Kako napraviti Gmail kao zadani klijent e-pošte u 2020. godini

Kada na webu kliknete poštansku vezu, bit ćete usmjereni na zadani zahtjev za e-poštu vašeg operativnog sustava. To bi mogli biti Mail na Macu ili Mail u sustavu Windows 10. Ipak, ne morate ih se držati. Možete izbjeći stiske Microsofta ili Applea i letjeti u Google-ove otvorene naručje. Obećava da ipak neće biti zla.


Zlo ili ne, ima pouzdanu, dobro razvijenu web aplikaciju. Ako ga radije koristite onom ugrađenom u vaš OS, morat ćete postaviti svoj sustav da napravi prebacivanje. Iako shvatiti kako to nije lako, zato smo sastavili ovaj vodič o tome kako Gmail postati zadani klijent e-pošte.

Nakon afere Snowden, mogli biste se zabrinuti zbog privatnosti e-pošte. Ako je to slučaj, zanima nas kako ćemo zaštititi vodič za privatnost.

Ovi se savjeti razlikuju ovisno o vašem OS-u i pregledniku pa nastavite čitati da biste pronašli ono što vam je potrebno. Mnogi saveti za OS otvaraju preglednik koji je konfiguriran za zadani Gmail, pa ako vas zanima samo otvaranje internetskih poštanskih veza, prijeđite na vodiče preglednika.

Osim što su najsigurniji preglednici, Chrome i Firefox najbolji su za Gmail. Naša rješenja za Edge i Safari nisu idealna, ali, opet, nisu ni takva. Srećom, postoje dobre opcije za sve operativne sustave koje smo pogledali.

Korisnici Linuxa trebaju instalirati aplikaciju, ali sumnjamo da će im to previše smetati.

Postavljanje Gmaila kao zadanog klijenta e-pošte u sustavima Windows 8 i 10

Da bi Windows koristio Gmail prema zadanim postavkama, prvo postavite svoj preglednik po izboru kao zadanu aplikaciju e-pošte. Zatim ga postavite da koristi Gmail pomoću odgovarajućeg vodiča.

Pritisnite Windows + S da biste otvorili prozor za pretraživanje. Zatim upišite “upravljačku ploču” i pritisnite return.

Kad se prikaže upravljačka ploča, u okvir za pretraživanje upišite “zadano”. Odaberite “zadani programi”. Zatim na sljedećem zaslonu kliknite “postavi zadane programe”.

Gmail-windows-upravljačke ploče

Pojavit će se zaslon s postavkama koji prikazuje zadane aplikacije za različite funkcije, uključujući zadanu kartu, glazbu, fotografije, video i aplikacije preglednika, kao i zadani program e-pošte. Za neke dobre aplikacije za fotografije pročitajte članak o najboljem softveru za upravljanje fotografijama.

Budući da Gmail nema aplikaciju za radnu površinu, morat ćete mu pristupiti putem preglednika, pa odaberite svoj preglednik kao zadani za e-poštu.

Sada kada ste odabrali preglednik za otvaranje veza, morat ćete se pobrinuti da on pravilno postupa s poštanskim vezama, pa provjerite vodiče u nastavku za svoj preglednik po izboru.

MacOS

Ako želite promijeniti zadani Gmail rukovatelj na Mac računalu, morat ćete otvoriti zadani program “Mail” i prilagoditi njegove postavke.

Otvorite izbornik “Mail”, a zatim odaberite “postavke”.

Mac mail-preferences

Na kartici “Općenito” promijenite “zadani čitač e-pošte” za upotrebu odabranog preglednika. Pročitajte upute za preglednik u nastavku da biste dovršili postavljanje.

Linux Mint (i drugi)

Korisnici Linuxa koji žele koristiti Gmail ili drugu web poštu mogu koristiti paket desktop-webmail. Također radi za Hotmail, Yahoo i Zoho.

gmail-default-linux-webmail

Da biste ga instalirali, u naredbeni redak upišite “sudo apt-get install desktop-webmail”.

Nakon što konfigurirate Gmail, možete se postaviti virtualnom privatnom mrežom kako biste bili sigurni da nitko ne preskače vašu vezu. Pogledajte naše korisne liste najboljih VPN usluga za Linux za prijedloge.

Vodiči za preglednike

Ako vas vodič za vaš OS upućuje na preglednik za posljednji korak, potražite ga u nastavku i slijedite upute. Ne zaboravite, možete zamijeniti preglednike ako vam upute za upotrebu ne odgovaraju. Korisnici Safarija, posebno bi to trebali učiniti.

Krom

Da biste Gmail postavili kao zadani poslužitelj e-pošte u Chromeu, otvorite postavke putem ikone s tri točke u gornjem desnom kutu. Pronađite odjeljak “privatnost i sigurnost” pomicanjem prema dolje i klikom na “Napredno”. Kliknite “postavke sadržaja”, a zatim pritisnite “rukovatelji” i provjerite je li odabrana opcija “dopusti web lokacijama da zatraže da postanu zadani poslužitelji protokola”. Bit će obojena, a ne siva, ako jest.

gmail-default-krom

Otvorite Gmail kao normalno. U traci URL-a trebalo bi u gornjem desnom kutu biti sive dijamante. Kliknite ga da bi Gmail postao vaš zadani. Nakon što to učinite, automatski će se učitati kad kliknete “mailto” veze.

Firefox

Na Firefoxu, kad prvi put kliknete na mailto vezu, imat ćete priliku odabrati aplikaciju po svom izboru. Dijalog za odabir ima potvrdni okvir koji vam omogućuje da ga u sljedećim prilikama postavite kao zadanog.

gmail-default-krijesnica

Ako ste već odabrali zadani i želite ga promijeniti, otvorite stranicu mogućnosti Firefoxa putem padajućeg izbornika. Kad je odabrano “generalno”, pomaknite se prema dolje dok ne vidite odjeljak “aplikacije”. Pogledajte tamo vrstu poštanskog sadržaja, a zatim s popisa opcija odaberite “koristi Gmail”.

Safari

Stvari su lukave za korisnike Safarija. Ovdje je dostupan dodatak koji je radio na starijim verzijama preglednika, ali nije ažuriran za najnovije izdanje. Možete pokušati gnjaviti programere da biste ih ažurirali na github. Budući da je open source, možete ga i sami pokušati ažurirati. Ako to ne uspije, vaša je najbolja opcija zamjena preglednika.

Rub

Edge koristi svoju zadanu aplikaciju Windows za otvaranje poštanskih veza. To znači da ako konfigurirate Windows da otvori Gmail u drugom pregledniku, Edge će otvoriti taj preglednik kad kliknete veze. Nažalost, nismo mogli pronaći način da se Gmail automatski otvori u samom Edgeu.

Završne misli

Ako ste slijedili ove upute pismo, trebali biste biti dobri. Pazite, međutim. Operativni se sustavi ažuriraju i povremeno se spremaju prepisati svoje postavke. Ono što sada radi možda neće raditi sljedeći tjedan.

Nadamo se da ste uspjeli uspješno slijediti naš vodič. Javite nam kako ste postupili u komentarima u nastavku. Ako naiđete na probleme ili imate još savjeta kako najbolje iskoristiti svoju e-poštu, voljeli bismo čuti o njima. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map