Kako koristiti Ganttovu kartu: Vodič za početnike do 2020. godine

Postoji mnogo alata koji vam pomažu da se organizirate. Softver za upravljanje projektima nudi značajke svih vrsta koje vam pomažu u planiranju vašeg rada. U ovom se vodiču fokusiramo na određeni način organiziranja zadataka o tome kako koristiti Ganttovu kartu.


Objasnit ćemo što Ganttov grafikon može učiniti za vas, a zatim pogledajmo kako stvari funkcioniraju na nekoliko platformi. Prvo ćemo pogledati jednostavan primjer monday.com o kojem možete pročitati u našem pregledu monday.com. Zatim ćemo proći napredniji primjer s TeamGanttom, o kojem možete pročitati u našoj TeamGantt recenziji.

Ganttove karte su sofisticirane. Ako biste radije nešto jednostavnije, pogledajte naš članak o upotrebi članka o kanbanu. Naš pregled Trello govori o sjajnom primjeru alata kanban.

Što je Ganttov grafikon?

Postoji puno alata koji vam omogućuju dodavanje i uređivanje zadataka te ih pregledavate na različite načine. Ganttovi alati nude veliku prednost u odnosu na druge, jer vam omogućuju dodavanje i upravljanje ovisnostima, tako da jednu stvar možete učiniti ovisnom o drugoj.

To znači da možete vidjeti što trebate učiniti prije dovršetka svakog zadatka. Ako vam je potreban isporučeni krumpir prije nego što napravite pomfrit, taj odnos možete stvoriti u Ganttovoj karti. Ako postoji problem s isporukom, možete vidjeti kakav će učinak biti ako pratite zavisnosti prema naprijed.

Također možete izračunati kakav će učinak imati kašnjenje. U ovom slučaju to zvuči trivijalno, ali u složenom projektu mnogi zadaci mogu ovisiti jedni o drugima. Ganttova tablica omogućit će vam da lako izračunate učinak bilo kojeg problema.

Ganttova karta obično prikazuje određeni vremenski okvir, kao što je tjedan ili mjesec, i omogućuje vam da okrenete ili pomaknete datume, kao kod većine alata koji se temelje na kalendaru.

Gantt Chart Creator

Prvi Ganttov grafikon izmislio je poljski akademik Karol Adamiecki 1896. Međutim, to ipak nije puno pljeskalo. Henry Gantt, po kojem je sustav sada nazvan, svoju je verziju objavio 1910. godine.

Rani su grafikoni pokazali datum početka i završetka zadataka koji čine projekt. Ovisnosti su dodane kasnije iako su ključne za korisnost Ganttovih ljestvica.

Ganttove karte i rad s ovisnostima

Stvaranje zadataka obično je jednostavno. Dodate ime i možda opis. Ako radite u timu, zadaće se mogu dodijeliti ljudima. Oni se mogu kategorizirati i odrediti prioritet. Često možete ostavljati komentare ili im dodavati datoteke. Te će stvari ovisiti o alatu koji koristite.

Pomoću alata koji se temelje na Ganttovom grafikonu također želite postaviti datum početka, kao i krajnji datum ili procjenu koliko će zadatak trajati. Na taj se način zadaci mogu pojaviti u ispravnom položaju u vašem kalendaru, pokazujući kada će se stvari događati ili barem kada se nadate da hoće.

Da biste stvorili ovisnosti između njih, obično kliknete i povlačite od kraja jednog zadatka do početka drugog. Zbog toga drugi zadatak ovisi o prvom. Microsoft Excel možete koristiti za izradu Ganttovih ljestvica, ali korištenje posebnog programa obično je puno lakše.

Neki alati imaju gumb koji vam omogućuje stvaranje ovisnosti popunjavanjem detalja u skočnom prozoru. U složenim projektima to može biti lakše od metode povuci-i-ispusti.

U nekim alatima možete prilagoditi duljine zadataka, premještati ih i pojedinačno mijenjati početne i završne datume. Međutim, alati koji vam omogućuju da učinite sve teške stvari mogu se koristiti jer je teže pronaći ručke za stvaranje ovisnosti..

Praksa je savršena, ali vrijedi naglasiti da samo zato što vam jedna implementacija ne odgovara, možda postoji druga koja.

Pitanja Ganttove karte

Ako se planira započeti zadatak prije onih o kojima ovisi cilj, imate problema. Ganttovi ljestvici obavijestit će vas u tom slučaju, omogućujući vam da to popravite. To možete učiniti ručno povlačenjem zadataka kako biste ih promijenili ili promijenili njihovu predviđenu duljinu.

Neki će alati automatski ažurirati vaš raspored kako bi ga održali. To znači da ako zadatak ovisi o nekom drugom, njegov se početak automatski prilagođava ako zadatak o kojem ovisi nije završen na vrijeme. Može se složiti, ali što Gantt-ove ljestvice čine za upravljanje ovom složenošću je upravljanje.

Mnoge platforme će vas također obavijestiti imate li petlju ovisnosti. Ako zadatak jedan ovisi o zadatku dva, pokušajte da zadatak dva ovisi o zadatku jedan i pogledajte što se događa. To je nemoguća situacija, ali, opet, Ganttovi grafikoni mogu pronaći te odnose među složenim mrežama zadataka i uštedjeti vam zakazivanje glavobolje.

Kako napraviti ganttovsku kartu na jednostavan način: monday.com

monday.com ima rokove, koji su slični Ganttovim ljestvicama, ali ne uključuju upravljanje ovisnostima. Vremenska traka omogućuje vam postavljanje datuma početka i završetka zadataka.

kako-to-iskoristiti-a-Gantt-chart-ponedjeljak-vremenski okvir

Stavke možete pomicati povlačenjem ili promjenom datuma početka i završetka. Zadacima možete dodijeliti i ljude, kao i vidjeti tko radi što. Omogućuje vam vizualizaciju onoga što treba učiniti i omogućuje vam da uočite probleme.

Planiranje projekta mnogo je lakše s takvim alatima. Za velike projekte s mnogim međusobno ovisnim zadacima, rad vizualno i intuitivno možda nije dovoljno dobar. Tu ovisnosti mogu pomoći.

monday.com ima fantastično sučelje, kao i izvrsne sigurnosne značajke za zaštitu od cyber kriminala. Čuvanje sigurnosti je kritično pri radu u oblaku, tako da predanost monda.com mrežnom sigurnošću čini jakim izborom za upravljanje projektima.

Besplatni Ganttov grafikon: korak po korak s TeamGanttom

Zatim ćemo pogledati TeamGantt koji je, kako i samo ime govori, izgrađen oko njegovog Ganttovog pogleda. Ima besplatni sloj koji omogućuje do tri osobe da ga koriste bez ičega. To znači da to vjerojatno možete testirati, a da ne morate previše zavijati šefovu ruku. Pored toga, postoje plaćeni planovi s dodatnim značajkama.

Pogledajmo kako započeti s tim. Nakon prijave, postavit će vam nekoliko pitanja i, ako sebe opišete kao početnika, prikazati vam uvodni video. Nakon toga, vrijeme je za stvaranje prvog projekta.

Pokazat ćemo vam kako početi ispočetka, ali postoje predloške. Oni su prilično osnovni i uključuju primjer projekta koji je dobar za učenje vašeg tima oko TeamGantta. Postoji i osnovni projekt s nekoliko zadataka i grupa koje su postavljene za upotrebu ili preimenovanje prema potrebi.

kako-to-iskoristiti-a-Gantt-chart-teamgantt novi-projekt

Kliknite lijevi okvir “moji projekti” ako ih već niste, a zatim kliknite plavi gumb “novi projekt” s desne strane. Vidjet ćete sljedeći ekran.

kako-to-iskoristiti-a-Gantt-chart-teamgantt novi-projekt

Ondje možete dati ime projektu, odabrati predložak kao što je gore raspravljeno, pa čak i odabrati dane u tjednu koji će se koristiti u vašem projektu. Odaberite svih sedam dana ako ste zauzeti tip, pet ako ste poput većine nas ili dva, ako više volite ležerniji pristup životu.

Zatim kliknite gumb “stvori novi projekt” za pokretanje projekta. Prvo ćete morati pogledati kratki video, zato slobodno napravite brzu kavu i vratite se dvije minute kasnije.

Evo kako vaš projekt izgleda odmah nakon kreiranja. Postoji jedna grupa koja sadrži jedan zadatak. Grupe vam omogućuju organiziranje zadataka u kategorije. Možete im imenovati ono što volite.

kako-to-iskoristiti-a-Gantt-chart-teamgantt-prazan

Zadaci TeamGantta

Prvo napravimo novi zadatak, a zatim ćemo izmijeniti svoje skupine prije nego što pogledamo ovisnosti.

Da biste stvorili zadatak, kliknite tekst “zadatak” pored gumba plus ispod ponuđenog prvog zadatka. Tekstovi “prekretnica” i “grupa zadataka” omogućuju vam njihovo stvaranje.

kako-to-iskoristiti-a-Gantt-chart-teamgantt prvo

Vaš novi zadatak će se pojaviti, označen i sa pokazivačem u polju imena, tako da ga možete nazvati onako kako vam se sviđa, kao što smo ovdje učinili. Pritisnite povratak ili kliknite miš i zadatak će biti spreman.

Postoje i druge stvari koje možete raditi sa zadacima. Pomoću TeamGantta možete dodijeliti svakog korisniku, označiti koliko je učinjeno ili dodati kontrolni popis podskupa kako biste ga podijelili na lakše dijelove. Ipak ćemo to za sada zaboraviti.

Zadaci i skupine sadrže malu ikonu olovke koju možete kliknuti da biste ih uredili. Tu je i križ za njihovo brisanje. Oni su vidljivi ako mišem prelazite preko zadatka ili grupe.

Kliknite gumb za uređivanje i pojavit će se prozor koji vam omogućuje uređivanje detalja zadatka.

Dodali smo nekoliko zadataka i novu grupu i preimenovali svoj projekt. Sada je to kulinarski klasik, kuhano jaje i vojnici.

kako-to-iskoristiti-a-Gantt-chart-teamgantt-multi-zadataka

TeamGantt ovisnosti

Sada ćemo stvoriti ovisnost. Prije kuhanja morat ćete staviti vodu u zdjelu. Drugi zadatak ovisi o prvom. Takav odnos možemo dodati TeamGanttu. Na taj način ne možemo slučajno zakazati drugi zadatak koji će započeti prije prvog.

To je očito u ovom slučaju, ali možda nije u velikim projektima.

Da bismo stvorili ovisnost, prelazimo mišem preko zadatka “ključale vode”. Dok to radimo, male točkice se pojavljuju na obje strane. Zatim kliknemo i povučemo od točke s lijeve strane, do zadatka “stavi vodu u tepsiju”. Kad pustimo miša, nastaje ovisnost.

kako-to-iskoristiti-a-Gantt-chart-teamgantt-ovisnost dodanu

Mogli bismo povući točku s desne strane “staviti vodu u lonac” i odvući se do zadatka “ključale vode”. Bilo kako bilo, učinak je isti. Važno je da točku na lijevoj strani koristite da taj zadatak ovisi o nečem drugom, a točku na desnoj strani da napravite nešto drugo ovisno o njemu.

Ako pogledate gornju sliku zaslona, ​​primijetit ćete da je linija crvena. To pokazuje da naš raspored nije moguć. Oba povezana zadatka planirana su istovremeno. Jasno je da u ovom slučaju jedan mora završiti prije nego što drugi može započeti. Ako zadatak “ključale vode” povučemo udesno, sve će biti u redu i linija će promijeniti boju da to pokaže.

kako-to-iskoristiti-a-Gantt-chart-teamgantt-zadaci-Reprogramirano

Ako vam treba alat koji može preusmjeriti ovisnosti za vas tako da ih ne biste morali povlačiti oko sebe, pogledajte naš ClickUp pregled.

Sada razumijete osnove upravljanja ovisnostima i možete stvoriti i povezati vlastite zadatke. TeamGantt i monday.com imaju besplatna suđenja, pa provjerite što možete s njima.

Završne misli

Postoji mnogo platformi koje uključuju Ganttov grafikon. O njima redovito izvještavamo u člancima o upravljanju projektima. Ganttove karte nalaze se u više alata usmjerenih na poslovanje, ali kao što smo vidjeli, ne moraju ih biti teške za upotrebu. Pripazite na ovu moćnu tehniku ​​i možete poboljšati svoje tijekove rada i zadržati sve u svom timu.

Da biste vidjeli što naše omiljene platforme mogu učiniti, pogledajte najbolji pregled softvera za upravljanje projektima.

Gledajući dalje od monday.com i TeamGantt, jedan od naših omiljenih alata, Wrike, izvrsno se bavi upravljanjem ovisnosti. Više o tome pročitajte u našoj recenziji Wrike. Ako radite lokalno, pogledajte našu recenziju GanttProject da biste saznali o staromodnom softveru za radne površine prikladnim za uredsku upotrebu.

Ako ste ovdje koristili neki od Ganttovih alata ili znate druge koji nismo spomenuli, podijelite svoje znanje u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map