Što je RAID? Praktični vodič za definicije, uporabu i troškove

Ovdje na Cloudwards.net-u se bavimo sigurnosnim kopijama: na kraju krajeva, nikad se ne zna kada će katastrofa nastupiti i primarno spremanje datoteka izbrisati se. Iako će općenito korištenje bilo kojeg od najboljih pružatelja sigurnosnih kopija na mreži učiniti trik, ako zaista želite biti sigurni, preporučujemo hibridnu strategiju sigurnosnog kopiranja koja uključuje i hardverski element. Ovdje igra RAID.


Ukratko, RAID je način na koji možete povezati nekoliko tvrdih diskova, tako da ako jedan od njih ne uspije, drugi će više ili manje neprimjetno preuzeti teret. Iako se obično nalazi na velikim, komercijalnim poslužiteljima, ima dosta ljudi oko kojih je kod kuće postavljen RAID niz jer im postoji dodatna mjera sigurnosne kopije koja daje sjajnu pažnju.

U ovom ćemo članku istražiti što je RAID, najčešće postavljanje u kućama ili malim poduzećima, kao i nekoliko praktičnih savjeta i trikova. Međutim, jedno važno upozorenje – a to se ne može dovoljno naglasiti – je da RAID nije alternativa pravilnoj sigurnosnoj strategiji.

Ako više od dva pogona istovremeno ne uspiju, naći ćete se u usponskom potoku, osim ako nemate rezervnu kopiju. S tim upozorenjem, krenimo na RAIDING.

Tvrdi diskovi, kvarovi i RAID

Računala općenito su iznenađujuće otporna. Skromni pozadinski poslužitelji mogu se izvoditi desetljećima bez tolikog broja ponovnog pokretanja. Međutim, isto se ne može reći za sveprisutni pogon tvrdog diska – nazivamo ga padom računala jer upravo to čitaju glave rade: upadaju u stvarni pogon.

Spinneri su možda postali brži i fizički manji, a istovremeno nude daleko više prostora za pohranu, ali oni su i dalje jedan od posljednjih mehaničkih dijelova koji su ostali u strojevima koji su inače u potpunosti čvrsti.

Stope kvarova, čak i na modernim HDD-ovima, su trijezni: nije neuobičajeno da posebno nesretan model tvrdog diska pretrpi stopu kvara od 27 posto tijekom jamstvenog roka, što je rijetko više od dvije ili tri godine.

Sad, ako tvrdi disk ne uspije tijekom jamstva, proizvođač će vjerojatno zamijeniti hardver, no vaši podaci nisu pod bilo kakvim jamstvom. Iako biste mogli upotrijebiti bilo koje od naših najboljih softverskih rješenja za oporavak podataka i vratiti svoje datoteke, nijedno od njih nije jeftino, a niti jedna nije zajamčeno ispravna..

Ovdje RAID može pružiti malo mira. RAID je delovni izraz koji pokriva različite postavke u kojima možete objediniti pogone za pohranu tako da se ponašaju kao jedinstveni volumen. Ako se pravilno izvrše, pogoni kombiniraju prikaz kao jednu masivnu glasnoću koja nudi veću pouzdanost i bolju brzinu od svakog pojedinačnog pogona.

U ispravnom postavljanju, RAID može biti vaša prva linija obrane od gubitka podataka i omogućit će stalni pristup vašim datotekama u situacijama kada bi hardverski neuspjeh inače uzrokovao ili kašnjenja zbog smanjene brzine ili zastoja dok se podaci ne obnove iz sigurnosne kopije..

Što je RAID?

RAID je skraćenica za redundantni niz neovisnih diskova (“I” se koristio za “jeftino” prije nego što je podlegao crnoj magiji marketinga). Ideja je nastala 80-ih kao način prevladavanja problema s veličinom, brzinom i pouzdanošću tvrdog diska.

RAID nije monolitni pojam – daleko od toga. Način na koji diskovi djeluju u nizu uvelike varira, kao i prednosti, nedostaci i rizici svake konfiguracije. Pored standardnih postavki za RAID (koje se nazivaju razinama), postoji niz dodataka koji su u znaku, offshoots i vlasničke implementacije. Budući da će se oni često opisivati ​​korištenjem standardne razine kao referenca, počet ćemo s tim.

Prva standardna razina RAID-a je “striptiz”, označena kao RAID 0 (nula). Povećava performanse uz cijenu pouzdanosti dijeljenjem podataka u blokove i distribucijom – prugasto – u sve pogone.

Istodobno čitanje i pisanje na više pogona uklanja usko grlo ograničenja koje nameće najveća brzina jednog pogona. Budući da svaki disk obrađuje samo djelić cijelog zadatka, brzina je znatno veća nego u radu s jednim pogonom i sav je prostor na disku iskoristiv.

RAID i stope neuspjeha

Statistika će vam reći da postojanje dva pogona udvostručuje šansu za neuspjeh pogona. U RAID 0, ova dvostruka vjerojatnost neuspjeha odnosi se na podatke na oba pogona. S gledišta sigurnosti podataka, ovo nije put. Bar u neovisnom radu neuspjeh pogona neće obrisati ostale slučajne pogone u blizini, iako … pa, recimo da se isplati nikad precijeniti vaš IT odjel.

Na suprotnom kraju sigurnosnog spektra nalazi se takozvana zrcalna lepeza, označena kao RAID 1. Zrcalni niz zapisuje pune kopije podataka u svaki od pogona u polju. Ako jedan pogon ne uspije, i dalje će biti jedna ili više cjelovitih kopija podataka. To je sigurnosna kopija hardvera na najnižoj razini: samo smrt svih diskova u nizu rezultirat će gubitkom podataka.

Međutim, s velikom sigurnošću dolazi do velikih troškova: dostupan je samo jedan disk kapaciteta. Dva, tri ili čak pet 1TB pogona u ovoj postavci dobit će isti upotrebljivi pojedinačni terabajt.

Kao što možete zamisliti, ovo je sigurno, ali ograničava maksimalni kapacitet pohrane na veličinu najvećeg tvrdog diska koji možete uklopiti u RAID polje (za koji brzi pregled digitalnog tržišta pokazuje da iznosi 10 GB). Da biste povećali prostor za pohranu i dodali razinu sigurnosti, želite koristiti nešto što se naziva paritet.

RAID i parnost

Paritet je mjesto gdje RAID postaje stvarno zanimljiv, s tim da je RAID 5 najpopularnija postava pariteta. U polju pariteta dio svakog pogona rezerviran je za izradu sigurnosnih kopija. Svi HD-i u nizu raspona imaju kapacitet dostupnih diskova (kao u RAID 0), ali dio svakog pogona rezerviran je za izračun kontrolne vrijednosti koji se, u slučaju da jedan pogon ne uspije, može koristiti obrnuto za izračunavanje podataka koji nedostaju.

Napomena: Za vrlo kompliciranu matematiku koja stoji iza pariteta, pogledajte ovaj članak.

U slučaju kvara pogona, podaci – i paritet – s preživjelih pogona mogu se upotrijebiti za obnovu nedostajućih podataka na zamjenski pogon. Bez obzira na broj ili kapacitet pogona u RAID 5, uvijek jednak kapacitetu jednog pogona je “izgubljen” za paritet, što ga čini skalabilnijim od RAID 1. Jedan dodatni disk koji štiti četiri ili pet diskova vrijedi podataka zvučna investicija.

Ostale postavke pariteta

RAID razine 2 i 3 također su postava pariteta, iako ih je RAID 5. uvelike zastario. RAID 4 se razlikuje od 5 po tome što koristi označeni paritetni pogon, što znači da pohranjuje sve paritete u pogonu, a ostale koristi za podatke. Distribuirani paritet RAID 5 bolje uravnotežuje trošenje pogona.

RAID 6 koristi dvostruki paritet, ali je u suprotnom identičan RAID 5. Prostor za dva diska koristi se za paritet u nizu koji mogu preživjeti – yup – dva diska bez gubitka podataka.

Razine RAID-a također se mogu ugnijezditi, što u osnovi stavlja RAID polje unutar drugog RAID polja. To uglavnom koriste tvrtke koje ili žele pohraniti puno podataka ili one koje žele loše ubrzati svoje trenutne postavke RAID-a. Nećemo se previše gnijezditi kao da to želite postaviti, vjerovatno znate dovoljno da ne biste morali čitati ovaj članak.

Postavljanje RAID-a: Hardver

Sada kada znate nešto više o RAID-u, da vidimo kako možemo postaviti niz. Iako postoji mnoštvo opcija “uradi sam”, preporučujemo vam da kupite RAID kućište, što je u osnovi zgodan mali okvir u koji možete umetnuti HDD diskove i koji će također biti isporučen s nekim već spremnim softverom..

Ovi su kućišta stvarna ušteda u vremenu i uglavnom su pristupačna: ispod ćete pronaći specifikacije TerraMaster i ProBox.

markaModelBroj uvalaMSRP
NoontecTerraMaster2 ili 4Od 200 dolara
MediasonicProBox4Od 100 USD

Što se tiče tvrdog tvrdog diska koji je predviđen, isplati se pogledati okolo, pritom imajući na umu RAID-ove “jeftine” korijene. Ako provodite detaljnu strategiju izrade sigurnosnih kopija, ne morate kupovati vrhunski hardver s neograničenim stopama neuspjeha. Uostalom, gradite niz koji može uhvatiti pogreške.

Rezanje troškova

Također, ne zaboravite da možete uštedjeti troškove baveći se osnovnom aritmetikom: za izgradnju 10TB RAID 5 matrice možete upotrijebiti ili pet 2TB diska ili dva pogona od 5TB: u bilo kojem slučaju, dobit ćete isti rezultat. No, dva 5TB pogona općenito će biti puno jeftinija od pet od 2TB. Imajte na umu da ako nisu svi diskovi u nizu iste veličine, svi će pogoni biti zadani na najmanji pogon u nizu.

Tvrdi diskovi koje ćete najvjerojatnije htjeti koristiti padaju u rasponu od 60 do 200 USD, što bi u kombinaciji s troškovima RAID kućišta trebalo da vas podigne na značajan, a istovremeno upravljiv račun.

DiskStation Hybrid RAID

Druga je mogućnost upotreba memorije priključene na mrežu ili NAS u postavci RAID. Veliki smo obožavatelj Synology-a na Cloudwards.net-u zahvaljujući njihovoj trajnosti, pouzdanosti i velikom izboru sigurnosnih kopija (imamo članak o najboljoj sigurnosnoj kopiji u oblaku za Synology, ako želite znati više). Nedostatak Synology-a je u tome što nije vani najjeftinije rješenje.

markaModelBroj uvalaMSRP
SynologyDS2162Od 190 dolara
SynologyDS4164Od 290 USD
SynologyDS416 Play4Od 415 USD
SynologyDS9164Od 600 dolara
SynologyDS15155Od 700 dolara
SynologyDS18158Od 850 dolara

Postavljanje RAID-a: Softver

Najveća korist od korištenja NAS-a ili kućišta u postavljanju RAID-a je ta što ste uključili softver: postoji mnogo drugih opcija vani, ali oni su uglavnom vrlo neprijateljski raspoloženi čak i iskusni korisnici i zahtijevaju ozbiljno znanje.

Na najosnovnijoj razini možete postaviti Intel matičnu ploču da biste postavili svoj niz: ovaj bi trebao raditi dovoljno dobro i dolazi s nekim dobrim softverom i upravljačkim programima koji će tehničarima koji se bave tehnologijom prilično brzo postaviti. Još jedan razlog da se držite Intel-a je taj što je lako pronaći nove dijelove kada konektor ne uspije, prilično neugodna pojava koja će vas isključiti iz arraya dok ne pronađete novi..

Ostale softverske mogućnosti uključuju Windows Storage Spaces kao i FreeNAS, mada obje zahtijevaju više nego čak i srednje znanje o onome što radite. Imajte na umu da je FreeNAS sa sjedištem u Linuxu gotovo u potpunosti temeljen na terminalima i izvrstan je način za štrebere da saznaju koliko patnje mogu izdržati prije prelaska na nešto drugo.

RAID i sigurnosna kopija

Kao što je rečeno na početku članka, RAID polje, čak i na paritetu više diskova, nije alternativa pravilnoj sigurnosnoj kopiji. To je sjajan način da se izbjegne vraćanje sigurnosnih kopija kad je vrijeme najvažnije, kao i da jednostavno dodate više prostora za pohranu na računalo. Također osigurava da se podaci lako ne izgube samo zato što nije uspio niti jedan tvrdi disk.

Imajte na umu da kada pogon ne uspije, obnova podataka iz pariteta zahtijeva vremena. Što više podataka treba obnoviti, duži će niz raditi bez suvišnih podataka. To je vrijeme grickanja noktiju tijekom kojeg će drugi neuspjeh značiti zaista jako loš dan; Korištenje jedne od naših najboljih usluga pohrane i sigurnosnih kopija u oblaku, u najmanju ruku će vaše nokte ostati netaknute.

U našem ranijem članku koji uspoređuje HDD, NAS i sigurnosno kopiranje u oblaku preporučujemo Carbonite kao sjajnu opciju za sigurnosno kopiranje RAID array jer ovaj pružatelj ima prilagođeni softver koji vam pomaže da napravite sigurnosne kopije RAID postavki bez prevelike gužve. Za više informacija o tome što razmišljamo potražite u našoj recenziji Carbonite.

RAID je za mene?

Imajući sve gore na umu, da vidimo je li RAID način za vas. Ako pohranjujete puno podataka na računalo i želite biti sigurni da se ništa ne izgubi samo zbog malog kvara HDD-a ili ako samo želite ubrzati rad više tvrdih diskova, onda, da, RAID je pametan opcija.

Iako nije najjeftinije rješenje vani, RAID je sjajna alternativa raditi sve u oblaku, posebno za ljude koji rade sa audio i video zapisima, jer u SaaS prostoru za ove grupe je malo prostora za pohranu, osim za pohranu..

Shvatite, međutim, da RAID nije panaceja: hardverski kontroler može uspjeti i možda nećete imati sreće pronaći kompatibilni model koji će ga zamijeniti. RAID nije sigurnosno kopiranje, pa gubitak nekoliko tvrdog diska odjednom znači da vaši podaci više ne postoje ako nisu sigurnosno kopirani.

Iako RAID nije za sve, nudi velike prednosti određenim skupinama ljudi. Jeste li jedan od njih? Kako vam je postavljanje RAID niza? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map