Što je Usenet i kako funkcionira NZB pretraživanje?

Ako vas zanimaju bujica, dubinski web i stvarno nešto što se nalazi ispod površine interneta, vjerojatno ste čuli za Usenet. U ovom ćemo članku vidjeti što je točno Usenet, kako napraviti NZB pretraživanje i pokazati vam nekoliko savjeta i trikova..


Usenet postoji od 1980. i nije sve toliko promijenio. Old-school geeks i hakeri odrasli su na Usenetu, prije nego što je Internet stekao privlačnost. Među korisnicima postoji izreka: “Prvo pravilo Useneta je da ne govorite o Usenetu.”

Danas ćemo prekršiti to pravilo i razgovarati o Usenetu. Mreža ima odane sljedbenike i ne žele da im novi korisnici preplave rasprave s neispravnim pitanjima ili skrenu neželjenu pažnju na usluge koje koriste. Vidjet ćete zašto dalje.

Što je Usenet?

Usenet je decentralizirana računalna mreža koju su prvotno stvorili dvoje studenata sveučilišta 1979. godine. Nije postojao “Internet” kakav znamo ovih dana – postojao je samo ARPANET, mreža koju je stvorila DARPA i prethodnica Interneta koju danas imamo. Prvenstveno su ga koristili studenti i zaposlenici na raznim sveučilištima u SAD-u za komuniciranje i razmjenu poruka, vijesti i ažuriranja.

Danas se Usenet uvelike koristi za dijeljenje datoteka, iako postoje grupe za raspravu koje su i dalje aktivne. Pristup Usenetu je prilično jeftin, obično od 5 do 10 USD mjesečno, a postoje različiti čitači vijesti i drugi alati koji vam omogućuju pristup tekstualnim postovima ili preuzimanje binarnih datoteka.

Kratka povijest Useneta

U početku je Usenet bila mala mreža koja je spajala nekoliko sveučilišta. Student iz Berkeleyja, Mark Horton, iskoristio je povezanost sveučilišta ARPANET kako bi započeo s dopisivanjem mail-lista s proto-interneta na Usenet poslužitelje. Ovo je bio prvi takav model, koji je korisnicima Useneta pružio pristup onoj što je ranije bila privatna mreža. U početku nisu mogli slati poruke ARPANET-u, ali s vremenom je uspostavljena dvosmjerna komunikacija.

U ranim danima Interneta, većina davatelja internetskih usluga korisnicima je pružala pristup Usenet poslužiteljima. Uz tekstualne postove i vijesti, korisnici su mogli prenijeti binarne datoteke poput filmova, slika i drugih medija. Piratstvo je postalo sve veći problem za davatelje internetskih usluga i Usenet pružatelje usluga i gotovo svaki ISP prestao je pružati pristup Usenet serverima.

Usenet se razlikuje od foruma ili web stranica po tome što ne postoji centralizacija. Postoji mnogo različitih pružatelja Useneta i kada korisnik uputi post ili datoteku na Usenet, on se širi preko poslužitelja na različite davatelje usluga. Svaki davatelj usluga nudi određenu količinu zadržavanja, odnosno koliko dugo pohranjuju poruke i učitavaju datoteke. Neki imaju kraću stopu zadržavanja, recimo 600 dana, dok drugi pružaju skladištenje koje traje četiri ili pet godina.

Trenutno Usenet pohranjuje oko 21 petabajt podataka prema BinSearch. Kao što možete zamisliti, pokretanje Usenet poslužitelja zahtijeva ogromna ulaganja u pohranu da biste bili u toku s svakodnevnom poplavom novih postova.

NZB datoteke

Kada se datoteka prebaci na Usenet, ona se dijeli na više dijelova ili poruke. Svaka ima različit “ID poruke”, a datoteka NZB sadrži informacije potrebne za preuzimanje i ponovno sastavljanje svake poruke. Taj je format kreirao popularno web mjesto Newzbin koje je 2012. zatvoreno nakon nekoliko pravnih bitaka. Newzbin je prvo veće mjesto koje je indeksiralo Usenet sadržaj i olakšalo preuzimanje datoteka, zahvaljujući stvaranju NZB-a.

Većina datoteka na Usenetu bit će komprimirana u RAR formatu, a za raspakiranje potreban im je alat kao što je WinRar. Moderne Usenet aplikacije poput SABnzbd ili NZBget automatski obavljaju ovu operaciju nakon preuzimanja datoteke, ne zahtijevaju nikakve intervencije ili dodatne korake za korisnike. Ako odlučite isprobati Usenet, brzo ćete vidjeti da je takva automatizacija uobičajena praksa među korisnicima. Nitko se ne želi baviti ručnim pretraživanjem, preuzimanjem i raspakiranjem datoteka, a Usenetov softver izgrađen je u skladu s tim.

Još jedna značajka Useneta su datoteke “PAR” ili datoteke pariteta. Nije rijetkost da se post ošteti ili mu nedostaje nekoliko blokova, pogotovo kada se radi o velikim binarnim datotekama. Datoteke pariteta sadrže potrebne podatke za obnovu oštećenih datoteka kako korisnik ne bi morao ponovo preuzeti cijeli post – sve dok nema previše komada koji nedostaju, datoteke pariteta koriste se za rekonstrukciju datoteke. Ovo je bila velika prednost za Usenet kad se prvi put pojavio i štedi propusnost i vrijeme kako za korisnike tako i za davatelje usluga.

Dobavljači Usenet-a

Ovdje se može navesti previše pružatelja usluga, ali pogledajte ovu kartu za dobar pregled Usenet-ovih pružatelja usluga. “Okosnica” je glavni pružatelj Usenet poslužitelja, što znači da posjeduju i upravljaju poslužiteljima i tvrdim diskovima koji čine infrastrukturu Useneta. Kad se post napravi na Usenetu, on se pohranjuje u okosnicu koja zatim propagira post na druge poslužitelje, uključujući ostale okosnice u vlasništvu različitih tvrtki.

Prodavači djeluju putem zakupa pristupa od matičnog operatora i često spajaju njihove Usenet planove s drugim uslugama kao što su VPN ili prilagođeni softver za pregledavanje i preuzimanje s Useneta. Hibridni davatelji postaju sve učestaliji i dobar su izbor zbog raznolikosti mreža i zadržavanja.

Hibridni preprodavači iznajmljuju pristup s jedne ili više okosnica, ali također pokreću i vlastito poljoprivredno gospodarstvo – obično puno manje od okosnice i sa kraćim zadržavanjem. To znači da, iako se datoteka može prenijeti na poslužitelju matične kralježnice, ona može i dalje postojati na farmi poslužitelja preprodavača..

Ovo je važno pitanje koje treba razumjeti: ako se datoteka ukloni s jedne okosnice, ona može postojati i na drugoj. Ponekad se datoteke ne uklanjaju u cijelosti, već su samo dijelovi, što rezultira nepotpunim preuzimanjem. Ako koristite više pružatelja usluga, zahvaljujući različitim pravilima poslužitelja i provjerama pariteta moguće je popuniti praznine i dovršiti preuzimanja čak i ako se dijelovi datoteke skinuju.

Prilikom odabira davatelja Useneta, pogledajte kartu kako biste vidjeli koja je okosnica neke usluge. Odaberite neograničen račun poznatog davatelja usluga, a zatim kupite jeftini blok račun dva ili više davatelja usluga na različitim okosnicama. Raznolikost je ključna za pristup svim Usenetima bez brige o nedostajućim datotekama ili postovima.

Usenet indekseri

“Indeks” je web mjesto koje vam omogućuje pretraživanje Useneta i preuzimanje datoteka. Ako vas zanima samo korištenje Useneta za čitanje postova ili pridruživanje grupama za raspravu, neće vam trebati indeks. Međutim, većinu ljudi koji žele započeti koristiti Usenet zanima aspekt dijeljenja datoteka a dobar indeks važan je dio postava Useneta.

Softver za indeksiranje djeluje poput pretraživača za Internet – preuzima zaglavlja za Usenet postove, a zatim ih indeksira i pruža NZB datoteke koje korisnicima olakšavaju pretraživanje i preuzimanje datoteka.

Postoje besplatni indektori koje možete koristiti, ali preporučujem vam korištenje barem jednog plaćenog indektora. Za većinu korisnika dovoljan je jedan ili dva indeksa. Sadržaj obično nije toliko različit, ali neki indektori imaju prilagođene značajke koje im daju malu prednost u odnosu na druge.

Na reddit-u je dostupan odličan popis indeksora koji se često navodi u raspravama o indekserima. Odaberite nekoliko indeksa i isprobajte njihov besplatni nivo prije nego što se odlučite na jedan. Oni su prilično jeftini, u prosjeku 10 do 20 dolara godišnje.

Usenet & NZB Software

Ako želite čitati i objavljivati ​​u vijestima, ima mnogo izbora za svaki operativni sustav, uključujući grafička sučelja ili staromodne čitače naredbenih redaka. Sve što trebate je davatelj usluga i čitač kako biste započeli s grupama vijesti.

Kad je u pitanju preuzimanje s Useneta, željet ćete automatizirati postavljanje. Možda ćete vidjeti frazu „sveto trojstvo“ u Usenet raspravama, a to se odnosi na tipično Usenet-ovo postavljanje koje se sastoji od:

 • NZB softver za filmove
 • NZB softver za TV emisije
 • Usenet klijent za NZB datoteke

Postoje neke varijacije među postavkama jer neki korisnici preferiraju jednu aplikaciju nad drugom, ali to je osnovno postavljanje. Instalacija i konfiguriranje softvera izvan je opsega ovog članka, ali postoje već stotine vodiča koji će vam pomoći da započnete s radom..

Kad ga postavite, glatko će ploviti zahvaljujući ugrađenim značajkama automatizacije.

Prednosti preuzimanja Usenet-a

Kada koristite torrent softver, dijelite svoju IP adresu sa svim ostalim korisnicima, osim ako za torrenting ne upotrebljavate neki od naših najboljih VPN-a. Protokol bittorrent temelji se na tome da svaki korisnik prenese datoteku drugim korisnicima.

Usenet uopće ne zahtijeva prijenos ili dijeljenje podataka. Pružatelji usluga rade prema zakonima “sigurne luke”, što znači da nisu odgovorni za ono što je pohranjeno na njihovim poslužiteljima sve dok udovoljavaju zahtjevima za uklanjanje DMCA. Sve dok uklone cijelu ili dio zaštićene autorskim pravima, ne moraju se brinuti zbog pravnih posljedica.

Gotovo svaki davatelj Usenet usluga nudi SSL enkripciju tako da kad nešto preuzmete, vaš davatelj internetskih usluga ne može vidjeti o čemu se radi (što je zgodno jer vole prodati vaše podatke). Vaše veze s Usenet serverom su šifrirane i obično ćete maksimalno povećati brzinu preuzimanja. Usenet serveri često su puno brži od bujica, posebno za kućne korisnike s ograničenom propusnošću.

Budući da datoteku samo preuzimate i ne dijelite s nikim, ne morate brinuti o DMCA obavijestima ili pismima svog davatelja internetskih usluga. Ne pozdravljamo ilegalno dijeljenje datoteka, ali važno je razumjeti razlike između bujica i Useneta: ukratko, Usenet je brži i sigurniji od bujice, iako je bujica u oblaku i dalje brža.

Zaključak

Usenet postoji već duže vrijeme i malo je vjerovatno da će uskoro nestati. Grupe vijesti nisu toliko aktivne kao nekada, ali još uvijek postoje aktivne skupine ako odvojite vrijeme za razgledanje.

Usenet također omogućuje brz i siguran pristup preuzimanju datoteka, a neki ludi geekovi čak čine Usenet dijelom njihove sigurnosne kopije. Iako to ne uspije, mogli bismo predložiti lucidniju i konvencionalniju strategiju izrade sigurnosnih kopija radi zaštite podataka.

Nadamo se da ste uživali u ovom članku; slobodno komentirajte u nastavku i javite nam što mislite.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map