Kako zaštititi svoju privatnost sada kad američki davatelji internetskih usluga mogu špijunirati kupce

Kao što vjerojatno do sada znate, američki Senat izglasao je nova pravila Federalne komisije za komunikacije (FCC) koja će prisiliti pružatelje internetskih usluga (ISP) da zatraže odobrenje od kupaca prije prodaje podataka o njihovim navikama pregledavanja trećim stranama. Prema zagovaračima privatnosti svugdje – a da nas ovdje i ne spominjemo na Cloudwards.net – ovo će otvoriti vrata svim vrstama špijuniranja od strane ISP-a..


Pravila FCC-a, koja je Senat prvobitno odobrio još u listopadu, zahtijevali su davatelji internetskih usluga kupcima ponuditi mogućnost izbora ili odustajanja od prodaje svojih podataka trećim osobama, uključujući agencije za oglašavanje i marketing. Međutim, s promjenom straže u siječnju, kada je Bijela kuća i cijeli Capitol Hill prešao u republikanske ruke, vrlo je drugačija vrsta zakonodavca preuzela.

Republikanska opozicija

Mnogi republikanski senatori smatrali su da nova pravila FCC-a usporavaju gospodarski rast i štete tvorcima radnih mjesta. Senator koji je predstavio prijedlog za spuštanje FCC pravila, Jeff Flake iz Arizone, učinio je to jer je želio „zaštititi potrošače od prekoračenja internetske regulative“. Novoimenovani predsjednik FCC-a Ajit Pai ne samo da se složio s tim, već je smatrao i da će nova pravila zbuniti ljude.

“Američki potrošači ne bi trebali biti pravnici ili inženjeri da bi utvrdili jesu li njihove informacije zaštićene”, rekao je Pai koji smatra da je pogrešno postojati dva različita skupa standarda koji upravljaju ponašanjem davatelja internetskih usluga s jedne strane i web stranice društvenih medija poput Facebook s druge strane. Treba napomenuti da je Pai bio vrlo kontroverzan imenovanje FCC-a, jer se oštro protivi neutralnosti mreže i regulaciji medijskih monopola.

Demokratski odgovor

U međuvremenu, loše brojčani demokrati u Senatu uglavnom se oslanjaju na retoriku u borbi protiv kršenja pravila FFC-a. Prema senatoru Ed Markeyju iz Massachusettsa, ISP sada prividno označava “informacije prodane radi profita” i “narušavanje privatnosti pretplatnika”.

Kršeći pravila, republikanci su omogućili davateljima internetskih usluga da rade što god žele s podacima o klijentima, što rezultira svim vrstama zastrašujućeg spektra. Kao što senator Bill Nelson s Floride ističe, davatelji internetskih usluga nemaju samo pristup mjestima koja posjećujete, već mogu pratiti i vaše kretanje, primjerice, na GPS-u u vašem telefonu..

Njihova najveća moć je, međutim, što iz tih činjenica mogu i zaključiti druge informacije, od vremena kada ustajete svako jutro do toga da li se nekoga dana osjećate loše.

Građani u sredini

Manje od tjedan dana nakon što je Senat prekršio pravila, Zastupnički dom je slijedio tu odluku i podržao odluku. Osim ako predsjednik Trump ne stavi veto na novi prijedlog zakona, od 4. prosinca 2017. nadalje ISP-ovi mogu prodavati podatke o kupcima onome kome žele. No, kako je Trump, pa i Trump, to se vjerovatno neće dogoditi, što znači da će do kraja godine biti otvorena sezona za ISP-ove kupce u Sjedinjenim Državama, što je prilično puno svima.

Budući da republikanci žele predati vlast velikim podacima korporacijama, a demokrati se okupljaju zbog prebrojavanja broja, izgleda da će prosječni američki građanin morati preuzeti stvari u svoje ruke kad je riječ o zaštiti njihovih podataka. Tu se pojavljuje tanka srebrna obloga: zaštita od bilo kakvog klizanja nalazi se u nečijem dosegu.

Privatnost pod napadom

Iako ovdje na Cloudwards.net radije ne budemo politički – želimo se usredotočiti na odabir najboljih usluga pohrane u oblaku i internetske sigurnosne kopije za naše čitatelje, a ne da im kažemo kako da misle – mi ipak trebamo naglasiti koliko je strašno vlada američke vlade odluka je bila kad je u pitanju prirodno pravo svake osobe na privatnost. 

Davatelji internetskih usluga nemaju pravo – niti jedno – čak ni pogledati vaše osobne podatke pregledavanja, a kamoli prodati ih Gospodinu-tko zna kome zaraditi nekoliko dolara.

U ovom sve oživljenijem svijetu nije u pitanju samo pregledavanje povijesti: premda bi to bilo neugodno za nogometaša ako izađe da voli simpatične video zapise s mačkama ili vladinog ministra da ima neke egzotične ukuse u pornografiji, to nije ništa u usporedbi s planina financijskih i medicinskih informacija koja svakodnevno putuju internetom.

Kako zaštititi svoju privatnost

Postoji puno alata za zaštitu vaše privatnosti, ali najbolji način da se obranite je da dobijete VPN. Ako ne znate što je to, imamo članak o tome kako funkcioniraju VPN-ovi. Imamo popis onoga što mislimo da su najbolji VPN-ovi i iako se možda ne slažete s našim odabranicama, vjerujte nam kad kažemo da ako živite u Sjedinjenim Državama, morate se zakačiti za jedan prije nego što prosinac prođe. Možda otkrijete da su vaši osobni podaci roba kao i sve drugo, u suprotnom.

Postavljanje VPN-a je jednostavno i, ovisno o tome s kojim pružateljem poslujete, ne treba probijati banku. Neki od pružatelja usluga koji će nam se ponuditi mnogo će vam ponuditi ako se prijavite cijelu godinu, drugi će vam dati mogućnost da to isprobate prije nego što odlučite. Imamo veliku hrpu recenzija, pa ih pogledajte u svoje slobodno vrijeme – na kraju imate ipak prosinca – ali budite sigurni da ćete se odlučiti u nekom trenutku osim ako ne volite da vam pružatelji internetskih usluga dobacuju – kao da NSA nije dovoljno loš.

Završne misli

SAD je donio doista zastrašujuću odluku koja će utjecati na svakog Amerikanca internetskom vezom; jednako zastrašujuće je ipak presedan koji postavljaju ostatku svijeta. U svim zakonodavnim tijelima širom svijeta – od Bruxellesa do Delhija, od Buenos Airesa do Moskve – bit će izabrani predstavnici koji misle da je privatni podatak njihovih građana na otvorenom tržištu samo dobra ideja.

Iako se trenutna američka politika može svima nama činiti kao šala, moglo bi se dogoditi da će za samo nekoliko godina naš smijeh potpuno prestati jer smo i mi ostali prisiljeni da se prijavimo kod pružatelja VPN-a samo da bismo blokirati da nas internetski pružatelji špijuniraju. Sljedeće godine izgledaju kao da će biti mračno vrijeme internetske slobode i privatnosti za sve.

Što mislite, kako će kršenje pravila FCC-a utjecati na ljude? Javite nam se u komentarima u nastavku, hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map