Vrhunski vodič za zajedničke pogone Windows

Ako ste netko tko je odrastao sa sustavom Windows, možda već znate puno o Windows dijeljenim pogonima i mapiranju mrežnog pogona.


Ali, znate li sve?

Jeste li znali da se resursi poput tvrdih diskova, vanjskih pogona, pa čak i pisača lako dijele na istoj mreži? Danas, ako želimo dijeliti datoteku između računala koja pristupaju istoj internetskoj vezi, možemo:

Koristite USB flash pogon ili vanjski tvrdi disk

Prenesite ga do oblaka zatim preuzmi

Koristite zajedničke pogone

Prve dvije metode rade na bilo kojem računalu, bez obzira na njihov operativni sustav, i možda je to razlog zašto mnogi više ne koriste zajedničke pogone na Windows-u.

Pa, evo nekoliko vijesti za vas, iako je korištenje Windows dijeljenih pogona možda stara tehnika, još uvijek je vrlo korisna i učinkovita.

U ovom ću članku govoriti o onome što treba znati o Windows Shared Drives.

Ne dajem nikakva obećanja, ali ovaj članak može vas pretvoriti u Windows Nind Shared Drives Ninja.

Što su zajednički pogoni sustava Windows?

Microsoftov Windows OS omogućuje korisnicima dijeljenje:

pogoni

mape

datoteke

Ostali resursi

S računalima na istoj mreži.

Zajednički pogon može se izravno preslikati na odredišnom računalu, gdje se zasebni pogon ili resurs (poput pisača) može dijeliti putem Homegroups ili čarobnjaka za dijeljenje.  

No prije nego što se pozabavimo uputama, razgovarajmo o svim temeljnim konceptima iza zajedničkih pogona sustava Windows.

Spuštanje osnova

1. Korisnički računi (Microsoft / lokalni račun)

S višekorisničkim operativnim sustavom poput Windows-a, trebate imati korisnički račun za bilo što. Korisnički račun sadrži sve potrebne informacije i postavke koje Windows-u govore mape, datoteke i mrežni resursi kojima korisnik ima pristup na računalu.

Korisničkim računima možete upravljati tako da:

Upravljačka ploča -> Korisnički računi i obiteljska sigurnost -> Korisnički račun.

Svaki korisnički račun u sustavu Windows ima sljedeće atribute:

Korisničko ime: Ime dano na račun

Lozinka: Povezano s korisničkim imenom, potrebno je za prijavu u sustav.

U sustavu Windows 7 i starijim inačicama valjane su prazne lozinke. Postoje dvije vrste korisničkih računa za prijavu u Windows:

2. Microsoftov račun

Ako za prijavu na Windows koristite e-poštu, umjesto uobičajenog korisničkog imena, tada koristite Microsoft račun za pristup sustavu.

Mnogi misle da je Outlook e-pošta jedina povezana s Microsoftovim računom, ali to nije istina. Microsoft također omogućuje korisnicima da registriraju usluge e-pošte treće strane kada prvi put otvore račun za Windows.

Značajna prednost Microsoftovog računa jest činjenica da korisnici također imaju pristup drugim Microsoftovim uslugama poput, Microsoft Office Online i OneDrive.

Isto tako, isti Microsoftov račun funkcionira i sa Windows telefonima i Xbox konzolama. Nema potrebe za otvaranjem zasebnog računa za svaku uslugu.


© Cloudwards.net

3. Lokalni računi

Lokalni računi se ne povezuju s Internetom, za razliku od Microsoftovih računa.

Lokalni računi postoje samo u lokalnom sustavu. Pomoću lokalnog korisničkog računa moguće je postaviti određene korisnike kao administratore, a druge s ograničenim pristupom.

Lokalni računi mogu imati prazne lozinke, ali budući da postoje samo lokalno, ne možete ih koristiti za pristup više uređaja ili usluga.


© Cloudwards.net

4. Korisničke grupe

Znam da se možda pitate zašto razgovaramo o korisničkim računima u članku o dijeljenju pogona na Windows.

Pa, evo zašto.

Za dijeljenje datoteke ili mape putem Windows Shared Drives, stvorite korisničku grupu s istim sigurnosnim pristupom i dozvolama. Zbirka korisničkih računa naziva se korisnička grupa, a svaki korisnički račun dio je najmanje jedne radne skupine.

Sada postoje dvije vrste korisničkih grupa – radne i početne grupe. Iako oba definiraju skupinu računala koja dijele resurse, oni se razlikuju po načinu na koji tim resursima upravlja svaki klaster.

Evo kako se to dvoje razlikuju:

Homegroup radi samo sa sustavom Windows 7 i novijima

Radne grupe surađuju sa svim verzijama sustava Windows prije 7

5. Radna grupa

Radna grupa je skup računala spojenih na istu lokalnu mrežu. Sva računala u ovoj grupi su vršnjaci, a jedno nema kontrolu nad drugim.

Radne grupe nemaju lozinke i uglavnom su dizajnirane za manje mreže. Microsoft preporučuje da u istu radnu skupinu dodate najviše 20 računala.

Računala koja su dio radne grupe ne moraju imati istu verziju sustava Windows. Iako podržava i IPv4 i IPv6, postavljanje zahtijeva barem neku osnovnu tehničku stručnost.

6. Domaća grupa

Početna grupa je napredniji oblik radne grupe, jer pruža zaštitu lozinkom i nema ograničenje broja računala koja se mogu pridružiti.

Također, početne grupe imaju jednostavno i jednostavno postavljanje, a može se proteći na cijeloj podmreži. No, za domaće grupe je potreban Windows 7 ili noviji i IPv6 veza.

7. Je li vaše računalo dio radne grupe?

Kao što sam već spomenuo, svako je računalo zadano dio radne grupe, obično nazvanog “WORKGROUP”.

Da biste provjerili provjeru, idite na: Upravljačka ploča ->  Sistem i sigurnost -> Sustav.

Sada će biti odjeljak pod nazivom Ime računala, domene i radne grupe, a tamo biste trebali moći pronaći ime radne grupe vašeg računala.


© Cloudwards.net

8. Mrežni pogon i mjesto

Mrežni pogon je mapa koju dijeli drugo računalo ili uređaj na istoj mreži.

Naziva se također preslikani pogon, ima sljedeće značajke:

Namijenjeno slovo pogona, baš kao i svim ostalim lokalno podijeljenim diskovima

Za pristup mrežnom pogonu potrebni su vjerodajnice

Dok se mrežni ili mapirani pogoni koriste za dijeljenje datoteka i mapa, Windows također omogućuje korisnicima dijeljenje i stvaranje prečaca do FTP poslužitelja i web dijeljenja.

Mrežna lokacija stvara prečac do web lokacije. Može ukazivati ​​na resurse koji se nalaze na mreži ili vanjske resurse koji se nalaze na Internetu.

Kao i mrežni pogoni, mrežnoj lokaciji su potrebni i pravi vjerodajnici za povezivanje, ali s tim nije povezano slovo pogona.


© Cloudwards.net
Savjet profesije – Pristupiti im može samo korisnički račun koji se povezuje na mrežne pogone i lokacije. Nisu dostupne drugim korisnicima, čak i ako su prijavljeni na isti sustav.

 

9. Naziv računala

Kad se operativni sustav instalira na PC, Windows traži od korisnika da mu da ime sustava, a to je naziv za ime računala.

Sada je razlog zašto je ime računala toliko važno da pomaže identificirati računalo kada je dio mreže.


© Cloudwards.net

Savjet profesije – Da biste provjerili ime računala, idite na upravljačku ploču -> Sistem i sigurnost -> Sustav. Naziv računala možete pronaći u odjeljku Ime računala, domena i radna skupina.

10. IP adresa

Kad su spojeni na mrežu, usmjerivač automatski dodjeljuje IP adresu, a budući da su sve IP adrese jedinstvene, također pomažu u razlikovanju različitih računala na mreži.

Iako su IP adrese binarni brojevi, one se prikazuju u lako čitljivim notacijama, poput 192.168.1.1.

Kad se spoje na istu mrežu, svakom uređaju se daje jedinstvena IP adresa, promjenom posljednje znamenke, ali preostale znamenke ostaju identične. Iako postoje brojni načini za pronalaženje IP adrese računala, jednostavan način rada na svim verzijama sustava Windows je:

Idite u naredbeni redak pritiskom na Windows + R da biste otvorili prozor za pokretanje, a zatim upišite cmd i pritisnite enter.


© Cloudwards.net
U prozoru naredbenog retka upišite “ipconfig”, a prikazat će se popis svih mrežnih adaptera, zajedno s njihovim IP adresama.


© Cloudwards.net

Razumijevanje postavki mrežnog dijeljenja

Uz sve očišćene osnove, prijeđimo na dijeljenje mrežnih postavki, što je ključni dio stvaranja novog Windows zajedničkog pogona – ili konfiguriranja postojećih.

Da biste otvorili postavke mrežnog dijeljenja u sustavu Windows 7 i novijima, idite na upravljačku ploču -> Mreža i Internet -> Centar za mrežu i dijeljenje.


© Cloudwards.net

Ovdje se događa sva magija. Ovdje je prisutno nekoliko mrežnih postavki, uključujući:

Postavke mrežnog adaptera

Postavke mrežne dijeljenja

Mogućnost postavljanja novih veza

Čarobnjaci za rješavanje problema

Kako promijeniti zadane postavke dijeljenja

Iako su mrežne postavke prisutne na istom putu za Windows 7, 8 i 10, zadane postavke dijeljenja prikazuju se u različitim redoslijedima. Da biste promijenili zadane postavke dijeljenja, kliknite na Napredne postavke dijeljenja, prisutne u centru za mrežu i dijeljenje.


© Cloudwards.net

Za Windows 7

Sve postavke mrežnog dijeljenja u sustavu Windows 7 razdijeljene su u dvije glavne kategorije:

Javnost

Dom ili posao


© Cloudwards.net

Da biste znali koja je mrežna lokacija dodijeljena trenutnoj mrežnoj vezi, samo pogledajte “Trenutačni profil”.

Sjetite se, ovdje navedene postavke vrijede samo za trenutni profil, a ne za ostale. Kada kliknete na različite profile, moći ćete uređivati ​​postavke mrežnog dijeljenja za svaki od njih.

U većini će slučajeva svi profili imati iste postavke dijeljenja mreže, osim HomeGroup veza, jer je ovaj dostupan samo za dom ili posao.

Također, budući da svaka mrežna postavka ima različitu vrijednost za različito mjesto, Windows može samostalno nesmetano prilagoditi mrežne postavke, ovisno o mreži u koju je korisnik povezan.

Iako i korisnici mogu prilagoditi zadane postavke.

Za Windows 8.x i 10

U oknu Napredne postavke dijeljenja sustava Windows 8 i 10 dostupne su dvije mogućnosti:

Gost ili publika

Sve mreže


© Cloudwards.net

Pod opcijom Privatna postoje tri postavke:

Otkrivanje mreže: Omogućuje sustavu Windows da pronađe druge uređaje i računala koja su povezana na istu mrežu

Dijeljenje datoteka i pisača: Čini zajedničke datoteke i pisače vidljivim na ostalim računalima na istoj mreži

Poveznice matične grupe: Omogućuje Windowsu da upravlja postavkama matične grupe


© Cloudwards.net

Unutar Network Discoveryja nalazi se neobična postavka pod nazivom “Uključi automatsko postavljanje mrežno povezanih uređaja.”

Zanimljiv je jer Microsoft nema dokumentaciju o tome, a funkcija nema službenu upotrebu. Ova je postavka dostupna samo u okviru privatne mogućnosti i ona je omogućena prema zadanim postavkama.

Iako neki istraživači tvrde da to utječe na način na koji se mrežni uređaji, poput vanjskih tvrdih diskova, povezuju s drugim računalima ili usmjerivačima, bez službenog objašnjenja koje je dao Windows, predlažem da ga ostavite provjerenog jer je prema zadanim postavkama.

Pod opcijom Guest and Public postoje dvije mogućnosti i one su primjenjive samo za veze s javnom mrežom:

Mrežno otkriće

Dijeljenje datoteka i pisača

Posljednja opcija, “Sve mreže”, primjenjiva je za sve mrežne veze i uključuje i privatne i javne veze.

Dostupne postavke u odjeljku Sve mreže su:

Dijeljenje javne mape: Kada se aktivira ova opcija, korisnici u istoj mreži ili početnoj grupi mogu pristupiti javnim mapama računala

Streaming medija: Korisnici iste mreže mogu pristupiti slikama, videozapisima i glazbi na računalu

Dijeljenje veza: Dijeljenje datoteka aktivira se s 40, 56 ili 128-bitnom enkripcijom  

Dijeljenje zaštićeno lozinkom: Samo korisnici s ispravnom zaporkom mogu pristupiti zajedničkim resursima.


© Cloudwards.net

Dok se bavite ovim postavkama, važno je imati na umu sigurnost jer ćete možda dijeliti javnu mapu koja je trebala biti zaštićena lozinkom.

Dijeljenje datoteka s radnom skupinom

Kao što sam već spomenuo, radna skupina sastoji se od računala i uređaja povezanih na istu mrežu, a ona pomaže dijeliti datoteke i resurse poput pisača i vanjskih tvrdih diskova.

Da biste dijelili datoteke i resurse, sva računala trebaju biti povezana na istu radnu skupinu. Prema zadanim postavkama, sve radne grupe na Windows računalu imaju istu radnu skupinu pod nazivom “WORKGROUP”.

Prije nego što ga stvorite, provjerite imaju li sva računala spojena na istu radnu skupinu jedinstvena imena. Ako dva ili više računala vezanih uz istu radnu skupinu imaju isti naziv, pojavit će se problemi ili sukobi.

Da biste se pridružili radnoj grupi, slijedite ove korake:

Idite na Moje računalo i kliknite na “Svojstva” ili idite na upravljačku ploču i odaberite Sustav

Pod opcijom “Naziv računala, postavke domene i radne grupe” kliknite “Promijeni postavke.”  


© Cloudwards.net
U novom prozoru kliknite gumb ‘Network ID’

U odjeljku “Član od” odaberite Radnu grupu i utipkajte ime Radne grupe kojoj se želite pridružiti

Ako je uneseno ime radne grupe trenutno, pojavit će se poruka za potvrdu i Windows će vas zatražiti da ponovo pokrenete sustav

Savjet profesije – Ako računalo radi na kućnom izdanju sustava Windows 8 ili noviji, neće se moći pridružiti radnoj skupini. Opcija Network ID bit će siva na ovaj način:


© Cloudwards.net

Kako dijeliti mape i datoteke s radnom skupinom

Prije bilo čega podijelite, provjerite otkrivanje mreže, dijeljenje mapa i pisača i pristup javnim mapama u Naprednim postavkama dijeljenja.

Evo, evo što trebate učiniti:

Desnim klikom na mapu ili datoteku koju je potrebno podijeliti, odaberite “Dijeli s” i kliknite “Specifični ljudi.”


© Cloudwards.net
Na padajućem izborniku odaberite “Svi” i kliknite “Dodaj”.


© Cloudwards.net
Sada kliknite Dijeli i gotovi ste

Kako pristupiti zajedničkim datotekama na radnoj grupi

Idite na “Moje računalo” ili “Ovo računalo” ovisno o verziji sustava Windows koju upotrebljavate i odaberite “Mreža”.

Ako opcija nije vidljiva u glavnom prozoru, možete je pronaći na padajućoj ploči na lijevoj strani.


© Cloudwards.net

Ako otkrivanje mreže i dijeljenje datoteka nisu uključeni, na vrhu će se pojaviti skočni prozor.


© Cloudwards.net

Nakon uključivanja otkrivanja mreže i dijeljenja datoteka, vidjet će se svi računalni sustavi i uređaji povezani na istu radnu skupinu. Imajte na umu da će svi uređaji priključeni na istu internetsku vezu biti vidljivi, ali prijenos datoteka bit će moguć samo ako su u istoj radnoj skupini.

Kako napustiti radnu skupinu

Računalo može napustiti radnu skupinu, ali u bilo kojem trenutku uvijek ga treba povezati s radnom skupinom.

Za odlazak samo slijedite korake kako biste se pridružili radnoj skupini i umjesto da se pridružite novoj radnoj skupini upišite zadanu radnu grupu – WORKGROUP

Dijeljenje datoteka s matičnom skupinom

Kao što je već spomenuto, korisnici Windows Home korisnika ne mogu se povezati s različitim radnim skupinama, ali to ne znači da ne postoji način da se povezuju s drugim računalima na mreži. 

Svrha matične grupe je pomoć u dijeljenju datoteka i pisača na kućnoj mreži. Također, kućne grupe ne rade s poslovnim ili javnim mrežama.

Stvaranje početne grupe u sustavu Windows

Proces stvaranja kućne grupe isti je za Windows 7, 8 i 10.

Bilješka: Domaće se grupe ne mogu postaviti na bilo koji OS prije Windowsa 7, odlučite se za radne grupe ili za izravno mrežno dijeljenje ako koristite stariji operativni sustav.

A evo kako to činite:

Idite na upravljačku ploču -> Mreža i Internet -> Početna grupa (prisutna je u donjem desnom dijelu pod stavkom “Vidi također”


© Cloudwards.net
Ako prvi put stvarate kućnu grupu, Windows će vas obavijestiti o istom

Kliknite “Stvori početnu grupu” i počet će novi čarobnjak


© Cloudwards.net
Kliknite bilo koju od zadanih knjižnica ili pisača koje je potrebno zajednički koristiti


© Cloudwards.net
Windows će automatski kreirati lozinku za početnu skupinu


© Cloudwards.net
Kliknite Finish

Savjet profesije – Ne možete stvoriti više matičnih grupa na istoj mreži.

Ako je već prisutna početna grupa, Windows neće dati mogućnost izrade nove. Jedini način za stvaranje više početnih grupa je kroz različite mreže.

Na primjer, imam dvije Wifi veze kod kuće, tako da mogu imati dvije početne grupe za svaku od njih.

Kako se pridružiti matičnoj grupi

Ako već postoji kućna grupa stvorena u mreži, Windows će obavijestiti korisnika kada se otvori kartica domaće grupe.

Da biste se pridružili, prvo saznajte zaporku matične grupe, a zatim kliknite Pridruži se. Unesite lozinku, odaberite sve resurse koje je potrebno podijeliti i kliknite na U redu.

Promjena lozinke matične grupe

Kao što je već spomenuto, Windows automatski stvara lozinku za početnu skupinu, ali bilo koje računalo u matičnoj grupi može promijeniti ovu automatski generiranu lozinku. No, ako se lozinka promijeni, sva računala koja sudjeluju morat će se ponovno pridružiti matičnoj grupi i unijeti novu lozinku.

Da biste promijenili lozinku početne grupe:

Idite na upravljačku ploču matične grupe

U odjeljku “Ostale radnje matične grupe” kliknite “Promijeni lozinku” i otvorit će se čarobnjak


© Cloudwards.net
Unesite novu lozinku ili kliknite gumb “generira lozinku” da biste stvorili novu slučajnu lozinku


© Cloudwards.net
Za dovršetak postupka kliknite Finish

Kako dijeliti i pristupiti datotekama s početnom skupinom

Nakon što se kućna grupa stvori na mreži, ona je automatski dostupna svakom korisniku koji je spojen na tu mrežu.

Naravno, trebat će im lozinka za pristup bilo kojoj datoteci. Kroz matičnu skupinu, sve odabrane Windows knjižnice mogu se dijeliti s korisnicima.


© Cloudwards.net

Kako napustiti matičnu skupinu

Idite na upravljačku ploču matične grupe, a pod “Ostale radnje matične grupe” kliknite “Napuštanje matične grupe” i potvrdite.


© Cloudwards.net

Dijeljenje datoteka putem čarobnjaka za dijeljenje

S radnim i početnim skupinama datoteke i mape postaju dijeljive s korisnicima na različitim računalnim sustavima, povezanim na istu mrežu.

Ali što je s različitim korisnicima koji pristupaju sustavu?

Kao što je spomenuto u korisničkim računima, različiti korisnici mogu pristupiti istom računalu s različitim vjerodajnicama za prijavu, a svaki od njih imat će različite razine pristupa.

Za dijeljenje datoteka s različitim korisničkim računima samo moramo slijediti iste korake kao i prilikom dijeljenja datoteka u radnoj skupini.

Desnom tipkom miša kliknite mapu ili datoteku koju je potrebno podijeliti i odaberite “Dijeli s”

Odaberite “Specifični ljudi” i otvorit će se novi prozor

Idite na padajući izbornik i svi ostali korisnički računi u sustavu bit će navedeni ovdje

Odaberite onu kojoj trebate omogućiti pristup i kliknite “Dodaj”


© Cloudwards.net
Kliknite na Čitaj da biste odabrali razinu pristupa

Kliknite na Podijeli

Da biste prekinuli dijeljenje, prekrižite ime s popisa dijeljenja ili u potpunosti zaustavite dijeljenje mape, desnom tipkom miša kliknite mapu i odaberite “Dijeli sa” -> Zaustavi dijeljenje.


© Cloudwards.net

Mapiranje mrežnog pogona

Radio sam kao softverski inženjer, mapiranje mrežnih pogona bila je pola mog posla. No, postupak se istovremeno čini tako laganim i kompliciranim da nisam ni pomislio da se može koristiti i za osobna računala.

Pa, ispada, mogu!

Iako je dijeljenje pojedinačnih datoteka i mapa brza, to nije idealno rješenje kada ste na kućnoj mreži s nekoliko računala i stalno želite podatke s drugih računala.

I upravo je to razlog zašto je mapiranje mrežnih pogona dobra ideja! Nakon što se mrežni pogon mapira, sustav to tretira kao lokalni pogon.

Budući da više računala može mapirati pogon, zajednički pogoni mogu postati uobičajeni resurs među više računala na mreži.

Za mapiranje mrežnog pogona slijedite korake u nastavku:

Idite na “Ovo računalo” ili Moje računalo (ovisno o verziji sustava Windows)

Dodirnite “Računalo” prisutno na vrhu

Kliknite na mrežni pogon karte


© Cloudwards.net

Evo, sad dolazi i škakljivi dio.

Ovdje se ne može izravno napisati ime mape, jer Windows mora znati na kojem se računalu nalazi ta mrežna mapa.

Stoga je format koji će se koristiti pri mapiranju mrežnog pogona sljedeći:

\\ Naziv računala \ Ime zajedničke mape

Dakle, ako se mapa zove Media i prisutna je na računalu s imenom Admin2, tada će biti put

\\ admin2 \ Medija

Oznaka “Ponovno povezivanje za prijavu”. Ova opcija automatski preslikava mrežni pogon kad god se računalni sustav ponovno uključi. Ovu opciju ostavite bez kontrole ako je mapiranje mrežnog pogona samo jednokratno.

Oznaka “Poveži se korištenjem različitih vjerodajnica” ako računalni sustav koji posjeduje mrežnu mapu koristi različite vjerodajnice za prijavu na računalu domaćina.


© Cloudwards.net

Ako su vjerodajnice za korisnički račun, tada treba dodati korisničko ime u ovom formatu

Naziv računala / korisničko ime

Dakle, ako je ime računala Admin2, a korisničko ime je ritika, tada će se unijeti kao:

Admin2 / ritika

Kliknite OK (U redu), a pogon treba preslikati

Svi preslikani pogoni sada će biti dostupni pod mrežnom lokacijom na mom računalu

Možete dijeliti pisače među računalima putem kućne grupe ili mreže.

Iako su obje metode jednostavne za korištenje, ona koju odaberete ovisit će o vrsti operativnih sustava instaliranih na spojenim računalima.

Ako sva računala imaju Windows 7 ili noviji, pisač se može lako dijeliti stvaranjem kućne grupe. No ako čak i jedno od računala ima verziju nižu od Windows 7, najbolja će opcija biti dijeljenje pisača izravno preko mreže.

Pro savjet – Ako su oba moguća, uvijek se odlučite za kućnu grupu jer pruža zaštitu lozinkom.

Za dijeljenje pisača s Homegroup:

Idite na okno s postavkama početne grupe tako što ćete otvoriti upravljačku ploču -> Mrežne i sistemske postavke.

Opcija “Početna grupa” trebala bi biti u donjoj desnoj strani.

Ako početna grupa već postoji, označite opciju Printer.

U slučaju da ne postoji početna grupa, vratite se na korake za stvaranje nove početne grupe


© Cloudwards.net

Dijeljenje pisača pomoću mreže:

Idite na upravljačku ploču -> Hardver i zvuk -> Uređaji i pisači

Svi uređaji povezani s računalom trebaju biti vidljivi ovdje, zajedno s pisačem

Desnom tipkom miša kliknite pisač koji treba podijeliti i odaberite Postavke ispisa

U novom prozoru idite na karticu Dijeljenje i označite “Dijeli ovaj pisač”

Dajte pisaču ime dijeljenja i kliknite na U redu

Problemi s dijeljenjem pisača na mreži ili početnoj grupi

Iako su tvrtke davno koristile mrežne pisače, tako da su svi njihovi zaposlenici mogli koristiti pisače s stola, situacija se sada u potpunosti promijenila.

Živimo u svijetu bežičnih uređaja. Kad možemo iz pametnih telefona promijeniti kanal na našem televizoru, zašto bi itko koristio žičani pisač?

Ako je opcija dostupna, uvijek se odlučite za bežični pisač preko mrežnog pisača; i evo zašto:

Kada dijelite pisač, i primarni i PC, morate biti uključeni kako bi ostala računala u mreži mogla pristupiti njemu.

Ispis je prilično spor, jer se podaci prvo šalju na zajedničko računalo, a zatim na pisač.

Bugovi i problemi nastaju prilično često.

Nema načina da se dokumenti ispisuju izravno s mobilnog telefona ili tableta.

Ali, ako već kod kuće imate ožičeni pisač, dijeljenje istog s drugim računalima na mreži bit će mnogo povoljnija opcija od kupnje novog pisača.

U sažetku…

Kroz ovaj vodič naučili smo gotovo sve o Windows Shared Drives, poput:

Korisnički računi

radne skupine

Homegroups

Čarobnjak za mrežno dijeljenje

Kartiranje pogona

Zapravo su zajednički pogoni jedna od najjačih značajki Windowsa, a ujedno je i razlog što mnoge vrhunske IT tvrtke i dalje koriste Windows u svojim uredima. Ako dijelite datoteke i mape, čak i na kućnoj mreži, osigurajte da postavite sigurnost ispred i u sredinu.

Odlučite se za kućne grupe umjesto da izravno dijelite bilo što na mreži jer potonja pruža zaštitu lozinkom.

Inače, svatko tko poznaje vašu WiFi lozinku može pristupiti i datotekama koje se dijele na mreži. Ako išta nisam propustila, obavijestite me u odjeljku s komentarima u nastavku!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map