš najbolji članak o upravitelju zaporki pomoći će vam ako se borite za upravljanje svim tim vjerodajnicama.

Jira

Jira vam nudi sve vrste značajki i informacija u vezi sa sigurnošću. Njegova web stranica detaljnije je od većine, objašnjava što Jira čini kako bi zaštitila vaše podatke.

Mnogo dijeli s korisnicima, uključujući prošla pitanja sigurnosti i detalje o revizijama i programima testiranja koje koristi.

Podaci u tranzitu zaštićeni su TLS v1.2. Naš opis članka šifriranja objašnjava više o temi za one koji ste zainteresirani.

Jira ima obilje neovisnih provjera svojih usluga, a na svojoj web stranici prikazani su SOC Type II, PCI DSS, ISO 27001 i ISO 27018 certifikati. Također pokriva EU-Sjedinjene Američke Države. i Swiss-U.S. zaštita privatnosti i u skladu je s GDPR-om.

Dostupna je dvofaktorska provjera autentičnosti, ali morat ćete doplatiti ili koristiti aplikaciju treće strane da biste iskoristili zaštitu zaštite koju nudi.

JIRA pristupom

Još jednom, Jira je pitanje podrške dobio svoju ružnu glavu. Dok ga koristimo, uhvatili smo njegovo osoblje kako pristupa podacima naših projekata prilikom odgovaranja na pitanje podrške. Poslali su nam snimak zaslona na kojem su pokazali da rade unutar našeg projekta, a naši podaci su jasno vidljivi.

To je veliki problem za uslugu kojoj trebate vjerovati, a Jira opet gubi zbog toga, bez obzira na jaku sigurnost i privatnost.

Četvrte četvrte misli

monday.com uspijeva u sigurnosti i privatnosti, otvara većinu okvira s jakom enkripcijom i korisnim značajkama. Možete ga koristiti bez previše brige o sigurnosti podataka.

Ono što bi trebalo biti snaga za Jira je bila stalna slaba točka u našim usporedbama zbog našeg problema sa svojim pomoćnim osobljem. Iako je većina stvari u redu i impresivna je u ovom području, ne pobjeđujete u krugovima privatnosti gledajući povjerljive poslovne informacije kupaca..

Finalni krug je onda još jedna jasna pobjeda za monday.com. Sve čini kako treba, a Jira nema, tako da pobjeđuje.

Runda: Sigurnost & Točka privatnosti za monday.com

monday.com Logo
Jira Logo

5

Presuda

S odlučujućim pobjedama u posljednja dva kruga, monday.com donosi sjajnu pobjedu tri-jedan. Usko je pobijedio u značajkama, udobno je prednjačio po lakoći uporabe i bio je solidan u sigurnosti. Svestrana struktura cijena Jira vidjela je pobjedu u jednom krugu, ali monday.com nije skup.

Pobjednik – monday.com

Naš pobjednik je izvrsna sveobuhvatna usluga koja se ističe u upotrebljivosti. To je naš omiljeni alat za upravljanje projektima i dostojna pobjednica. Jira, iako ima puno toga za ponuditi, posebno programerima koji žele iskoristiti njezine Agile značajke ili su spremni sami ih postaviti.

Obje su platforme besplatne probne verzije, pa ako još uvijek niste sigurni za koga trebate potražiti ih, provjerite sami da biste vidjeli koje vam je draže.

Ako ste isprobali bilo koji od ovih alata, podijelite svoje misli s nama u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map