Asana za početnike: Zadržavajte zadatke ravno

Postoje mnogi alati za upravljanje projektima i Asana je jedan od naših favorita; čak je napravio pet najboljih u grupi najboljeg softvera za upravljanje projektima. Početak s novim softverom je lakši ako imate nekoliko pokazivača, pa smo sastavili ovaj Asanain vodič za početnike koji će vam pomoći na vašem putu..


Ako više volite Trello nad Asanom, potražite umjesto toga vodič za početnike Trello. Ako želite vidjeti kako se njih dvoje spremaju, pročitajte našu usporedbu Trello vs Asana.

Asana vam daje jednostavan način organiziranja svojih projekata i zadržavanje podataka u vezi s upravljanjem na jednom mjestu. Te informacije mogu se dijeliti sa svima u vašem timu, tako da mogu vidjeti širu sliku dok dobivaju pojedinosti o tome što rade sami.

Omogućuje vam upravljanje zadacima koji se odnose na vaš projekt i daje vam način da ih dodijelite različitim članovima tima, kao i da vodite evidenciju o učinjenom i onome što još trebate učiniti. Također možete pratiti raspravu oko određenog zadatka.

Možete upravljati rokovima projekata i pregledavati ih na Asana-ovoj vremenskoj traci i prikazima kalendara koji vam daju dobar pregled kako ide vaš projekt. Također vam može pomoći da shvatite gdje se mogu poboljšati i identificirati potencijalne probleme.

Proći ćemo kroz osnove i objasniti kako raditi uobičajene zadatke. Također ćemo ukratko istražiti što je još dostupno i pogledati Asana-ove naprednije značajke.

Početak rada s Asanom

Potpisivanje Asane povjetarac je. Kliknite “start free trial” u gornjem desnom dijelu njegove web stranice i unesite svoju adresu e-pošte. Nakon kratkog čekanja, dobit ćete e-poštu i nakon toga se možete prijaviti sa svojim imenom i zaporkom. U tom trenutku možete dodati profil ako želite ili pričekati kasnije.

asana-prijavu

Kad ste to učinili, od vas će se tražiti da unesete ime i podatke svog tima. Tada imate mogućnost pozivanja članova tima. Zatim ćete biti poslan na zaslon za unos kreditne kartice kako biste postavili plaćanje nakon što se probno razdoblje završi.

Ipak ne morate unositi kreditnu karticu Možete kliknuti “nastavi” da biste otvorili besplatnu verziju softvera. Isplati se biti oprezan pri korištenju vaše kreditne kartice na mreži. Naša značajka u vezi s cyber-kriminalom može vam dati nekoliko savjeta za sigurnost na webu.

Osim što je dostupan u pregledniku, Asana možete koristiti i na vašem Android ili iOS uređaju.

Jednom kada ste u Asani, prvo što želite učiniti je stvoriti projekt.

asana-nova-projekt

Da biste to učinili, kliknite na veliki točkasti kvadrat s novim projektom ispod njega, a zatim ispunite obrazac koji se pojavljuje. Možete odabrati prazan obrazac i raditi sve ispočetka ili odabrati jedan od nekoliko predložaka. Projekt možete uvesti i iz .csv ili Excel datoteke, kao i povezivanje Asana s drugim alatom i uvoz na taj način.

Postavljanje projekta Asana

Da biste započeli od nule, projektu trebate dati naziv. Odaberite njegov izgled, koji može biti popis ili tabla. Zatim postavite njegovu privatnost da bude vidljiva samo vama, članovima projekta ili cijelom timu.

Kad prvi put stvorite prazan projekt, na dnu zaslona vidjet ćete tekst smjernice koji će vas provesti kroz osnove korištenja Asane. Daje vam savjete kako koristiti njegove značajke, kao i općenitije savjete o tome kako svoje projekte postići uspjehom.

asana-projekt-predlošci

Ako želite započeti s predloškom, stalni korisnici imaju besplatne mogućnosti izbora. Članovi Premium imaju širi izbor, kao i mogućnost postavljanja prilagođenih predložaka.

asana-program-predložak

Ako uvozite, možete koristiti datoteku proračunske tablice kao izvor ili povezati Asana s nizom alata za razmjenu podataka s njom.

Dodavanje i organiziranje zadataka i odjeljaka

Asanovi popisi podijeljeni su u odjeljke koji sadrže zadatke. Da biste dodali zadatak, kliknite plavi gumb “dodaj zadatak” i dodijelite mu ime. Potom će se pojaviti okvir koji će vam omogućiti dodavanje više detalja.

asana-zadatak

Svaki zadatak možete dodijeliti određenom korisniku. Korisnici su kodirani bojama pa možete vidjeti tko treba što raditi. Također možete dodati datum roka i opis zadatka. Svaki zadatak ima nit za komentare i možete ih označiti ako želite da dobiju obavijest kad komentirate.

Zadaci su podijeljeni u odjeljke. Oni se mogu dodati klikom na gumb “dodaj odjeljak”. Kao i kod zadataka, možete dodijeliti nekoga za svaki odjeljak i dodati datum dospijeća ili komentare.

Ako želite preurediti stvari, zadatke se može prevući iz poglavlja u odjeljak. Imaju ručku s lijeve strane ikone krpelja koja se pojavljuje ako mišem pokažete iznad nje.

Zadatak označite potpunim klikom na kvačicu ili „označi dovršeno“ u detaljnom prikazu koji se pojavljuje s desne strane kada je zadatak označen. To možete učiniti s odjeljcima.

asana-zadatak-pogled

Možete pratiti što je učinjeno klikom na ikonu pogleda zadatka u gornjem desnom kutu prozora popisa. To vam omogućuje da vidite sve zadatke, bilo da su potpuni ili nepotpuni. Mogu se razvrstati po datumu ili primatelju. Nekoliko je opcija dijaloga s kojima ćete se igrati tako da možete kontrolirati način na koji su informacije prezentirane.

asana-slavlje

Kada radite s Asanom, možda ćete doživjeti povremeno iznenađenje. Označite dovoljno zadataka i vidjet ćete šareno stvorenje koje žurno mulja po zaslonu. To je jedno od Asananih proslava, koje su zabavan način da vas nagradite za obavljene stvari i date alat dobrodošlice osobnosti.

Do sada smo vidjeli jednoroge, narkule i nešto što je izgledalo poput egzotične ovce, ali sigurno je još stvari. Pomalo je blesavo, ali za neke će pogoditi akord.

Izgradite svoj tim

Nakon što je vaš projekt postavljen, možete pozvati dodatne korisnike klikom na gumb “dijeli” pri vrhu zaslona. Unesite e-poštu ili imena korisnika koje želite dodati, a zatim odlučite trebaju li imati pristup za uređivanje ili samo mogućnost pregledavanja i komentiranja projekta.

Ako ste novi u korištenju mrežnih alata za podršku svom timu, mogao bi biti od pomoći i naš članak o najboljim softverskim alatima za virtualni tim.

Pregledavanje asanskih zadataka

asana-vremenskom skalom

Osim prikaza popisa, postoji i vremenski prikaz iako je dostupan samo premium korisnicima. Možete premještati zadatke u njemu i provjeravati sukobe ovisnosti.

asana-kalendar

Prikaz kalendara omogućava vam drugi način da vidite kada stvari treba učiniti. Ponovo se zadatci mogu povlačiti po potrebi.

Prikaz razgovora omogućuje vam da pratite rasprave koje se vode o svakom projektu. Tamo možete pokrenuti nove teme za raspravu. Asana vam omogućuje da sudjelujete u njegovim razgovorima izravno iz e-pošte, tako da ne morate posjetiti aplikaciju.

asana-status

Prikaz stanja omogućuje vam da vidite koliko zadataka je gotov, kao i nepotpune zadatke koji su preostali. Podaci su prikazani na grafikonu, tako da možete vidjeti hoće li se broj neriješenih zadataka s vremenom smanjivati. To je dobar način da steknete ideju da li ciljate da biste postigli ciljeve projekta.

Status projekta možete postaviti na pravac, u riziku ili izvan pravca. To znači da svi u timu mogu vidjeti jesu li zabrinuti zbog toga što nećete sve obaviti na vrijeme.

Pisanje izvješća, pa ne morate

Asana također može generirati izvještaje za vas. U osnovi su popisi zadataka i pridružene informacije. Možete generirati razne vrste, poput zadataka koje ste kreirali, zadataka koje ste dodijelili i nedavno izvršenih zadataka.

asana-izvješća

Ako imate puno dokumenata ili izvještaja za upravljanje i nalazite se u groznom neredu, pogledajte naše pet alata koji čine upravljanje dokumentacijom manje strašnim člankom za korisne savjete.

Dobivanje potrebne podrške

Kada prvi put upotrebljavate Asanu, vidjet ćete nekoliko skočnih prozora i uputa na zaslonu koji će vam pomoći da nastavite s radom. To bi trebalo biti dovoljno za uspon i trčanje s osnovama. Ako želite još pomoći, možete kliknuti znak pitanja u gornjem desnom kutu zaslona.

asana-pomoć

Kvaliteta udžbenika je impresivna. Prve četiri opcije u izborniku pomoći daju vam detaljne informacije o tome kako započeti s Asanom i objasniti što ona može učiniti. Postoje mnoge slike i animacije kako bi stvari bile što jasnije.

Postoje i neki dobri videozapisi, kao i zgodan skočni prozor koji prikazuje prečace na tipkovnici. Oni su sjajan način da poboljšate brzinu vašeg tijeka rada.

Ako vam je potrebna dodatna podrška, postoji aktivni forum zajednice na kojem možete razgovarati o problemima s drugim korisnicima, kao i Asanin tim za podršku.

Ako želite produbiti duboko u Asanu, tu je i vodič za programere koji objašnjava kako integrirati vlastiti kôd s platformom. Ako kodiranje nije vaša stvar, ali želite koristiti treće aplikacije, Asana se dobro integrira s IFTTT i Zapier.

U izborniku pomoći također ćete pronaći Asanana pravila o privatnosti. Ako imate pitanja vezana uz privatnost, možda ćemo vrijedno pročitati i naše kako zaštititi značajku privatnosti.

Dobro dizajniran i lijepo za korištenje

Asana ima lijep dizajn koji uspijeva izgledati profesionalno bez dosade. Njeni dizajneri učinkovito su koristili boju i animaciju kako bi istaknuli najčešće korištene tipke, kao i učinili korisničko sučelje lako čitljivim. Proslave su također lijep dodir.

Sumnjamo da izrada alata poput ovog ugodnog za uporabu nije samo nepotrebno podmetanje. Angažiranje korisnika može im pomoći u postizanju više posla. Ako želite da djeca jedu njihovo povrće, učinite da oni budu ukusni.

Asana je besplatna, ali ima premium paket za one koji žele više iskoristiti. Za 9,99 USD mjesečno dobivate mnogo više značajki, poput vremenske trake, ovisnosti o zadacima i webinara. Također dobivate prioritetnu podršku i neograničenu veličinu tima.

Završne misli

Upravljanje projektima nije uvijek zabavno ili cool, ali dobar softver može ga učiniti bržim i jednostavnijim, ostavljajući vam više vremena za fokusiranje na ugodne dijelove vašeg posla – ili samo za povratak kući nakon što sve završite.

Sa Asanom je lako započeti, ali uključuje obilje moćnih značajki koje pomažu da vaši projekti neometano prolaze. Prekrasno je dizajniran i ima puno pametnih dodataka koji vam pomažu u pravom smjeru.

Odličan je posao biti koristan poslovni alat s mnoštvom funkcija koje se i dalje osjećaju prijateljski i ugodno. Nadamo se da vam je ovaj vodič pokazao kako da izvučete maksimum iz njega.

Ako imate što dodati onome što smo ovdje objasnili ili mislite da smo propustili nešto važno, recite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map