Pet najboljih načina oblačnog računanja koristi se u korist čovječanstva

Računarstvo u oblaku nije samo za pohranu dragocjenih uspomena ili čak za zajednički rad na velikom projektu. Iako su ove stvari važan dio oblaka, one su samo savjet ledene burge kada je u pitanju ono što ovi masivni poslužitelji doista mogu učiniti. Mnoge stvari se mogu postići korištenjem moćnih računala.


Kojih su prvih pet projekata računalstva u oblaku koji se koriste u korist čovječanstva?

Google i Inicijativa za istraživanje klime

Google nudi njihovu tehnologiju oblaka da bi se pomoglo znanstvenoj zajednici u nekoliko područja.

Jedan od njih je suradnja sa znanstvenicima iz Vladine inicijative za istraživanje klime. Gigant tražilice donirao je 50 milijuna sati vremena računalstva u oblaku ovom projektu. Podaci dobiveni iz ovih podataka koristit će se za pomoć zajednicama i organizacijama da pogledaju uvjete na svom području.


© Márcio Cabral de Moura

Inicijativa za klimatske podatke nada se predviđanjem preciznijeg predviđanja predviđanja rizika. Istraživači imaju pristup alatima na Google Earth Engineu za obavljanje svoje geoprostorne analize. Znanstvenici također mogu pristupiti interaktivnim kartama i grafovima planeta. Ove tablice pokrivaju podatke od 1984. do 2012. godine.

Dajući istraživačima skalabilan pristup programu Earth Engine, Google se nada da će se informacije brže kretati i biti izvan laboratorijskih postavki i u ruke javnosti. Konačno, cilj je stvoriti proizvod za mapiranje i nadgledanje suše visoke rezolucije u stvarnom vremenu za kontinentalni dio Sjedinjenih Država.

Intel i The Michael J. Fox Foundation

Intel koristi mogućnosti računalnog oblačenja i pohrane u oblaku da pomogne u borbi protiv vrlo specifične bolesti. Parkinson utječe na oko 100 milijuna ljudi samo u Sjedinjenim Državama, a godišnje se dijagnosticira 50.000 do 60.000 novih slučajeva. Zato je Intel surađivao s Fondacijom Michael J. Fox u nastojanju da pronađe nove načine otkrivanja lijeka.

Intel razvija novi nosivi uređaj u obliku sata koji prati kretanja pacijenata tijekom dana. Svaka od podatkovnih točaka prenosi se u oblak putem WiFi veza. Jednom tamo, program za računanje u oblaku Cloudera obrađuje podatke u potrazi za anomalijama koje mogu pomoći liječnicima da bolje razumiju napredovanje bolesti.

Ove informacije, zajedno s zapisnikom koji pacijent vodi, pružit će liječnicima precizniju sliku napretka bolesti. Također pomaže istraživačima da otkriju bolje planove liječenja i koje terapije najbolje rade za pacijenta.

Google i DNK istraživanje

Klima je važna, ali teško da je to jedino područje na kojem Google nudi svoje usluge pohrane i računalstva u oblaku. Gigant tražilice također se bavi područjem genetike. Početkom ove godine Google se pridružio Globalnom savezu za genomiku i zdravlje.

Ova koalicija istraživačkih sveučilišta, foruma o životnoj znanosti i pružatelja zdravstvenih usluga nastoji potaknuti ostale u industriji na udruživanje svojih istraživanja i zajednički rad na uspostavljanju standarda za upravljanje podacima. U tu svrhu, Google pruža istraživačku pohranu i sigurnost za ogromne projekte, bez ikakvih troškova.


© Ordo

Google je daleko od jedinog pružatelja usluga koji nudi prostor istraživačima. Amazon je znanstvenicima počeo nuditi besplatno skladištenje prije nekoliko godina. Međutim, oni koji žele koristiti računalnu moć oblaka na Amazonovim S3 poslužiteljima moraju platiti trošak upotrebe.

Genetičari mogu pomoću usluge računalstva u oblaku pomoću Googlea provući stotine gigabajta podataka kako bi otključali potrebne tragove. Istraživači se nadaju da će to dovesti do stvaranja lijekova koji spašavaju život.

DNA Nexus jedna je tvrtka koja koristi Googleovu mogućnost oblaka da bi genetičarima ponudila mogućnost jednostavnog razvrstavanja kroz nacionalno SRA skladište.

Tvrtka koja se temelji na Mountain Viewu zrcalila je bazu podataka na 350 terabajta oblačnog prostora. Novo sučelje omogućuje genetičarima da brzo pronađu određene informacije o sekvenciranju DNK. Ti će se podaci koristiti za otkrivanje medicinskog i biotehnološkog napretka.

IBM i Coriell Science Science preuzimaju PACE

IBM nudi i usluge računanja u oblaku na ime zdravstvene zaštite. Koristeći njihov Softlayer program, tvrtka surađuje s Coriell Life Science na Programu za sveobuhvatnu njegu starijih osoba, poznatijeg kao PACE. PACE djeluje na povećanju sigurnosti lijekova za starije osobe razumijevanjem načina na koji ti postupci djeluju na genetskoj razini.

Bris se uzima s obraza pacijenta. DNK se zatim sprema na mjesto za pohranu u oblaku – osigurava IBM.


© Nuffield Bioetika

Kako bi prosijao više od 3 milijarde podataka podataka koje pojedinačni genom može proizvesti, Corielle Life Science koristi računar SoftLayer. GeneVault, kako se naziva njihovo skladište, omogućuje liječnicima pristup podacima kako bi odredili najbolje lijekove za svog pacijenta.

Propisivanje se određuje nakon što se provede niz testova na DNK informacijama koje se nalaze u trezoru. Analiza ovog genetskog koda može predvidjeti učinkovitost lijeka. Ove se informacije sigurno dijele s liječnicima kako bi se sigurno upravljalo receptima za starije osobe i izbjeglo životno ugrožavanje stanja.

Geološke opasnosti i maglica Helix

Potraga za geo-opasnostima težak je zadatak, a opet savršen za računalstvo u oblaku. Helixova maglica udružena je s Europskom svemirskom agencijom, Centrom nacionalnih d’Etudes Spaciales u Francuskoj i njemačkim zrakoplovno-svemirskim centrom radi stvaranja platforme promatranja Zemlje. Cilj je usredotočiti se na istraživanja potresa i vulkana.


© José Manuel De Arredondo

Organizacija za suzbijanje geo opasnosti prati dinamiku Zemlje i procjenu geo-opasnosti radi smanjenja gubitaka i imovine prouzročenih ovim prirodnim katastrofama. Maglica Helix ugostit će opsežne informacije koje je skupina prikupila, uključujući podatke ESA satelita. Davatelj računalnog oblaka treba obraditi i povezati ogroman skup podataka.

Ova suradnja između organizacije Supersites Geo-nevarnost i maglice Helix omogućit će korisnicima iz cijelog svijeta razmjenu podataka. Nadanje je pronaći način za predviđanje zemljotresa i vulkanske aktivnosti i proširenje baze korisnika.

Zaključak

Računarstvo u oblaku može pomoći otkriti tajne ljudskog genoma, preslikati klimatske uvjete i pomoći u predviđanju prirodnih katastrofa.

Je li izgradnja tehnologije oblaka okosnica napretka u humanističkim znanostima? Javite nam svoje misli u komentarima u nastavku.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map