Najsigurniji antivirusni softver 2020: sigurnost iznad svega

Sigurnost je na prvom mjestu pri odabiru antivirusa. Iako su upotrebljivost, cijena i broj podržanih uređaja važni, sve je uzalud ako zaštita padne ravno. Od softvera koji smo testirali u našim antivirusnim pregledima, ovih pet vlada vrhunska zaštita.

U ovom ćemo vodiču za najsigurniji antivirus upozoriti najbolji antivirusni softver kako bismo vam pružili najbolje mogućnosti na tržištu. Dijelit ćemo kako smo se odlučili za odabir, a zatim usporediti rezultate laboratorija s našim praktičnim testiranjem kako bismo vam pokazali koliko je izveden određeni antivirus..

Od puno toga, najviše preporučamo Bitdefender jer ima izvrsne rezultate zaštite, mnoštvo značajki i intuitivno sučelje za pokretanje. Dok ovdje gledamo sigurnost, Bitdefender to uspijeva i sve ostalo dobro.

Više o:

  • Najbolji antivirusni softver 2020
  • Najbolji besplatni antivirusni softver za 2020. godinu
  • Najbolji antivirus za Android 2020

Najsigurniji antivirusni softver 2020

Odabir najsigurnijeg antivirusnog softvera

Puno je čimbenika koji odabiru antivirusni softver, od upotrebljivosti do značajki i šire. No, ovo je vodič izravno. Sigurnost je naš primarni faktor, a sve ostalo je sekundarno.

Sigurnost procjenjujemo na dva načina: laboratorijski rezultati i praktično testiranje. Naše praktično testiranje je osnovno, koristeći uspostavljene alate za testiranje koji su dostupni na mreži. To je način na koji ćemo koristiti antivirus u stvarnom svijetu i testirati njegovu osnovnu funkcionalnost.

To je rečeno da su rezultati laboratorija uvjerljiviji, pa ih koristimo kao glavni čimbenik pri procjeni sigurnosti. Upućujemo na tri neovisna laboratorija koji nekoliko puta godišnje testiraju antivirusne programe koristeći dugačak popis pravog zlonamjernog softvera.

Međutim, zaštitni brojevi nisu jedino što gledamo. Dodatna, proaktivna zaštita je još jedno područje koje nas zanima. To uključuje zaštitu ransomwarea, zaštitu web kamere, vatrozid i siguran preglednik.

Važni su i načini skeniranja. Naše očekivanje je da će antivirus imati cjelovit sustav i ciljano skeniranje, tako da se išta više od toga ističe. Posebno tražimo UEFI skeniranje koje može ukloniti duboko postavljene rootkite.

Međutim, ne gledamo uključene upravitelje lozinki, osim Kasperskog. U našem testiranju oni su bili neusporedivi u odnosu na najbolje upravitelje lozinki. Dashlane je mnogo bolja opcija i prva koju preporučamo (pročitajte našu Dashlane recenziju).

Ta područja nadmašuju sva ostala, ali također razmotrimo cijenu, opću upotrebljivost i značajke u ovom vodiču. Ako je antivirus u njima nestao, ali ima izvrsnu zaštitu, i dalje će biti uključen u ovaj vodič.

Prvo ćemo provjeriti sigurnost za svaki antivirus, a zatim ćemo govoriti o drugim razlozima koji nam se sviđaju. Ako se tako izuzmemo, dođite na naš popis najsigurnijeg antivirusnog softvera.

1. Najsigurniji antivirus: Bitdefender

Bitdefender se neprestano nalazi na vrhu vrhunskih rezultata. Bio je to jedan od samo četiri antivirusa koja je dobila certifikat razine 1 u analizi punog spektra MRG Effitas Q1 2018, koja je testirala 337 uzoraka zlonamjernog softvera na 18 pružatelja usluga.

I drugi su laboratoriji prijavili impresivne brojeve. Bitdefender je u aprilskoj analizi AV-Testa blokirao 100 posto nulta dana i široko rasprostranjenog zlonamjernog softvera. Tada je prosjek industrije iznosio 99,5 posto.

Bitdefender-sučelje

AV-Comparatives pronašli su slične rezultate. Bitdefender je dobio Advanced +, najviši mogući sloj, u pogledu performansi, otkrivanja datoteka i uklanjanja zlonamjernog softvera. Tijekom testiranja u lipnju, Bitdefender je blokirao 99,8 posto zlonamjernog softvera.

Naše praktično testiranje odražava te rezultate. Bitdefender je bio 100-postotno uspješan u blokiranju Amtsovih i Wicar-ovih uzoraka. Testovi su varirali od standardne testne datoteke Eicar do rudnika JavaScript cryptocurrency.

Bitdefender ima i druge mjere zaštite, uključujući zaštitu protiv softvera i siguran preglednik. Svoj sigurni preglednik naziva “Safepay” koji se koristi za mrežne transakcije. To je zasebna verzija radne površine koja će presjeći sve veze osim aktivne.

Ostali razlozi koji volimo Bitdefender

Ocjene zaštite Bitdefendera sjaje, ali isto tako vrijede i ostale njegove značajke. Ima jedno od najboljih antivirusnih sučelja koje smo vidjeli, koristeći raspoloživi prostor bez osjećaja nereda. Na glavnom se zaslonu nalazi mreža koju možete prilagoditi “brzim radnjama”. Pločice otvaraju druga područja aplikacije, poput virtualne privatne mreže, s glavnog zaslona.

Postoje i profili koje možete prilagoditi u klijentu. Bitdefender dolazi s nekoliko konfiguriranih izvan okvira, koje možete dodatno prilagoditi. Profili će povećati ili ukinuti zaštitu na određene načine, ovisno o zadatku koji obavljate. Na primjer, radni profil će više zaštititi od krađe identiteta. Profili su opcionalni ako ih ne želite koristiti.

Bitdefender-profila Postavke

Jedina mana Bitdefendera je njegova cijena. Možete dobiti plan relativno jeftinog ili čak besplatnog ako samo želite osnovno skeniranje. U jeftinim planovima nedostaju osnovne značajke zaštite, poput vatrozida, i podržavaju samo Windows. Skupo je, ali preporučujemo potpunu sigurnost izvan mogućnosti.

Možete saznati više o Bitdefenderu u našoj recenziji Bitdefender ili se prijavite uz 30-dnevno jamstvo povrata novca.

2. F-siguran

F-Secure ima vrat i vrat s Bitdefenderom u laboratorijskim rezultatima. Dobila je certifikat razine 1 u analizi cjelokupnog spektra MRG Effitas Q1 2018 i certifikat razine 2 u Q2 analizi. Propao je u Q2 testiranju zbog loših performansi s potencijalno neželjenim aplikacijama, ali zdrav bi razum ipak trebao blokirati većinu toga.

To je dobro i u ostalim laboratorijima. AV-Test je prema procjenama iz svibnja i lipnja otkrio da je sto posto učinkovit protiv široko rasprostranjenog zlonamjernog softvera i nula dana, što je iznad industrijskog prosjeka od 99,6 posto. Uspjeh je također bio dobar, s samo 12 posto usporavanja prilikom pokretanja popularnih web stranica.

F-Secure sučelje

F-Secure je imao bolje rezultate od Bitdefendera u AV-Comparatives rezultatima. Blokirao je 100 posto uzoraka, zaradivši Naprednu ocjenu. AV-Comparatives dodijelio je samo dvije od tri moguće zvijezde.

Laboratoriji su se složili da je F-Secure vratio visoku razinu lažnih pozitivnih rezultata. U testiranju za AV-Comparatives ožujka, F-Secure je imao 30 lažno pozitivnih rezultata od 216 korištenih uzoraka. Trend Micro bio je drugi najviši u samo devet (pročitajte našu Trend Micro Antivirus + recenziju).

Naše testiranje bilo je dobro. F-Secure je blokirao Wicar-ove uzorke i pet od šest Amtsovih uzoraka. Nije uspio kategoriju za preuzimanje drive-by, ali datoteka je uklonjena s našeg stroja prije nego što je mogla nanijeti bilo kakvu štetu.

Blokirana je web-lokacija F-Secure Antivirus

F-Secure uključuje i vatrozid, nadgledanje u stvarnom vremenu i zaštitu ransomwarea. Ako kupite skupi ukupni paket, dobit ćete i Freedome VPN. To je dobro za paketnu uslugu, u skladu s politikom bez dnevnika i sa sjedištem u Finskoj, koja ima stroge zakone o privatnosti.

Međutim, nije tako dobar kao naš izbor za najbolji VPN, pogotovo ExpressVPN (pročitajte naš ExpressVPN pregled).

Čudno, F-Secure ne uključuje svoj upravitelj lozinki ni u jedan plan. To bi bila iznimka od našeg pravila „no password upravljanja“. Dali smo mu visoku ocjenu u našem pregledu F-Secure Key i mislimo da će to biti odličan dodatak u budućnosti.

Ostali razlozi koji volimo F-Secure

F-Secure ima lagan instalater, veličine samo 1 MB, koji instalaciju dovršava za manje od jedne minute. Taj lagani pristup prelazi na sučelje koje je jedan od naših omiljenih dijelova F-Securea.

Klijent nema ništa posebno, poput brzih radnji ili profila. Umjesto toga, F-Secure segmentira svoju snagu tako da korisnici mogu pristupiti samo onim značajkama koje žele. Na primjer, nikad ne morate ulaziti u postavke, ali tamo možete pronaći dosta prilagodbi.

Alati F-Secure

F-Secure također ima mrežni upravitelj za sve svoje uređaje. Kako je fokus na planovima za više korisnika, sučelje preglednika ima samo smisla. Možete pregledati status svojih uređaja, bez obzira na uređaju koji imate i tamo konfigurirati roditeljske postavke.

Ipak, prodajno mjesto za F-Secure je njegova sigurnost. O tome možete saznati u našoj recenziji F-Secure Antivirus ili se prijavite uz 30-dnevno jamstvo povrata novca.

3. Kaspersky Anti-Virus

Kaspersky je zanimljiv dodatak za ovaj popis. Ima izvrsne laboratorijske rezultate i naše je praktično testiranje bilo također impresivno, ali postoje navodi da je špijunirala svoje kupce i izvještavala rusku vladu koja nije neprijateljska prema privatnosti..

To je možda slučaj ruske histerije, s obzirom da se čini da se problem usredotočuje samo na SAD, no ipak smo to željeli zabilježiti, pogotovo ako mislite da preuzmete primjerak Kasperskog.

Iako je njegova privatnost upitna, njegova zaštita nije. Kaspersky je dobio Q1 i Q2 analizu punog spektra MRG Effitas. Avira je jedini drugi softver koji je certifikat stekao dva puta zaredom.

Kaspersky antivirusno sučelje

Kaspersky je također prošao oštru bankarsku simulaciju koju ima MRG Effitas. Dvije trećine antivirusa izloženih ovom testu nije uspjelo, uključujući i F-Secure.

Naše praktično testiranje bilo je dobro, ali ne tako dobro kao F-Secure ili Bitdefender. Kaspersky nije uspio dva od šest testova Amtso i tri od 13 iz Wicara. Nakon što su datoteke preuzete, Kaspersky ih je identificirao i uklonio.

Kaspersky također ima mnoštvo zaštitnih značajki. Uključuje siguran preglednik, nadgledanje u stvarnom vremenu, vatrozid, zaštitu od krađe identiteta, zaštitu od softvera, zaštitu web kamere i još mnogo toga. Preporučili smo ga u našem vodiču o tome kako osigurati svoju web kameru.

Kaspersky blocker tracker

Ostali razlozi koje volimo Kaspersky

Kaspersky vam puno daje za svoj novac. Planovi su jeftini, ispod 50 dolara za najviši nivo na pet uređaja, a dolazi s upraviteljem lozinki, VPN-om i sigurnim novcem, sigurnim preglednikom sličnim Safepayu.

Kaspersky-Safe-novac

Kaspersky’s Password Manager bio je jedan od naših izbora za najboljeg upravitelja lozinki. Izdvaja se u jednostavnosti i značajkama, a zbog paketa koji nam je u paketu mnogo nam se sviđa. Možete saznati više u našem pregledu Kaspersky Password Manager-a.

VPN nije tako vruće. Kaspersky Sigurna veza samo je ponovno otkrivanje Hotspot Shielda, VPN pružatelja koji smo u našem pregledu Hotspot Shield-a ocijenili kao “fer”. Njegova jednostavnost korištenja i značajke pristojne su, ali zabrinjavajuća politika privatnosti čini ga lošim izborom za VPN.

Međutim, izborno nije. Kaspersky ima dovoljno značajki za lako opravdavanje cijene, uključujući sredstvo za čišćenje privatnosti koje briše vaše datoteke radi prepoznavanja podataka. Izvrstan je svestrani antivirus s niskom cijenom, odličnim setom značajki i vrhunskim rezultatima zaštite.

Možete saznati više u našem cjelovitom pregledu Kaspersky Anti-Virus ili se prijaviti uz 30-dnevno jamstvo povrata novca.

4. Norton Sigurnost

Norton Security učinio je isto kao i Kaspersky i F-Secure u rezultatima laboratorija. MRG Effitas dodijelio mu je certifikat razine 1 u Q2 cjelovitoj analizi i Level 2 certifikat u svojoj Q1 analizi.

Iako je razina 2 niža certifikacija, što znači da je antivirus blokirao najmanje 98 posto zlonamjernog softvera, Norton ga je jedva uspio izbaciti u Q1 testiranje. Mala količina blokade ponašanja, oko 2 posto, pripalo je Nortonovom padu.

Norton-sučelje

Ipak, jasno je da je zaštita izvrsna. AV-Test utvrdio je da je u travnju 100 posto učinkovit protiv nula i široko rasprostranjenog zlonamjernog softvera, što je iznad industrijskog prosjeka od 99,5 posto. Između dvije vrste napada, AV-test je testirao preko 5.600 uzoraka.

AV-Comparatives je pokazao i 100-postotnu blokadu u majskim testovima. Unatoč izvrsnim performansama, Norton je trpio isto lažno pozitivno pitanje kao i F-Secure. Nije bilo tako loše, nego što smo vratili 11 lažnih pozitivnih rezultata od 80.

Norton također ima sve proaktivne mjere zaštite koje također želimo vidjeti. Uključuje ransomware zaštitu, zaštitu od krađe identiteta i vatrozid koji se prilagođava programima koje često koristite koji se povezuju s internetom.

Ako se iz nekog razloga zlonamjerni softver uključi na vaš stroj, Norton će vaš uređaj besplatno očistiti besplatno ili će vam vratiti cijeli iznos. Nortonovo 100-postotno jamstvo jedna je od njenih najjačih tačaka.  

Ostali razlozi poput Norton-ove sigurnosti

Symantec je velika tvrtka i to znači da Norton može ponuditi dugačak popis planova. Cijena mu je jednaka ostalim dobavljačima, oko 30 dolara za osnovnu zaštitu i oko 50 dolara za više uređaja i vrhunski paket, ali nudi viši nivo sigurnosnog paketa koji ima malo drugih pružatelja usluga.

Možete povezati LifeLock ili Nortonov usmjerivač i VPN pomoću sigurnosnog Deluxe-a. Za 300 USD godišnje dobit ćete sve značajke Deluxe-a, s podrškom za do pet uređaja i do milijun dolara povrata ukradenih sredstava.

Sjever-postavljanje-Obvezna

LifeLock također ima proaktivnu zaštitu od krađe identiteta. Dobivate upozorenja za svoj broj socijalnog osiguranja i kredita, sumnjivu djelatnost bankovnih i kreditnih kartica, 401 (k) i investicijsku aktivnost, zločine počinjene u vaše ime i godišnje kreditno izvješće s tri zavoda.

Čak i uz svu tu zaštitu, dobro je slijediti naših šest savjeta za sprečavanje krađe identiteta.

Norton ima nekoliko problema, uključujući dosadno alatnu traku i proširenje preglednika, ali, sveukupno, korisničko iskustvo i razina zaštite nadmašuju te nedostatke. Možete saznati više u našem Norton Security pregledu ili ga isprobati s izdašnom 60-dnevnom garancijom povrata novca.

5. ESET NOD32

ESET je postigao kombinirane rezultate u laboratorijskim testiranjima. Neki testovi hvale ga izvrsnim rezultatima zaštite, dok na drugima pada ravno. Naše praktično testiranje ipak je bilo impresivno, a ESET-ove brojne mogućnosti skeniranja i rukovanje zlonamjernim softverom zaslužuju mjesto na našoj listi.

Kao i kod Nortona, ESET je dobio Q2 certifikat razine MRG Effitasova Q2 testa i Level 2 certifikat u Q1 testu. Početne stope otkrivanja u Q1 testiranju bile su dobre, ali ne i izvrsne. ESET je propustio dva uzorka od testiranih 337, blokirao još dva u roku od 24 sata i još jedan blokirao drugi.  

ESET NOD32 sučelje

Drugi su laboratoriji ipak imali nekoliko problema. AV-Test utvrdio je da je sto posto učinkovit protiv široko rasprostranjenog zlonamjernog softvera, ali on se spotaknuo protiv napada nula dana. Blokirao je samo 97,9 posto u studenom 2017. i 98,9 posto u prosincu, što je ispod industrijskog prosjeka od 99,5 posto.

AV-Comparatives utvrdio je stopu blokade od 99,1 posto između veljače i lipnja 2018., kada je nadzirao ESET. Postoje razlike u testovima, a rezultat je smanjen u najgorem mjesecu travnju, a stopa zaštite bila je 98,2 posto.

ESET je blokirao sve uzorke koje smo koristili pri testiranju – šest iz Amtso i 13 iz Wicar-a. Sviđa nam se što vas ESET obavještava da djeluje. Ostali antivirusi djeluju u pozadini i ne pokazuju da je prijetnja blokirana.

Posebno dobro obrađuje potencijalno neželjene aplikacije. Tijekom instalacije možete odabrati želite li ESET obavijestiti vas PUA-e ili ih automatski blokirati. Kad smo ga preuzeli, ESET nas je obavijestio i pitao želimo li nastaviti.

ESET NOD32 potencijalno neželjena aplikacija

Načini skeniranja su također impresivni. ESET može skenirati na razini datoteke, impresivno s obzirom na to da neki antivirusni programi ne mogu dodirivati ​​mape. Posjeduje i sveobuhvatno skeniranje UEFI-ja za uhvatiti bilo koji zlonamjerni softver koji je bio previše dubok u vašem operativnom sustavu.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju ESET

ESET-ovo sučelje, posebno u skeniranju, dobro funkcionira. Možete povući i ispustiti datoteku ili mapu u sučelje i skeniranje će početi odmah. To je intuitivniji način za rješavanje ciljanih skeniranja od pregledavanja hijerarhije mapa.

Postavke skeniranja ESET NOD32

Ako nadogradite osnovni paket zaštite NOD32, dobivate dodatne značajke. Internet Sigurnost uključuje sigurni bankarski preglednik koji odvaja vašu uobičajenu radnu površinu od vašeg bankarskog. Kao i Bitdefender, on prekida sve veze izvan vaše sesije bankarstva.

Ako dodate Smart Security, možete dodati dodatni sloj zaštitne programske podrške. Uključuje šifriranje datoteka, što znači da bilo koju mapu, datoteku ili uklonjivu datoteku možete zaštititi ako dobijete ransomware i pokušava ih zgrabiti..

Postavke za instaliranje programa ESET Smart Security

Svi su planovi također jeftini, sve dok trebate zaštititi samo jedan uređaj. ESET ima čudnu shemu cijena u usporedbi s drugim vodećim antivirusima koji vam omogućuju odabir točnog broja potrebnih uređaja i naplatu 10 USD po.

Dobivate mnogo za svoj novac, no, od svega najmanje, to je intuitivno sučelje. U tom pogledu to nedostaje AVG (pročitajte našu AVG recenziju), ali je i dalje dobro. Možete saznati više u našem pregledu ESET NOD32 ili ga isprobati uz 30-dnevno jamstvo povrata novca.

Završne misli

Sve u svemu, Bitdefender, Kaspersky i F-Secure su najsigurniji antivirusni programi na tržištu. ESET i Norton su također dobri, ali postoji nekoliko nedostataka zbog kojih ih ne preporučujemo na vrhu ovog popisa.

Cyberkriminacija postaje sve jača i snažan antivirus je prvi korak za zaštitu od nje. Upravitelj lozinki također puno pomaže u zaštiti od grubih napada i keyloggera.

Koji antivirus koristite? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me