Napredni vodič za korištenje WordPress-a: WP Wizardry

WordPress je jedna od najgušćih platformi za izgradnju vaše web stranice. U ovom naprednom vodiču za korištenje WordPressa predstavit ćemo samo zašto. Kroz ove odjeljke obuhvatit ćemo napredne mogućnosti optimizacije, razvoj WordPress-a i neke opće savjete o platformi dok prolazite u potpunosti za svladavanje..

Za razliku od naših prethodnih vodiča, ovdje neće biti puno tutorijala. Kada dođete do naprednog kraja WordPress-a, stvari postaju mnogo neurednije. Ovdje želimo da vam samo pružimo osnovno znanje o tim složenim temama, a ne da ih u potpunosti prodremo. Uostalom, samo bi pokrivanje cjelovitog tematike trebalo imati više članaka od preko 5000 riječi.

Unatoč tome, ovaj je vodič dizajniran da vas izbaci iz svoje zone udobnosti pomoću WordPressa, koristeći mnogobrojne mrežne alate za proširivanje vašeg znanja o platformi i njezinim detaljima. Ako tražite osnovniji pristup WordPressu, pročitajte ostale vodiče prije nego što prođete kroz ovaj.

 • Vodič za upotrebu WordPressa za početnike
 • Posredni vodič za korištenje WordPress-a

Napredna optimizacija

Kroz naša tri vodiča za WordPress pokrivali smo različite oblike optimizacije od osnovnog uređivanja slika do naprednijih dodataka poput WP-Optimize. U ovom ćemo odjeljku ići duboko u optimizaciju, dotaknuvši se kako još više ubrzati web mjesto pomoću CDN-a, keširanja i progresivnog učitavanja slika.

Dinamični sadržaj s CDN-om

Najbolji način za smanjenje opterećenja pomoću WordPressa je upotreba statičkog sadržaja. Statički se sadržaj, poput posta na blogu, učitava daleko brže na stranici preko dinamičkog sadržaja, kao što je CSS datoteka, koja se može dohvatiti i pročitati svaki put kad primi upit..

CDN ili mreža za dostavu sadržaja to upravo radi. Filtrira kroz vaš dinamični sadržaj, predmemorira ih i služi statički. Davatelj CDN-a (koji je odvojen od pružatelja usluga web hostinga) posjeduje ogromnu količinu poslužitelja širom svijeta kako bi se učitavanje puta zip za.

Recimo da je najbliži podatkovni centar vašeg web domaćina u Los Angelesu. Netko tko se nalazi u Sjedinjenim Državama imat će brže vrijeme odziva u odnosu na nekoga tko se nalazi u Europi. Kašnjenje u prenosu podataka vaše web stranice bit će duže jer mora prijeći daljnju udaljenost.

CDN ublažava ove probleme. Mreža (sve dok je renomirana) imat će poslužitelje širom svijeta, što znači da će europski korisnik dobiti bližu verziju vaše web lokacije s bližeg poslužitelja. Brzina će se ugasiti na međunarodnoj razini osiguravajući vam isto iskustvo bilo kojoj publici, bez obzira gdje se nalazili.

Uz to, CDN iscrpljuje resurse vašeg web hostinga. Budući da nadređeni poslužitelj ne prima upit svaki put kad se vaša web stranica učita, CDN će vam pomoći u sprečavanju kvara prometa i DDoS napada kako bi vaša web lokacija ostala na mreži.

Svaki dostupan CDN ima malo drugačiju izvedbenu metodu, tako da ne možemo prevladati sve. Umjesto toga, usredotočit ćemo se na Cloudflare, jedan od najpopularnijih CDN-ova i zajedničku značajku koju smo vidjeli u našim pregledima web hostinga. U skladu s tim, neki davatelji uključuju besplatnu verziju Cloudflare-a sa svake web stranice, tako da je ne trebate ponovo instalirati ako je to slučaj.

Prvo idite na Cloudflare i prijavite se za besplatan račun. Kada dođete do nadzorne ploče, u gornjem desnom kutu kliknite “+ dodaj web lokaciju”. Unesite svoju WordPress domenu i kliknite na “započeti skeniranje”.

Nakon nekoliko minuta Cloudflare će podići vaše DNS zapise kao i dvije mogućnosti. Kako biste iskoristili CDN, odaberite “CDN i zaštitu” od dva. Vaš zapis (vaša domena) trebao bi imati narančasti oblak u stupcu “status”. Ostali zapisi, kao što su MX zapisi koji se koriste za e-poštu, ne trebaju koristiti CDN, tako da ne brinite ako imate status prazan prostor.

Nastavite kroz postavku nakon što ste osigurali da su vaši DNS zapisi točni. Uvijek se možete vratiti i promijeniti ovaj odjeljak, tako da se ne brinite previše ako nešto kasnije trebate izmijeniti. Na sljedećem zaslonu odaberite svoj plan. Cloudflare je malo skuplji, ali besplatni plan trebao bi biti dobar za većinu korisnika.

Sad kad je Cloudflare postavljen, morate ga konfigurirati. U osnovi, trebate usmjeriti svoju domenu prema Cloudflare-u koji će, pak, biti usmjeren na vaše web hosting. Cloudflare jednostavno djeluje kao proxy, za koji je nažalost potrebno neko vrijeme za postavljanje.

Idite do registra registra domena i usmjerite domenu prema poslužiteljima imena Cloudflare. Za snimku zaslona u nastavku koristili smo InMotion (pročitajte našu recenziju InMotion Hosting), ali postupak bi trebao biti prilično jednostavan, bez obzira na to gdje se nalazi vaša domena.

Sada kada je vaša domena usmjerena na Cloudflare, Cloudflare morate usmjeriti na svog web-domaćina. Prijavite se u Cloudflare i kliknite karticu “DNS” na vašoj nadzornoj ploči. Vaš Zapis, koji je vaša domena, trebao bi upućivati ​​na IP adresu poslužitelja vašeg web domaćina. Ovo možete lako pronaći u cPanelu (pročitajte naš najbolji web hosting s cPanelom), ali samo posegnite za podrškom ako vaš web domaćin ne podržava ovo sučelje.

Nakon toga Cloudflare je sve postavljeno za upotrebu s vašom stranicom WordPress. Ipak, postoji posvećeni dodatak koji može olakšati upravljanje Cloudflare-om unutar WordPress nadzorne ploče. Jednostavno instalirajte i pokrenite upute i trebali biste biti u redu. Jedino što će vam trebati je Cloudflare API ključ koji možete pronaći ovdje.

Ovaj dodatak je prilično sjajan, pogotovo ako imate plaćeni plan. Možete vidjeti propusnost koju Cloudflare štedi, dolazne zahtjeve CDN-u i broj jedinstvenih posjetitelja koje je poslužio. Plaćeni članovi će također moći konfigurirati vatrozid web aplikacije i naprednu DDoS zaštitu unutar dodatka.

Progresivno učitavanje slike

U našem prethodnom vodiču razgovarali smo o optimizaciji vaših slika za web upotrebu putem prilagodbi veličine i rezolucije, kao i nekim dodacima za rezanje svih mogućih masnoća. Međutim, možete učiniti i za smanjenje vremena učitavanja slika.

Ključ za brijanje nekoliko djelića od milisekunde je progresivno učitavanje slike. To, međutim, nije isto što i reaktivno učitavanje slike, jer se njih dvoje često mogu zbuniti. Progresivno učitavanje slike odnosi se na to kada se slika učitava na stranici dok se responzivno učitavanje odnosi na cjelokupni izgled vaše web stranice.

U osnovi, slike postavljene na progresivno učitavanje zapravo se neće učitati na stranicu sve dok se korisnik pomakne prema njima. Ovo smanjuje opterećenje na poslužitelju samo učitavanjem onoga što je iznad preklopa kada netko sleti na vašu web lokaciju.

Možete postaviti sve svoje slike da se progresivno učitavaju kroz HTML, ali to je prilično naporan proces. Umjesto toga, preporučujemo vam da instalirate lijeni dodatak za umetanje kako biste upravljali radom nogu za vas. Većina dodataka također može lagati komentare i videozapise, tako da imajte to na umu. Evo nekoliko naših omiljenih:

 • A3 lijeno opterećenje
 • BJ Lazi opterećenje
 • Beskonačno pomicanje – Ajax Učitaj više

Optimizacija se može obaviti i prije prijenosa. Kao što je spomenuto u našem prethodnom vodiču, preporučujemo .png datoteke za bilo koju grafiku ili snimku zaslona, ​​jer se format ne komprimira tako lako pod kompresijom. Fotografije, s druge strane, daleko su prikladnije kao .jpgs.

U većini slučajeva fotografije su goleme datoteke i, čak i nakon određenog mijenjanja veličine, potrebno je malo vremena za učitavanje na web stranicu. Većina aplikacija za uređivanje slika izvozit će .jpg, osnovnu liniju, nešto manju datoteku koja zadržava što je moguće više detalja pomoću kompresije..

Progresivni .jpgs su malo veći, ali koriste drugačiju metodu utovara. Umjesto da pokušate učitati cijelu sliku liniju po red, progresivni .jpg će učitati skupove linija kroz duže vremensko razdoblje, pružajući percepciju slike na vašoj stranici, ali omogućujući joj više vremena za učitavanje. To je poput učitavanja YouTube videozapisa u SD nekoliko sekundi prije nego što automatski skoči na HD (iako je tehnologija drugačija).

Ovo je sigurno sekundarna mjera optimizacije korištenja lijenog opterećenja. Nećete uštedjeti nijedan prostor na vašem poslužitelju i neće se utjecati na ukupno vrijeme učitavanja stranice. Međutim, može riješiti problem slike koja nasumično iskače na stranicu nakon što je učitana.

Posebno, progresivni .jpgs najbolje rade za velike slikovne datoteke. Mali .jpgs trebali bi biti u redu u osnovnom formatu jer se prilično brzo učitavaju na bilo kojoj web stranici. Ako želite fotografije visoke razlučivosti, progresivni .jpgs će osigurati da na vašoj stranici nema crne točke dok se slika učitava.

Pogled za predanje WordPress-a

U našem prethodnom vodiču ukratko smo spomenuli WordPress keširanje i zašto je važno ubrzati stvari na vašoj web lokaciji. Nismo, međutim, propustili zašto je to tako. Ovdje ćemo detaljnije pogledati predmemoriranje WordPressa zašto ubrzava vašu web lokaciju i zašto u nekim slučajevima može prekinuti vašu temu.

Započnimo zapravo s razumijevanjem o čemu se radi. Kad netko upiše vaš URL i pogodi “enter”, bujica datoteka započinje s prijenosom s poslužitelja na odredišni stroj. U osnovi, netko posjeti vašu web lokaciju, WordPress pregleda sve datoteke u vašoj bazi podataka, a web poslužitelj podatke skuplja u HTML stranicu kako bi ih isporučio korisniku.

Međutim, postoji problem s tim pristupom. WordPress dinamički generira sadržaj što znači da svaki put kada korisnik dođe na vašu web lokaciju učita se svježi sadržaj, čak i ako je bio tamo prije. To je uglavnom nepotrebno jer se blog blog i općeniti stil vaše web stranice vjerojatno neće mijenjati svakodnevno.

Tu dolazi do predmemoriranja. To stvara statičku verziju vašeg sadržaja i omogućuje vam da umjesto toga, posjetitelji koji se vraćaju na vašu web lokaciju vide predmemoriranu verziju koja bi trebala biti mnogo brža. Ponovno se koriste podaci, minimizirajući protok između poslužitelja i korisnika.

Dostupne su dvije vrste predmemoriranja: na strani klijenta i na poslužitelju. Keširanje na strani klijenta je izvan vašeg nadzora. Koristi se u većini modernih preglednika kako bi se ubrzala učitavanja ponovnom uporabom prethodno preuzetih podataka. Vaša web lokacija (sve dok je uparena s modernim preglednikom) već obavlja keširanje na strani klijenta.

Vaše područje je na strani poslužitelja. Postoje razni protokoli za predmemoriranje koji čine cijeli prostor WordPress predmemoriranja. Evo kratkog opisa svakog:

 • Predmemoriranje stranica: Najčišći oblik predmemoriranja. To je postupak pohrane HTML datoteka statički i posluživanje ih iz predmemorije. To znači manje izvršavanja PHP skripti i upita MySQL baze podataka
 • Predmemoriranje baze podataka: To se odnosi na predmemoriranje rezultata određenog upita baze podataka. Umjesto da WordPress svaki put traži nešto u bazi podataka, rezultat se pohranjuje u predmemoriju i WordPress će to učitati. Međutim, morat ćete očistiti predmemoriju svaki put kada ažurirate bazu podataka
 • Predmetanje objekata: Predmemoriranje objekata ugrađeno je u WordPress od početka. Slično je s predmemoriranjem baze podataka, ali pregledava rezultate opetovanih upita. Ovdje se nećete toliko zabrljati jer WordPress automatski sprema predmete u predmemoriju
 • Predhodno predmemoriranje: WordPress u svom srcu koristi popis PHP skripti. Kad god se pokrene PHP skripta, ona se mora sastaviti kako bi se stvorio izvršni kôd. Opcode caching u osnovi vodi rezultat prevoditelja PHP-a u predmemoriju kako bi se smanjio broj izvršenja

Shvatite li da keširanje zahtijeva neku vrstu pohrane. Dijeljeni hosting (o kojem možete saznati u našem najboljem vodiču za web hosting) obično osigurava samo pohranu na tvrdom disku, što znači da će vaša predmemorija zauzeti prostor na tvrdom disku. VPS i namjenski poslužitelji mogu iskoristiti namjenski RAM, puno bržu memoriju koja će ubrzati vaše predmemoriranje. Obavezno pročitajte naš DreamHost pregled da biste saznali kako je WordPress VPS plan odličan.

Sada keširanje u teoriji izgleda kao san, ali u praksi može biti malo boli. Moderne web stranice imaju mnoštvo dinamičnih značajki koje se ažuriraju čak i ako ne promijenite nijednu stvar. Na primjer, vaš Instagram feed stalno će se ažurirati iako vi zapravo ne mijenjate web mjesto.

Ovaj stalno ažurirani dinamički sadržaj prvo će se pokvariti pri keširanju, a ne ažurirati kad netko dođe na vašu web lokaciju. Predmemorija se odnosi na sve što je prethodno pohranjeno, što znači da se elementi poput ove neće ponovno učitati.

Elementi poput ove prekidaju se samo ako koriste PHP za izvršavanje jer predmemorija Opcode sprema izlaz. Najbolje rješenje je osloniti se na dodatke ili widgete koji koriste JavaScript ili AJAX za generiranje izlaznih podataka jer djeluju na strani preglednika. Uz to, čak i kada se stranice spremaju u memoriju, preglednik će generirati dinamičke značajke.

Ako se oslanjate na određenu značajku koja koristi PHP, onda je najbolje rješenje jednostavno isključiti predmemoriranje na toj određenoj stranici. Može utjecati na vašu brzinu, ali bolje je imati sporo funkcionalno web mjesto a zatim brzo slomljeno.

Neke smo preporuke dali u našem prethodnom vodiču za predmemoriranje dodataka. Za brzi vodič, evo tri naša favorita:

 • WP Super predmemorija
 • W3 Ukupan predmemorija
 • Optimizacija brzine stranica hummingbird

Napredne mogućnosti dizajna

Sa znanjem o podređenim temama, dodacima i bočnim trakama, želimo se pozabaviti nekim naprednijim opcijama dizajna u programu WordPress. Definirat ćemo jezike koji se koriste za razvoj na WordPressu i ukratko ćemo objasniti kako ih u praksi implementirati na platformu.

Prije ronjenja u razvoju vlastitog dodatka, želimo definirati nekoliko pojmova. Ako ste upoznati sa HTML, CSS, Javascript i PHP, slobodno preskočite unaprijed. Za početnike ćemo razlikovati četiri, ali budite sigurni da učite jezike ako ste zainteresirani za dodatak ili razvoj tema.

HTML

HTML ili HyperText Markup Language, obrađuje sav sadržaj vaše web stranice. Ovaj je jezik kamen temeljac vaše web stranice. Web preglednici dohvaćaju HTML datoteke kada pristupaju vašoj web stranici i prevode skriptu u vaš sadržaj.

Dobar način da steknete osnovno razumijevanje HTML-a je prelazak na uređivač teksta u WordPressu. Ovdje ćete vidjeti osnovne funkcije kao što su umetanje videozapisa, dodavanje izmjena teksta i dodavanje slika.

Ovo je osnovna struktura vaše web stranice. Ako napravimo analogiju sa zgradom, HTML bi bila sama zgrada, neovisna o tome što bi se moglo nalaziti u njoj.

CSS

CSS ili Cascading tablice stilova upravljaju cjelokupnim izgledom i stilom vaše web stranice. To znači kako se prikazuju postovi, kako se slike prikazuju na stranici, bojama, fontovima itd. CSS ima veze s onim što izgleda na vašoj web lokaciji..

Iako se neki styling može obaviti s HTML-om, poput izmjene fonta, CSS upravlja ukupnim izgledom vaše web stranice koji se odnosi na sve postove ili stranice. Omogućuje daleko veću kontrolu nad univerzalnim bojama, izgledom i fontom vaše web stranice odvojeno od bilo kojih pojedinačnih postavki.

Nastavljajući s našim zgradama, CSS bi bio posao lakiranja i sveukupnog izgleda zgrade, kao i prostorije unutar nje. HTML obrađuje sadržaj, CSS rukuje sa stylingom.

JavaScript

Zaokružujući trijadu tehnologija koje čine bilo koju web stranicu, JavaScript rješava reakciju vaše web stranice. Ne koristi se samo za urednu sliku paralakse (iako se koristi u tu svrhu), već i bilo kakvu interakciju koju netko ima s vašom web mjestom.

To znači da koristite traku za pretraživanje, klikom na sliku ili vezu. JavaScript je ono što omogućava vašoj web lokaciji da odgovori na unose korisnika, bez obzira koliko je osnovna. Za razvoj dodataka i tema nećete trebati puno raditi sa JS.

Što se tiče naše zgrade, JavaScript se najlakše uspoređuje s vratima, dizačima itd. To pretvara betonsku ploču u nešto funkcionalno.

PHP

PHP ili Hypertext Preprocessor je skriptni jezik na strani poslužitelja koji se koristi u back-end web razvoju s MySQL-om. Koristi se za manipuliranje web stranicama stvorenim HTML-om. Svaka web stranica imat će jedan skriptni jezik na strani poslužitelja za izvršavanje HTML skripti.

To bi mogla biti Java (ne JavaScript, različite stvari), PHP ili Python. Za razliku od velike trojice koja prolazi kroz web preglednik, PHP skripte se izvršavaju na samom poslužitelju. Obično to znači pohranjivanje i uzimanje podataka iz MySQL baze podataka.

Većina WordPress web lokacija koristi PHP, tako da je najvažnije naučiti ga putem Jave ili Pythona ako se namjeravate razvijati na platformi. Za našu zgradu, PHP bi bio arhitekt i izvođač radova koji je to učinio.

Pisanje vlastitog dodatka

Pokrili smo ogroman popis dodataka između naša tri vodiča za WordPress. Ovdje ćemo objasniti kako možete napraviti svoj vlastiti. Međutim, trebali biste imati na umu da PHP nije tutorial. Ako nemate znanje o PHP-u, možda ćete ovdje moći slijediti naš mali vodič, ali neće imati mnogo praktične primjene dok ne naučite jezik.

Počnimo s onim što zapravo jest dodatak. U osnovi, to je samo PHP skripta koja nešto mijenja na vašoj web lokaciji. Teme mijenjaju izgled vaše web stranice, a dodaci mijenjaju način njezinog funkcioniranja.

Zvuči dovoljno osnovno, ali njih dvoje imaju puno crossovera. Kao što je spomenuto u našem posredničkom vodiču, svaka tema ima funkciju.php datoteku koja obrađuje kako se vaša web lokacija ponaša. Možete urediti ovu datoteku kako biste postigli što želite s dodatkom, ali to nije uvijek praktično.

Promjena poput duljine ili veličine komentara u odjeljku komentara može se lako izmijeniti u vašim datotekama tema, ali nešto intenzivnija, poput popisa za slanje, bolje je prilagođena vlastitom dodatku.

Stvaranje dodatka zapravo je jednostavno WordPress. Pristupite svojoj web lokaciji putem FTP-a i krenite niz „public_html > wp-sadržaja > dodataka „. Stvorite novi direktorij i imenujte ga sve što želite. Za ovaj ćemo udžbenik nazvati “myplugin.”

Otvorite NotePad ili bilo koji uređivač skripti i unesite sljedeće:

<?pHP

  / *

  Naziv dodatka: Moj dodatak

  URI dodatka: http://my-fake-plugin.com

  opis: >-

 Mogu dodavati dodatke za WordPress

  Verzija: 1.0

  Autor: Plugin Developer

  URI autora: http://plugin-developer.com

  Licenca: GPL2

  * /

?>

Stavite tu datoteku u mapu koju ste upravo stvorili i imenovajte je „myplugin.php.“ Od svih opcija ovdje je potrebno samo ime dodatka, no dobro je dodati što više detalja ako namjeravate distribuirati on-line.

Nakon prijenosa datoteke možete ući u svoju nadzornu ploču WordPress-a i aktivirati je. Naravno, zapravo neće ništa, ali ovo je samo demonstracija koja vam pokazuje kako postupak funkcionira. Na vama je samo da napišete skriptu.

Međutim, nije uvijek tako jednostavno kao što kucanje skripte i bacanje u mapu. Ponekad je bolje svoj dodatak razbiti na više datoteka, ovisno o potrebi. Ako ste novi u razvojnom procesu, preporučujemo da pogledate skripte popularnih dodataka da biste vidjeli kako su strukturirani.

Prije nego što prijeđemo na teme, želimo dati neke bilješke o stvarima koje sve dodatke trebaju. WordPress pruža tri kuke kako bi bio siguran da vaš dodatak pohranjuje informacije samo kada je aktiviran i uzima sve te podatke sa sobom kada je deaktiviran ili deinstaliran.

 • register_activation_hook (): Ovo je funkcija koja se pokreće kada se vaš dodatak aktivira unutar WordPress-a. Ovo je udica koja se zove kada je dodatak aktivan i izvršava prvu funkciju u skriptu.
 • register_deactivation_hook (): Kao i kuka gore, i ovaj pokreće WordPress za pokretanje funkcije kada je dodatak deaktiviran. Obično ovdje nećete izbrisati podatke, ali urežite masnoće koje su nepotrebne ako dodatak nije aktivan.
 • register_uninstall_hook (): Ovo je funkcija koja se pokreće kada se vaš dodatak izbriše na WordPress nadzornoj ploči. Dobro je područje za brisanje podataka koji su ostali u dodatku. Da bi se ispravno deinstalirao, dodatak mora biti u mogućnosti odvojeno od udice. Ako ne možete stići tamo, morat ćete stvoriti uninstall.php datoteku.

Ne možemo se upuštati u specifičnosti razvijanja vlastitog dodatka jer treba bilo kakvu ideju i često iskustvo iskustva u stvaranju scenarija. Ako imate oboje, preporučujemo vam da pogledate priručnik o dodatcima za WordPress da biste saznali koje su mogućnosti i dodaci u sustavu.

Pisanje vlastite teme

Postoji dodatak za gotovo sve i razvoj je prilično uključen ako vam treba nešto što ćete naći u bazi podataka dodataka. Za mnoge je razvijanje teme daleko praktičnije. Pa ipak, trebat će vam znanje CSS-a i PHP-a da biste izvršili vlastiti razvoj tema.

Izvan tog znanja, razvoj tema je prilično jednostavan. Gradimo na informacijama iz našeg posrednog vodiča o dječjim temama, pa obavezno pročitajte to prije nastavka (veza je iznad).

Postoje dvije mogućnosti za razvijanje vlastite teme: kroz tematsku sliku okvira ili ispočetka. Preporučujemo prvo jer se možete prilično brzo ustati i pokrenuti, a pritom još uvijek zadržavate kontrolu nad stiliranjem vaše web stranice.

To je isti postupak korištenja podređene teme u WordPressu. U ovom slučaju, okvir je nadređena tema i tema vašeg djeteta obrađuje sve stilove. Pokrenite postupak unatrag u prethodnom vodiču instaliranja tematskog okvira i stvaranja style.css i function.php datoteke za međusobno povezivanje..

Svaki je okvir drugačiji, baš kao što je i svaka tema. Neki dolaze s cijenom, a neki dolaze s različitim značajkama drugih. Obavezno se osvrnite oko sebe i pronađite onaj koji najbolje funkcionira za vaše potrebe. Ovdje su tri naša favorita:

 • Geneza
 • pokretno postolje
 • Hibridna jezgra

Samo tehnički razvijanje vlastite teme zahtijeva dvije datoteke: index.php i style.css. Međutim, mnoge teme uključuju još nekoliko datoteka za određivanje zaglavlja, podnožja i bočnih traka web stranice. Evo kratkog opisa datoteka koje će imati većinu tema:

 • index.php: Srž teme. Ovo je glavno područje koje će odrediti gdje se nalaze sve vaše mogućnosti tema. Tačno imenovan, to je indeks za vašu temu
 • style.css: Ovo je cjelokupni izgled vaše web stranice. Ovdje ćete definirati boje, fontove, razmake itd. Glavnog sadržaja
 • header.php: Skripta za generiranje svih informacija u zaglavlju, uključujući logotip, glavni izbornik itd
 • sidebar.php: Sve informacije o funkcioniranju bočnih traka u vašoj temi. Pogledajte naš vodič za početnike (povezan gore) da biste saznali više o bočnim trakama
 • footer.php: Razumljivo kao posljednja tri, ovo obrađuje podnožje vašeg web mjesta

Vaš je cilj započeti s indeksnom datotekom, pomoću okvira kao što je Bootstrap da biste započeli i proširite na nju tako što ćete tu datoteku razdvojiti u odvojene datoteke zaglavlja, podnožja i bočne trake. Kao dodaci, dobra vježba je proći kroz datoteke s temama koje su uključene u WordPress i vidjeti kako su strukturirane.

U mnogim je slučajevima najbolji put usvajanje okvira za izgradnju vaše teme. Izbjeći će sve osnovne skripte tako da imate funkcionalno web mjesto i omogućiti vam da se vratite natrag i unesete promjene u cjelokupni njegov stil..

Ako želite krenuti sami, pripremite se za dugo povlačenje. To nije toliko teško kao razvoj dodatka na mnogo načina, ali puno više vremena zahtijeva. Pogledajte Priručnik s temama WordPress-a da biste saznali sve o formatu i strukturi teme.

Opći savjeti za WordPress

Uz složenost WordPress-a, lako se izgubiti u cijeloj žaru. Kao poklon našoj tri dijela serijala o WordPressu, dat ćemo vam općenite savjete o korištenju CMS-a kako biste pravilno izvršili svoju web lokaciju.

Neka bude jednostavno

Prije svega, važno je održati WordPress što je jednostavnije moguće. Tona dodataka, prilagođeni stil i zamršeni dizajni posta rijetko se isplaćuju bilo što pozitivno za vaše web mjesto. Rezultati su često sporo vrijeme učitavanja, nespojivosti dodataka i slomljene web stranice.

Pokrenite svoju web lokaciju s samo osnovnim dodacima i opcijama stilova. Uz količinu podataka koju WordPress prenosi, svaki dodatak ili ekstravagantna opcija samo povećava vrijeme učitavanja koje je već prilično dugo. Ako želite nešto blistavo, budite spremni napraviti ozbiljnu optimizaciju ili umjesto toga upotrijebiti alat za izradu web stranica.

Ako ste na kraju kodiranja, to znači i da se ne opuštate. Čuvajte kôd čistim i pokušajte ne raditi ništa fantazirano ako razvijate svoj dodatak ili temu. U konačnici, to samo čini WordPress skriptu teškom za izvršavanje.

Ažurirajte često

Ne možemo ovo naglasiti dovoljno. WordPress je platforma koja se stalno razvija s mnogim dijelovima koji se kreću. Ažuriranje jednog dodatka ili značajke može uzrokovati nespojivosti s drugim što vodi do oštećene ili oborene web lokacije.

Čim dođe ažuriranje, implementirajte ga na svoju web lokaciju. U nekim slučajevima to može prouzrokovati nespojivost, stoga obavezno napravite sigurnosnu kopiju web lokacije (koju ćemo pokriti u sljedećem odjeljku) kako biste je mogli poništiti u slučaju da se to dogodi.

Bolje je, međutim, ići naprijed i izvršiti ažuriranje. Sjedenje na ogromnoj gomili promjena samo će usporiti vašu web lokaciju i, čak i ako osjetite prekid dodatka s ažuriranjem drugog, možete savjetovati programere da bi mogli izvući hitni ispravku.

Stvaranje sigurnosnih kopija

Nakon što obavite sav posao na vašoj WordPress web stranici, bilo bi štetno izgubiti ga na hak-u ili razbijenom poslužitelju. Iako je malo vjerojatno, trebali biste sigurnosno kopirati web mjesto što je češće moguće koristeći jednu od najboljih sigurnosnih sigurnosnih kopija na mreži.

Postoji mnoštvo WordPress dodataka koji se integriraju s mrežnim sigurnosnim kopijama i pohranom u oblaku kako bi vašoj web lokaciji dali suvišnost. Jedna od najboljih opcija za to je UpdraftPlus koji vam omogućuje pohranjivanje sigurnosnih kopija izravno u Dropbox (pročitajte našu Dropbox recenziju) ili Google Drive (pročitajte našu recenziju na Google disku).

Malo je vjerovatno da će podaci vaše web stranice biti potpuno izbrisani, ali svakako mogući. Mali je porez za plaćanje mira koji će sigurno isplatiti dividendu u katastrofalnom slučaju da bilo koji od vaših podataka bude izgubljen.

Završne misli

S tim smo način zaključili naš trodijelni tečaj za učenje WordPress-a. Iako smo tijekom ovih vodiča dosta pokrivali, o platformi ima puno više. Obavezno pročitajte WordPress Codex da biste naučili sve što ovdje nije pokriveno.

Čak i uz sve WordPress znanje, uzaludan je napor ako nemate solidnog web domaćina koji bi izvršio vašu web lokaciju. Svakako provjerite naš najbolji web hosting za WordPress kako biste osigurali da vaš naporni rad bude uparen s solidnim poslužiteljem.

Koja još pitanja o WordPressu imate? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me