Ima li vaše poduzeće rezervni plan?

Stvari mogu i vjerojatno će poći po zlu, čak i ako se potrudite da spriječite katastrofu. Ova filozofija važi i za naš računalni softver i hardver, mada se u ovom slučaju moramo pripremiti za nesreće i druge kvarove koji mogu uzrokovati gubitak podataka.

Ima li vaše poduzeće rezervni plan kada se dogodi neočekivano?

Prirodne katastrofe ne biraju žrtve, već se upravo dogode. Zemljotresi, poplave i klizišta mogu vas odvojiti od važnih poslovnih podataka. Lopovi, uljezi i zlonamjerni hakeri nisu tako slijepi kao priroda, ali oni neće oklijevati da nanose štetu vašem poslu u svoju korist. Vaši zaposlenici također mogu slučajno izbrisati datoteke, što ne koristi nikome.

Budući da vaše poslovanje ne radi u vakuumu, teško je u potpunosti spriječiti sve to. Kad prevencija ne uspije, najbolje je imati dobar rezervni plan za bavljenje novim problemima.

Što je rezervni plan?

Jednostavno, sigurnosno kopiranje plana je strategija koja definira kako ćete napraviti sigurnosnu kopiju podataka. To može uključivati ​​pohranu podataka na računalu, ali i na vanjski uređaj i na udaljeno mjesto, poput oblaka. To je pravilo 3-2-1 sigurnosnog kopiranja. 

Možete također izraditi još jedan određeni plan sigurnosnih kopija koji se bavi samo sigurnosnim kopijama podataka u oblaku. Ako to učinite, lako možete implementirati pravilo sigurnosne kopije 3-2-1 pomoću usluga koje pružaju hibridne sigurnosne kopije. 

Hibridna sigurnosna kopija omogućuje vam sigurnosno kopiranje podataka na vanjskom uređaju i na oblaku istovremeno. Ako želite znati više o tome, pročitajte vodič za hibridne sigurnosne kopije za mala i srednja poduzeća i posavjetujte se sa najboljim hibridnim sigurnosnim kopijama za poslovne krugove za usluge koje ga nude.

Vrste sigurnosnih kopija

Oblak nije uvijek bio način na koji su tvrtke sigurnosno kopirale svoje podatke. Prije desetljeća – drevna povijest, u IT smislu – tvrtke su koristile magnetske vrpce, diskete i CD-ove za izradu sigurnosnih kopija podataka. Neko je vrijeme to bilo pristojno rješenje, ali ne i najučinkovitije jer su se ti uređaji držali na istom fizičkom mjestu, što je olakšavalo katastrofama da ih oštete.

Kad su kompanije trebale proširiti svoj kapacitet pohrane kako bi zadovoljile svoju povećanu potražnju za podacima, tako su se okrenule pogonima tvrdog diska. Neki od tih pogona isporučeni su i skladišteni na drugom mjestu kako bi se spriječili gubici zbog spomenutih prirodnih katastrofa i drugih nesreća..

Međutim, u najmanju ruku ovo je bio nezgodan postupak, jer su kompanije trebale fizički otpremati velike tvrde diskove na drugo mjesto. Osim toga, ni to nije bilo jeftino.

Tehnologija kontinuirano napreduje, pa je potreba za takvim arhaičnim metodama uglavnom ugašena. Danas možete izraditi sigurnosnu kopiju podataka u udaljenom podatkovnom centru iz udobnosti svog ureda.

To čini internetsku sigurnosnu kopiju jedan od najboljih i najučinkovitijih načina sigurnosnog kopiranja bilo čega i svega što želite. 

Sve što trebate je odabrati i pretplatiti se na jednu od najboljih usluga sigurnosne kopije. No ako ste stara škola, pročitajte naš članak o najboljem sigurnosnom kopiju softvera.

Prednosti internetske sigurnosne kopije za tvrtke

Razgovarat ćemo o razlozima zbog kojih je izrada sigurnosnih kopija na mreži odlična opcija za vaše poslovanje kao i vaše osobne podatke. Ako ste uvjereni da trebate sigurnosnu kopiju, možete preskočiti pravo na naše sigurnosne kopije poslovanja kako biste se upoznali s određenim uslugama..

Skladištenje na udaljenoj lokaciji

Kao što smo već spomenuli, jedna od ključnih prednosti mrežne izrade sigurnosnih kopija je činjenica da možete pohraniti datoteke na drugo, udaljeno mjesto. Čak i ako je požar ili uragan u vašem gradu, možete biti sigurni da će vas podaci čekati nakon što se pozabavite neposrednijim problemima..

Kada prenesete datoteke u podatkovni centar koji pripada mrežnoj usluzi sigurnosnih kopija, vaši će se podaci preslikati na više poslužitelja, slično kao i postavke RAID-a. Poslužitelji su često locirani u različitim podatkovnim centrima, što vaše podatke čini suvišnim i omogućuje vam pristup bez obzira na potencijalni prekid rada u bilo kojem podatkovnom centru.

Osim toga, podatkovni centri koriste razne sigurnosne značajke da bi osigurali sigurnost vaših podataka. One uključuju ograde, patrole, nadzor 24 sata dnevno, pristup ključevima, hladnjače, sustave za suzbijanje požara, rezervne generatore, podignute podove i još mnogo toga. Ako želite znati više o korištenim metodama, pročitajte naš članak o sigurnosti podatkovnog centra.

Data centri su također energetski učinkovitiji, što znači da troše manje energije, a neki ih dobivaju iz održivih izvora. Za više informacija o tome pročitajte naš članak o pohrani zelenog oblaka.

Pristupite svojim datotekama bilo gdje i bilo kada

Iako su vaši podaci na udaljenoj lokaciji, to ne znači da su nedostupni. Pomoću mrežne sigurnosne kopije možete pristupiti podacima s računala ili pomoću web klijenta usluge. Uz to, većina sigurnosnih usluga dolazi s vlastitim aplikacijama za pametne telefone, što znači da možete upravljati sigurnosnim kopijama u pokretu.

Neke usluge čak omogućuju sigurnosno kopiranje podataka sa pametnog telefona, pa vam preporučujemo da to učinite, posebno ako uređaj koristite za poslovne potrebe. Možete pronaći ove usluge u našem najboljem sigurnosnom kopiju za mobilne uređaje. 

Sve to omogućuje dobivanje vaših podataka bez trčanja u ured, jer sada možete dobiti što god želite odmah od mjesta na kojem se nalazite. Ovaj stalni pristup ono što jača popularnost internetskih sigurnosnih kopija.

Online sigurnosna kopija i trošak

Ekonomija cyber kriminala

Smanjenje troškova pomaže bilo kojem poslu, pa je najbolje ako ne trebate ulagati mnogo u najam prostora i plaćanje ogromnih računa za potrošnju energije zahvaljujući zahtjevu za pokretanjem i hlađenjem vlastitih poslužitelja..

Internetske sigurnosne kopije to čine umjesto vas i tako vam pomažu u uštedi novca. Neke od tih usluga, kao što je Backblaze for Business, naplaćuju samo 6 USD mjesečno za neograničene sigurnosne kopije za jedno računalo. Ako želite znati više o tome, pročitajte našu recenziju Backblaze for Business. Ostale pristupačne alternative možete pronaći na našem najjeftinijem popisu sigurnosnih kopija na mreži.

Trenutno i automatski

Jednom kada stvorite početni sigurnosni plan pomoću usluge, nećete morati stalno upravljati sigurnosnim kopijama. Umjesto toga, to se događa odmah i automatski, jer usluge sigurnosnih kopija omogućuju vam da uključite kontinuirano sigurnosno kopiranje ili postavite raspored za izradu sigurnosnih kopija. 

Na taj se način možete usredotočiti na svoj posao dok se vaše datoteke automatski kopiraju u oblak u pozadini.

Kada se dogodi katastrofa, također možete brzo preuzeti svoje podatke, što znači da nećete gubiti vrijeme i novac, a kupci možda neće ni primijetiti da nešto nije u redu.

sigurnosti

Internetske sigurnosne kopije također osiguravaju da je sigurnost datoteka u oblaku odgovarajuća kako ne biste postali žrtva cyber kriminala. Moguće je da, ako nemate zaštitu, jer se u prošloj godini napadi ransomwarea više nego udvostručili, navodi ZDNet. Uz to, hakeri vam mogu ukrasti vjerodajnice za prijavu ili pročitati vaše osjetljive podatke.

U skladu s tim, oblačne usluge imaju vam leđa jer koriste metode kako bi spriječile ove zlonamjerne radnje protiv vas. Privatna enkripcija omogućit će vam da čitate samo vaše podatke, dvofaktorska provjera identiteta će zaštititi vaše vjerodajnice, dok će vam inačica pomoći pri dohvaćanju podataka ako vas pogodi ransomware.

Jedan od najsigurnijih servisa je CrashPlan, a detalje njegove sigurnosti možete dobiti u našoj recenziji CrashPlan..

Ostale pogodnosti

Postoje neke usluge koje imaju posebne značajke. One mogu uključivati ​​analizu fotografija, dijeljenje datoteka i sinkronizaciju na više uređaja, što u osnovi kopira datoteke i sve njihove promjene na više uređaja. 

Dijeljenje i sinkronizacija datoteka značajke su posuđene iz pohrane u oblaku. Ako vam nije jasno što razlikujete pohranu u oblaku i sigurnosnu kopiju, pročitajte naše objašnjenje.

Ako trebate dijeljenje i sinkronizaciju datoteka, pogledajte naš pregled IDrive for Business. Za značajke fotografija koje pokreću AI i mogućnost pretraživanja sigurnosnih kopija fotografija pomoću različitih kriterija, BigMIND Business je izvrstan izbor. Više o tome pročitajte u našoj recenziji BigMIND Business.

Sigurnosna kopija na temelju slika

Općenito, možete napraviti dvije vrste sigurnosnih kopija: razini datoteke i razine slike. Sigurnosna kopija na razini datoteke omogućuje vam odabir i odabir datoteka i mapa. S druge strane, sigurnosne kopije na razini slike kopiraju cijeli vaš sustav, što znači da biste mogli oporaviti sve svoje podatke i programe ako dođe do katastrofe..

Obje metode izrade sigurnosnih kopija imaju i obrnute i negativne strane, pa odaberite onu koja je ispravna, u skladu s vašim potrebama i ono što želite sigurnosno kopirati. Ako to uključuje sigurnosnu kopiju slike i trebaju vam ideje o uslugama koje ih pružaju, pogledajte naš najbolji članak sigurnosne kopije na temelju slika.

Kada napraviti sigurnosnu kopiju?

Ne postoji pravilo jednog veličine za sve jer je to samo zdrav razum. Morate zamisliti vjerojatni scenarij zbog kojeg ćete izgubiti podatke da biste ih mogli pravodobno zaštititi.

Imajući to u vidu, možete se osloniti na kontinuirano izradu sigurnosnih kopija koje osiguravaju sigurnosno kopiranje datoteka koje dodate ili promijenite. Neprekidno sigurnosno kopiranje također pojedinačno prenosi vaše podatke, tako da štedite na vremenu i propusnosti.

Međutim, imajte na umu da neprekidno sigurnosno kopiranje ponekad može koristiti mnogo računalnih resursa. Ako to želite izbjeći, umjesto toga koristite rezervni planer. Prvo, svakako provjerite koja su kritična vremena potrebna za sigurnosno kopiranje podataka.

Završne misli

Online sigurnosno kopiranje ima brojne prednosti u odnosu na tradicionalne sigurnosne sigurnosne strategije i mogućnosti koje bi mogle pomoći vašem poslovanju na druge načine. Najznačajnije prednosti su oporavak od katastrofe, smanjenje troškova i jednostavan pristup datotekama. Također dobivate softverske sigurnosne metode za zaštitu podataka, automatizaciju sigurnosnih kopija i više vremena za stvarni posao.

Što mislite o sigurnosnoj kopiji datoteka u oblak? Još uvijek oklijevate ili ste spremni prebaciti se na sigurnosnu kopiju na mreži i iskoristiti njezine prednosti? Recite nam svoje misli u našem odjeljku s komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me