Najbolji alati za analitiku na društvenim mrežama za 2020. godinu: Povežite svoju marku

Likes, hashtags, prati i klikovi: Za mnoge od nas to su stvari koje znamo iz privatne uporabe Twittera, Instagrama i Facebooka, kao i drugih platformi na društvenim mrežama. Međutim, za menadžera marketinga na društvenim mrežama ovo su mjerni podaci koje je potrebno rješavati svakodnevno. Iz tog su razloga u prošlosti razvijeni alati za analitiku na društvenim mrežama koji podržavaju upravo takvu vrstu rada.


Nije tajna da se tvrtka danas mora iz mnogih razloga baviti analitikom na društvenim mrežama. Između ostalog, društvene mreže koriste se za izgradnju branda, kao i za jačanje angažmana i prodaje, ali i za prikaz vaše najbolje strane kao poslodavca za privlačenje novih talenata u vašu tvrtku.

Domena marketinga se mnogo promijenila. U prošlosti je kreativnost bila odlučujući faktor, ali danas se više radi o drobljenju brojeva, prikupljanju podataka i analizi činjenica. Kako ne bi radili s papirom i olovkom ili tisućama Excel listova, mnogi trgovci koriste alate za analizu društvenih medija.

U ovom ćemo članku predstaviti najbolje alate za analizu društvenih medija na tržištu. Testirali smo najvažnije platforme u pogledu značajki, cijene i jednostavnosti uporabe.

Suština je da je Keyhole najbolji alat za analizu društvenih medija vani. Platforma nas je uvjerila svojim detaljnim analitičkim značajkama i lakoćom upotrebe. Keyhole je možda malo skuplji od ostalih platformi, ali sve u svemu, Keyhole nudi neke od najboljih vrijednosti za vaš novac.

Što je analitika na društvenim mrežama?

Alat za analizu društvenih medija idealan je spoj za mjerenje uspješnosti vašeg branda na različitim kanalima društvenih medija. Također vam pomaže u planiranju daljnjih kampanja

Alat za analizu društvenih medija često se koristi za mjerenje povrata ulaganja (ROI) kanala društvenih medija tvrtke. Kampanja je u većini slučajeva osnova mjerenja, ponajviše zato što vam omogućuje lakše razumijevanje utjecaja svake kampanje na ukupni marketinški uspjeh. 

Još jedno zanimljivo područje analitike društvenih medija je segmentacija posjetitelja i kupaca radi boljeg razumijevanja ciljne skupine.

Najbolji alati za društvene medije

 1. ključaonica
 2. HootSuite
 3. Zoho Social
 4. Pufer
 5. Sprout Social

1. Keyhole

Keyhole je kanadska tvrtka sa sjedištem u Kanadi, koja je prema izvršnom direktoru vodeća svjetska tvrtka za analizu hashtag-ova. Platformu možda ne bismo opisali na isti način, ali moramo priznati da Keyhole radi više nego solidan posao.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-ključanica

Nakon što se prijavite na SaaS platformu, vidjet ćete tri najvažnije funkcije platforme: 

 • Alatke za analizu i ključne riječi
 • Analitika računa na društvenim medijima
 • Upravljanje utjecajem

najbolje-društveni-media-analitike-alat-ključanica-pregled

Keyhole nas ne samo uvjerava svojom funkcionalnošću, već je i izbornik vrlo jasan i vizualno privlačan. Gornja traka olakšava kretanje između različitih značajki naprijed i natrag, a svaka značajka ima vrlo jasan podizbornik s nekoliko opcija na lijevoj bočnoj traci.

Tračare možete prilagoditi sa samo nekoliko klikova i pomoću Keyhole možete započeti raditi na svojoj strategiji društvenih medija već u samo nekoliko minuta.

Keyhole dolazi s tri različita plana: profesionalci, korporacije i agencije & Poduzeća. Svi se planovi plaćaju mjesečno ili godišnje, a počinju od 179 USD mjesečno, ali brzo se mogu kretati do 999 USD mjesečno (ili čak i više). 

Uz to, cijena dva najjeftinija plana, profesionalaca i korporacija, varirat će ovisno o broju pratilaca koje dodate. 

Ostali razlozi koji nam se sviđaju ključanice

Keyhole nudi besplatnu probnu verziju, koja je ograničena u svojoj funkcionalnosti. Da bismo vam dali primjer, možete postaviti samo tri pratilaca, ali mislimo da je to dovoljno za upoznavanje platforme.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-ključanica-tracker

Pored popularnih tragača na društvenim mrežama, Keyhole nudi i praćenje za forume i blogove. Ovo su značajke koje su posebno korisne ako se želite baviti SEO i organskim rastom.

2. Hootsuite

Drugi pružatelj usluga u našoj recenziji, Hootsuite, jeftiniji je od Keyhole-a. Možete birati između četiri plana: Professional, Team, Business i Enterprise. Najjeftiniji plan, Professional, dostupan je od 19 dolara mjesečno. Osim ovih planova, postoji i potpuno besplatna – i dobro skrivena – opcija.

najbolje-društveni-media-analitička-alat-HootSuite bez

Svaki plan dolazi s 30-dnevnim besplatnim probnim vremenom, ali postoji razlika između besplatnog plana i besplatnog probnog razdoblja. Svako besplatno probno razdoblje nadogradit će se na plaćenu pretplatu ako ga ne otkažete na vrijeme. 

Ovo je jedan od razloga zašto morate navesti podatke o vašoj kreditnoj kartici ako želite iskoristiti besplatnu probnu inačicu. Ne zaboravite otkazati na vrijeme ako ne želite platiti.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-HootSuite-planovi

Postupak ukrcavanja vrlo je jednostavan, ali platforma vam neće dopustiti pristup nadzornoj ploči ili drugim značajkama dok ne odredite barem dva različita kanala društvenih medija. 

najbolje-društveni-media-analitike-alat-HootSuite-get-started

No možete malo zaobići platformu otkazajući postupak ukrcaja i vratiti se na početnu stranicu. Pokušajte ponovo pristupiti nadzornoj ploči od tamo i trebali biste moći vidjeti svoju nadzornu ploču.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-HootSuite-nadzorna ploča

Navigacija Hootsuiteom je pristojna i vrlo jasna, ali mogla bi upotrijebiti još neke vizualne prikaze. Sve u svemu, mislimo da dizajn izgleda pomalo prašnjavo. Bolje nam se dopala Keyholeova navigacija između funkcija.

Ostali razlozi koji volimo Hootsuite

Pored svojih analitičkih funkcija, Hootsuite nudi i alate za planiranje sadržaja. To znači da s Hootsuiteom možete ne samo mjeriti vašu izvedbu na društvenim mrežama, već i prilagođavati kampanje uvidima koje ste stekli pomoću jednog alata. 

No značajke analitike dostupne su samo ako odaberete plaćeni plan.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-HootSuite-analitika

Suština je da Hootsuite radi solidan posao, iako nije posvećena platformi za analitiku društvenih medija, već sveobuhvatnoj platformi za upravljanje društvenim medijima..

3. Zoho Social

Zoho Social je rješenje za društvene medije iz Zoho-ovog paketa. Platforma dolazi s različitim planovima koji počinju od 10 USD mjesečno i završavaju na nešto više od 300 USD mjesečno. 

Gruba je razlika između stope poslovanja i agencija. Cijena se također mijenja ovisno o broju marki koje želite pratiti i broju članova tima koje pustite na platformi.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-Zoho-socijalno-planovi

Svaki plan dolazi s besplatnom probnom verzijom koja, za razliku od nekih platformi (gledajući vas, Hootsuite), ne postaje pretplaćena pretplata. Kada se besplatna proba završi, smanjuje se na besplatni plan. To, između ostalog, čini Zoho Social najboljim dostupnim besplatnim alatom za analizu društvenih medija.

Nakon registracije na Zoho Social, bit ćete preusmjereni na stranicu s pregledom.

najbolje-društveni-media-analitička-alat-Zoho-nadzorna ploča

Ovdje ćete naći najvažnije informacije na prvi pogled, poput “zdravlja marke” i “nedavnih postova”. U ovom trenutku, mi bismo željeli vidjeti grafikone i grafikone poput onoga što Keynote nudi na svojoj nadzornoj ploči.

Navigacijska traka jednostavna je za upotrebu, ali opisi izbornika pomalo su zbunjujući i mnoge kartice prikazuju prazne nadzorne ploče.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-Zoho-praznih pogleda

Pod “izvješćem”, konačno smo pronašli analitičke izvještaje koje smo tražili. Ipak smo malo razočarani, jer su KPI-i i nadzorna ploča nekako previše osnovni i ne postoje ni postavke ni mogućnosti prilagodbe..

najbolje-društveni-media-analitička-alata-Zoho-izvješća

Ostali razlozi koji volimo Zoho Social

Zoho je čvrsto rješenje, posebno za manje tvrtke koje ne žele ulagati puno vremena i novca u društvene medije. Platforma je jednostavna za korištenje, nije skupa i solidno je rješenje za početnike. Ako su vam potrebne naprednije značajke, Zoho nije na mjestu.

Sve u svemu, Zoho Social je poput Zoho Books (pročitajte našu recenziju Zoho Books): To je pristojan softver, ali ništa posebno.

4. pufer

Buffer je analitička platforma za društvene medije koju koristi više od 75.000 tvrtki širom svijeta, uključujući Cloudwards. Platforma je podijeljena u tri funkcije, a prodaje se i cijene zasebno prema ovim paketima: Objavi, Odgovori i Analiziraj.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-buffer-stranica

Nazivi paketa sasvim su samorazumljivi: Objavi je paket koji vam omogućuje objavljivanje sadržaja na vašim kanalima društvenih medija, Odgovor vam pomaže u poboljšanju interakcije s korisnicima, a Analiza vam omogućuje analizu vlastitih performansi na kanalima društvenih medija. Posljednji paket je onaj koji je posebno zanimljiv za nas.

Za svaku od ove tri funkcije postoje različiti cjenovni paketi, koji se mogu plaćati mjesečno ili godišnje.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-buffer-cijena

Paket Analyze dolazi s dvije različite cjenovne verzije: Pro i Premium. Pro košta 35 USD mjesečno (ako se naplaćuje godišnje), a Premium ide 50 USD mjesečno (ako se naplaćuje godišnje), ali funkcionalna razlika između dva paketa je vrlo mala. 

Za dodatnih 15 dolara mjesečno dobijate još dva kanala društvenih medija koja možete pratiti, svoj logotip možete staviti na izvješća koja stvarate pomoću Buffera i možete procijeniti svoje Instagram priče. Sve u svemu, prilično malo mogućnosti za 180 USD više godišnje. 

Bez obzira na to, mislimo da je platforma vrlo skupa. Vrijednost vašeg novca nije baš razumna jer za svoj novac dobijate nekoliko značajki. Ako uzmete plan Analyze Pro, plaćate 420 USD godišnje za nekoliko osnovnih izvještaja bez puno različitih kanala na društvenim mrežama. 

Pored toga, nismo našli način za traženje natjecatelja i njihovo analiziranje. Uz to, ako želite više značajki, morat ćete dodati pojedinačne pakete za Publish and Reply koji zajedno mogu brzo dodati i do nekoliko stotina dolara mjesečno.

Ostali razlozi koji volimo pufer

Svaki od različitih planova dolazi s besplatnom probnom verzijom koju kasnije možete nadograditi na besplatni plan. Samo odaberite plan koji vam najviše odgovara i kliknite gumb “besplatna probna verzija”. Nakon toga možete postaviti lozinku i odgovoriti na još nekoliko pitanja prije nego što počnete.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-buffer-račun-set-up

Nakon što se registrirate, morate povezati svoje kanale sa društvenih medija na platformi. Kao što smo već spomenuli, smatramo razočaravajućim da ne možete pratiti nijedan drugi kanal društvenih medija osim Instagrama, Facebooka i Twittera.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-buffer-nadzorna ploča

5. Sprout Social

Naš posljednji davatelj, Sprout Social, dolazi s tri različita plana, počevši od 99 USD mjesečno. Ono što je posebno kod Sprout Social-a u tome jesu cijene po korisniku. To znači da možete uključiti tri osobe i plaćati oko 300 dolara mjesečno za najjeftiniji plan. 

najbolje-društveni-media-analitike-alat-mladica-socijalno-planovi

Ne postoji besplatni plan, ali 30-dnevno suđenje trebalo bi biti dovoljno da vas upozna s najvažnijim značajkama.

Ako želite koristiti Sprout Social, potreban vam je Twitter račun. Inače se softver neće dopustiti prijaviti u glavni izbornik.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-mladica-socijalno-get-started

Nakon što ste kreirali svoj račun, pojavljuju se još neka pitanja o brodu na koji ne morate odgovoriti da biste pristupili nadzornoj ploči stvarne aplikacije.. 

najbolje-društveni-media-analitike-alat-mladica-socijalno-pregled

Navigacijski izbornik izgleda jasno, ali funkcije su vrlo dobro skrivene. Proces ukrcaja također je vrlo naporan, a nadzorna ploča izgleda preopterećena.

Ostali razlozi koji volimo klijanje društvene

Posebno nam se sviđa Sprout Social jer dolazi s ugrađenim CRM sustavom i omogućava naprednu analizu publike. Ako se ne želite pouzdati u CRM Sprout Social-a, pogledajte naš najbolji članak o CRM-u za male tvrtke..

Sprout Social također ima ugrađenu uslugu razmjene poruka, tako da možete urediti i odgovarati na sve svoje društvene poruke s jedne platforme.

Ono što Sprout Social posebno dobro čini su izvještaji. Omogućuje vam izbor nebrojenih različitih izvještaja i podataka koji možete dodavati i uklanjati po želji. 

najbolje-društveni-media-analitike-alat-mladica-socijalno-izvješća

Opcije izvješćivanja nisu ograničene na vaš vlastiti profil, publiku i ključne riječi. Sprout Social vam također nudi detaljnu analizu konkurencije.

najbolje-društveni-media-analitike-alat-mladica-socijalni konkurenti

Kako smo birali alate za upravitelje društvenih medija

Ispod su kriteriji koje smo održavali prilikom odabira.

Značajke

Najvažniji dio našeg mjerila su značajke. Kao što smo objasnili u prethodnom odjeljku, analitika društvenih medija važan je alat za utvrđivanje ROI marketinških kampanja na društvenim mrežama. 

Stoga mirenje ključnih mjernih podataka – kao što su doseg, pojavljivanja, klikovi i konverzije – vidimo kao važan dio u određivanju najboljih alata za analizu društvenih medija. 

Drugi zanimljivi aspekt za nas je broj kanala i platformi s kojima alat može rukovati. To znači da platforma postiže velike bodove ako može obuhvatiti više od Facebooka, Twittera i Instagrama. 

To je važno jer većina nas koristi više od jednog kanala društvenih medija, a dobar alat za analizu društvenih medija trebao bi biti u stanju pratiti ponašanje na više kanala.

Osim ocjenjivanja marketinških kampanja i prikupljanja relevantnih informacija o marketinškim mjernim podacima, platforma bi trebala omogućiti analizu publike. 

Moderni prodavač na društvenim mrežama mora znati kada netko klikne gumb “pročitaj više” i kako ta osoba izgleda demografski. To je zato što im omogućuje bolje razumijevanje vlastite ciljne skupine ili čak uključivanje u novu ciljnu skupinu koja je za njih prethodno bila izvan radara.

Posljednje, ali ne najmanje bitno, svaka bi platforma trebala imati i značajke koje omogućuju špijuniranje konkurencije.

Cijena

Drugi kriterij u našoj detaljnoj referentnoj mjeri je cijena. Pregledali smo različite planove svakog pružatelja usluga i usporedili ih s obzirom na trajanje i cijene cijene. Također su nas zanimale mogućnosti koje dobivate po planu i koliko se planovi međusobno razlikuju. Besplatna suđenja i garancije povrata novca također su stvari koje smo uvrstili u našu ocjenu.

Jednostavnost korištenja

Posljednje, ali ne najmanje bitno je jednostavnost uporabe. U ovom smo dijelu testirali platforme u smislu upotrebljivosti i učinkovitosti. Budući da se analitika društvenih medija odnosi na obradu podataka, a podaci se često prikazuju na nadzornim pločama, vizualni podaci dio su ocjene.

Odabrali smo ovaj kriterij jer ako koristite platformu za analizu društvenih medija, on bi trebao pojednostaviti vaš rad, a ne komplicirati stvari zbog lošeg korisničkog sučelja.

Završne misli

Ovim izborom upoznali smo vas s najboljim alatima za analizu društvenih medija vani. Naravno, ima još puno drugih pružatelja usluga, ali s našeg gledišta, oni u ovom članku su najbolji. Oni koji su zadovoljni samo najboljima od najboljih, trebaju krenuti s Keyholeom.

To ne znači da ne biste trebali davati priliku ostalim prodavačima. Na primjer, Sprout Social i Hootsuite čvrste su alternative, ako niste zadovoljni Keyholeom. Ako ne želite trošiti novac na platformu, tada je Zoho Social, najbolji besplatni alat za analizu društvenih medija, vaš najbolji ulog.

Što mislite o našoj usporedbi i platformama koje smo testirali? Jeste li ikad koristili takvu platformu? Javite nam u komentarima, i hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map