Kako napraviti sigurnosnu kopiju društvenih medija u 2020. godini

Za bolje ili gore, naš se život vrti oko ažuriranja statusa. Što više vremena provedete koristeći društvene mreže, više podataka skupite. Iako Facebook može koristiti svoje podatke za te podatke, vjerojatno će imati i koristi za vas. U ovom ćemo vam članku pokazati kako napraviti sigurnosnu kopiju društvenih medija kako se vaši podaci nikada ne izgube u zaokruživanju.


Prije nekoliko godina bilo je mnogo alata za upravljanje ovim procesom. Popularni su alati poput Frostbox, Backupify i SocialSafe sposobni za upravljanje s više platformi na društvenim mrežama, izradu sigurnosnih kopija na Facebooku, Instagramu, Twitteru, LinkedInu, Pinterestu i drugim uslugama. Bilo je i mnogo samostalnih alata.

Gotovo svi su se zatvorili. Teško je reći zašto. Mnogi se ne trude sigurnosno kopirati podatke na društvenim mrežama, dok većina usluga društvenih medija sada omogućuje izravno preuzimanje sigurnosnih kopija datoteka.

Pojasnit ćemo korake za kasnije preuzimanje sigurnosnih datoteka. Budući da ručne sigurnosne kopije mogu predstavljati bol i, čak i ako preuzmete svoje arhive s društvenih medija, i dalje biste ih trebali osigurati u oblaku, prvo ćemo pogledati tri favorita Cloudwards.net sposobna za sigurnosne kopije na Facebooku i Instagramu: pCloud, Acronis True Image i IDrive.

Sigurnosna kopija u oblaku za društvene medije

Samo nekolicina davatelja oblaka i mrežnih sigurnosnih kopija uključuju sigurnosne kopije na društvenim medijima i to samo za Facebook i Twitter, ali korištenje jednog od ovih alata može vam uštedjeti vrijeme. Osim što nude pogodnosti poput sigurnosne kopije za radne površine i mobilnih uređaja, nude i sinkronizaciju i dijeljenje.

Postoji razlika između pohrane u oblaku i sigurnosne kopije na mreži koje je važno razumjeti. Kada je u pitanju sigurnosno kopiranje na društvenim mrežama, oni ipak rade manje-više na isti način, kopiraju fotografije, videozapise i, povremeno, druge informacije.

Za cjelovit pregled davatelja obje vrste, imamo vodiče za najbolju pohranu u oblaku i najbolje internetske sigurnosne kopije. Za sigurnosne kopije na društvenim mrežama najbolje su oklade niže navedene usluge.

IDrive: Facebook, Instagram

IDrive je jedna od najsvestranijih internetskih sigurnosnih kopija. Jedna pretplata pokriva neograničena računala, a IDrive pruža sigurnosnu kopiju na pametnom telefonu, što uključuje malo pružatelja usluga. Izrada sigurnosnih kopija na društvenim mrežama za Facebook i Instagram samo je glazura.

IDrive.ScheduleBackup

Za Facebook i Instagram IDrive štiti fotografije i videozapise pohranjivanjem kopija na svoje cloud servere. Osobni albumi i mediji na kojima ste označeni uključeni su u sigurnosnu kopiju, što bi moglo biti korisno jer dobivanje neoznačenih i nepotvrđenih znači da ćete izgubiti pristup tom sadržaju.

IDrive.InstagramBackup

Izrada sigurnosne kopije je automatska i inkrementalna, pa se dodaju samo mediji otkako kopirate posljednju sigurnosnu kopiju. To štedi vrijeme i širinu pojasa. Sigurnosne kopije morate izvršiti ručno. To se može učiniti s web sučelja IDrive ili s vašeg Android ili iOS uređaja.

Povoljne pretplate još su jedan razlog da odaberete IDrive. Možete dobiti 2TB sigurnosne kopije za nešto više od 50 USD mjesečno ili 5TB za nešto više od 75 USD. Svako treba sadržavati dovoljno prostora za vaš društveni medij, radnu površinu i sadržaje pametnih telefona. Tu je i besplatni plan od 5 GB.

Za više informacija, uključujući značajke poput sinkronizacije i dijeljenja datoteka, pročitajte naš IDrive pregled.

Acronis True Image: Facebook, Instagram

Iako IDrive izgleda sjajno na papiru, može biti strašno spor. Rival Acronis True Image pruža brže sigurnosno kopiranje zahvaljujući većoj mreži poslužitelja. Može i sigurnosno kopirati Facebook i Instagram i to čini sveobuhvatnije od IDrive-a.

TrueImage.BackupFacebook

Osim fotografija i videozapisa na Facebooku, True Image čuva poruke, kontakte i like. Na Instagramu sprema sve fotografije, broj lajkova, oznake i komentare za svaki post.

TrueImage.FacebookWhatToBackup

True Image kontinuirano sigurnosno kopira obje platforme. To znači da ne morate ručno pokretati sigurnosne kopije društvenih medija kao što je to slučaj s IDriveom. Sigurnosne kopije su pojedinačne, pa se kopiraju samo podaci koji još nisu spremljeni.

TrueImage.FacebookRecovery

Ako se vaš Facebook ili Instagram profil izbriše, Acronis True Image čak može vratiti sigurnosne kopije na novi profil.

Svi se podaci kriptiraju u mirovanju u Acronis Backup Cloudu koristeći 256-bitni AES. Za više privatnosti na raspolaganju je opcija za privatno, krajnje šifriranje. Kao što je rečeno u našem pregledu Acronis True Image, to morate postaviti prije nego što pokrenete sigurnosnu kopiju.

Na web nadzornoj ploči True Image ili na pametnom telefonu možete sigurnosno kopirati Facebook ili Instagram. Poput IDrive-a, True Image svrstava se među najbolje sigurnosno kopiranje na mreži za mobilne uređaje, s Android i iOS aplikacijama koje mogu zaštititi kontakte, fotografije, videozapise i tekstualne poruke.

Jedini razlog da se ne uzme u obzir True Image over IDrive za sigurnosne kopije na društvenim mrežama je taj što su troškovi veći. To košta 50 dolara godišnje za 250 GB sigurnosne kopije, otprilike iste cijene kao i 2TB sigurnosne kopije IDrive. Ne postoji besplatni plan Acronis True Image, ali možete isprobati uslugu 30 dana prije nego što donesete odluku.

pCloud: Facebook, Instagram

pCloud je usluga pohrane u oblaku koja se svrstava među najbolje dostupne Dropbox alternative, pružajući slične značajke i bolju sigurnost, zahvaljujući dodatku šifriranja nulta znanja koji se zove pCloud Crypto. Iako su sinkronizacija datoteka, dijeljenje datoteka i ušteda prostora na tvrdom disku velike prednosti pClouda, ona također može sigurnosno kopirati društvene medije.

Da biste postavili sigurnosne kopije, prijavite se na web sučelje pCloud i kliknite vezu “sigurnosne kopije”. Na popisu je nekoliko usluga za izradu sigurnosnih kopija, ne samo Facebook i Instagram, već i Google Drive, Dropbox i Microsoft OneDrive..

pCloud.BackupFacebookBackupInstagram

Možete sigurnosno kopirati Facebook i Instagram albume, spremajući fotografije i videozapise. pCloud također ne traži označene medije.

pCloud.FacebookChooseAlbums

Iako je ograničen u sigurnosnim kopijama značajki na društvenim mrežama, pCloud pruža obilje prostora za vaše slike. Možete se prijaviti za besplatni račun od 10 GB, račun od 500 GB za 5 USD mjesečno ili 2TB za 8 USD mjesečno. PCloud svrstavamo u red najboljih usluga besplatne pohrane u oblaku i vjerujemo da je njegova pretplata od 2TB jedna od najboljih ponuda u oblaku skladištenja.

Sigurnosna kopija s Cloudsfer društvenim medijima

Cloudsfer nije internetska izrada sigurnosnih kopija ili usluga pohrane u oblaku, već posrednik osmišljen za prijenos datoteka između njih. Cloudsfer vam omogućuje izvršavanje ručnih i zakazanih prijenosa datoteka. Nema toliko mogućnosti usluge oblaka kao i druge stavke na našoj najboljoj listi za upravljanje oblakom-oblakom, ali ih nadmašuje kada su u pitanju društveni mediji.

Opcije uključuju Facebook, Instagram, Flickr i 500px, alat za pohranu u oblaku za fotografe koji ima značajke društvenih medija.

Cloudsfer.CloudServices

Nažalost, Cloudsfer može samo premještati slike i fotografije i nema opciju za označeni sadržaj.

Cloudsfer.FacebookContent

Postoji besplatni plan Cloudsfera. Ne održava verzije datoteka niti nudi filtre i možete pokrenuti samo jednu migraciju istovremeno, ali to bi trebalo biti u redu za sigurnosno kopiranje na društvenim mrežama.

S Cloudsferovim osobnim planom možete pokrenuti tri migracije odjednom, umjesto samo one koju besplatni plan dopušta. Preskupo je za jednostavno sigurnosno kopiranje na društvenim medijima, ipak, za 75 centi gigabajta, s minimalnim troškom od 8 GB.

IFTTT Sigurnosna kopija za društvene medije

Iako dosad spomenuti alati dobro djeluju na Facebooku i Instagramu, većina ostalih platformi na društvenim mrežama je izostavljena. Uz to, većina internetskih sigurnosnih kopija i usluga pohrane u oblaku nema izvorne značajke za sigurnosno kopiranje usluga društvenih medija. Ako vaše usluge po izboru nisu zastupljene, jedno je rješenje za korištenje IFTTT-a za sigurnosno kopiranje na društvenim mrežama.

IFTTT.TwitterGoogleRecipes

IFTTT pruža la carte integracije za web aplikacije, od kojih su mnoge usluge oblaka i društvenih medija. Naziv znači „ako je to, onda to“, opisujući njegov uzročno-posljedični pristup automatizaciji. Ukratko, radnja se događa na jednoj usluzi, kao što je oznaka na društvenim medijima, a to rezultira pokretačkom radnjom, poput pohrane označene stavke na Google disku.

Zvuči komplicirano, ali nije. IFTTT ima nekoliko recepata na raspolaganju za izradu sigurnosnih kopija na društvenim mrežama, tako da se morate samo prijaviti i odabrati svoj otrov.

Ne možemo pokriti sve mogućnosti, ali evo nekoliko recepata koje smo pronašli za sigurnosnu kopiju na društvenim mrežama:

 • Twitter: dodajte datoteke u tweetove u Dropbox
 • Twitter: spremite tweetove u Google dokumente
 • Tumblr: sigurnosno kopiranje postova na Google disku
 • Tumblr: sigurnosno kopiranje postova za Evernote
 • Facebook: sigurnosne kopije fotografija na Google disku
 • Facebook: sigurnosne kopije fotografija na Dropboxu
 • Pinterest: sigurnosne kopče na Google disku
 • Instagram: sigurnosne kopije fotografija na Google disku

Imamo članak o sigurnosnim kopijama s IFTTT-om, iako se ne fokusira na društvenim medijima.

IFTTT suparnik Zapier također ima spremne algoritme za izradu sigurnosnih kopija na društvenim mrežama. Predlažemo da prvo istražite IFTTT jer je besplatan, a Zapier nije. Ako vam je potrebna dodatna pomoć u donošenju odluke, evo članka koji govori o IFTTT-u protiv Zapier-a.

Priručnik sigurnosno kopiranje na društvenim medijima

Iako automatizacija i oblak najbolje rade za izradu sigurnosnih kopija, najpopularnije platforme društvenih medija imaju ručne opcije za preuzimanje podataka. Oni se mogu pohraniti lokalno ili lokalno i na daljinu ako želite slijediti pravilo sigurnosne kopije 3-2-1.

LinkedIn Backup

Možete izvesti .csv datoteku koja sadrži podatke o vašoj vezi izravno s LinkedIna. Datoteka sadrži ime, naziv, tvrtku i adresu e-pošte. Nije savršeno, ali barem će sačuvati vaše mrežne podatke kako ne biste izgubili te važne kontakte.

Da biste izvezli mrežne veze s LinkedIna:

 • Kliknite “moja mreža” na vrhu početne stranice
 • Kliknite lijevo „vaš broj veze“
 • Kliknite “upravljanje sinkroniziranim i uveženim kontaktima” u gornjem desnom kutu
 • Kliknite “izvoz kontakata” ispod zaglavlja “napredni”

LinkedIn će pripremiti vašu datoteku i poslati vam e-poštu u roku od nekoliko minuta. Ta će e-pošta sadržavati vezu koja omogućuje preuzimanje .zip datoteke koja uključuje vaše veze.

Facebook Backup

Facebook olakšava dobivanje kopije sigurnosnih kopija podataka. Kliknite malu strelicu prema dolje pri vrhu računa, a zatim kliknite postavke. Kliknite lijevo „vaše Facebook podatke“.

Lijevo od riječi “preuzmite svoje podatke” kliknite “pogled”. Preusmjerit ćete se na stranicu na kojoj možete stvoriti sigurnosnu kopiju sa svojim postovima, fotografijama, videozapisima, komentarima, lajkovima, prijateljima i gotovo svim ostalim što ste ikada napravili na Facebooku.

Facebook.YourInformationDownload

Postoji čak i opcija za teme oglasa za koje Facebook smatra da su relevantne za vas i vašu povijest lokacija, zbog čega se Mark Zuckerberg čini kao najveći strah u svijetu.

Odaberite željene podatke, raspon datuma, format i kvalitetu medija. Nakon što završite, možete onemogućiti Facebook-ove usluge lokacije, ako želite (postavke > sigurnosti & mjesto > mjesto).

Sigurnosna kopija na Twitteru

Preuzmite svoju arhivu na Twitteru tako da krenete prema postavkama računa i odaberete “postavke i privatnost”. Na sljedećoj se stranici pomaknite prema dolje i na lijevom izborniku odaberite “svoje podatke na Twitteru”.

Zatim se pomaknite dolje na dnu stranice. Tu će se nalaziti gumb za “zahtijevanje podataka na Twitteru.”

Twitter.RequestData

Kliknite to i Twitter će pripremiti vašu datoteku te vam poslati e-poštu kada je spreman. Tada ćete moći preuzeti .zip datoteku sa svoje arhive na Twitteru.

Instagram sigurnosna kopija

Kao što je trend kod društvenih medija, Instagram sada nudi ugrađenu značajku za preuzimanje vaših podataka radi sigurnosne kopije. Ova značajka nije ograničena na fotografije i videozapise. Možete preuzeti zapis sa svojim arhiviranim pričama, profilom, kontaktima, lajkovima, izravnim porukama, pretragama i nekoliko drugih stvari.

Da biste preuzeli svoje podatke, idite na stranicu svog profila i odaberite “privatnost & sigurnost “. Pomaknite se prema dolje i kliknite “zahtjev za preuzimanje” pod zaglavljem “preuzimanje podataka”.

Instagram.RequestDownload

Unesite svoju adresu e-pošte i Instagram će vas obavijestiti kada je datoteka za preuzimanje spremna, a to može potrajati i do 48 sati.

Završne misli

Ključ potpore je razmišljanje unaprijed. Iako se čini razumnim pretpostaviti da će vaš sadržaj na društvenim mrežama uvijek biti tu, fotografije se brišu, prijatelji su neprijatelji i događaju se nesreće, čak i u korporativnim podatkovnim centrima.

Najbolja opklada za očuvanje podataka o Facebooku i Instagramu je korištenje Acronis True Image koja kontinuirano i postupno izrađuje sigurnosne kopije podataka. Za jeftiniji pristup i IDrive i pCloud dobro funkcioniraju, kao i korištenje IFTTT-a za društvene medije i usluge pohrane koji nisu podržani.

U nastavku podijelite svoja razmišljanja o sigurnosnim kopijama na društvenim mrežama i javite nam koje strategije koristite. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map