Kako obrisati tvrdi disk u bilo kojem operativnom sustavu

Postoji mnogo razloga za formatiranje pogona, uključujući postavljanje novog računala, ispravljanje pogrešaka u pogonu ili potrebna čista instalacija vašeg operativnog sustava. U obzir dolazi i sigurnost jer želite ukloniti sve odbačene uređaje za pohranu podataka, posebno ako su osjetljivi.


U ovom ćemo vam vodiču predstaviti način formatiranja tvrdog diska u sustavu Windows, macOS i Linuxu. Formatiranje je postalo izraz koji se međusobno zamjenjuje za brisanje, brisanje i brisanje, ali nisu.

Brisanje datoteke govori OS-u da je prostor koji je zauzeo sada adresa za pisanje novih podataka, ali stari podaci su još uvijek tu. Isto tako, jednostavan ili brzi format nije sigurno brisanje, već samo daje mjesta novom datotečnom sustavu i podacima.

Brisanje vs brisanje datoteka

Još gore je premještanje datoteka u koš za smeće u sustavu Windows ili smeće u macOS-u. To čak i ne uklanja datoteku, jer je upravo stavljeno iz vida dok je ne budete trajno izbrisali. Izbrisane su datoteke lako povratiti pomoću softvera za oporavak podataka.

Obrnuvši pogon, s druge strane, uklanja se sve na njemu – pohranjeno, izbrisano ili na neki drugi način. Možete to učiniti s softverom za uništavanje podataka koristeći metode saniranja podataka, iako nedavne verzije macOS-a i Windows u značajnoj mjeri sadrže iste značajke..

Brisanje se obično vrši samo kad završite s medijem za pohranu ili ako želite najsigurnije moguće oblikovanje. To je najbolji način da osigurate da su podaci istinski nestali i ne mogu ih se povratiti. Neoponovljiv znači da je to nestalo zauvijek, stoga prije korištenja obavezno upotrijebite jednu od naših najboljih sigurnosnih sigurnosnih kopija.

Windows i macOS nude saniranje podataka bez pisanja s opcijama oblikovanja, sve dok se odlučite za brzi format. Metoda nule pisanja provodi se popunjavanjem svih bitova podataka nulama. To se može učiniti u jednom prolazu ili više puta, ovisno o željenoj razini sigurnosti. Postupak se ne može poništiti i štiti podatke od neželjenog pristupa i oporavka.

Prije nego što započnemo, važno je da ste napravili sigurnosnu kopiju svojih važnih podataka. Ako vam je potrebna pomoć pri odabiru mrežnog davatelja sigurnosnih kopija, potražite naš najbolji vodič za sigurnosno kopiranje u oblaku.

Formatiranje pogona u sustavu Windows

Pogon možete ručno formatirati u sustavu Windows putem alata za upravljanje diskom ili naredbenog retka. Radi jednostavnosti, pokazat ćemo kako to učiniti s alatom za upravljanje diskom. To je dio svake verzije sustava Windows (naučite kako ovdje provjeriti svoju verziju) i može se otvoriti putem upravljanja računalom, Cortane ili naredbenog retka..

Imajte na umu da ćete trebati particionirati pogon koji formatirate ako nikad nije bio korišten ili je obrisan prije.

Ovaj će vam vodič za particiju za Windows pomoći.

Korak 1: Otvoreno upravljanje diskom. Izgledat će ovako.

diskmanagment1

Korak 2: Dođite do pogona koji treba formatirati. Kliknite desnom tipkom miša i odaberite “format …”

diskmanagment2

3. korak: Treba otvoriti novi prozor formata s odgovarajućim slovom pogona. Ako je ovo novi pogon, Windows će dodijeliti slovo pogona. U polju s naljepnicom za glasnoću navedite naziv svog pogona, u protivnom će se on po nazivu postaviti “novi volumen”. Pridržavajte se Novog tehnološkog datotečnog sustava i zadane veličine jedinice dodjele, osim ako nemate određenu potrebu da napravite nešto drugo.

4. korak: Okvir “Brzi format” već će biti potvrđen. Postoji nekoliko razloga za uklanjanje potvrde. Standardni (ne-brzi) format tražit će pogreške na pogonu, kao i izvođenje jednosmjerne nule pisanja. To je dobro za rabljene pogone jer pruža osnovnu razinu zaštite od neželjenog oporavka podataka.

diskmanagment3

Korak 5: U ovom će trenutku početi format. Vrijeme potrebno za završetak ovisi o veličini formatiranog pogona i brzini vašeg računala. Nakon što je to učinjeno, novi pogon prikazat će se u donjoj polovici prozora za upravljanje diskom, zajedno sa “zdravim” statusom.

diskmanagment4

To je to za Windows. Zatim ćemo pogledati macOS.

Formatiranje pogona u macOS-u

Formatiranje pogona u macOS-u nije različito u Windows-u. Najveća razlika bit će u datotečnom sustavu, jer operativni sustavi koriste nativne datotečne sustave koji su međusobno nespojivi. U skladu s tim, pogon možete formatirati pomoću datotečnog sustava koji je kompatibilan s obje ukoliko trebate raditi na platformama.

Kao i kod Windowsa, ako se bavite novim, nikad formatiranim medijima, trebate ga razdijeliti. Provjerite ovaj vodič za particiju na Mac-u radi pomoći.

Korak 1: Da biste pokrenuli uslužni program diska, idite do aplikacija. Od tamo idite na uslužne programe i odaberite uslužni disk. Također možete pritisnuti Command + Space da biste prikazali reflektora, a zatim upišite “uslužni disk”. Trebali biste vidjeti svoje pogone s lijeve strane, a podatke o njima s desne strane.

macdiskutility1

Korak 2: Nakon što ste odabrali pogon za formatiranje, na vrhu odaberite opciju “brisanje”.

macdiskutility2

3. korak: U prozoru za brisanje navedite ime volumena i odaberite format datoteke. MacOS će prema zadanim postavkama koristiti Apple File System. Ako planirate koristiti pogon i na macOS-u i Windows-u, odaberite format datoteke exFAT. Inače, APFS je u redu, osim ako vam ne treba nešto konkretno.

macdiskutility3

4. korak: Na kraju, kliknite gumb “sigurnosne opcije”, a zatim odaberite između “najbržeg” i “najeksigurnijeg”. Odabirom „najbržeg“ napravit ćete brz format koji briše datoteke i podatke ostavlja netaknutima i lako nadoknadive. Pomicanje klizača udesno omogućit će jednostruko pisanje-nulu. Ako pomaknite klizač skroz desno udesno do „najsigurnijeg“, to će učiniti da sedam puta prepiše pogon.

To odgovara standardu 5220-22-M američkog Ministarstva obrane i trebala bi biti opcija koju odaberete ako želite najsigurnije ponude macOS-a za brisanje.

macdiskutility5

Korak 5: Kliknite “izbrisati” i pričekajte dok se disk formatira.

Formatiranje za Linux

Kod oblikovanja za Linux, kilometraža može varirati ovisno o distribuciji koju koristite. Ipak, postoji nekoliko alata za većinu okusa. Nekoliko njih zahtijeva upoznavanje s naredbenim retkom. Postoje i popularni uslužni programi, poput GParteda, i distribucija Linuxa koju koristite možda je stigla s jednim.

Većina inačica Linuxa dolazi s dva alata za sigurno brisanje pogona: naredbom dd i shred alatom. Možete koristiti dd ili shred za brisanje pogona, zatim kreirati particije i formatirati ih pomoću uslužnog diska.

Za brisanje pogona pomoću naredbe dd, važno je znati slovo pogona i broj particije. Također, budite sigurni da je pogon isključen. Da biste to učinili, upotrijebite naredbu unmount. Da biste koristili naredbu dd, otvorite naredbeni redak i unesite sljedeće:

 • sudo umount / dev / sdXY -l
 • sudo dd ako je = / dev / urandom od = / dev / sdX bs = 10M

Imajte na umu da X i Y predstavljaju slovo pogona i particiju. Proces će napraviti nekoliko prolaza kroz pogon, upisujući slučajne nule na vrh podataka.

Za brisanje tvrdog diska pomoću alata za uništavanje upišite sljedeće (gdje je X vaše slovo pogona):

 • sudo shred -vfz / dev / sdX

Uslužni program učinit će tri prolaza na vaš pogon, upisujući slučajne znakove na vrh podataka.

Obje su metode dugotrajne, pa je najbolje planirati to ili pustiti da rade preko noći.

Sad kad je disk obrisan, spreman je za formatiranje.

Da biste dobili GParted:

 • sudo apt-get install gparted
 • gksu gparted

Nakon što ga nabavite kliknite “uređaj”, a zatim kliknite “stvori particiju.”

formatiranje tvrdog diska Linux

GParted će prema zadanim postavkama stvoriti particiju koristeći sav neraspoređeni prostor. To je u redu, pod pretpostavkom da vam nisu potrebne više particija za dvostruki sustav za podizanje sustava ili korijenski direktorij za Linux.

 • Sada kliknite gumb “primijeni” za stvaranje particije. Desnom tipkom miša kliknite novu particiju i odaberite “format”.

Završne misli

Brisanje i oblikovanje nisu ista stvar i izvode se različito, ovisno o vašem operativnom sustavu. Iako je ovaj vodič više o tome kako zaštititi podatke koje više ne trebate ili želite, također je važno zaštititi podatke na trenutnim pogonima.

U tom smislu, pročitajte naše upute za šifriranje vodiča tvrdog diska. Imate li savjete ili trikove za brisanje tvrdog diska koji nismo pokrili? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map