Što je Cloud Storage i zašto je to važno u 2016. godini

Gubitak podataka zbog nedostatka dovoljnog prostora za digitalno pohranjivanje predstavlja bol, jer ste prisiljeni birati što ostaje i što ide; žrtvovanje najdražih predmeta za spremanje važnih, doista, frustrirajuće iskustvo.


U prošlosti sam morao čistiti datoteke da bih oslobodio nove stvari, naravno, uređaje poput:

 • USB flash diskovi
 • CD
 • DVD
 • SD kartice
 • Vanjski HDD-ovi

Jesu li sve izvrsne mogućnosti pohrane, jer su jeftine i prijenosne. No, budući da su fizički predmeti, oni se uvijek mogu izgubiti, oštetiti ili ukrasti, a isto će se dogoditi i s vašim podacima pohranjenim u njima.

Umjesto korištenja vanjskog tvrdog diska ili drugog prijenosnog medija, jeste li razmišljali koristeći pohranu u oblaku?

Naravno, ostaje pitanje što je pohrana u oblaku i što je čini atraktivnom opcijom u 2016. godini?

Dopustite da objasnim; pohrana u oblaku način je spremanja digitalnih stvari na mreži, omogućava vam zaštitu vrijednih podataka od problema koji utječu na stvari poput flash pogona, diskova itd..

Međutim, baš kao i sve drugo u životu, postoje prednosti i nedostaci korištenja ove vrste tehnologije.

Za i protiv pohrane u oblaku

Za i protiv:
Bilo gdje, bilo kada pristupBeskorisno bez pristupa internetu
Javna razmjena datotekaZahtijeva mjesečna plaćanja
Izvrsno za oporavak od katastrofeIma problema sa sigurnošću i privatnošću
Radi u više OS-ovaLako se pobrkati s sigurnosnim kopijama u oblaku

Prednosti pohrane u oblaku

Spremanje u oblaku vrlo je poput vanjskog tvrdog diska s obzirom na svrhu i funkcionalnost; odabirete datoteke i prenosite ih na nešto izvan unutarnjeg tvrdog diska.

No, za razliku od vanjskog uređaja za pohranu, oblak radi putem internetske veze, a ne USB žice.

Najčešće, usluge pohrane u oblaku zahtijevaju od korisnika da premještaju datoteke pomoću sučelja web aplikacije ili softvera instaliranog na radnu površinu.

Obično pružaju mogućnost korištenja i jednog i drugog.

Uštedu podataka s tvrdog diska dobivate više prostora na njemu i druge pogodnosti koje su fizički nedostupni mediji često nedostupni.

Uzimajući sve sa sobom

Najbolji dio pohrane u oblaku je mogućnost pristupa datotekama u pokretu.

Poslovno pohranjivanje u oblaku

Ne morate prenijeti različite datoteke na flash pogon kako biste ih odnijeli u ured ili slali petnaest e-poruka s različitim dijelovima projekta – sebi.

Spremanje u oblaku nudi internetske alate za dijeljenje, strujanje i uređivanje.

Većina usluga pohrane u oblaku omogućuje korisnicima otvaranje određenih dokumenata i unošenje promjena u njih izravno u prozoru preglednika. Prednost je u tome što nema potrebe za prijenos podataka u sustav, a zatim ponovno učitavanje u oblaku.

Uz pristup potrebnim dokumentima, također imate prednost pristupa glazbi i video datotekama pohranjenim u oblaku.

Obožavam slušati glazbu, ali moja je kolekcija prevelika da bi se mogla staviti u MP3 uređaj. Koristeći oblak, mogu pristupiti glazbenim datotekama i slušati svoje omiljene melodije iz bilo kojeg:

 • Računalo
 • Smartphone
 • Tableta
 • Konzola

Ako je internetska veza dovoljno jaka da struji medijski sadržaj.

Dijeljenje s obitelji, prijateljima i suradnicima

Osim pristupa podacima s bilo kojeg mjesta, tehnologija oblaka također nudi jedinstvenu mogućnost dijeljenja datoteka s bilo kime.

Značajka dijeljenja obično je specifična samo za usluge pohrane u oblaku jer pružatelji sigurnosnih kopija oblaka ne dopuštaju korisnicima da dijele s drugima (postoje određene iznimke od ovog pravila – kao što je IDrive).

Deset glavnih glavnih rizika
Zajednička tehnologija

Dijeljenje je korisno i na osobnoj i na profesionalnoj razini.

Obitelj i prijatelji mogu uživati ​​u gledanju slika i video zapisa; dok suradnici mogu surađivati ​​na projektima bez potrebe za čekanjem e-mailova.

Naravno, dijeljenjem dolaze i sigurnosna pitanja.

Dobra vijest je da samo korisnici s pozivom i “ključem” mogu pristupiti zajedničkim datotekama, a dokumenti nisu dostupni javnosti za pronalaženje putem internetskog pretraživanja.

Nedostaci Cloud Storage

Mnogo je načina pohrane u oblaku korisno, ali da budemo pravedni, neka su područja potrošačima izazvala zabrinutost.

Najveća briga je privatnost.

Korisnici obično brinu o špijuniranju od strane vlasnika poslužitelja, ili još gore, vlade. Spremanje u oblaku pruža manju kontrolu nad sigurnošću podataka u odnosu na stvarni HDD.

Spremanje u oblaku također dolazi s potencijalnim problemima s povezivanjem. Ako se Internet izgubi ili postane spor, nema načina da dođete do datoteka pohranjenih na tuđim poslužiteljima.

U tradicionalnim okolnostima to ne bi trebao biti problem; međutim, tijekom katastrofe ne bi mogao biti načina da se pristupi podacima u oblaku.

Napokon, gotovo svi davatelji podataka u oblaku omogućuju vam pristup datotekama s bilo kojeg web preglednika; Međutim, neki zahtijevaju aplikacije za pametne telefone za one koji žele upisati svoj račun putem tableta ili telefona.

Potrošači koji koriste uređaj koji nije pametni telefon možda neće moći instalirati potrebnu aplikaciju.

Osobno pohranjivanje u oblaku

Javna poduzeća u oblaku izvrsne su usluge koje dokumente i druge podatke čuvaju na sigurnom.

Međutim, uvijek postoji zabrinutost za sigurnost.

Spremite podatke u oblak

Puno ljudi nije pretjerano ugodno korporacijama koje pohranjuju svoje podatke. Mnogi se korisnici brinu i da će stranke koje posjeduju poslužitelje pregledavati njihove datoteke ili će vlada moći upasti bez njihovog dopuštenja.

Za potrošače koji brinu o privatnosti osobni je način pohrana u oblaku.

Cloud poslužitelj nalazi se u vašoj kući i povezuje se s lokalnom mrežom putem Etherneta ili Wi-Fi-ja. Poput javnih oblaka, osobna verzija može prenijeti datoteke s bilo kojeg priloženog računala.

Međutim, postoji ograničenje, za razliku od javnih oblaka; privatni oblaci pristupaju samo sustavima povezanima putem Wi-Fi-ja.

Postoji nekoliko opcija osobnog oblaka, poput Seagate Personal Cloud-a, koji omogućuje udaljeni pristup kada nikoga nema kod kuće ako se njegova medijska aplikacija preuzme na telefon ili tablet.

Dijeljenje može biti ograničeno i na one koji se mogu povezati s vlasnikovom kućnom mrežom.

Razlika između pohrane u oblaku i sigurnosne kopije na mreži

Potrošači često upotrebljavaju izraze za pohranu u oblaku i sigurnosnu kopiju u oblaku. Iako pohrana u oblaku i sigurnosna kopija putem interneta omogućuju korisnicima spremanje datoteka izvan web-mjesta; nisu iste stvari.

Cilj internetske sigurnosne kopije je pohraniti zrcalnu kopiju podataka radi zaštite od gubitka. Po dizajnu, pružatelji usluga automatski uključuju sve važne datoteke na vašem sustavu, a ne samo pojedinačne.

Naravno, potrošači koji koriste uslugu s ograničenim kapacitetom mogu odabrati samo datoteke koje žele spremiti, umjesto da izvrše ukupno sigurnosno kopiranje sustava.

Jedna od najboljih stvari o softveru za izradu sigurnosnih kopija jest da radi kontinuirano i automatski. Softver radi u pozadini, premještajući kopije odabranih datoteka na vanjske poslužitelje.

Softver za izradu sigurnosnih kopija također vam omogućuje da odaberete kada se pokreće, tako da ne gubi propusnost.

Nedostatak mrežnih sigurnosnih kopija usluga je što datoteke često moraju ostati na unutarnjem tvrdom disku. Mnoge, ne sve, tvrtke će izbrisati datoteke sa svojih poslužitelja ako originali nedostaju na vašem tvrdom disku.

Gotovo sve sigurnosne kopije moraju izbrisati datoteke najmanje 30 dana – prije uklanjanja.

U sažetku…

Spremanje u oblaku nije toliko komplicirano koliko zvuči. Ako ste poput mene i imate više podataka nego što to omogućuje trenutni prostor, to vam može biti potreban proizvod, osim ako ne želite dalje gomilati vanjske tvrde diskove.

Postoji mnogo pružatelja usluga, kao što su:

 • Sync.com
 • Google vožnja
 • OneDrive
 • Dropbox

Koje nude ograničenu količinu slobodnog prostora, jer nam je povremeno potreban dodatni prostor za pohranu.

Čak i ako ne vjerujete trećoj strani da čuva podatke, postoje usluge pohrane u oblaku koje pružaju sigurnost nula znanja.

Kao i kod vanjskog tvrdog diska, pohrana u oblaku je još jedan način zaštite podataka korisnika. Dolazi s puno dobrih dodataka poput dijeljenja, bilo gdje pristupa, strujanja, uređivanja i ostalih stvari.

Stoga slobodno podijelite željenu metodu za sigurno čuvanje podataka i zašto je to tako u odjeljku s komentarima u nastavku.

Izvor1: https://www.techopedia.com/definition/26535/cloud-storage

Izvor2: http://computer.howstuffworks.com/cloud-computing/cloud-storage.htm

Izvor3: http://www.seagate.com/do-more/what-is-personal-cloud-master-dm/

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map