Najbolja pohrana u oblaku za verziju 2020

Suočimo se, svi prave pogreške. Korištenje pohrane podataka u oblaku za pohranu podataka i suradnja privlačno je, ali prije ili kasnije, vi (ili jedan od vaših suradnika) nešto ćete slučajno promijeniti i vaš prethodni glazbeni list, dizajn ili izvještaj postali su dio digitalne povijesti, ali nije izgubljen zauvijek. Verzija datoteka može pomoći, pa smo zato sastavili najbolju pohranu u oblaku.

Verzija datoteka funkcionira kao povijest datoteka. Kad promijenite datoteku, usluga je označi kao noviju verziju i ažurira svoje zapise. To vam omogućuje da se vratite na jednu od starijih primjeraka kad napravite neželjenu promjenu.

Verzija vam može pomoći u oštećenju datoteka, uključujući one uzrokovane ransomware-om. Ransomware će šifrirati vaše datoteke i tražiti plaćanje da ih dešifrira. Ako imate ispravnu inačicu, možete samo vratiti datoteke i izbjeći predavanje hakerima.

U ovom ćemo se članku usredotočiti na usluge koje pružaju najbolju pohranu u oblaku s inačicom. Prije nego što počnemo, prijeđimo naše kriterije.

Najbolja pohrana u oblaku za verziju 2020

Što pohranu u oblaku čini najboljom za inačice

Prvo, naravno, sama verzija. Neki servisi nude verziju datoteka ograničeno vrijeme, na primjer, 15 ili 30 dana. Ostali ne postavljaju ograničenja. Budući da samo gledanje verzije datoteka može prikazati usluge podudarne kad nisu, tako ćemo pogledati i druge aspekte usluge.

Vrijednost ovisi o cijeni usluge i onome što ćete dobiti za nju. Što više planova usluga nudi, to je bolje, jer možete odabrati plan koji odgovara vašim potrebama. Uvijek je dobro ako možete koristiti besplatni plan ili probno razdoblje prije nego što se odlučite na pretplatu.

Dobra sigurnost je još jedan važan aspekt, jer želite da vaši podaci budu sigurni. Skratit ćemo pozornost na vrstu šifriranja koju usluga nudi i koristi li je i u mirovanju i u tranzitu. Nulta znanje je poželjnije jer sprečava bilo koga osim vas da pročita vaše podatke. Također je važna dvofaktorska provjera autentičnosti jer vam pomaže ako netko ukrade vašu lozinku.

Korištenje verzije za vraćanje datoteka trebalo bi biti jednostavno iskustvo. To vrijedi i za ostatak usluge. Ne želite ga koristiti kao kompliciranu sitnicu. Pogledat ćemo kako sučelje funkcionira, je li dizajn atraktivan i na kojim operativnim sustavima se pokreće klijent.

Dobra i stabilna veza potrebna je za brzo prijenos datoteka. Dobivanje usluge ovisi o infrastrukturi usluge pohrane u oblaku, vašem davatelju internetskih usluga i koliko ste blizu poslužiteljima. Druga velika značajka je prijenos na razini bloka, koji prijenos čini bržim prijenosom samo dijelova datoteke koji su podložni promjenama.

1. Najbolja pohrana u oblaku za verziju: Sync.com

Sync.com osnovan je u Torontu 2011. godine. Od tada je stekao reputaciju besprijekorne sigurnosti i privatnosti korisnika. Zbog toga smo ga postavili na vrh našeg najboljeg mjesta u oblaku za pohranu podataka. Usluga također ima koristi od strogih kanadskih zakona o privatnosti.

Sync.com će vam prema zadanim postavkama omogućiti pohranu starih verzija datoteka do 30 dana, ali po želji možete prilagoditi trajanje. Pretplata na osobni Pro plan omogućit će vam neograničeno pohranjivanje neograničenih verzija i one se neće računati s vašom kvotom za pohranu. To vrijedi i za izbrisane datoteke.

Osobni Pro koštat će vas 49 dolara godišnje za 500 GB prostora za pohranu ili 96 dolara godišnje za 2TB, što je lako jedna od najboljih ponuda u pohrani u oblaku. Postoji i besplatni plan ako želite testirati uslugu. Pomoću nje dobit ćete 5 GB besplatnog prostora za pohranu. Ako vam treba više, možete dobiti gigabajt za svakog prijatelja kojeg uputite (do 20 GB).

Za razliku od nekih, Sync.com sigurnost shvata ozbiljno. Koristi 256-bitni AES zajedno s TLS protokolom za zaštitu prijenosa u tranzitu do podatkovnih centara od prisluškivanja. Imajte na umu da Sync.com ne podržava znanje, tako da ako izgubite zaporku, neće je moći preuzeti za vas. Naš je najbolji izbor među najboljim servisima sa nultim znanjem.

Na raspolaganju vam je dvofaktorska provjera autentičnosti, čak i ako vam lozinka nije slaba (pročitajte naš snažni vodič za zaporku ako ga ne znate napraviti). Omogućivanje toga je uvijek dobra ideja.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Sync.com

Rad sa klijentom stolnog računala Sync.com jednostavan je i sastoji se od upotrebe mape za sinkronizaciju i pristupa klijentu putem ikone na programskoj traci. Dobivate sve značajke i putem web-klijenta, plus ostale koje poboljšavaju cjelokupni doživljaj.

Klijent radne površine dostupan je na Windows-u i macOS-u, ali ne i na Linuxu (pročitajte našu najbolju pohranu u oblaku za Linux, ako vam je potrebna).

Sync.com Pregled i usporedba

Aplikacija za pametni telefon dostupna je za Android i iOS. Možete ga koristiti za rad s datotekama izvan mreže i za automatsko slanje fotografija i videozapisa u oblak. Pročitajte naš pregled Sync.com za više informacija.

2. pCloud

pCloud je još jedna usluga koja je na vrhu našeg najboljeg popisa za pohranu u oblaku. Usluga posluje od 2013. godine i dosegla je osam milijuna korisnika. Među klijentima su velika imena poput Twittera i BMW-a.

Planovi Premium, Premium Plus i Lifetime pohranjuju verzije datoteka za 30 dana. Pomoću značajke premotavanja možete se vratiti u prošlost, pogledati prethodne verzije datoteka i vratiti ih, ako su vam potrebne. Sve dok su izbrisane datoteke i mape u vašem smeću, možete ih vratiti. Inače su otišli zauvijek.

Možete plaćati 39 dolara godišnje za pristup dodatku Proširena povijest datoteka, koji vam omogućuje da starije verzije zadržite do godinu dana (od datuma kupnje).

Premium plan dat će vam 500 GB prostora za pohranu za 4,99 USD mjesečno, dok Premium Plus nudi 2TB za 9,99 USD mjesečno. Oba plana čuvat će povijest verzije vaše datoteke 30 dana i omogućiti vam neograničen daljinski prijenos.

Ako se pCloud dobro uklopi, možete odabrati doživotnu licencu, što je dobar posao. Postoji i besplatni plan koji vam daje 10 GB prostora za pohranu i jedan dodatni gigabajt za svaku preporuku, do 20 GB ukupno. Detaljno opisujemo sve mogućnosti pretplate u našem pregledu pCloud-a.

pCloud se oslanja na TLS enkripciju za zaštitu podataka u tranzitu. I za vrijeme prijenosa i u mirovanju koristi AES 256-bitnu enkripciju. Za 4,99 USD mjesečno možete koristiti dodatak Crypto i osigurajte da su vaše datoteke zaštićene šifriranjem nulteg znanja. pCloud pohranjuje vaše datoteke na najmanje tri sigurna mjesta poslužitelja.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju pCloud

Desktop klijent dostupan je za Windows, Mac i Linux, dok je mobilna aplikacija dostupna za Android i iOS. Klijent radne površine dodaje ikonu koja se koristi za sinkronizaciju i izradu sigurnosnih kopija datoteka u sistemskoj traci, što vam pomaže u interakciji s pCloud pogonom. Sučelje je sjajno, ali intuitivno je i lako se kreće.

Mobilna aplikacija impresivna je jer vam daje mogućnost uređivanja nekih dokumenata, umjesto da ih samo pregledavate. Može reproducirati i video i audio datoteke.

Novim će se korisnicima lako koristiti web sučelje jer je to najjednostavnije. Dostupni su svi alati pCloud-a. Jedina mana je to što nije korisno kada trebate prenijeti velike datoteke. U tom slučaju je bolje držati se klijenta za radne površine.

3. Tresorit

Tresorit ima sjedište u Švicarskoj, ali čuva svoje podatke na poslužiteljima u Nizozemskoj i Irskoj. To je jedna od najsigurnijih usluga pohrane u oblaku.

Povijest verzija čuva snimke svih promjena izvršenih u datotekama u tresors (mapa koja se koristi za sinkronizaciju). Verzija je ograničena na Premium, Solo, Business i Enterprise račune. Premium plan će vam pružiti razdoblje verzije od 90 dana, ali samo 10 verzija datoteke. Solo i svi poslovni planovi daju vam neograničenu verziju verzije i povijest, zajedno s izbrisanim datotekama za oporavak.

Mnogi korisnici smatraju da su cijene Tresorita hladan tuš, jer nisu usporedive s drugim uslugama. Najjeftiniji plan, Premium, košta 12,50 dolara mjesečno i daje samo 200 GB. Drugi osobni plan, Solo, dobit će vam 2TB prostora za pohranu, veze zaštićene lozinkom i omogućiti vam da sinkronizirate do deset uređaja. Košta 30 dolara mjesečno. Dobit ćete popust ako platite za godinu.

Plan malog poslovanja košta 20 USD po korisniku mjesečno i nudi vam 1TB prostora za pohranu za svakog korisnika. Poslovni plan koji trenutno otpada 50 posto dat će vam naprednu kontrolu datoteka i podršku za 12 USD mjesečno po korisniku. Dodajte ovom naprednom treningu administratora, API-ja i osoblja i dobit ćete Enterprise plan koji zahtijeva 100 korisnika i košta 24 USD po korisniku mjesečno.

Tresorit opravdava svoje visoke cijene pružajući izvrsnu sigurnost. Podatkovni centri koje koristi su u skladu s najnovijim ISO standardima i upravljaju Microsoft Azureom. Centri zapošljavaju nadzor, sigurnosne patrole i biometrijsko skeniranje.

Možete koristiti šifriranje nultih znanja da biste privatnost podataka učinili privatnim. 256-bitna enkripcija AES-a štiti vaše podatke od krađe. Ako netko ukrade vašu lozinku, dvofaktorska provjera autentičnosti je tu da vam pomogne. Pogledajte cijelu mjeru o sigurnosti Tresorita u našoj recenziji Tresorit.

Ostali razlozi zašto volimo Tresorit

Mnoge usluge pohrane u oblaku imaju tanki klijent za radnu površinu koji uključuje i sinkronizacijsku mapu i opcije u ikoni na programskoj traci. Tresorit ide dalje pružajući čitav stolni klijent dostupan za Windows, macOS i Linux.

Za neke će to biti nepotrebne komplikacije. Drugima će se svidjeti. Predlažemo da iskoristite 14-dnevno suđenje za Tresorit kako biste otkrili gdje padate na tu temu.

4. Dropbox

To je jedna od najstarijih usluga pohrane u oblaku i gdje su izmišljeni zajednički modeli algoritama za sinkronizaciju i sinkronizaciju na razini bloka. Dropbox također ima više od 500 milijuna korisnika.

Verzija Dropboxa omogućuje da vaše datoteke budu dostupne 30 dana na besplatnom ili Dropbox Plus računu, dok Profesionalni i poslovni planovi pretplatnicima daju 120 dana verzije datoteka. Također vam omogućuje vraćanje izbrisanih datoteka.

Plan Plus daje vam 1TB prostora za pohranu za 10 USD mjesečno, što je pristojna vrijednost. Uključuje značajke poput prioriteta podrške e-poštom, brisanja s daljinskog uređaja i izvanmrežnih mapa na mobilnom uređaju. Profesionalni dodaje pametnu sinkronizaciju, izlog, pretraživanje cijelog teksta i podršku za chat s prioritetom i napredno dijeljenje, ali ne povećava prostor za pohranu. Košta 20 dolara mjesečno.

Postoji besplatni plan, ali pruža vam spremnih 2 GB prostora za pohranu. Po preporuci možete zaraditi 500MB.

Nećete dobiti šifriranje nulteg znanja pomoću Dropbox-a (pročitajte naš pregled Boxcryptor-a, ako želite dodatak radi zaštite privatnosti), ali postoji AES-256 bitna enkripcija za zaštitu datoteka u mirovanju i u tranzitu..

Dropbox dešifrira vaše podatke kada stignu u podatkovni centar kako bi pristupili vašim metapodacima za indeksiranje (Boxcryptor to sprečava). Podaci se zatim ponovno šifriraju. Dostupna je dvofaktorska provjera autentičnosti kako biste dodatno osigurali svoje vjerodajnice.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Dropbox

Usluga je ponudila polirano korisničko iskustvo od svog stvaranja. Klijent radne površine jednostavan je, postoji mapa za sinkronizaciju i ikona sistemske trake za brzi pristup. Web sučelje je atraktivno i omogućuje vam pristup svim potrebnim informacijama uz lako kretanje.

Desktop klijent radi na Windows, Mac i Linuxu, dok je mobilna aplikacija dostupna za Android i iOS. S telefona možete uključiti automatsko prijenos fotografija i videozapisa.

Iako imamo puno pritužbi o kojima možete pročitati u našoj Dropbox recenziji, jedno područje u kojem je u toku ili nadmašuje svaku drugu uslugu je sinkronizacija datoteka. Nakon početnog prijenosa, impresivna sinkronizacija na razini bloka preuzet će vaše datoteke mnogo brže, zbog čega smo Dropbox svrstali visoko u naš najbolji oblačni prostor za sinkronizaciju u članku.

5. Google pogon

Mnogi ljudi imaju Gmail račune ili Android telefone, pa nije čudo da Google Drive ima više od 800 milijuna korisnika. Pomaže što Google pogon cilja na kućne korisnike i ima besplatan integrirani uredski paket pod nazivom Google Docs.

Google pogon uključuje verziju koja datoteke drži 30 dana na raspolaganju. Možete je nadjačati za određene verzije i zadržati ih u neograničeno vrijeme. Postoji i način da vidite revizije koje su napravili drugi ako koristite Google dokumente (i vratite se na prethodnu verziju). Izbrisane datoteke čuvaju se u smeću, dok ih i tamo ne izbrišete.

Google nudi mnogo planova za odabir. Besplatni plan omogućuje vam velikodušni prostor za pohranu od 15 GB što pomaže Google disku na našoj listi najboljih besplatnih ponuda za pohranu u oblaku. Plaćeni planovi kreću se od 100 GB do 30 TB, ali nisu među planovima najbolje vrijednosti. 2TB plan košta skupih 19,99 USD mjesečno. Ne postoji godišnji popust.

Privatnost je već neko vrijeme bolno mjesto za Google, jer se pokazalo da sarađuje s projektom PRISM. Google je uskratio davanje pristupa NSA-i. Usluga također pregledava vaše osobne datoteke i e-poruke kako bi vam pružili personalizirane oglase, prilagođeno pretraživanje i tako dalje.

Sigurnosne značajke uključuju AES-128 enkripciju koja štiti vaše datoteke dok su pohranjene na poslužiteljima. Nije toliko snažan kao AES-256, ali nije bio puknut, koliko znamo. Također je prisutna dvofaktorska provjera autentičnosti.

Ostali razlozi zašto nam se sviđa Google Pogon

Google pogon ima atraktivno i intuitivno web sučelje slično kao i u bilo kojoj drugoj Googleovoj aplikaciji. Mnogo je funkcija, ali ne osjećate se pretjerano brojem. Navigacija je laka i vjerojatno ćete je koristiti više nego što je desktop klijent.

Klijent za stolna računala koristi poznati model sinkronizacije. Datoteke prenosite stavljajući ih u mapu za sinkronizaciju. Ikona na programskoj traci omogućuje vam konfiguriranje postavki za mapu za sinkronizaciju.

Dropbox vs Google pogon
Početna stranica Google diska

Mobilna aplikacija dolazi instalirana na Androidu i zgodno je ako morate doći do datoteka u pokretu. Možete ga koristiti i za uređivanje datoteka, što je lijep dodir. Mnoge druge aplikacije za pohranu u oblaku prvo trebaju preuzeti datoteku.

Google pogon radi brzo, ali imao bi koristi od kopiranja datoteka na razini bloka. Ipak, njegove su brzine slične drugim uslugama. Pogledajte najbrže rezultate dostupne u našoj recenziji na Google disku.

Završne misli

Posavjetujte se s našim popisom i provjerite jeste li odabrali pravu uslugu za vas. To će vam omogućiti da se vratite unatrag u vrijeme i ispravite te pogreške, a istovremeno će zaštititi datoteke i pohraniti ih po jeftinoj cijeni. Imajte na umu što nulano znanje može učiniti za vas dok se odlučujete.

Zbog neograničene verzije datoteka i nevjerojatno pristupačnih cijena, nama se najviše sviđa Sync.com kada je u pitanju inačica datoteka. Ne boli ni sigurnosni vrh.

Mislite li da smo napravili pravi izbor ili vam se više sviđa još jedna usluga zbog verzije? Javite nam u komentarima. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me