Kako postaviti oblačnu mrežu voziti na jednostavan način

Sva najbolja rješenja za pohranu u oblaku danas dolaze s klijentom sinkro-mape. Iako su mape za sinkronizaciju de facto možda mehanizam za pohranu datoteka na mreži, međutim, ponekad upotreba lokalnog pogona preslikanog u oblak može biti daleko prikladnija. To posebno vrijedi za zadržavanje vidljivosti sadržaja u oblaku uz istovremeno smanjenje utrošenog prostora na tvrdom disku.


U početku, međutim, smišljanje načina postavljanja mrežnog pogona za pohranu u oblaku može biti škakljiv prijedlog, barem dok ne saznate koliko sve to može biti jednostavno. U ovom ćemo vam vodiču pomoći otkriti upravo to.

Pregledat ćemo koji pružatelji usluga pohrane u oblaku nude klijentima mrežnog pogona uz uobičajenu mapu za sinkronizaciju, te vam pokazati kako preslikati pohranu u oblaku u slovo pogona kada vaš omiljeni davatelj usluge nema. Ovaj članak će poboljšati mogućnosti pCloud Drive i Egnyte Drive, Mountain Mountain Duck i CloudBerry Drive, poboljšavajući vaše mogućnosti za rad s datotekama koje se nalaze u oblaku.

Sinkroniziraj mape i mrežne pogone

Većina rješenja za pohranu u oblaku danas nudi preuzimanje računala sa stolnog računala što stvara ono što je u vašem datotečnom sustavu uobičajeno poznato kao “mapa sinkronizacije”. Sinkronizirajuće mape korisne su za automatsko kopiranje sadržaja mape i uređivanja datoteka na sve uređaje povezane s vašim oblačnim računom.

Nedostatak sinkronizacije mapa, za koji se hvatalo čitatelje Cloudwards.net-a, jest taj da, kako bi radili, moraju pohraniti datoteke i u oblak i na tvrdi disk. Za one koji žele koristiti oblak za pohranu da bi očistili prostor na tvrdom disku, takav pristup očito ne funkcionira.

Da bi riješili taj problem, većina rješenja za pohranu u oblaku koristila se za pružanje značajke nazvane selektivna sinkronizacija. Selektivnom sinkronizacijom možete isključiti sinkronizaciju za određene mape i pri tome će te mape biti pohranjene samo u oblaku, a ne na vašem tvrdom disku.

Iako je korisno i općenito nije teško upravljati, nedostatak selektivne sinkronizacije je taj što više nećete moći mapirati sadržaj u vašem datotečnom sustavu za mape za koje ste isključili sinkronizaciju. Da biste vidjeli koje su datoteke, morat ćete ponovo uključiti sinkronizaciju za mapu ili se prijaviti u web sučelje za rješenje za pohranu u oblaku.

Pa, to je gotovo uvijek točno. Dropbox Professional sada ima značajku “pametne sinkronizacije” koja omogućuje pregled datoteka čak i ako ste isključili sinkronizaciju za mapu. To je jedan od razloga što Dropbox svrstavamo u najbolju pohranu u oblaku za sinkronizaciju, unatoč brojnim nedostacima.

Za sve ostale usluge, quirks i selektivna sinkronizacija predstavljaju problem upotrebljivosti. Da biste riješili taj problem, jedan je od najboljih pristupa korištenje mrežnog pogona za pohranu u oblaku.

Mrežni pogon za pohranu u oblaku (ili virtualni pogon)

Mrežni pogon je mapirani pogon. Izgleda kao uobičajeno slovo pogona u vašem lokalnom datotečnom sustavu, ali umjesto prostora na tvrdom disku računala, slovo pogona ukazuje na tvrdi disk poslužitelja..

Za tvrtke, često taj mrežni pogon upućuje na lokalni poslužitelj spojen putem lokalne mreže (LAN). Za manje tvrtke ili kućnu upotrebu također možete postaviti mrežni pogon za NAS uređaj (za mrežno pohranu spremnika) uređaj koji spajate izravno putem WiFi.

Međutim, u slučaju pohrane potrošačkih oblaka, predmet ovog članka, taj se poslužitelj nalazi u udaljenom podatkovnom centru koji vodi cloud kompanija i na njega se povezujete putem interneta. Ta bi tvrtka mogla biti tradicionalna tvrtka za pohranu oblaka poput Dropboxa ili Google diska ili usluga oblačne infrastrukture poput one koja je spomenuta u našem najboljem vodičkom IaaS vodiču za oblake.

Možete čuti mrežne pogone koji se nazivaju virtualni pogoni, preslikani pogoni, montirani pogoni ili čak cloud diskovi. Sve je to ista stvar. Mi radije koristimo mrežni pogon (gotovo cijelo vrijeme).

Postoje dvije mogućnosti za dobivanje mrežnog pogona za pohranu u oblaku na vašem računalu. Možete pronaći uslugu pohrane u oblaku koja nudi klijenta mrežnog pogona ili možete sami preslikati uslugu oblaka u slovo pogona, što se također naziva “montaža”.

Za ugradnju je pametan pristup upotreba softvera treće strane koji je dizajniran za olakšavanje postupka. Ovi će alati montirati slovo pogona u vaš datotečni sustav i vezati ga u vašoj oblačnoj pohrani pomoću vaših korisničkih vjerodajnica. Primjeri uključuju Mountain Duck i ExpanDrive.

Prva opcija, pronalaženje rješenja za pohranu u oblaku s klijentom matičnog mrežnog pogona, općenito je jednostavnija za ugradnju i jeftinija. Međutim, postoji samo nekoliko usluga pohrane oblaka s takvim klijentima, uključujući pCloud, Tresorit i Egnyte. Pogledajmo ih prvo, a zatim razgovarajte o mrežnom pogonu

Davatelji usluga pohrane u oblaku s značajkama mrežnog pogona

Zapravo je iznenađujuće, s obzirom na korisnost mrežnih pogona, da većina usluga pohrane u oblaku nudi samo klijente za sinkronizaciju. Mnoga velika imena u industriji pohrane u oblaku, uključujući Dropbox, Google Drive i OneDrive, su među onima koja to ne čine.

Srećom, neki od onih rijetkih koji to čine spadaju među omiljene opcije. Na primjer, pCloud i Tresorit nisu samo dva naša preferirana rješenja za osobnu pohranu u oblaku, već su i dva najsigurnija rješenja za pohranu u oblaku.

Egnyte Connect, koji nudi mogućnosti mrežnog pogona putem svog klijenta Egnyte Drive, smatra se najboljom dostupnom uslugom za sinkronizaciju i dijeljenje poslovnih datoteka, a preuzima se Box Business, IBM Connections, Citrix Sharefile i ostatak polja. (Nemojte biti uznemireni našim maštovitim razgovorom, “sinkronizacija i dijeljenje datoteka tvrtke” samo je maštovito ime za pohranu u oblaku za posao).

Pogledajmo svaki od tri koraka, počevši s pCloud-om.

pCloud pogon

Priznajemo da smo djelomični prema pCloudu, ali imamo dobre razloge. Prvo, zahvaljujući Crypto dodatku vrlo je siguran. Kripto, kako smo detaljno opisali u našem pregledu pCloud-a, stvara mapu sa nultim znanjem na poslužitelju koja koristi zaseban ključ za šifriranje poznat samo vama, što znači da nitko drugi ne može čitati vaše datoteke bez vašeg dopuštenja.

Iako vam Sync.com daje besplatno enkripciju znanja bez znanja, to je uvijek. Zahvaljujući vašem izboru upravljanog ili enkripcijskog znanja bez znanja, pCloud je svestranija usluga.

To je zato što privatno, krajnje na kraju šifriranje znači da Sync.com ne može dešifrirati vaše datoteke da bi omogućio stvari poput pregleda fotografija ili strujanja medija. pCloud može, što nam je zauzvrat donijelo najviše ocjene kao najbolju pohranu u oblaku za fotografije i videozapise.

Uz sve to, pCloud se svrstava u jednu od najboljih ponuda u oblaku za pohranu. Ako 10 GB besplatnog prostora za pohranu koji nudi pCloud nije dovoljno, možete dobiti impresivnih 2TB prostora za pohranu za samo 8 USD mjesečno.

Nakon što se prijavite za uslugu, možete postaviti virtualni pogon pCloud instaliranjem pCloud klijenta, procesa koji traje svega 30 sekundi. pCloud pogon dostupan je čak i za Linux, osim Windows i MacOS.

Dodano, pCloud pogon pojavit će se kao slovo pogona u vašem datotečnom sustavu. Kliknite na pogon i pCloud možete pregledavati mape i datoteke spremljene na daljinu.

Iako nije podrazumijevano uključeno, bilo koju mapu na pCloud disku možete postaviti u način rada “offline”, u koji će se pohraniti i kopija na vaš tvrdi disk tako da možete pristupiti njenom sadržaju bez pristupa internetu. Da biste podržali suradnju, možete desnom tipkom miša kliknuti bilo koju mapu kako biste drugima omogućili pregled i uređivanje pristupa datotekama.

Sve u svemu, posao s datotekama putem pCloud pogona je puno lakši nego korištenjem pCloudove web aplikacije jer sve datoteke na računalu možete brzo otvoriti i urediti koristeći softver koji vam je potreban.

Pogon Tresorit

Tresorit zapravo pruža čak i veće sigurnosne prednosti od pClouda. Na primjer, dobivate dvofaktornu provjeru autentičnosti osim enkripcije sa nultim znanjem. Sjedište tvrtke je i u Švicarskoj koja ima snažnije zakone o privatnosti od većine ostalih zemalja svijeta. Obuhvaćen je i nedavno kovani GDPR.

Međutim, poput Sync.com, kod Tresorita je uvijek uključeno šifriranje nultih znanja, što znači da je pregled datoteka i strujanje putem web-sučelja neprolazan. Što više odvraća, usluga nije jeftina, kao što je napomenuto u našoj recenziji Tresorita.

250 GB pohrane u oblaku košta više od 10 USD mjesečno, što je više od cijene prostora za pohranu od 2TB od pCloud. Plan skladištenja Tresorit 2TB, u stvari, košta 24 dolara, što je šteta jer je u protivnom fantastična usluga.

Nema čak ni slobodnog plana. No možete barem isprobati Tresorit i značajku mrežnog pogona s 14-dnevnim besplatnim probnim vremenom prije nego što počinite.

Tresorit Pogon povoljno se isporučuje u uobičajenom preuzimanju klijenta za radnu površinu, tako da nije potrebna dodatna instalacija poput pClouda. Da biste omogućili uslugu, otvorite desktop klijenta, idite na “postavke”, a zatim “napredno”. Odaberite “omogućiti izravno otvaranje datoteke”, a zatim “omogućite Tresorit Drive”.

TresoritDrive

Naprijed možete pristupati sadržaju datoteke Tresorit putem preslikanog slova pogona u vašem datotečnom sustavu, baš onako kako biste očekivali.

Egnyte Drive

Iako je Egnyte Connect možda jedno od najzanimljivijih za korištenje rješenja za pohranu u oblaku koje još nismo testirali na Cloudwards.net, to nije za prosječnog potrošača. To nije zato što je teško koristiti, iako imamo upute za uporabu ako želite savjete.

Umjesto toga, to je zato što je Egnyte uglavnom usmjeren u poslovnu upotrebu, a uglavnom u srednjim i velikim poduzećima. No, tvrtka je nedavno dodala „timski“ plan za jednu do tri osobe, nakon što je trebala najmanje pet licenci na duže vrijeme.

Trošak timskog plana iznosi 10 USD po zaposlenom i dobiva vam 1TB prostora za pohranu. U međuvremenu, Egnyte Business vam daje 5TB, 10TB ili neograničen prostor za pohranu, ovisno o tome s kojim planom idete.

Nećemo proći kroz sve razloge za koje mislimo da je Egnyte bolje rješenje za pohranu u oblaku za tvrtke od Dropbox Businessa, Box Business-a i svih ostalih, jer za to imamo pregled Egnyte Connect-a. Međutim, mi ćemo vam okusiti:

 • Brza sinkronizacija datoteka na razini bloka
 • Google Dokumenti i Office Online
 • Velika biblioteka aplikacija trećih strana
 • Sigurne značajke dijeljenja datoteka
 • Snažne značajke administratora

Još jedna značajka je, naravno, Egnyteova preslikana ponuda pogona. Egnyte je svoj originalni klijent “Map Drive” zamijenio s “Egnyte Drive” 2016. godine i to je bilo prilično poboljšanje, dodajući dijeljenje datoteka jednim klikom, SSO integraciju i izglađivanje operacija općenito..

Konfiguriranje slova pogona za Egnyte Drive lako je s klijenta radne površine.

Tada će se vaš virtualni pogon Egnyte prikazati u odjeljku “mrežne lokacije” (za korisnike Windowsa) koji ide prema naprijed, odakle mu možete pristupiti kao i svakom drugom pogonu.

Iako su sve tri spomenute usluge pohrane u oblaku na svoj način izvrsne, nijedna vam ne može biti baš čaša. Za one koji žele, recimo, Google Drive pretvoriti u preslikani pogon, a dalje ćemo pogledati kako to učiniti.

Kako preslikati mrežni pogon za pohranu u oblaku

Postoji nekoliko aplikacija drugih proizvođača pomoću kojih možete montirati uslugu odabira u oblaku kao lokalni pogon na računalu. U stvari, toliko ih je da nećemo sve njih proći ovdje.

Međutim, razmotrit ćemo upotrebu jednog od popularnijih klijenata s mrežnim pogonom u oblaku, Mountain Duck, i proći ćemo kroz nekoliko alternativa Mountain Duck za slučaj da ne mislite da je sve to prevara..

Montiranje skladišta u oblaku s planinskom patkom

Mountain Duck izrađuju programeri našeg najboljeg softvera za prijenos datoteka, Cyberduck, i zapravo koristi isti open-source temelj. U skladu s tim, nije slobodno poput Cyberducka: licenca za Windows ili MacOS košta 39 dolara.

Mountain Duck surađuje s velikom trojkom u Dropboxu, Google Driveu i OneDriveu. Također podržava API veze s pregršt vrhunskih IaaS usluga, uključujući Rackspace Cloud Files, Amazon S3, Microsoft Azure, Google Cloud, Wasabi i Backblaze B2.

Mountain Duck također podržava WebDAV, što će vam omogućiti montiranje bilo koje usluge pohrane u oblaku koja podržava taj protokol. To dodaje pCloud, Amazon Drive i nekoliko drugih opcija na popis mogućnosti “montiranja”.

Da biste postavili Mountain Duck, preuzmite probnu verziju ili registriranu kopiju, otvorite je, a zatim kliknite na “install”.

Instalacija bi trebala potrajati nekoliko sekundi, nakon čega ćete morati ponovno pokrenuti računalo. Ako krenete naprijed, moći ćete pristupiti Mountain Ducku pomoću ikone na programskoj traci.

Za postavljanje novog pogona mrežne mreže, desnom tipkom miša kliknite tu ikonu i odaberite “nova oznaka.” Ovo će otvoriti prozor za vezu.

Kliknite padajući izbornik pri vrhu da biste odabrali svoju pohranu u oblaku ili davatelja usluga IaaS. Za naš primjer postavljanja odabrat ćemo Dropbox.

Preskočite sljedećih nekoliko polja. Jedini drugi korak koji u ovom trenutku trebate poduzeti je odabir slova pogona pomoću padajućeg izbornika na dnu prozora veze..

Nakon toga kliknite gumb “poveži”. U slučaju Dropboxa, Google pogona i OneDrive-a, ovo će pokrenuti zadani preglednik tako da možete odobriti Mountain Ducku dozvolu pristupa vašoj pohrani.

Sve tri usluge koriste OAuth, pa vjerodajnice za prijavu neće morati pohranjivati ​​aplikacija Mountain Duck ili bilo gdje drugdje. Nakon što autorizirate vezu, dobit ćete OAuth kôd.

Unesite ovaj kôd u polje za provjeru autentičnosti koje se trebalo otvoriti na radnoj površini nakon što ste pritisnuli „poveži“.

Jednom kada pritisnete Enter, aplikacija će vašem dodijeljenom slovu dodati računalo u oblak i bit ćete gotovi.

U naprijed, samo kliknite slovo pogona da biste pristupili datotekama za pohranu u oblaku. U tu se svrhu više nećete smatrati Dropbox klijentom i trebali biste moći vidjeti sve svoje mape i datoteke bez obzira jesu li sinkronizirane na vaš tvrdi disk ili ne.

Mountain Duck ima još nekoliko značajki s kojima se možete igrati, putem pristupa desnim klikom na ikonu na programskoj traci i odabirom „postavki“. Tu se uključuje omogućavanje Cryptomator-a, open-source, end-to-end usluga enkripcije.

Radije volimo Boxcryptor (pročitajte našu recenziju Boxcryptor) kao program enkripcije nula znanja treće strane za pohranu u oblaku, ali Cryptomator posao obavlja i to temelji se na donaciji.

Alternativa planinske patke

Iako mislimo da Mountain Duck odgovara na račun, kao što je i obećano, evo nekih drugih mrežnih pogona koji također dobro funkcioniraju za montiranje oblačnih usluga.

CloudBerry Drive

Proizvođači CloudBerry Backupa (pročitajte naš pregled CloudBerry Backup-a) prodaju svoj softver za ugradnju pogona, CloudBerry Drive, za 39,99 USD. Možete preuzeti i probnu verziju, što je dobro 15 dana. Trenutno je podržan samo Windows.

Za razliku od CloudBerry sigurnosne kopije, CloudBerry Drive ne podržava veze s uslugama pohrane u oblaku poput Dropboxa ili Google diska. Dostupne su samo oblačne IaaS veze, što znači da su mogućnosti virtualnog pogona prilično ograničene nego kod Mountain Duck-a.

IaaS opcije su pristojne, ali uključuju Rackspace, Azure, Amazon S3 i Wasabi.

NetDrive

NetDrive uključuje više mogućnosti povezivanja od CloudBerry Drive, uključujući usluge pohrane u oblaku kao što su Box, Google Drive, Dropbox, OneDrive i Amazon Drive. Također podržava vrhunsko rješenje za osobnu pohranu u oblaku (što je to?) U Owncloud i WebDAV.

Međutim, samo nekoliko cloud usluga IaaS ima API povezivanje integrirano s NetDriveom: Amazon S3, Rackspace Cloud Files (OpenStack) i Google Cloud.

Možete isprobati NetDrive sa 7-dnevnim besplatnim probnim vremenom. Ako vam se sviđa usluga, jednogodišnja pretplata košta 20 dolara za jedan uređaj, ili možete platiti 50 dolara za doživotnu licencu. Isti programeri izrađuju alat za sinkronizaciju od oblaka do oblaka koji se zove CloudSync, konkurent Otixo-a (pročitajte naš Otixo pregled).

ExpanDrive

ExpanDrive podržava lijep spektar usluga u oblaku. Opcije pohrane u oblaku uključuju Google pogon, G Suite, Amazon Drive, Box, OneDrive i Dropbox. Za IaaS pronaći ćete Rackspace Cloud Files, Amazon S3 i Backblaze B2 podršku. Uključen je i WebDAV protokol.

Poput Mountain Duck-a, ExpanDrive se integrira s Cryptomatorom kako bi zaštitio vaše datoteke privatnim enkripcijama do kraja i ima verzije i za Windows i MacOS. Međutim, ExpanDrive je skuplji za 50 dolara za jednu licencu.

Završne misli

Drew Houston, osnivač Dropboxa, revolucionirao je pohranu u oblaku svojim modelom mape za sinkronizaciju. Za većinu ljudi to će najvjerojatnije biti najjednostavniji način dodavanja datoteka u pohranu u oblaku i pristupa im kasnije. Međutim, i sinkronizacijske mape mogu biti problematične za one koji žele očistiti prostor na tvrdom disku, čak i sa selektivnom sinkronizacijom. U tim slučajevima, preporučujemo alternativu mrežnog pogona.

Iako je odabir davatelja oblačne pohrane s ugrađenim klijentom mrežnog pogona, poput pCloud ili Egnyte, možda bi bio najjednostavniji pristup, većina rješenja za pohranu u oblaku nemaju tu značajku. U tim slučajevima ili za one koji žele montirati IaaS virtualni pogon, softver za mrežni pogon najbolje funkcionira, s tim da je Mountain Duck naš najbolji izbor.

Primijetili smo i neka druga softverska rješenja koja biste također mogli isprobati, uključujući CloudBerry Drive, NetDrive i ExpanDrive. Ali, da, propustili smo spomenuti i nekoliko drugih opcija. Recite nam koje biste mislili da bismo trebali uvrstiti u nastavku i zašto, i ostavite nam sve dodatne komentare ili pitanja koja biste mogli imati. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map