Strategija izrade sigurnosnih kopija i skladištenja Cloudwards.net 2017

Nova godina, nova sigurnosna kopija strategije: za mene je 2017. godina u kojoj ću više nego ikad raditi s datotekama fotografija i videozapisa, tako da će mi trebati više prostora nego ikad da ih pohranim.

Osim što ću ih pohraniti, trebat će mi i nova strategija izrade sigurnosnih kopija za ove nove vrste datoteka. Nekada sam imao nekoliko gigabajta koji je potrebno izraditi sigurnosnu kopiju, ali sada gledam u terabajte podataka koji moraju biti zaštićeni od gubitka.

Kao što možete zamisliti, gubitak bilo čega od toga bio bi katastrofa za mene i moje poslovanje, tako da svoju sigurnosnu strategiju prenosim na novu razinu s nekoliko rješenja, i hardverskim i softverskim.

Trenutno pohranjujem sve svoje datoteke na dva tvrda diska od 4 TB, što može izgledati puno dok ne započnete s rezanjem videozapisa i ne počnete snimati fotografije visoke razlučivosti. Sad se pune kao ludi i moram ih što prije zamijeniti. Povrh svega, sve više se krećem prema 4K pa je potrebno buduće provjeravanje.

Ispod ćete pronaći moju točnu strategiju, a tu je i videozapis u kojem detaljno objašnjavam neke svoje odluke.

1. Hardver

Zamjena HDD-a koji sam odabrao je sedam tvrdih diskova od 8TB Seagate Archive, ukupno 56 TB za pohranu. E sad, budući da ću RAID i NAS postaviti kao dio svoje sigurnosne strategije, neću sve to koristiti, u stvari ću ga čak izgubiti zbog RAID-a, ali to bi me trebalo zadržati ide u doglednu budućnost.

Razlog zbog kojeg sam otišao u Seagate Archive je taj što taj proizvođač nudi odličan omjer troškova i koristi; To su dobri pogoni i uspio sam ih nabaviti za 300 dolara svaki. Međutim, cijene mogu prilično varirati, stoga pripazite da Amazonu pripazite, jer u vrijeme kada pišete oni koštaju oko 225 USD (ouch!).

Budući da nemam futrolu za računalo koja će stati na sedam HDD-ova, koristit ću TerraMaster D5-300, koji je u osnovi samo stalak na koji mogu objesiti pet svojih novih čvrstih diskova. Razlog zašto sam krenuo za TerraMaster je taj što nudi velike brzine prijenosa podataka, dijelom zahvaljujući USB 3.0 konektoru koji će mi trebati za uređivanje videozapisa.

Ako se spremate s prostora, pogledajmo kakvo sigurnosno rješenje želim imati. Prije sam spomenuo RAID, ali prije nego što dođem do toga, želim razgovarati o Synology NAS koju ću koristiti.

NAS su sjajni iz dva razloga: s jedne strane, budući da su povezani s Internetom, možete ih upotrijebiti umjesto davatelja pričuvnih kopija i izrezati barem jedan mjesečni račun. S druge strane, oni služe kao sjajna sigurnosna kopija za sigurnosnu kopiju, tako da možete lako odmoriti znajući da će sve redukcije koje ste postavili čuvati vaše podatke bez obzira na mogućnost.

Da bih postavila suvišnost, priključit ću dva preostala tvrda diska u NAS, koji će se zauzvrat povezati s pet tvrdog diska Seagate koji će koristiti Synology Hybrid RAID. To ukratko znači da će, ako jedan pogon ne uspije, ostale četiri moći podići lakta. Za više detalja o tome kako radi RAID, preporučujemo ovaj post o Synology DiskStation.

Dakle, da rezimiram: moje će računalo biti povezano s TerraMasterom s instaliranim pet tvrdih diskova i RAID 5, dajući mi jednu, ograničenu sigurnosnu kopiju. Taj se uređaj, zajedno sa svim ostalim uređajima koje posjedujem, zatim povezuje s mojim NAS-om koji ima dva tvrda diska plus ugrađeni prostor za pohranu koji služi kao još jedan ograničeni sigurnosni sloj. Ovo bi mi trebalo osigurati svu potrebnu pohranu, mada me malo brine brzina prijenosa podataka, osim ako se prebacim na RAID 0, što mi zauzvrat ne daje međuspremnik.

Ovo su neke teške odluke za donošenje, ali uvjeren sam da sam odabrao pravu strategiju s RAID-om 5 jer će se pokazati kao vrlo zgodan za rad. Omogućit će mi prebacivanje s radne stanice na prijenosno računalo, a sve bez potrebe da se brinem o tome gdje ću ostaviti sve datoteke koje stvorim. U isto vrijeme izgradio sam pristojnu prvu liniju obrane od gubitka podataka.

No također ću postaviti drugu liniju putem nekih usluga oblaka koji će zaštititi ovu mrežu ako išta isprži cijeli sustav odjednom.

2. Softver

Budući da RAID i NAS tehnički nisu potpuna sigurnosna rješenja, preporučujem vam da se uvijek oslonite na neki oblik usluge oblaka kako biste bili sigurni da vaši podaci u njemu ostaju sigurni. Jedan porast struje mogao bi, a ja sam zadrhtao na tu pomisao, izbrisati cijelu slatku postavku koju sam opisao i ne samo da bih ostao bez puno novca, posao se možda nikad neće oporaviti od gubitka podataka.

U gornjoj postavci mogu izravno izraditi sigurnosnu kopiju TerraMastera s većinom usluga u oblaku, ali malo njih će mi omogućiti sigurnosnu kopiju NAS-a (osim za CrashPlan, ovisno o situaciji). Međutim, u punom kapacitetu TerraMaster će imati 32TB (jedan HDD rezerviran je za RAID), tako da su neki davatelji usluga prije nego što utrka uopće počne.

Što se tiče moje situacije, smatram da je Backblaze najbolja opcija jer nudi neograničenu izradu sigurnosnih kopija, što mi omogućava da u jednom potezu bacim cijeli nered na njihove poslužitelje. Također mi se sviđa cijena Backblaze-a, jednostavnost upotrebe i sigurnost, tako da mogu u jednom potezu riješiti sve svoje sigurnosne kopije. Nije da Backblaze treba najbolje odgovarati vama: s nekim gledajući oko sebe moći ćete pronaći i najbolje sigurnosno rješenje za vaše potrebe..

Zbog toga ne treba paziti da svi ti različiti uređaji i dodaci razgovaraju jedni s drugima, tako da mogu prebacivati ​​uređaje i dalje raditi na istoj datoteci kao što se nikad nisam preselio.

Sync.com je moj redovni servis za takve stvari i ne vidim razloga za promjenu jer smatram da nudi odličnu cijenu, munjevitu sinkronizaciju kao i sigurnost nula znanja što znači da nitko neće moći doći mojih podataka, osim ako im to ne dopustim. U tandemu sa Sync.com koristit ću i pCloud, uglavnom zato što ima sjajnu mobilnu aplikaciju koja mi je potrebna ako putujem i ne mogu koristiti prijenosno računalo.

Ove dvije usluge omogućit će mi da se moji novi novi čvrsti diskovi prebrzo ne pune jer u njih mogu jednostavno staviti sve što nije obimna video datoteka, a istovremeno će mi omogućiti trenutni pristup s bilo kojeg mjesta i u bilo kojem trenutku.

Između svoga novog hardvera, kao i ta tri davatelja sigurnosnih kopija i pohrane u oblaku, trebao bih biti u mogućnosti ne samo pohraniti sve nove datoteke koje stvaram, već će biti sigurne od smetnji i trebao bih im moći pristupiti kad god i gdje god želim.

Ako imate bilo kakvih pitanja, javite mi u komentarima u nastavku, hvala vam na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me