Najbolji VPN usmjerivač 2020

U današnje vrijeme praćenja mrežnog prometa, ciljanog marketinga i cyber kriminala, pretplata na VPN uslugu koja će sakriti vaš identitet i lokaciju ima smisla više nego ikad. Zapravo, dobra je ideja zaštititi cijelu kućnu WiFi mrežu.


Iako mnoge od najboljih VPN usluga podržavaju istovremeno povezivanje za više uređaja, obično ih neće biti više od tri do pet. (Pročitajte našu NordVPN recenziju za VPN koji podržava šest). Ta ograničenja ne znače da trebate potrošiti više novca na pretplatu na VPN, ako kupite usmjerivač koji podržava VPN..

Tijekom ovog vodiča dotaknut ćemo pet najboljih VPN usmjerivača koji su danas dostupni. Uzet ćemo u obzir i kompatibilnost i moć u našoj analizi. Odabirom kvalitetne VPN usluge iz naše biblioteke recenzija VPN-a i spajanjem s jednim od ovih usmjerivača, nećete moći zaštititi samo računala i pametne telefone, već i igraće konzole, pametne televizore i druge IoT uređaje i uređaje..

Što je najbolji VPN usmjerivač

Prije nego što dođemo do naših najboljih odabira rutera, istražimo što ruter čini osobito korisnim za rad s VPN uslugom. Znajući što treba izgledati i zašto to tražiti, pomoći će vam da shvatite razmatranja koja smo uzeli u obzir pri odabiru i pomoći vam da krenete u potragu za vlastitim potezom u slučaju da naši prijedlozi ne zadovoljavaju vaše potrebe.

Pitajte bilo koga o tome što im je najvažnije u usmjerivaču i “brzina” će vjerojatno biti odgovor. Kada kupujete bežični usmjerivač s namjerom da ga koristite s VPN-om, brzina često postaje još kritičnija.

To je zato što VPN-ovi preusmjeravaju mrežni promet putem VPN poslužitelja radi zaštite svoje privatnosti. Čak i ako trošite na jednu od najbržih VPN usluga dostupnih danas, očekujte barem mali pad brzine.

Bežični AC usmjerivači

Jedno od glavnih razmatranja brzine prilikom kupovine rutera je kupovina rutera koji koristi najbrži bežični standard koji se vaši uređaji mogu pokrenuti. Trenutno, za većinu uređaja, to je 802.11ac, koji je zamijenio 802.11n standard. Usmjerivači sa 802.11ac često se nazivaju bežični izmjenični napon; oni koji rade 802.11n su bežični N.

Obavezno shvatite ovaj dio jer mnogi prodavani usmjerivači i dalje koriste 802.11n iako su šest puta sporiji.

Bežični AD usmjerivači, koji koriste standard 802.11ad, također počinju napadati tržište. Ako imate tendenciju da ostanete na prvom mjestu kada su u pitanju elektronički uređaji, možda ćete htjeti nastaviti i unaprijediti vašu kućnu WiFi mrežu idući putem Wireless AD-a. Nažalost, mnogi od njih ne podržavaju instalaciju VPN-a.

Dvosmjerni usmjerivači i trosmjerni usmjerivači

Također, potražite barem dvopojasni usmjerivač. Većina uređaja povezuje se pomoću frekvencijskog opsega 2,4 GHz. Tako je i s većinom uređaja koji vaši susjedi vjerojatno koriste. Rezultat je velika zagušenja signala koja može rezultirati sporijom brzinom podataka.

Dvopojasni usmjerivači također mogu prenijeti pomoću opsega 5GHz, što se rjeđe koristi. Svi usmjerivači 802.11ac su dvopojasni, dok isti ne vrijedi za 802.11n. Vaš uređaj za povezivanje, poput vašeg prijenosnog računala, također će trebati imati mrežni adapter koji podržava 5Ghz.

Još su bolji takozvani “tropojasni usmjerivači”. Tropojasni usmjerivači emitiraju tri odvojena signala, što je, ako je pravilno podijeljeno između vaših uređaja, nalik na pokretanje tri odvojena usmjerivača. S ovim usmjerivačima imat ćete jednu frekvenciju 2,4 GHz i dvije 5GHz.

Bežični AD usmjerivači, spomenuti gore, također mogu prenositi u 60GHz opsegu. Teoretski ovaj bend može raditi na 7Gbps. Međutim, u praksi se rijetko postižu teorijske brzine. Isto tako, frekvencijski pojasi nemaju dugi raspon. Ipak, brži je bolji, pogotovo kad imate posla s VPN-ovima.

MIMO usmjerivači

Broj antena je također bitan. Ruter s dvije antene koristi jednu od onih za slanje i jednu za prijem. Ovo je osnovna konfiguracija većine usmjernih usmjerivača, a naziva se SISO, što znači “jedan ulaz, jedan izlaz.”

Ruteri konfigurirani za višestruki ulaz i više izlaza nazivaju se MIMO usmjerivači. Najbrži usmjerivači danas koriste MIMO konfiguraciju. Ruter s četiri antene koristi dvije za slanje i dvije za primanje; dva protoka podataka znači udvostručiti brzine podataka.

Više antena također pomaže osigurati pouzdanost veze, jer svaka antena prima različit signal, koji se usmjerivač može spojiti da stvori jaču. Ovaj pristup konfiguraciji antene u bežičnim sustavima naziva se prostorna raznolikost.

Pazite na samo brojanje antena kada usmjeravate trgovinu, jer neke od njih s više od dvije još uvijek mogu komunicirati samo s jednim uređajem. To su oni koji su poznati kao MIMO (SU-MIMO) usmjerivači za jednog korisnika). Višekorisnički MIMO-i (MU-MIMO) mogu istovremeno razgovarati s nekoliko uređaja, smanjujući tako zastrašujući zastoj i sprečavajući šake u prstom..

DD-WRT i Tomato VPN ruteri

Većina usmjerivača koje ćete pronaći na policama trgovina već ne koriste VPN. Još važnije, mnogi od njih čak ne podržavaju VPN uslugu.

Iako neke VPN usluge nude datoteke za preuzimanje koje su dizajnirane za rad s određenim usmjerivačima (na primjer, ExpressVPN ima aplikacije za nekoliko Linkys-ovih modela), općenito ćete prvo morati usmjeriti promjene softvera na usmjerivač. To općenito znači instalirati ili DD-WRT ili Tomato firmware, koji su otvoreni i besplatni.

Osim što vam omogućavaju pokretanje većine najboljih dostupnih VPN usluga, obje opcije softvera omogućuju vam i podešavanje nekih drugih stvari, poput proširenja raspona usmjerivača i upravljanja načinom raspodjele propusnosti između uređaja. Oboje također poboljšavaju sigurnost usmjerivača, uklanjajući stvari poput proizvođača na otvorenom. To je vjerojatno veliki razlog što mnoge marke zaključavaju svoje usmjerivače kako bi spriječile nadogradnju upravljačkog softvera.

Instalacija bilo kojeg softvera zahtijeva blještanje firmvera na vaš usmjerivač. Ovi koraci nisu iznimno složeni, ali bi pogrešni koraci mogli dovesti do okretanja rutera. Budući da su DD-WRT i Tomato otvoreni izvor i nisu ih službeno podržali proizvođači VPN-a ili usmjerivača, nitko neće pokriti troškove vašeg opečnog uređaja..

Mnoge VPN usluge pružaju detaljne upute za treptanje upravljačkog softvera, a mi preporučujemo da ih koristite za najnovije upute. Ako znate da ako želite pogledati kako taj postupak izgleda, pogledajte naš članak o tome kako instalirati DD-WRT na usmjerivač..

Između DD-WRT i Tomato-a, Tomato je jednostavniji za instaliranje i općenito prilagođeniji korisnicima. Nažalost, on nije kompatibilan sa toliko uređaja kao što je DD-WRT, pa su vaše mogućnosti kupovine strogo ograničene. Ako to idete sami, još uvijek preporučujemo Tomato preko DD-WRT radi njegove jednostavne upotrebe.

Međutim, najlakši je pristup jednostavno kupiti usmjerivač s firmware-om koji je odabrao. Iako nećete pronaći mnoge proizvođače koji prodaju usmjerivače spremni za upotrebu, internetska trgovina usmjerivača FlashRouters.com nudi pristojan izbor fleširanih rutera za prodaju..

Nekoliko VPN usluga također ima partnerstva s FlashRouters.com. Možete kupiti usmjerivač koji je već postavljen za rad s VPN pretplatom, čime ćete uštedjeti još više posla. VPN usluge koje FlashRouters.com prodaju usmjerivače konfigurirane za uključuju:

 • ExpressVPN (pročitajte ExpressVPN recenziju)
 • Privatni pristup internetu (pročitajte pregled privatnog pristupa internetu)
 • IPVanish (pročitajte IPVanish pregled)
 • NordVPN (pročitajte NordVPN recenziju)

Fer upozorenje, ići na FlashRouters.com koštat će više novca od kupnje usmjerivača s Amazon.com. Da bismo uzeli u obzir te troškove, uključili smo oba u naš izbor VPN rutera, ako su dostupni.

Dostupno pet najboljih VPN rutera

Sad kad smo izostali neki temelji usmjerivača, vrijeme je da razgovaramo o specifičnostima: naime, koje su opcije usmjerivača najprikladnije za uparivanje s vašim VPN-om? Na raspolaganju je mnogo opcija usmjerivača, pa to nije bio lak zadatak. Međutim, zahvaljujući nekoliko impresivnih specifikacija i općenito pozitivnih korisničkih iskustava, poprilično smo uvjereni da odabrani dolje neće razočarati.

1. NETGEAR Nighthawk X10 AD7200

Odabrati Nighthawk X10 za prvo mjesto u ovom pregledu je vjerojatno bila najlakša odluka koju smo trebali donijeti, i to ne samo zato što izgleda super: jedan je od najbržih usmjerivača na tržištu iz više razloga..

Prvo bismo trebali naglasiti da je zapravo jedan od rijetkih dostupnih bežičnih AD usmjerivača. I većina ostalih ne podržava promjene firmware-a. Ako imate uređaje koji mogu povezati 60GHz, to znači da biste mogli gledati ozbiljnu prednost brzine savršenu za rješavanje problema Kodi međusobnog slanja i mrežnih igara.

X10 također ima četiri antene za ulaz i izlaz te koristi MU-MIMO tehnologiju za održavanje višestrukih protoka podataka. Kako bi pomogli, NETGEAR usmjerivači koriste softver vlasničke dinamičke kvalitete usluge (QoS) kako bi dali prednost aktivnostima s većim potrebama propusnosti, kao što su igranje i 4K streaming video zapisa..

Glazura na torti je četverojezgarni procesor Nighthawk X10 od 1,7 GHz. Većina rutera koristi jeftinu rutu kada je u pitanju procesor. Međutim, ako upravljate s više streamova ili imate aspiracije VR igara i 4K streaminga, brzi procesor može stvoriti svijet razlika.

Nighthawk X10 AD7200Cijena:
AmazonOko 450 dolara
FlashRouters.comDD-WRTOko 600 dolara
FlashRouters.com rajčican / a

Loša strana je da Nighthawk X10 nije baš jeftin. Međutim, činjenica da pokreće Wireless AD znači da ćete dobiti usmjerivač koji možete koristiti godinama koje dolaze, pa može biti opravdano manje potrošiti na usmjerivač koji će prije biti zastarijevan.

Drugi je nedostatak to što ne podržava firmware Tomato. Nadamo se da će se to promijeniti na putu, ali zasad ste zapeli za DD-WRT.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju NETGEAR Nighthawk X10

Osim šest antena, možete iskoristiti i šest gigabitnih Ethernet priključaka i dva USB 3.0 priključka za izravno povezivanje uređaja za još brže Internet brzine. Ti USB priključci posebno čine Nighthawk X10 savršenim komplimentom kućnom medijskom centru ako koristite NAS uređaj.

Pročitajte naš članak o najboljim osobnim uređajima za pohranu u oblaku za kućne medije radi savjeta o tome. Kompatibilnost Amazon Echo i Alexa još je jedna prednost ovog usmjerivača ako želite upravljati kućnom mrežom pomoću glasovnih naredbi.

2. Linksys WRT AC3200

Linksys proizvodi široku paletu pouzdanih usmjerivača. Nažalost, jedan od više ostalih tvrtki vrijednih modela drool, Max-Stream AC5400, ne podržava firmver treće strane..

Bez mogućnosti za Tomato ili čak DD-WRT s bilo kojim od Max-Stream linija usmjerivača (kao što je ovo pisanje), u stvari, najbolji Linksys usmjerivač s VPN podrškom je WRT AC3200. Podrška za rajčice nije opcija, ali DD-WRT je ako želite potrošiti nešto manje od Nighthawka X10 i nemate ništa protiv lošijeg proizvoda.

To ne znači da je AC3200 slab. Konfiguracija sa četiri antene još uvijek može komunicirati s MU-MIMO komunikacijom i to je tropojasni usmjerivač, s jednim opsegom 2,4 GHz i dva opsega od 5 GHz za odabir.

Uređaj također ima četiri gigabitna Ethernet priključka i USB 3.0 priključak. To sve to čini savršenim za podršku više uređaja.

Linksys AC3200: Cijena:
AmazonOko 200 dolara
FlashRouters.com DD-WRTOko 350 dolara
FlashRouters.com rajčican / a

Međutim, iako je AC3200 dvojezgarni 1,8GHz procesor bolji od onoga što ćete naći u većini usmjerivača, on ne odgovara brzinama s X10. Također, to nije bežični AD, tako da ne postoji frekvencija 60GHz.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Linksys WRT AC3200

Linksys pakira WRT seriju s praktičnim alatom koji se zove Smart-WiFi. Možete ga koristiti za praćenje kućne WiFi mreže sa pametnog telefona, postavljanje prioriteta uređaja, upravljanje roditeljskim nadzorom i slanje drugih lozinki za prijavu.

3. Asus RT-AC3200

Najveća privlačnost RT-AC3200 je ta da je to trenutno najbolji usmjerivač paradajza na tržištu. Omogućeno, to će se vjerojatno brzo promijeniti, ali AC3200 bi trebao biti na vrhu liste kupovina za one koji traže prijateljsko korisničko iskustvo od onoga što ćete dobiti s DD-WRT usmjerivačem kao naša prva dva unosa.

RT-AC3200 ima šest podesivih antena (dvije više od naših dva gornja birača) i to je tropojasni usmjerivač. Također ima četiri gigabitna Ethernet porta i dva USB priključka, uključujući i jedan za USB 3.0 ako se želite priključiti na NAS uređaj.

CPU bi mogao biti i bolji: to je dvojezgreni 1GHz procesor. Kad je stigao na tržište prije dvije godine, to bi moglo biti impresivno za usmjerivač.

Asus RT-AC3200: Cijena:
AmazonOko 200 dolara
FlashRouters.com DD-WRTOko 400 dolara
FlashRouters.com rajčicaOko 400 dolara

Danas ne toliko. Međutim, i dalje može istovremeno upravljati s više uređaja, tako da će za većinu korisnika biti odlična opcija za izgradnju kućne VPN WiFi mreže.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Asus RT-AC3200

RT-AC3200 postavlja se lako zahvaljujući odličnom softverskom paketu. GUI je jednostavan za upotrebu, a značajka ASUS Smart Connect automatski otkriva najbolji optimalni opseg za svaki uređaj umjesto da vas prisiljava na ručni odabir.

Neki će korisnici također puno iskoristiti softver ASUS AiCloud 2.0, koji vam omogućuje daljinski pristup USB uređajima za pohranu spojen na usmjerivač. Možete se odlučiti za pristup pregledniku ili preuzeti aplikaciju za svoj Android ili iOS pametni telefon.

4. Asus RT-AC5300

Ako tražite napredniji Asus usmjerivač i nemate ništa protiv DD-WRT, Asus RT-AC5300 odvest će vas malo dalje u budućnost nego RT-3200. Također je prikladniji za veće domove, s impresivnih osam antena koje mogu pokriti 5000 četvornih metara.

Naravno, također može istovremeno slati i primati podatke s više uređaja. Uz to je tropojasni usmjerivač, tako da ne biste trebali imati problema s gužvama u mreži. Kao i RT-3200, i RT-AC5300 koristi Asusovu Smart Connect značajku za automatsko upravljanje bendovima uređaja, tako da ne morate.

To uključuje prebacivanje između opsega 5GHz za izjednačavanje opterećenja.

Uz uređaj također dobivate osam gigabitnih Ethernet priključaka – dva više nego što ste dobili s Nighthawk X10. To ga čini izvrsnom opcijom za igrače, a potpomognuta je ugrađenom podrškom za WTFast Gamers Private Network (GPN), uslugu koja optimizira rute poslužitelja za igranje na mreži..

Asus RT-AC5300: Cijena:
Amazon:Oko 300 dolara
FlashRouters.com DD-WRTOko 600 dolara
FlashRouters.com rajčican / a

Uključeni su i priključci za USB 3.0 i 2.0. Procesor je dual-core 1.4GHz, a uređaj dolazi s 512MB memorije. To nije baš tako moćno kao X10, plus što RT-AC5300 nije bežični AD. Ima duplo više antena, tako da bi trebao biti u mogućnosti rukovati s više uređaja.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Asus RT-AC5300

Izgleda kao mrtvi pauk robota, što je naša omiljena vrsta pauka robota. 

5. NETGEAR Nighthawk R7000 (AC1900)

Ako tražite povoljniji usmjerivač NETGEAR od X10, Nighthawk R7000 je droid koji tražite. Zapravo, to je usmjerivač s najnižim cijenama u ovom pregledu.

Pored ukusne cijene, još jedna velika nagada prema R7000 je da podržava Tomatov softver, tako da imate to kao mogućnost ako DD-WRT nije vaša stvar.

Slaba strana je velika: R7000 nema MU-MIMO tehnologiju, kao što pretpostavljate iz njegove tri antene. Također je samo dvopojasni usmjerivač, a ne tropojasni. Sve to čini ga prikladnijim za korisnike u manjim kućama s manje uređaja koji zahtijevaju VPN zaštitu.

To je, uz ograničenu upotrebu, doista posao zahvaljujući dual-core procesoru od 1GHz. Također dolazi s četiri Ethernet priključka, jednim USB 2.0 priključkom i jednim USB 3.0 priključkom.

NETGEAR Nighthawk R7000Cijena:
AmazonOko 150 dolara
FlashRouters.com DD-WRTOko 300 dolara
FlashRouters.com rajčicaOko 300 dolara

R7000 koristi softver Genie kompanije NETGEAR koji vam omogućuje postavljanje dinamične kvalitete usluge (QoS). Dinamički QoS daje prioritet internetskom prometu onomu s najvećim potrebama, poput 4K video streaminga i igranja na mreži

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Asus RT-AC5300

Novac koji možemo uštedjeti možemo poboljšati VPN uslugu.

Časni spomen – Roqos Core

Dostupno je nekoliko rutera koji zapravo podržavaju povezivanje s VPN uslugama bez da se pobrkate s upravljačkim softverom. Najbolji je primjer trenutno usmjerivač Roqos Core koji se može koristiti sa sljedećim VPN uslugama:

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • Privatni pristup internetu
 • ProXPN
 • PureVPN
 • VyprVPN

To pokriva većinu naših omiljenih VPN-ova, uključujući četiri od pet najboljih VPN-ova za porno. Također dolazi s jednogodišnjom Roqos VPN uslugom. Povrh svega toga, uređaj ima četverojezgreni procesor od 2 GHz, 2 GB RAM-a i 8 GB prostora za pohranu.

Razlog što u gornju petorku nismo uključili Roqos Core zato što nema vanjske antene koje se mogu podesiti i ne može istovremeno komunicirati s više uređaja. To je također samo dvopojasni usmjerivač, a ujedno i skupi.

Roqos Core: Cijena:
AmazonOko 300 dolara

Sviđa nam se ideja, međutim, da usmjerivače izrađuju VPN-i od proizvođača, te se nadamo da ćemo u budućnosti vidjeti neke mogućnosti copycat-a..

Završne misli

promet je posao s velikim novcem, bilo za marketing ili za više odvratne svrhe poput krađe identiteta. Netko želi vaše podatke i postoji mnogo načina da ih dobijete, i legalni i nezakoniti. Iako postoji mnogo alata koji ljudima pomažu u očuvanju privatnosti, jedan od najjednostavnijih za implementaciju je pretplata na VPN uslugu, poput one koja je navedena u našem najboljem VPN pregledu.

Iako postoje neki dobri jeftini VPN-ovi poput privatnog pristupa internetu, moderne obitelji imaju tendenciju da imaju mnogo uređaja za zaštitu. Najlakši i potencijalno najisplativiji pristup je ulaganje u usmjerivač koji može izravno izvoditi vašu VPN uslugu.

Na taj ćete način prevladati ograničenja veze koje nameću VPN usluge i zaštititi uređaje koji nisu podržani s VPN aplikacijama.

Nadamo se da vam je ovaj pregled pružio nekoliko dobrih ideja za VPN usmjerivače. Sjetite se samo ako vam je cilj zaštita VPN-a, najvažnija stvar je provjeriti je li usmjerivač koji ste odabrali sposoban ugostiti VPN uslugu. Ako sami pokrećete VPN usmjerivač i imate neke prijedloge, javite nam u komentarima u nastavku. I mi rado odgovaramo na pitanja. Hvala na čitanju!   

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map