Asana vs Jira: Dva pristupa, jedan pobjednik za 2020. godinu

Nikad nije bilo veće konkurencije u sferi upravljanja projektima, jer se mnogim alatima za kvalitetu nude različiti pristupi koji se natječu za vaše poslovanje. U ovoj usporedbi Asana vs Jira gledamo dvije vrlo različite platforme.


Asana je alat koji je korisnik jednostavan, ali ima i mnogo jakih značajki. Postavili su ga bivši zaposlenici Facebooka, a od pokretanja 2012. godine prešao je iz snage u jačinu, a klijenti su poput Vodafone, Santander i Sony.

U njemu smo bili impresionirani u našoj recenziji Asana i dali joj posebno visoke ocjene u korisnosti. Također se dobro snašao u značajkama i troškovima.

Jira je usmjerena prema okretnom razvoju i posebno će zanimati programere softvera. Ima preko 65.000 kupaca, uključujući eBay, Airbnb i Spotify, koji također koristi Asana. Jira je u vlasništvu Atlassiana, koji također posjeduje Hipchat i Bitbucket.

U našem pregledu Jira smatrali smo da su njegove osobine najjače područje, a slijedila je i cijena. Specijaliziranija je od Asane, ali to nije nužno loše, pa pogledajmo kako se mjere.

Postavljanje borbe: Asana protiv Jira

Asana i Jira će se suočiti jedni protiv drugih u četiri runde. Zbrojit ćemo pobjednike svakog, a tko najviše osvoji na kraju bit će proglašen ukupnim pobjednikom. Ako je čak i na kraju, morat ćemo pažljivo pogledati runde i doći do odluke o bodovima.

U prvom ćemo krugu pogledati značajke i usporediti što alati rade. Važno je kako se bave vašim projektima i što vam nude. Nakon toga ćemo pogledati cijenu i vidjeti što vam daje najviše vrijednosti.

Slijedi jednostavnost upotrebe, kao što vidimo, za što je potrebno najmanje napora. Na kraju, razmotrit ćemo sigurnost i privatnost da bismo otkrili što je najvažnije za vašu sigurnost na mreži.

Oba alata su već bila prisutna u našim drugim pogledima. Naša usporedba Wrike protiv Asane išla je Wrikeom. Wrike je također pogodio Jira u našem natjecanju Wrike vs Jira. Više o tome možete pročitati u našoj recenziji Wrike. Asana ili Jira vratit će ovdje neki ponos.

Unatoč razlikama, oni imaju mnogo toga zajedničkog. Asanin dobar izgled sjedi na vrhu alata koji poput Jire uključuje ovisnosti, širok izbor načina za pregled vaših projekata i napredne sigurnosne i privatne značajke.

1

Značajke

Prvo, pogledajmo što softver radi. U krugu značajki ispitujemo kako vam kandidati dopuštaju upravljanje vašim projektima. Kako se bave zadacima i kako ih možete pregledati, ključni su za to hoće li vam pomoći. Također ćemo pregledati komunikaciju, pohranu, integraciju s drugim platformama i dodacima.

Obje su platforme ovdje u svojim recenzijama postigle dobro ocjene, a Asana je 90 posto bila viša od Jira 85 posto. Izravna bi usporedba trebala biti uska runda otvaranja.

asana

Asana vam omogućuje izradu projekata napravljenih od zadataka koji se mogu razvrstati u kategorije. Svakome možete dodati podzadače i stvoriti ovisnosti koje će vam omogućiti da uočite potencijalne probleme u svom rasporedu i upravljate stvarima u skladu s tim.

asana-ovisnosti

Zadaće možete pregledavati na prikazima popisa, ploča, kalendara i vremenske trake. Svi oni imaju prednosti i daju vam različite perspektive o tome što je potrebno učiniti.

Asana se integrira s mnogim uslugama i omogućava vam pristup podacima u stotinama vanjskih aplikacija putem Zapiera, uključujući i njegovog protivnika ovdje, Jira. Možete uvesti projekte putem .csv datoteka, tako da ako imate postojeći projekt pohranjen u proračunskoj tablici, možete brzo pokrenuti i pokrenuti se.

Asana vam daje neograničen prostor za pohranu, s ograničenjem od 100 MB dodavanja, tako da iako možete dijeliti koliko god datoteka želite, nećete moći raditi s velikim videozapisima. Ako vam je tim potreban, pomoći će vam najbolji članak u oblaku za pohranu velikih datoteka.

asana-status

Asana vam omogućuje postavljanje cjelokupnog statusa projekta, tako da svi mogu vidjeti jesu li stvari u redu ili ne. To je dobar način da obavjestite ljude kad trebaju pokupiti tempo.

Mobilne aplikacije dostupne su za Android i iOS, tako da ovisnici o pametnim telefonima mogu obaviti posao dok grebe svrbež.

Jira

Jirin temeljni tijek rada zasnovan je na “pitanjima”, koji imaju sličnu ulogu kao i zadaci u drugim alatima. Možete stvoriti podtabele i ovisnosti, ali imali smo problema s njima prilikom postavljanja.

Dolazi s 250 GB prostora za pohranu, što je među izdašnijim paketima vani, ali ne neograničeno kao što dobivate s Asanom. Ako samostalno hostujete, prostor za pohranu ostat će vam za upravljanje. Pogledajte naš najbolji članak za pohranu u oblaku za sjajne mogućnosti.

Jira ima ogroman izbor aplikacija koje nude dodatne mogućnosti. No cijene su dodatno, o čemu ćemo razgovarati u cjeniku.

Jira uključuje praćenje vremena, što je korisno za gledanje koliko je vaš tim efikasan i praćenje troškova. Tu je i dobar izbor izvještaja. Pogledajte i naš najbolji pregled računovodstvenog softvera ako želite voditi računa o svojim dolascima i troškovima.

Jira-izvješća

Jira koristi Atlassian-ov softver “Confluence” za komunikaciju, ali mislili smo da je moguće bolje integrirati. Pogledajte našu recenziju Basecamp-a želite li internetsku komunikaciju učiniti centralnom za vaš tijek rada.

Ako želite koristiti Jira kad ste u blizini, na raspolaganju su vam aplikacije za Android i iOS.

Prve okrugle misli

S obzirom na raspon ponuđenih značajki, nema puno toga što birati između dvije platforme. Ako ništa drugo, Jira nudi širi izbor. Međutim, na razini karakteristika za značajku, otkrili smo da je Asana bolje radila.

Oboje nude upravljanje ovisnostima. Otkrili smo da je Asana jednostavan za korištenje, ali Jira je bio nespreman za postavljanje i rad s njim. Problemi s sučeljem i kašnjenja ometali su nas pri pokušaju upotrebe Jire, pa je Asana zauzela ovo kolo, samo zato što tamo uvijek djeluje, a to nije bio slučaj sa Jirom.

Runda: Karakteristika točka za Asana

Asana Logo
Jira Logo

2

Cijena

Slijedi krug za šalter grah jer uspoređujemo svoje konkurente po cijeni. Jeftino je dobro, ali ne jamči dobitak. Vrijednost je ono što je važno. Opcije plaćanja, popusti i fleksibilnost su također važni u ovom krugu.

Ako tražite platformu koja će vam pomoći da zdravo stanje bude zdravo, pročitajte našu Mavenlink recenziju. Mavenlink ima jak izbor financijskih značajki koje možete koristiti da biste ostali na tragu.

asana

Asana ima slobodan nivo, što dobro funkcionira kao osnovni način organiziranja zadataka. Možete ga koristiti kao ploču kanban. Ako želite nešto jednostavno, možda ćete također htjeti pročitati naš Trello vodič za početnike koji govori o još jednom dobrom, jednostavnom alatu.

Asanin besplatni plan ograničava vas na 15 korisnika, ali osim toga, vaš se tim može proširiti kako želite. Dobivate dodatne značajke na skupljim planovima, počevši od više pogleda na Premium razini, portfelja na poslovnom nivou i jače sigurnosti i prioriteta podrške na razini Enterprise.

Premium plan slatko je mjesto za značajke upravljanja zadacima, ali tvrtke bi trebale razmotriti ostale planove kako bi utvrdile što im treba. Cijene povoljno uspoređuju s većinom alata.

Uz besplatni plan, postoji i besplatna probna verzija koja vam omogućuje isprobavanje značajki na plaćenim planovima.

Jira

Jira dolazi u dva okusa. Standardni pristup temeljen na oblaku više se izravno uspoređuje s drugim softverom za upravljanje projektima koji smo pregledali. Po razumnim cijenama, posebno ako imate puno korisnika. Nakon što veličina vašeg tima dosegne 250, možete dodavati ljude za samo 1 USD mjesečno.

To je izvrsna vrijednost, no vrijedno je naglasiti da Jirini planovi izvrsne vrijednosti ne uključuju stvari poput naprednih sigurnosnih značajki. Možete ih dobiti pretplatom na drugu uslugu Atlassian-a.

Korisnička proširenja također naplaćuju. Cijena je obično jednokratna naknada od 5 do 10 dolara plus 0,70 do 3,50 dolara po korisniku. To nije previše, ali možete se dodati ako ih koristite puno.

Drugi način korištenja Jira je ugostiti je. To je složenije i trebat će vam ljudi iz vašeg tima koji znaju što rade ako to želite postaviti. Cijene su također različite.

Jednokratnu naknadu plaćate u iznosu od samo 10 USD, ako imate samo 10 korisnika. Kod 25 korisnika koji se povećavaju na 2.500 dolara, što je puno unaprijed, ali dugoročno dobra vrijednost. Također ćete morati platiti troškove hostinga ako se spustite tom rutom, kao i sami rješavati stvari poput sigurnosti web mjesta.

Dva okrugla razmišljanja

Ovo je usko kolo jer su Asana i Jira jeftini proizvodi koji nude veliku vrijednost za novac.

Područje Asana Enterprise uključuje stvari za koje morate platiti dodatne usluge da biste dobili Jira. Asana je slojna struktura lako razumljiva i jednostavnija za upravljanje od postavljanja pretplata na više usluga. S Jiram možete odabrati i odabrati što vam je potrebno na fleksibilniji način.

Jira nudi različite stvari, a u izravnoj usporedbi ponude temeljenih na oblaku, preferiramo je. Nema besplatan nivo, ali košta isto koliko i Asanin najjeftiniji plaćeni plan u početku, s padom cijene s rastom vašeg tima. To znači da postaje bolja vrijednost kako se povećava veličina vašeg tima i brzo postaje jeftinija od Asane.

Žirina opcija samoposluživanja još je bolja vrijednost. Početno plaćanje može biti škljocano, ali što duže ga upotrebljavate, to je bolja vrijednost. Budući da Asana ne nudi tu opciju, ona može biti samo string u Jirinom pramcu. Jira pobjeđuje u krugu.

Runda: Cijena za Jira

Asana Logo
Jira Logo

3

Jednostavnost korištenja

Ako je softver jednostavan za korištenje, stvari možete brže završiti i dovesti članove tima na brod bez toliko obuke. Također dobivate angažovanije članove tima ako stvari dobro funkcioniraju. Ovdje ćemo pogledati kako alat koristi i koliko ih dobro čini posao čineći ih dostupnim.

Asana je visoko ocijenjena za upotrebljivost, pa prolazi u ovaj krug kao favorit. U našoj je recenziji zabilježeno 99 posto. Unatoč pobjedi u cijeni, Jira izgleda zabrinuto u ovoj rundi. Da vidimo može li Asana ponovno preuzeti vodstvo.

asana

Asana je fantastično djelo iz perspektive upotrebljivosti. Ne samo da je jednostavan za korištenje, već nudi i obilje mogućnosti. To nije lako uravnotežiti. Ako vam nije novost, potražite pomoć u našem vodiču za početnike Asana.

Ima jasan izgled koji učinkovito koristi prostor i boju za prenos funkcije. Osjeća se mekano i srdačno, što je sasvim kontrast Jirinom profesionalnijem izgledu.

asana-projekt-predlošci

Ima mnogo predložaka, a podatke možete uvesti iz drugih izvora, tako da postoji mnogo načina za brzo započinjanje.

Ima i svoje slavne proslave. Slatke životinje i čudovišta – još uvijek nismo sigurni što su sve – lete po zaslonu i zaviruju iza prozora dok radite i dovršite stvari.

asana-slavlje

Zabavno je, ali djeluje i dodaje radost vrsti softvera koji često može biti hladan i dosadan. Ne možemo imati ništa loše za reći o proslavama, osim ako niste više vrsta štapa nego vrsta mrkve.

Također je puno mogućnosti pomoći i podrške, ali možda vam nisu potrebne jer Asana stvari čini tako jednostavnim.

Jira

Jira ima mnogo predložaka koji će vam pomoći da započnete i postavlja vam nekoliko pitanja koja će vam pomoći pri odabiru prilikom prve prijave. Postoji izborni obilazak koji će vam pokazati i užad, zajedno sa savjetima koji vam objašnjavaju značajke.

Jira-pitanja

Kao i Asana, Jira ima jednostavan Kanban prikaz, ali njegov Scrum prikaz zanimljiv će Agile timovi i programeri koji koriste takav pristup svojim projektima.

JIRA-kanban

Nažalost, unatoč tome što je njegov osnovni dizajn dobar, našli smo dosta problema s upotrebom i manjih grešaka. Imali smo duga odgađanja prilikom korištenja njegove web stranice. Odaziv je važan kad koristite oblak, a Jira ima prostora za poboljšanje u tom području.

Ali ima puno dokumentacije i veliku bazu znanja koja će vam pomoći kada se zaglavite, kao i veliku, aktivnu zajednicu kad vam je potrebna podrška.

Tri okrugle misli

Jira ovdje ima nekoliko problema, što je šteta jer je njegov temeljni dizajn odličan i nudi obilje mogućnosti. Prilikom pregleda smatrali smo da su mnoga pitanja o upotrebljivosti možda posljedica nedavnih ažuriranja koja trebaju više poliranja, jer smo ga u prošlosti koristili bez problema.

Asana ipak čini sve kako treba u upotrebljivosti i jedna je od rijetkih aplikacija koje možete koristiti bez čitanja priručnika. Za sada je u drugoj ligi od Jire u ovoj kategoriji.

Ovaj krug je velika pobjeda za Asanu, jer je Jira-ov vidovnjak Ivan Drago odletio bolnim udarcima iz Asane, alata koji ne biste očekivali da će nanijeti takvu bol. Jira izgleda nesigurno ulaskom u posljednji krug.

Kolo: Točka jednostavnosti uporabe za Asana

Asana Logo
Jira Logo

4

sigurnosti & Privatnost

Sljedeće se bavimo sigurnošću i privatnošću. Presudno je da svojim podacima možete vjerovati u online alate, pa ćemo vidjeti što Asana i Jira rade kako bismo vam zaštitili podatke o tvrtki..

Volimo vidjeti čvrste tehničke temelje, s jakom enkripcijom i dvofaktorskom autentifikacijom. Ostali su dodaci vanjsko certificiranje i poštivanje okvira privatnosti, kao i opcije kojima se korisnici dopuštaju da prilagođavaju stvari svojim potrebama.

Također pokušavamo potvrditi da ono što kažu alati odgovara onome što rade. To će biti posebno relevantno kada stignemo do Jire, ali započnimo s Asanom.

Da biste saznali o još jednom alatu koji na ovom području djeluje dobro, pročitajte našu recenziju Smartsheet-a.

asana

Asana ima SOC 2 certifikat i pokriveni su s EU. Štitnik privatnosti i Opća uredba o zaštiti podataka. On šifrira vaše podatke u tranzitu pomoću TLS v1.1 i nudi buntove buntove. Pročitajte naš članak o penetracijskom testiranju ako želite znati više o njima.

Svoje podatke možete izvesti lako, a ima nekoliko opcija za prilagodbu interakcije vaših korisnika s platformom. Možete promijeniti postavke zaporke, kao i zahtijevati prijavu putem SAML-a ili Googlea ako vam treba dodatna zaštita. Tamo će biti korisni i naši kako postaviti jak članak o zaporkama.

Asana radi ono što je potrebno za zaštitu podataka i postavlja većinu okvira, ali nedostaje dvofaktorska provjera autentičnosti.

Jira

Jira ima širok spektar certifikata. Oni uključuju ISO 27001 i 27018, SOC 2 i PCI DSS certifikate, tako da je bilo dosta provjera od trećih strana.

Sastavlja se s GDPR-om i omogućava vam brisanje podataka, kao i uvoz i izvoz podataka o klijentima.

Autentifikaciju s dva faktora možete dobiti putem proširenja, što košta dodatno, ili vanjske aplikacije. Pročitajte naš članak o autentifikaciji s dva faktora da biste saznali više o tome koliko značajka može biti korisna.

Napredne sigurnosne opcije dostupne su putem Atlassian pristupa. To vam daje stvari kao što su SAML i upravljanje lozinkom i omogućuje vam da primijenite sigurne prijave za korisnike.

JIRA pristupom

Na njegovom web mjestu nalaze se izvješća o ranijim sigurnosnim problemima. Rijetko to vidimo, ali osjećamo kako je zasluga Jira toliko otvorena u vezi s tim. To što druge web stranice ne govore o njihovim problemima ne znači da ih i nemaju.

Međutim, pronašli smo problem s njegovom podrškom. Kad smo postavili jednostavno pitanje, dobili smo odgovor koji je obuhvatio snimku zaslona snimljenog unutar našeg projekta koja je pokazala podatke o našem projektu. Nismo mu izričito dali dozvolu za podršku za to, unatoč uvjetima i odredbama koje su mu dopuštale da radi ono što želi, i otkrili da je interakcija glavna mrlja na Jirinom kredibilitetu na ovom području..

Ako imate svoj poslužitelj, njegova podrška neće moći pristupiti vašim podacima, tako da to nije problem u tom slučaju.

Četvrte četvrte misli

Oba alata nude šifrirane veze i obilje sigurnosnih opcija. Jira bi vjerojatno pobijedio da nije bilo njenog privatnog pitanja. Ima dobru enkripciju i omogućuje vam da je prilagodite. Tehnički je zvuk i ima puno riječi za pohvalu.

Asana također čini puno, ali zbog problema s Jireom to traje.

Runda: Sigurnost & Točka privatnosti za Asanu

Asana Logo
Jira Logo

5

Presuda

Asana i Jira snažni su proizvodi koji nude različite stvari. Asana je savršen izbor za tim koji želi prijateljski način upravljanja projektima na mreži. Jira je također dobar izbor, unatoč povremenom pitanju. Usmjeren je više prema ozbiljnoj upotrebi i dobro će odgovarati programerima. Također nudi puno fleksibilnosti za tehnički sposobne.

U tri kruga do jednog, Asana ima puno natjecanja u natjecanju. Pobijedio je u značajkama, uglavnom zbog toga što je ono što nudi brzo, brzo i brzo i bez grešaka. To je nadmašilo Jira u krugu upotrebljivosti zbog izvrsnog sučelja i upotrebljivih značajki što ga je učinilo naprijed čak i prije nego što smo sudjelovali na njegovim slavljima. Nije loše niti u sigurnosti i privatnosti.

Jira je, međutim, velika vrijednost, a mogućnost samo-hostinga je ona koju ne nude mnogi alati za upravljanje projektima. Njegove Agile značajke bit će od koristi programerima softvera, što ih čini dobrim izborom. Također smo osjećali da su problemi s kojima smo se susreli rješivi i nadamo se da će ih biti riješeni kad ga sljedeći put pogledamo.

Asana jednostavna upotreba i značajke svrstavaju ga među najbolji softver za upravljanje projektima i ovdje se pojavljuje kao vrijedan pobjednik. Preporučujemo svima koji žele upravljati svojim projektima na mreži.

Pobjednik – Asana

Ako ste isprobali Asana ili Jira, željeli bismo čuti što mislite. U komentarima podijelite svoja iskustva. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map