Kako koristiti Google disk za sigurnosno kopiranje podataka u 2020. godini

Spremnik u oblaku nije osmišljen za kopiranje tvrdih diskova. Ako želite sigurnosno kopirati stotine gigabajta podataka i očuvati strukturu datotečnog sustava, posebna internetska sigurnosna kopija uštedjet će novac i glavobolju. U skladu s tim, mnogi ljudi koriste Google disk za izradu sigurnosnih kopija datoteka, a nekima takav pristup može uspjeti.

Spremanje u oblaku i ostale usluge dovoljne su za sigurnosnu kopiju ako nemate toliko mapa i datoteka za zaštitu. U tim će slučajevima vjerojatno uštedjeti novac zbog odabira jednog od najboljih internetskih pružatelja usluga sigurnosnih kopija. U ovom ćemo vam vodiču pokazati kako koristiti Google disk za izradu sigurnosne kopije podataka, tako da možete odlučiti je li to najsigurniji način zaštite od gubitka.

Postoji nekoliko načina sigurnosne kopije podataka pomoću Google diska. Na radnoj površini možete koristiti mapu za sinkronizaciju Google diska, iako ima nedostataka. Google pogon također ima sigurnosnu kopiju koja vam omogućuje postavljanje kontinuirane jednosmjerne sinkronizacije između radne mape i oblaka. To je pouzdanija metoda od njih dvojice.

Konačno, aplikacija za pametni telefon Google Drive izvrstan je način da se vaše fotografije i videozapisi automatski prenesu u oblak. Taj nam je pristup predstavljen u našem članku o tome kako sigurnosno kopirati Android, tako da nećemo trošiti puno vremena na njegovo objašnjavanje.

Izrada sigurnosne kopije uz Google Drive Sync

Većina pružatelja usluga pohrane u oblaku koristi mape za sinkronizaciju. Po izgledu, malo ih je razlikovati od bilo koje druge mape datotečnog sustava.

Google Drive-Sync mape

Razlika je u tome što su oni povezani s oblakom. Datoteke pohranjene u njima čuvaju se i u oblaku i na tvrdom disku. Osnovna svrha mape za sinkronizaciju nije sigurnosno kopiranje, već produktivnost. Pomoću više mapa za sinkronizaciju pohranjenih na više strojeva možete vidjeti promjene napravljene u datoteci na jednom uređaju, odražene na drugom u gotovo stvarnom vremenu.

file sinkronizacija

Problem s sinkronizacijom Google diska za izradu sigurnosnih kopija

Jedan problem kod upotrebe mape za sinkronizaciju za sigurnosnu kopiju je taj što ne čuva vašu datotečnu strukturu. Budući da se datoteke moraju premjestiti u mapu za sinkronizaciju, vaše postojeće stablo datoteka izbacuje se kroz prozor.

Najbolje što možete učiniti je pokušati kopirati tu strukturu u mapu za sinkronizaciju postavljanjem više mapa i podmapa, što je mučno, neuredno i često prepuno pogrešaka, poput propuštenih mapa i datoteka.

Veći je problem što će se datoteke izbrisane u mapi sinkronizacije izbrisati u oblaku i na drugim sinkroniziranim uređajima. Za razliku od nekih pružatelja prostora za pohranu u oblaku, Google ipak te datoteke ne briše u potpunosti. Šalje ih u kantu za smeće.

Ako slučajno izbrišete datoteke iz kante za smeće, vjerojatno nemate sreće. Povremeno bi e-poruka Googleu mogla pomoći u dohvaćanju izbrisanog sadržaja, ali to nije neuobičajeno.

Druga je mogućnost pokušati vratiti izbrisane stavke pomoću softvera za oporavak podataka. U najboljem vodiču za oporavak podataka izdvajamo glavne opcije, ali one su daleko od gluposti, posebno ako ne djelujete brzo. Imali smo najviše uspjeha s oporavkom podataka Stellar Phoenix, ali to nije jedina održiva opcija.

Izrada sigurnosne kopije i sinkronizacije na Google disku

Google je svoj desktop klijenta zamijenio onim što naziva “sigurnosna kopija i sinkronizacija” u 2017. Novi alat se može koristiti za sigurnosno kopiranje određenih mapa u vašem datotečnom sustavu bez premještanja u mapu za sinkronizaciju..

Ako niste nadogradili na novog klijenta, morat ćete ga preuzeti sa stranice Google diska i prijaviti se na njega.

Alat pokrenite desnim klikom na ikonu “sigurnosna kopija i sinkronizacija” na traci sa zadacima. Kliknite izbornik s tri točke u gornjem desnom kutu i odaberite “postavke”. Otvorit će se veći prozor s tri jezička na lijevoj strani: “moj laptop”, “Google Drive” i “postavke”.

Gooogle-backup-i-Sync

Prva se kartica “moj laptop” može koristiti za označavanje mapa radi sigurnosne kopije na Google disku. Možda ćete vidjeti već navedene mape, poput dokumenata i slika. To su samo prijedlozi. Sve dok se potvrdni okviri pokraj njih ne kliknu, podaci se ne šalju u oblak.

Da biste dodali mape, kliknite “odaberite mape”. Otvorit će se prozor preglednika datotečnog sustava koji možete koristiti za dodavanje mapa u sigurnosne kopije.

Google Drive-backup-Sync Odaberite-mape

Nakon što odaberete, možete izmijeniti ponašanje sigurnosnih kopija na Google disku klikom na “promijeni”. To će vam dati mogućnost samo sigurnosnih kopija fotografija i videozapisa, kao i izborne okvire za sigurnosno kopiranje RAW podataka i snimki zaslona..

Google Drive-Backup-Sync Postavke

Postoji “napredni” odjeljak za dodavanje izuzimanja vrsta datoteke. Na primjer, možda želite isključiti privremene datoteke iz sigurnosne kopije radi uštede prostora.

Sigurnosna kopija i sinkronizacija veličine fotografije

Postoje dvije mogućnosti za prijenos fotografija na Google pogon: “visoke kvalitete” i “izvorne veličine”. Prijenosi visoke kvalitete ne utječu na vaš prostor za pohranu. Možete prenijeti koliko god želite slika bez ikakvog penala. Loša strana je da postoji gornja granica od 16 MB. Fotografije veće od toga smanjene su u veličini, a tijekom postupka gube razlučivost.

Google Drive-backup-Sync Foto-kvalitete

Druga opcija, “izvorne veličine”, zadržava veličinu i rezoluciju datoteke, ali troši prostor na Google disku.

Izrada sigurnosnih kopija i sinkronizacije uklanjanja datoteka

Ovaj je sljedeći dio presudan za korištenje Google diska za izradu sigurnosnih kopija datoteka. U prozoru postavki sigurnosne kopije i sinkronizacije nalazi se zaglavlje na kojem piše “uklanjanje stavki”. Ispod njega postoje tri opcije.

Google Drive-backup-Sync Uklanjanje-stavke

Odabirom „ukloni stavke svuda“, ako na računalu uz sigurnosnu kopiju na Google disku izbrišete datoteku, bit će izbrisana i na Google disku. Umjesto toga, trebali biste odabrati drugu opciju: “ne uklanjajte predmete svugdje.” Na taj način datoteke ostaju na Google disku čak i ako su izbrisane na računalu.

Postoji treća opcija koja će vas zatražiti da odgovorite o tome želite li izbrisati datoteku.

Kontinuirana izrada sigurnosnih kopija s Google diskom sigurnosna kopija i sinkronizacija

Google pogon štiti datoteke korištenjem kontinuirane izrade sigurnosnih kopija. To znači da čim se datoteka doda u mapu koja je označena za sigurnosnu kopiju ili se datoteka uređuje, te se promjene vraćaju na Google disk gotovo u stvarnom vremenu.

Većina mrežnih sigurnosnih kopija nudi kontinuirano sigurnosno kopiranje. To je najsigurniji način da osigurate da su vaše datoteke zaštićene. Većina sigurnosnih kopija također omogućuje da isključite kontinuirano sigurnosno kopiranje i umjesto toga koristite zakazane sigurnosne kopije. Google pogon ne.

U svakom slučaju, preporučujemo održavanje sigurnosnih kopija, ali postoje okolnosti u kojima bi moglo imati smisla pokrenuti sigurnosne kopije noću. Na primjer, ako imate pokrenut više programa odjednom ili se bavite terabajtima podataka, postupci izrade sigurnosnih kopija mogu utjecati na resurse sustava.

Ako to uzrokuje probleme, možete prilagoditi mrežne postavke Google diska na kartici “postavke”. Google prema zadanim postavkama ne ograničava brzine prijenosa ili preuzimanja, ali možete ih ograničiti kako bi smanjili učitavanje.

Google Drive-mreža-postavke

Završne misli: obnavljanje datoteka pomoću sigurnosnih kopija i sinkronizacije

Jedno od vrhunskih namjenskih internetskih sigurnosnih alata je što olakšava postupak restauracije ako vaš tvrdi disk treba zamijeniti. Google pogon nema gumb za oporavak. To je veliki nedostatak, jer ćete morati obnoviti datotečni sustav preuzimanjem mapa i datoteka s Google diska i uređujući ih kako želite.

Kao takav, preporučujemo da se pridržavate Backblazea, CloudBerry sigurnosne kopije, Acronis True Image ili drugog vrhunskog mrežnog pružatelja sigurnosnih kopija. Primarni cilj sigurnosne kopije i sinkronizacije na Google disku je olakšati dobivanje datoteka u oblak bez da sve stavite u posebnu mapu za sinkronizaciju.

Djeluje puno bolje u vraćanju postavki mobilnih uređaja, barem na Androidu. Imamo članak posvećen najboljoj sigurnosnoj kopiji za mobilne ponude u koju nismo uključili Google disk, ali vjerojatno bismo je trebali imati. Naš članak o sigurnosnoj kopiji za Android ima Google pogon, koji ima lijepe značajke kao što su automatsko učitavanje fotografija i videozapisa.

Ako imate bilo kakvih pitanja o tome kako koristiti sigurnosnu kopiju i sinkronizaciju Google diska, obratite nam se u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me