Vodič za početnike o tome kako koristiti Dropbox

Ako tražite laganu platformu za pohranu u oblaku koju možete lako koristiti, Dropbox bi mogao biti za vas. Oni od vas koji su koristili Windows File Explorer već će razumjeti mnoge funkcije koje trebate znati da biste započeli s radom aplikacije.

U ovom vodiču za početnike o tome kako koristiti Dropbox, istražit ćemo osnovne funkcije pružatelja usluga pohrane u oblaku i jednostavne načine na koje možete započeti interakciju s njim na radnoj površini. Vodič će pružiti širok pregled platforme, tako da će biti posebno koristan za korisnike koji su mu novi.

Dropbox nije samo jednostavan za korištenje, već ćete možda dobiti i sve što vam treba od njegove besplatne verzije. Ako vam je potrebno više prostora za pohranu ili više mogućnosti od onoga što nudi besplatna Dropbox verzija, potrošit ćete mjesečno više na Dropboxu nego što biste potrošili na istu pohranu od konkurencije, poput Sync.com ili OneDrive.

Ako želite saznati više o Dropboxu ili vidjeti kako se slaže sa svojim konkurentima, pogledajte našu Dropbox recenziju. Ako ste ovdje da naučite kako najbolje iskoristiti Dropbox, nastavite čitati ovaj vodič.

Što je Dropbox?

Dropbox je usluga pohrane u oblaku, što znači da možete kopirati datoteke u oblak i pristupiti im kasnije, čak i ako upotrebljavate neki drugi uređaj. Dropbox neće automatski kopirati sve datoteke na vaše računalo ako ste na osobnom planu, tako da ćete morati odabrati i odabrati one koje želite spremiti. 

Nakon što to učinite, Dropbox će te datoteke učiniti dostupnim u oblaku ako vam ih ponovo trebaju.

Dropbox Syncing

To ipak ne ostavlja slobodnog prostora na vašem tvrdom disku. Kopija datoteke koju spremite u Dropbox ostat će na vašem tvrdom disku. Ako datoteku promijenite lokalno, ona će biti ažurirana u oblaku.

Šteta što Dropbox ne oslobađa prostora na tvrdom disku, barem na svom slobodnom planu. To dolazi, međutim, naopako. Dropbox sinkronizira vaše podatke na svim uređajima. Sve dok možete pristupiti svom Dropbox računu, možete preuzeti bilo koju datoteku pohranjenu u vašoj Dropbox mapi na vašem lokalnom računalu. 

Ovaj sustav štiti datoteke od tehničkih problema s vašim računalom. Na primjer, ako tvrdi disk ne uspije, vaše fotografije i drugi važni dokumenti neće se zauvijek izgubiti ako su pohranjeni u oblaku. Iako mislite da je vaše računalo sigurno, uvijek postoji mala vjerojatnost da će se oštetiti, umrijeti po svojoj volji ili čak ukrasti.

Dropbox olakšava prijenos važnih datoteka, fotografija i mapa na novo računalo, što vam također štedi vrijeme i frustraciju..

To također olakšava ako želite dijeliti datoteku s kolegama i članovima obitelji. Osim dijeljenja, Dropbox možete koristiti i za pregled datoteka na više uređaja. Na primjer, slike koje ste snimili na telefonu možete premjestiti u Dropbox i kasnije pregledati slike na računalu.

Dropbox možete koristiti i kao čist oblak za pohranu. Sve dok koristite web klijent, možete dodavati datoteke na svoj Dropbox račun i spremati ih samo u oblaku.

Razine Dropbox računa

Besplatno možete isprobati Dropbox prijavom na Basic račun na njegovoj web stranici. Basic dolazi samo s 2 GB besplatne pohrane, što je dovoljno za početak korištenja Dropboxa, ali ne puno drugo. U sljedećem ćemo odjeljku pokazati kako se prijaviti za besplatni račun Dropboxa.

Dropbox također ima višestruko plaćene razine za osobne račune. Najveća razlika između opcija Dropbox računa je količina prostora za pohranu koji ste dobili.

Plan Plus košta 99 dolara godišnje ili 9,99 dolara mjesečno. Povećava kapacitet vašeg Dropbox prostora za pohranu na 1TB. Najviši sloj, Professional, nabrijava vas do 2TB za dvostruko veću cijenu godišnjih i mjesečnih planova na Plus planu.

kako koristiti cijene s padajućim okvirima

Dropbox Smart Sync

Još jedna velika razlika između osobnih i profesionalnih Dropbox slojeva je ta što ovaj put otključava “Smart Sync”. Kad otvorite dokument spremljen na računalu, Smart Sync premješta datoteku u oblak, oslobađajući prostor na tvrdom disku. I dalje ćete imati pristup datoteci, ali ona će se od tada nadalje pohraniti u oblak. Također možete ručno premjestiti datoteke u oblak bez otvaranja.

Bez Smart Sync prisiljeni ste birati između dva stanja za svoje datoteke. Prvo se stanje “preuzima”, gdje imate pristup za upotrebu i uređivanje datoteke na vašem računalu. Dropbox zadržava kopiju datoteke na svojim poslužiteljima i automatski je ažurira kad unesete promjene.

Drugo stanje je “samo na mreži”, što vam omogućuje premještanje datoteka izravno na Dropboxove poslužitelje. Ne možete ih urediti ili pregledati na računalu bez ponovnog preuzimanja, ali možete ih pogledati na mreži. To štedi puno prostora na tvrdom disku jer se datoteka pomakne s vašeg računala, a iza sebe ostaje samo ime, lokacija i posljednji datum kad je ažuriran na Dropboxu.

Smart Sync je najbolji iz oba svijeta jer vam omogućuje postavljanje datoteka na “mrežno samo” istovremeno zadržavajući mogućnost uređivanja i pregledavanja istih. To je reklo, ako ga želite koristiti, morate nadograditi na skuplji plan Dropboxa jer on nije dostupan na besplatnom Osnovnom planu.

Prijavljivanje za Dropbox račun

Ako ste odlučili da je Dropbox prava usluga pohrane u oblaku, prvo što trebate učiniti je prijaviti se na račun.

Ako vas zanima besplatni plan, idite na dropbox.com i kliknite vezu u gornjem lijevom kutu koja glasi “Dohvati Dropbox Basic.”

kako koristiti dropbox basic

Nakon što to učinite, od vas će se zatražiti da unesete svoje ime, adresu e-pošte i zaporku. Možete koristiti jednog od naših najboljih upravitelja lozinki da biste stvorili siguran. Na Dropbox se također možete prijaviti pomoću svog Google računa, umjesto e-adrese.

kako koristiti registar padajuće kutije

Nakon što kliknete gumb “stvori račun”, prikazat će se zaslon koji vam daje mogućnost preuzimanja Dropboxa.

kako koristiti dropbox preuzimanje

Nakon što se izvršna datoteka preuzme, kliknite je kako biste je otvorili i Dropbox će se automatski instalirati. Obično traje manje od minute od starta do cilja.

To je to. Sada imate račun, a Dropbox je na vašem računalu, što znači da ste samo nekoliko sekundi udaljeni od premještanja vaših najvažnijih datoteka u pohranu u oblaku.

Postavljanje Dropbox-a

Jedna od prvih stvari koje ćete primijetiti nakon što instalirate Dropbox jest da je dodao ikonu u programsku traku. Ikona ladice najlakši je i najbrži način za pristup Dropboxu s vašeg računala.

Kliknite lijevom tipkom miša jednom ili desnom tipkom miša da biste otvorili Dropbox. Postoje dvije kartice u gornjem lijevom kutu i četiri gumba u gornjem desnom kutu.

Prva kartica je “obavijesti”, koja će vam pokazati obavijesti koje želite, kao i povremene poruke s Dropbox-a.

kako koristiti kartice padajuće kutije

Druga kartica je “nedavne datoteke”, koja prikazuje zadnjih 30 datoteka koje ste prenijeli u Dropbox i omogućava otvaranje datoteka klikom na njih. Možete umjesto toga povezati klikom na “kopiraj vezu” pored datoteke.

Imajte na umu da će vas klikanjem na datoteku otvoriti do mape Dropbox na računalu gdje morate dvaput kliknuti datoteku da biste je otvorili..

Dropbox kontrole

Prvo dugme s desne strane, koje nalikuje sendviču, vodi vas do Dropbox papira. To je Dropbox verzija Google Dokumenata ili Microsoft Office Online.

Drugi gumb, mapa, preusmjerit će vas u lokalnu mapu Dropbox.

Treći gumb, globus, vodi vas do Dropbox web klijenta i automatski vas prijavljuje na svoj račun. Baš kao u mapi na računalu, možete vidjeti dokumente koje ste spremili u oblak. Također ćete dobiti pristup opcijama koje nemate u mapi radne površine.

Četvrti i zadnji gumb izgleda poput zupčanika. Otvara se izbornik s više unosa, uključujući postotak ukupnog upotrijebljenog prostora za Dropbox, pozivnicu za nadogradnju računa, bilo da se lokalne datoteke sinkroniziraju u oblaku, mogućnost pauziranja ili ponovnog pokretanja sinkronizacije, postavke, mrežni centar za pomoć i, na kraju, , opcija za zatvaranje Dropboxa.

Imajte na umu da ne možete prenositi datoteke ili preuzimati datoteke pomoću Dropbox-a kada je zatvoren.

Kako koristiti Dropbox na radnoj površini

Korištenje Dropboxa na radnoj površini je jednostavno. Preuzimanje klijenta dodaje mapu ispod vašeg korisničkog imena pod nazivom “Dropbox”, a datoteke koje dodate u tu mapu automatski se kopiraju na vaš Dropbox račun.

Mapu možete pronaći tako da otvorite File Explorer i otvorite odjeljak pod nazivom “Ovo računalo” u sustavu Windows. Zatim ćete dvaput kliknuti na pogon na koji ste instalirali Dropbox. To će obično biti vaš C: pogon.

Zatim dvokliknite mapu pod nazivom “Korisnici”, a zatim mapu s vašim korisničkim imenom. U toj mapi naći ćete Dropbox. Dvaput klikom na njegovu ikonu ili naziv otvara se mapa Dropbox. Ova je mapa ista onoj kojoj pristupate kada kliknete drugi gumb u gore navedenom izborniku ikona.

U sustavu Windows vjerojatno ćete mapu Dropbox pronaći i pod “brz pristup”.

kako koristiti mapu dropbox

Prijenos datoteka s Dropboxom

Ako želite premjestiti stare datoteke u Dropbox, idite na njih u drugom prozoru. Nakon što ih pronađete, jednostavno označite datoteku koju želite premjestiti, a zatim kliknite i prevucite je u svoju Dropbox mapu.

Također možete kopirati i zalijepiti datoteke ili mape u Dropbox ako vam je to lakše.

Prijenos datoteka u mapu Dropbox može potrajati sekundu ili dvije. Nakon što završe, Dropbox će u donjem lijevom dijelu pokazati plavu ikonu sa strelicama na sebi. Ikona znači da kopira datoteku i prenosi je u oblak. Nakon što je to učinio, ikona će postati zelena i prikazati kvačicu.

Ako želite prenijeti više datoteka odjednom, držite gumb “ctrl” i kliknite svaku datoteku koju želite premjestiti. Znat ćete da ste to dobro napravili ako datoteke na koje kliknete ostanu istaknute. Zatim kliknite i povucite jednu datoteku kako biste sve odabrane premjestili u mapu Dropbox.

Dropbox-dvaput potez

Ako želite stvoriti novu datoteku i spremiti je u Dropbox, to možete učiniti kada prvi put spremite datoteku tako da dođete do mape Dropbox i odaberete je kao mjesto za spremanje..

Da biste otvorili datoteku pohranjenu u Dropboxu, poduzmite iste korake kao i za otvaranje bilo koje druge datoteke na radnoj površini. Jednostavno otvorite mapu Dropbox ili je otvorite gumbom na izborniku ikona i dvokliknite datoteku.

Desnim klikom na datoteku omogućuje se dijeljenje putem Dropboxa, kopirajte Dropbox vezu na tu datoteku ili je pogledajte u web sučelju.

Kako koristiti Dropbox na mobitelu i webu

Korištenje Dropboxa s web klijenta slično je iskustvu kao i njegovo korištenje na radnoj površini. Kad se prijavite na svoj Dropbox račun, predstavit ćete se nedavno promijenjenim datotekama na radnoj površini. To je isti popis koji ćete pronaći klikom na karticu “nedavne datoteke” u izborniku ikona.

dropbox_download (1)

Ako želite vidjeti starije datoteke, kliknite na “datoteke” na lijevoj strani zaslona. Tamo ćete vidjeti sve što ste spremili u mapu Dropbox radne površine.

Web klijent ima nekoliko funkcija koje nećete pronaći na radnoj površini. Za početak, možete preuzeti datoteku na radnu površinu. Datoteku možete označiti i kao važnu klikom na plavu zvijezdu pored naziva datoteke ili odlaskom na desnu stranu zaslona, ​​klikom na elipsu i odabirom opcije “zvijezda”.

kako koristiti datoteku sa zvjezdicom dropbox-a

Možete dijeliti, preimenovati, premjestiti, kopirati ili izbrisati datoteku i putem web sučelja. Imajte na umu da brisanjem datoteke u mapi Dropbox na radnoj površini ili web klijenta brišete svugdje.

Ako vam je potrebna datoteka i ne znate gdje se nalazi, možete je pronaći pomoću trake za pretraživanje na vrhu stranice..

Možete preuzeti mobilnu aplikaciju za Android ili iOS iz Trgovine Google Play ili App Store. Gotovo je identičan web pregledniku.

Prvi ekran koji vidite kada se prijavite u aplikaciju Dropbox prikazuje nedavne datoteke, a iste zaslone možete pronaći kad kliknete ikonu izbornika u gornjem lijevom kutu.

kako koristiti dropbox mobile

Kako koristiti Dropbox za dijeljenje datoteke ili mape

Postoji više načina dijeljenja datoteke ili mape putem Dropbox-a. Ako želite detaljan pregled, pogledajte naš vodič o dijeljenju datoteka s Dropboxom. Iako ne možemo pokriti svaku opciju dijeljenja u ovom vodiču, dat ćemo vam dovoljno informacija za početak.

S radne površine idite do stavke u mapi Dropbox koju želite podijeliti. Kliknite ga desnom tipkom miša, a zatim odaberite opciju koja kaže “dijeli” i pored nje ima ikonu Dropbox.

Dropbox_share

To će otvoriti novi prozor. U okvir ispod pitanja upišite adresu e-pošte osobe – ili ljudi – s kojom želite podijeliti datoteku “S kime želite podijeliti?” Zatim dodijelite dopuštenja koja želite podijeliti. Mogu se postaviti samo za prikaz ili mogućnost uređivanja datoteke.

kako koristiti dropbox za dijeljenje datoteka

Nakon što to učinite, moći ćete napisati poruku za primatelja, ako to želite. Možete i izraditi vezu koju ćete i sami poslati ljudima ako ne želite da Dropbox pošalje vezu putem adrese e-pošte.

Ako želite dijeliti mapu preko Dropboxovog web sučelja, sve što trebate je prijaviti se, pronaći datoteku koju želite podijeliti i kliknite veliki gumb “dijeljenje” s desne strane zaslona. To će prikazati ono sučelje koje ste koristili na radnoj površini za dijeljenje datoteka.

kako koristiti dropbox za dijeljenje na mreži

Osoba kojoj šaljete datoteku ne mora imati Dropbox račun da biste joj pristupili, što je zgodno.

Kako koristiti Dropbox za preuzimanje datoteka

Recimo da ste na novom uređaju i trebate pristup datoteci koju ste spremili u Dropbox, ali nemate Dropbox instaliran i ne želite ga instalirati.

Nakon što se prijavite u Dropbox u pregledniku, možete se pomaknuti do datoteke koju želite preuzeti, kliknite gumb elipse na desnoj strani zaslona i odaberite “preuzmi” u izborniku koji se pojavi..

kako koristiti dropbox preuzimanje

To će vam omogućiti pristup datoteci, ali promjene koje napravite u njoj neće se odraziti na Dropboxu. Spremit će se samo lokalno. Ako morate izvršiti promjene u datoteci i kopirati ih na verziju u Dropboxu, morat ćete je ponovo prenijeti.

To možete učiniti tako da otvorite karticu “datoteke” na lijevoj strani web sučelja, a zatim kliknete elipsu u gornjem desnom kutu. Prva opcija na popisu je “upload datoteka”, a druga je “upload folder”. Kliknite ono što je prikladno.

kako koristiti prijenos s padajućom kutijom

Dropbox ne spaja novu verziju sa starom, pa ćete morati ručno preimenovati datoteke da biste bili sigurni da je što.

Kako koristiti Dropbox za vraćanje datoteka

Na većini osobnih računa Dropbox zadržava kopiju izbrisanih datoteka do 30 dana. Možete ih pronaći klikom na karticu “datoteke” na lijevoj strani web klijenta. Na toj stranici kliknite karticu “izbrisane datoteke” na lijevoj strani, koja bi trebala biti četvrti i posljednji unos na stranici.

kako koristiti izbrisanu datoteku dropbox

Ako koristite besplatni Osnovni plan ili Plus plan, Dropbox zadržava kopiju izbrisanih datoteka do 30 dana. Ako nadogradite na Professional Dropbox plan, imate pravo do 120 dana da odlučite vratiti datoteku.

Nakon što pronađete izbrisanu datoteku koju želite, kliknite prazan potvrdni okvir s lijeve strane ikone prije naziva datoteke. Kada kliknete na jedan od tih potvrdnih okvira, svijetli plavo, a na desnoj strani stranice pojavljuje se gumb na kojem piše “Resto”. Kliknite taj gumb za vraćanje onoliko datoteka koliko želite.

Ako želite trajno izbrisati datoteku, kliknite potvrdni okvir za datoteku, a zatim kliknite opciju “trajno izbriši” koja se prikazuje ispod gumba za vraćanje.

Kako koristiti Dropbox za traženje datoteka 

Zahtjevi za datoteke omogućuju vam da pozovete ljude koji nemaju Dropbox račun da prenose datoteke na vaše. To vam može biti korisno kada trebate dobiti datoteke od zaposlenika ili rodbine koji ne koriste Dropbox. To je također dobar način da nastavnici prikupljaju datoteke od učenika.

Da biste zatražili datoteku, prijavite se na svoj Dropbox račun na mreži. Kliknite karticu s oznakom “datoteke” na lijevoj strani zaslona, ​​a zatim odaberite vezu “zahtjevi za datoteku”.

Dropbox_file_request1

Kliknite gumb “stvori zahtjev za datotekom”. Otvara se okvir u kojem se traži da navedete datoteke koje tražite. Na primjer, mogli biste ih nazvati “fotografije rođendana” ili “porezne dokumente”. Nakon što se odlučite za ime, odaberite mapu u koju želite da ih Dropbox unese.

Prema zadanom stvara mapu pod nazivom “zahtjevi za datoteku” u vašoj glavnoj mapi Dropbox, a zatim mapu u njoj s imenom koje ste unijeli iznad.

Dropbox_file_request

Nakon što to učinite i kliknete “sljedeći”, prikazat će se okvir u kojem se nalazi poveznica za dijeljenje s ljudima od kojih tražite dokumente. Možete unijeti i adresu e-pošte tražitelja.  

kako koristiti datoteke zahtjeva

Završne misli

Dropbox može biti spasitelj života ako vaše računalo umre, ali ima više značajki nego samo sigurnosno kopiranje ili dijeljenje datoteka. Bez obzira jeste li zadovoljni besplatnim Dropbox planom ili se odlučite pretplatiti na jedan od njegovih plaćenih slojeva – ili izbrisati svoj Dropbox račun i dobiti bolji ugovor od konkurenta – ovisi o vašim potrebama..

Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da bolje razumijete Dropbox i njegove značajke i naučio vas kako ih koristiti. Ako i dalje tražite uslugu sigurnosnih kopija utemeljenih u oblaku, koji je pravi za vas, potražite naš najbolji mrežni vodič za sigurnosno kopiranje.

Međutim, postoji šansa da nismo obuhvatili svaku značajku Dropbox-a sa kojom biste mogli imati problema. Ako ne možete shvatiti nešto što biste željeli pomoći, obratite nam se u odjeljku s komentarima u nastavku.

Potrudit ćemo se odgovoriti na vaša pitanja i ažurirati ovaj Dropbox vodič kako bismo korisnicima mogli pomoći u vezi s istim pitanjima u budućnosti. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me