Cloud hosting vs Shared Hosting vs Namjenski hosting protiv VPS

U našem najboljem vodiču za web hosting naći ćete dugačak popis pružatelja usluga koji za svaki imaju različitu liniju planova. Neki web domaćini, kao što je JustHost, kondenziraju svoju liniju kako bi je učinili dostupnom pridošlicama, dok drugi, kao što je WestHost, pružaju usluge na više slojeva i cjenovnih bodova (pročitajte naš JustHost pregled i WestHost pregled).


Ovdje smo da vam pomognemo razjasniti razliku između usluga web hostinga nudeći pregled vrsta hostinga. Osim što ćemo objasniti kako funkcionira svaka vrsta hostinga, predložit ćemo davateljima koji nam se najviše sviđaju za svaku vrstu hostinga, kao i koje web stranice trebaju koristiti koji tip hostinga.

Koje su vrste hostinga??

što je web hosting

Web hosting je koncept jednostavan za razumijevanje. To je postupak pohrane i posluživanja vaše web stranice bilo kojeg posjetitelja koji uđe u vašu domenu. Iako je postupak iza web hostinga složen – ukratko pročitajte vodič o DNS zapisima – ideja web hostinga je jednostavna.

Ipak, nisu svi web hostingi jednaki. Iako je koncept pohranjivanja datoteka vaše web lokacije na poslužitelj i njihovo posluživanje korisnicima isti, način na koji vaša web lokacija prikuplja računalne resurse razlikuje se ovisno o vrsti hostinga.

Domaćini web upotrebljavaju različite metode hostinga za smještaj web stranica s različitim potrebama.

Na primjer, osobni portfelj ne treba puno računalne snage jer ima ograničen sadržaj i malo posjetitelja, tako da nema smisla kupovati skupo, namjenski hosting. S druge strane, velike tvrtke s IT osobljem možda žele konfigurirati hosting na poseban način, tako da preferiraju puni resursi i prilagodljivost..

Ovaj je vodič namijenjen objašnjenju koji su najpopularniji tipovi hostinga, prevladavanju onoga što svaka nudi i za koga je najbolje. Međutim, ako ste novi u svijetu web hostinga i preopterećeni ste brojnim opcijama, ne biste se trebali previše zabrinjavati zbog vrsta hostinga. Ideje za plan web hostinga ili web mjesta za zajednički hosting obično je najbolja ponuda za početnike.

Pregled vrsta hostinga

Sada kada ste razumjeli što je vrsta hostinga, idemo preko četiri najpopularnije verzije. Osim što ćemo objasniti kako funkcionira svaka vrsta hostinga, dat ćemo preporuke za to tko treba koristiti koji tip hostinga.

Ako želite preskočiti gorke detalje, evo kratkog pregleda različitih vrsta hostinga:

Zajedničko gostovanje

 • Omogućuje većem broju korisnika da jeftino ugošćuju web stranice koristeći prednosti uštede.
 • Pogodno za mala poduzeća, portfelje, informativne web stranice i osobne web stranice.

VPS hosting

 • Nudi konfigurabilnost i konzistentnost namjenskog hostinga bez cijene putem virtualizacije privatnog poslužitelja na zajedničkom poslužitelju.
 • Pogodno za srednja poduzeća, programere i srednja vijesti.

Namjenski hosting

 • Jednom korisniku pruža poslužitelj i sve njegove računalne resurse.
 • Pogodno za mreže s više web mjesta, velike tvrtke, velike e-trgovine i velike medije.

Cloud hosting

 • Kombinira aspekte dijeljenog, VPS-a i namjenskog hostinga omogućujući vašoj web lokaciji da izvlači resurse iz oblaka, učinkovito onemogućujući izvanmrežni.
 • Prikladno za bilo koju web stranicu koja treba visoki promet i niske operativne troškove, posebno srednje do velike medije i blogove.
 • Mogu ih koristiti velike korporacije ili mreže s više web lokacija s prilagođenom konfiguracijom.

Dijeljeni hosting

zajedničko hosting

Zajednički hosting je i trebao bi biti zadani izbor za većinu web stranica. To je osnovni tip hostinga s kojim se trebaju uspoređivati ​​sve ostale vrste jer gotovo svi web domaćini nude neki njegov oblik. iPage, na primjer, gotovo isključivo nudi zajedničko hosting (pročitajte našu iPage recenziju).

Umjesto da svaki korisnik može imati vlastiti poslužitelj, zajedničko hosting postavlja više korisnika na isti poslužitelj. Poslužitelj ima ograničenu količinu resursa, tako da te web stranice dijele ono što postoji. Ako hosting predstavlja smještaj, zajednički hosting bit će život u stanu.

Kao i zajedničko življenje, tu je i prednosti i slabosti zajedničkog hostinga. Vrhunac je da je to jeftino. Grupiranjem korisnika na istom poslužitelju web domaćin može uštedjeti novac na poslužiteljima i te uštede prenijeti na vas. Iako ima puno skupih zajedničkih domaćina – pročitajte primjer naše Arvixe – postoje i jeftine opcije, poput Namecheap-a (pročitajte našu recenziju Namecheap-a).

Sve dolazi po cijeni, ali u slučaju zajedničkog hostinga, to su vaši susjedi. Svaka se web stranica povlači iz istog skupa resursa, tako da ako je web domaćin pohlepan i domaćin je previše web stranica na istom poslužitelju, vašoj web stranici može ponestati resursa za smještaj svojih korisnika (pročitajte naš GreenGeeks pregled u primjeru toga).

Zbog toga se zajednički hosting treba razmotriti za web stranice s malim količinama prometa. Bilo koja web stranica s naglim šiljcima kod korisnika, poput vijesti, borit će se da nastavi s tekućim zahtjevima, što rezultira pogreškama pri učitavanju stranice ili sporijom brzinom.

Većina web hostova nudi neki oblik zajedničkog hostinga, ali našli smo Hostinger i Hosting24 kao najbolje. Oni su jedno te isto, što, na sreću, Hostinger ne pokušava sakriti. Obojica nude konkurentne cijene i sjajne značajke, ali što je još važnije, oni ne pretrpavaju svoje poslužitelje korisnicima. Pročitajte našu recenziju Hostinger i Hosting24 recenziju kako biste saznali više.

Dijeljeni hosting pruža određenu publiku. Svaka web stranica koja ima malo prometa ili je internetska stranica isključivo u informativne svrhe će imati koristi od nje. To uključuje web stranice za male tvrtke, osobne portfelje i informativne stranice. Te web stranice uglavnom privlače malo prometa, tako da nailaženje na nedostatak resursa ne bi trebalo biti problem.

Tko bi trebao koristiti zajednički hosting:

 • Mala poduzeća
 • Pisci, umjetnici itd.
 • Osobne web stranice
 • Informativne stranice

VPS hosting

VPS hosting

VPS hosting je korak iznad zajedničkog hostinga u pogledu cijene i performansi. Poput dijeljenog hostinga, više web stranica pohranjuje se na istom poslužitelju, ali umjesto da proizvoljno dijele resurse, dobivate skup posvećen vama.

To se postiže postavljanjem virtualnih poslužitelja na fizički poslužitelj (VPS zapravo znači virtualni privatni poslužitelj). Umjesto da resursima omoguće da se preusmjere i protok prema potrebi, web host segmentira setove resursa na određene web stranice, i praktično ostavljajući njima vlastito posvećeno okruženje za hosting..

Na primjer, ako poslužitelj ima osam CPU jezgara, 16 GB RAM-a i 2 TB SSD-a za pohranu, mogla bi postojati četiri virtualna poslužitelja, svaki s dvije jezgre CPU-a, 4 GB RAM-a i 500 GB SSD-a za pohranu.

Iako se na početku možda ne čini tako, razlika između VPS-a i zajedničkog hostinga je ogromna. Najočiglednija stvar je da dobijete namjenske resurse umjesto da ih dijelite s drugima. To znači da vaša web stranica može ugostiti promet za onoliko resursa koliko ima, bez obzira na to što rade druge web stranice na poslužitelju..

Međutim, važniji aspekt je taj što možete prilagoditi svoj poslužitelj. Budući da web domaćin nudi posvećeno okruženje hostinga, možete unijeti promjene na poslužitelj i kako je konfiguriran, što većinu vremena ne možete učiniti sa zajedničkim hostingom.

Nažalost, nisu svi VPS planovi isti. Gory detalji bit će na stranici proizvoda za web domaćina koji vas zanima, pa budite oprezni ako želite kupiti VPS plan. Međutim, mogli biste koristiti A2 hosting. Kao što možete pročitati u našoj recenziji A2 hostinga, jedan je od najbržih domaćina koje smo testirali i koji dolazi s visokom razinom konfigurabilnosti za pokretanje..

Glavni razlog zbog kojeg preporučujemo A2 hosting za VPS hosting jest taj da na vašem poslužitelju možete birati između Linuxa ili Windows-a, kao i upravljane ili neupravljane planove. O potonjem ćemo govoriti u sljedećem odjeljku, ali nedostatak toga je što A2 hosting nudi maksimalnu fleksibilnost za programere..

DreamHost je također odlična opcija za VPS hosting. Zbog toga su njegovi planovi DreamPress, koji koriste VPS za WordPress, najbolji način web hostinga za WordPress vodič. Postoje i planovi VPS koji nisu WordPress i kreću se od osnovnih do korporativnih aplikacija, o čemu možete pročitati u našoj DreamHost recenziji.

VPS hosting je skuplji od zajedničkog hostinga, ali jeftiniji je od namjenskog hostinga. To je sredina koja je savršena za srednja poduzeća, rastuće vijesti i blogove srednje veličine. Također su sjajni za programere koji trebaju konfigurirati poslužitelje na određeni način.

Tko bi trebao koristiti VPS hosting:

 • Srednja poduzeća
 • Mala do srednja vijesti
 • programeri

Namjenski hosting

namjenski hosting

Namjenski hosting najjednostavnija je vrsta web hostinga, ali može biti i najskuplji. Za razliku od zajedničkog i VPS hostinga, namjenski hosting pruža poslužitelj sebi. Umjesto da podijelite resurse, možete koristiti onoliko koliko želite ili malo, što otvara puno mogućnosti.

U najvjerojatnijem slučaju namjenski hosting koristit će se za velike web stranice ili mreže s više web mjesta za koje je potrebno puno resursa. To su uglavnom velika prodajna mjesta, velike tvrtke i web stranice za e-trgovinu.

To kaže, kao i VPS hosting, namjenski hosting dolazi sa značajkom fleksibilnosti. Neki pružatelji usluga omogućuju vam da ne samo da imate poslužitelj prema sebi, nego i da ga iz temelja gradite na temelju svojih potreba (primjer pročitajte u našoj recenziji SiteGround). Osim toga, namjenski hosting obično vam daje potpuni pristup poslužitelju.

Međutim, postoji puno odstupanja u cijeni između namjenskih poslužitelja jer specifikacije poslužitelja uvelike diktiraju koliko će to koštati. Na primjer, WebHostingBuzz ima poslužitelje odobrenja koji prelaze 50 dolara mjesečno, dok LunarPages imaju poslužitelje koji dosežu i preko 500 USD mjesečno (pročitajte našu recenziju WebHostingBuzz i LunarPages pregled).

Gdje kupujete namjenski hosting uvelike će ovisiti o vašim potrebama, no sviđa nam se 1&1 IONOS puno. Kao što možete pročitati u našem 1&1 IONOS pregled nudi konkurentne namjenske cijene i impresivne specifikacije, uključujući tona skladištenja NVMe i Cloudflare Railgun (o čemu možete saznati u našem vodiču o Cloudflareu).

Namjenski hosting nije samo za pojedinačne web stranice. Iako je sjajan za velike medijske kuće i web stranice e-trgovine, namjenski hosting također je sjajan za mrežne mreže na više web lokacija. Na primjer, velika korporacija može kupiti namjenski hosting paket za hosting web stranica za sve njegove marke, umjesto pojedinačnog hostinga za svaki.

Tko bi trebao koristiti namjenski hosting:

 • Veliki mediji
 • Mreže na više web lokacija
 • Velika prodajna mjesta za e-trgovinu
 • Velike korporacije

Cloud hosting

hosting hostinga u oblaku

Crta se može nacrtati putem zajedničkog hostinga, VPS hostinga i namjenskog hostinga. Dijeljeno je sjajno za male web stranice, VPS je savršen za rastuće web stranice, a posvećena je potrebna za velike web stranice. Cloud hosting baca ključ u toj liniji, redefinirajući kako se web stranice hostiraju i cijenu koju ćete morati platiti za uslugu.

Hosting u oblaku nije opcija putem VPS-a, zajedničkog ili namjenskog sadržaja. Umjesto toga, to je varijacija jedne od tih vrsta hostinga. Možete imati plan oblaka koji je također VPS, zajednički ili namjenski plan, ali način na koji poslužitelj može pristupiti resursima se mijenja.

U stvari, cloud hosting je pomalo svih prethodnih vrsta hostinga. Djeluje tako što hostuje vaše web mjesto u virtualiziranom okruženju koje izvlači resurse iz zajedničkog bazena. Ti se resursi mogu mjeriti prema potrebama vaše web lokacije. “Oblačni” dio toga proizlazi iz činjenice da vaša web stranica može izvlačiti resurse iz oblaka, tako da ćete uvijek imati pristup onome što ste kupili.

Drugim riječima, zajedničko hosting u ekonomiji razmjera smanjuje cijenu tako što više korisnika povlači iz istog bazena. VPS je također hosting u tome što se događa u virtualiziranom okruženju i namjenskom hostingu jer je bazen resursa toliko velik da ćete uvijek imati pristup onome što trebate.

To znači da ste dobili najbolje aspekte svih prethodnih vrsta hostinga, kao i veću sigurnost. Posluživanjem vaše web stranice na suvišnoj mreži – što znači da može povući resurse s bilo kojeg mjesta – puno je manje vjerojatno, ako ne i nemoguće, da vašu web lokaciju odvede izvan mreže zbog velikog prometa ili distribuiranog napada uskraćivanja usluge.

Mnogi domaćini, poput HostGatora, započeli su s dodavanjem osnovnog oblika hostinga u oblaku u svoju liniju (pročitajte našu recenziju HostGator). To je rečeno, hosting hosting u oblaku je dovoljno moćan da su njemu posvećeni domaćini, uključujući MDDHosting, Kinsta i Pagely (pročitajte naš MDDHosting pregled, Kinsta pregled i Pagely pregled).

Svako web mjesto može imati koristi od hostinga u oblaku, ali posebno je korisno za web stranice koje moraju imati visoki promet i niske operativne troškove, poput velikih blogova ili medijskih kuća. Nije koristan za korporativne aplikacije osim ako dobavljač nije spreman konfigurirati oblak da odgovara specifičnim potrebama, što će učiniti neki web domaćini, kao što je Pagely.

Tko bi trebao koristiti Cloud hosting:

 • Veliki blogovi
 • Veliki mediji
 • Svi kojima je potreban dosljedan, suvišan pristup resursima

Odabir najbolje vrste hostinga

odabir pružatelja usluga hostinga

Vrsta hostinga koju odaberete svodi se na svrhu vaše web stranice. Kao što smo naveli u ovom vodiču, postoje prednosti i nedostaci za svaku vrstu hostinga, tako da ne postoji nijedan jedinstveni odgovor koji je za vas najbolji. Ispod brzog popisa, za punu verziju pogledajte naš vodič o tome kako odabrati davatelja web hostinga.

Obično želite započeti s prometom. Zapitajte se koliko korisnika istovremeno trebate primiti, koliko često ćete to trebati i koliko resursa će trebati svakom korisniku. Na primjer, ako se vaša web stranica sastoji od komprimiranih slika i teksta, neće vam trebati toliko resursa kao i web stranica koja ima isti broj korisnika dok pokušavate strujati 4K video.

Nakon što utvrdite svoje prometne potrebe, razmislite o značajkama koje će vaša web stranica možda trebati. Možda želite promijeniti poslužiteljski softver za hostiranje određenih vrsta datoteka ili vam treba poseban način posluživanja sadržaja korisnicima. Ako sadržaj upotrebljavate WordPress ili sličnu platformu, ovaj korak možete zanemariti.

I na kraju, razmislite trebate li uopće kupiti hosting. U mnogim slučajevima mala je korist od kupovine hostinga i izrade web lokacije ispočetka, u odnosu na upotrebu alata za izradu web stranica ako stvarate malu web lokaciju. Osobni portfelj, mala poduzeća, pa čak i mala prodajna mjesta e-trgovine, mogu se dobiti u redu s graditeljem web mjesta.

Ovdje se nećemo snalaziti u svim razlikama – pročitajte naš najbolji vodič za izradu web stranica za to – ali graditelji web stranica omogućuju malim tvrtkama brzo i jednostavno pokretanje web stranica za malo novca i s malo iskustva. I dalje posjedujete web mjesto kada kupujete graditelja web mjesta, ali možete zaobići odabir između različitih vrsta hostinga.

Što se tiče graditelja web stranica, postoji puno mogućnosti, ali Wix dosljedno zauzima prvo mjesto. Kao što možete vidjeti u našoj Wix recenziji, ona kombinira snagu i jednostavnost upotrebe na način na koji to ne radi nijedan drugi graditelj web stranica.

Upravljani vs Neupravljani Hosting

Ako ste se potukli oko web hosting stranica, vjerovatno ste vidjeli pojam “uspio”. Hosting može biti neupravljan, polupravljan ili u potpunosti upravljan, a razumijevanje razlike može biti glavni faktor u onome što odaberete.

Međutim, to nije toliko važan faktor kao što je vrsta hostinga koju dobivate. Na primjer, mnogi zajednički planovi djeluju podupravljanjem, iako web domaćin možda to izričito ne kaže. U većini slučajeva na ovaj aspekt morate obratiti pažnju samo ako govorite o WordPress planovima ili VPS-u ili posvećenom hostingu.

Upravljani hosting je gdje se web domaćin bavi mnogim tehničkim aspektima usluge. Na primjer, ako imate upravljani WordPress plan iz, recimo, InMotion hostinga, on će se baviti ažuriranjem softvera, instaliranjem WordPress-a za vas i osiguravanjem ažuriranja vaših tema i dodataka (pročitajte naš pregled InMotion Hosting).

Neupravljano hosting je suprotno. Web domaćin je spreman za upotrebu, što vam omogućava da tutkate i podešavate dok nije zadovoljan vašim srcem. U većini slučajeva naći ćete neupravljan hosting za VPS i namjenske poslužitelje po nižoj cijeni. To omogućuje programerima da prilagode poslužitelj za njihove potrebe, što smanjuje radnu snagu koja treba web hostu.

Ako vam je ideja o upravljanom i neupravljanom hostingu neodoljiva, ne brinite. U gotovo svim slučajevima nudi se polu-upravljani ili upravljani hosting, i to je ono s čim biste trebali ići. Oni koji žele neupravljan hosting obično znaju da ga žele.

Završne misli

U svijetu web hostinga događa se puno stvari, a često i zbrka započne prije nego što uopće nađete stranicu za odjavu. Nadamo se da je vodič pomogao definirati koje su razlike između vrsta hostinga i koja vrsta hostinga je za vas najbolja.

Koju vrstu hostinga koristite za svoju web stranicu? Zašto ste ga izabrali? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map