Kako koristiti Cyberduck poput Quack veterana

Za one koji žele koristiti oblačnu infrastrukturu, a ne tradicionalne usluge pohrane u oblaku, za daljinsko pohranjivanje datoteka, jedna od prvih stvari koju treba shvatiti je kako prenijeti datoteke i preuzeti ih po potrebi. Čak i najbolje usluge IaaS u oblaku ne čine to lako, što znači da će vam trebati klijent treće strane. Jedno od popularnih koje ste možda čuli je Cyberduck.

Početak rada s IaaS-om i povezivanje s jednostavnim klijentom poput Cyberducka može se činiti zastrašujućim neupućenim. Da bismo vam pomogli da dobijete ležajeve, sastavili smo ovaj vodič koji detaljno opisuje kako koristiti Cyberduck.

Osim Cyberducka, ostali alati koje vrijedi pogledati zbog IaaS povezivanja su CloudBerry sigurnosno kopiranje i spremanje. Nijedna nije tako jednostavna kao Cyberduck, ali oba nude mnogo više značajki. CloudBerry pruža internetsku sigurnosnu kopiju za zaštitu vašeg tvrdog diska, dok mala i srednja poduzeća dolaze opremljena mogućnostima dijeljenja i sinkronizacije datoteka.

Još jedan klijent prilagođen IaaS-u je Mountain Duck, kojeg je napravio isti razvojni tim iza Cyberducka. Prije nego što vam pokažemo kako koristiti Cyberduck, razgovarajmo o oba alata kako bismo bili sigurni da ste napravili pravi izbor.

Cyberduck vs Mountain Duck

Cyberduck i Mountain Duck povezuju se s lokalnim poslužiteljima koji koriste FTP / SFTP i pružatelje oblaka IaaS kao što su Amazon S3, Google Cloud i Microsoft Azure pomoću API-ja (ako imate problema s izborom između ta tri pružatelja usluga, pročitajte ovo).

Jednom kada se spoje, Cyberduck i Mountain Duck mogu se koristiti za prijenos i preuzimanje datoteka, bilo s lokalnog poslužitelja, bilo iz oblaka. Razlika je u izvršenju. Cyberduck je preglednik za pohranu u oblaku, dok Mountain Duck stvara montirane pogone.

Kao preglednik Cyberduck vam omogućuje odabir lokalnih mapa i datoteka i slanje u oblak. Također vam omogućuje pregledavanje udaljenih mapa i datoteka i njihovo preuzimanje na lokalno odredište.

Stvaranjem montiranog pogona, Mountain Duck pruža pogodnije i brže sredstvo za premještanje datoteka u oblak ili njihovo preuzimanje. Montirani pogon – ili mrežni pogon – ponaša se poput lokalnog direktorija na računalu, što znači da možete stvoriti stabla datoteka, datoteke s povlačenjem i ispuštanjem itd..

Imamo vodič za postavljanje mrežnih pogona koji sadrži Mountain Duck. Upozori, iako, za razliku od Cyberducka, softver nije besplatan. Košta 39 dolara za jednu licencu.

Kako koristiti Cyberduck (s Amazonom S3)

Cyberduck je besprijekorno jednostavan za upotrebu nakon što dobijete ležajeve i pruži brojne korisne značajke, uključujući šifriranje na strani klijenta. Da bismo ilustrirali pomoću alata, stvorit ćemo vezu s Amazonom S3.

Preuzmite i instalirajte klijent. Besplatan je i otvoreni izvor, kreiran pod GNU General Public License, tako da za to ne morate plaćati ako ne želite donirati za njegov budući razvoj.

Pokretanje klijenta U gornjem lijevom kutu nalazi se gumb koji kaže “otvorena veza”.

Cyberduck-klijent

Kliknite na nju i pojavit će se prozor “otvorene veze”.

Cyberduck-Otvoreno-priključak

Pomoću padajućeg izbornika na vrhu možete odabrati vrstu veze koju želite uspostaviti. Za lokalne poslužitelje možete koristiti FTP, FTP-SSL i SFTP. Postoji i opcija WebDAV za povezivanje s oblačnim servisima koji podržavaju taj protokol (kao što je pCloud).

Cyberduck-odabrati-priključak

Cyberduck i API ključevi

Na popisu je i nekoliko usluga, uključujući Rackspace Cloud Files, Backblaze B2, Google Drive, Dropbox i Microsoft OneDrive. Za ovu demonstraciju odabrali smo Amazon S3 s padajućeg izbornika. Na taj način pojavljuju se dva polja: “ID ključa pristupa” i “lozinka”.

Većina IaaS usluga zahtijevat će slične podatke, što omogućava Cyberducku da uspostavi ono što se naziva sučelje veze za programiranje aplikacija. Trebat ćete dohvatiti svoje vjerodajnice API-ja od IaaS-ovog davatelja usluga.

Također ćete morati s tim davateljem postaviti ono što se obično naziva “kante” ili “spremnici”. Nećemo ulaziti u sve pojedinosti tog dijela postupka jer je različit od davatelja do pružatelja usluga. Ako želite općeniti pojam koraka koje treba poduzeti, naše pojedinačne IaaS recenzije pružaju sljedeće:

  • Amazon S3 pregled
  • Google Cloud pregled
  • Microsoft Azure pregled

Da biste preuzeli svoje vjerodajnice za Amazon S3 API, prijavite se na Amazon Web Services i pomaknite se do AWS konzole. Kliknite svoje ime na vrhu zaslona, ​​a zatim kliknite “moje sigurnosne vjerodajnice”.

AmazonS3-security-Mandatno-Link

Na sljedećoj stranici možete dohvatiti ključne podatke API-ja ili stvoriti novu.

AmazonS3-Access-Keys

Obavezno zabilježite svoj “tajni pristupni ključ”, jer vam ga Amazon više neće pokazati. Postoji opcija za preuzimanje ključne datoteke koju želite pohraniti negdje na sigurno, možda s uslugom pohrane u oblaku nula znanja.

AmazonS3-Stvaranje-Access-Ključ

Cyberduck: Pregledavanje, učitavanje i preuzimanje datoteka

Natrag na Cyberduck, unesite pristupnu tipku u polje “ID ključa pristupa”. Tajni ključ nalazi se u polju “lozinka”. Možete sačuvati lozinku u Cyberduck-u, što bi i trebali, ako klijenta namjeravate često koristiti. Ostavite sve ostalo kako jest i pritisnite “poveži”.

Cyberduck-ConnectS3

Veza će biti ovjerena i sve dok ispravna ta dva polja, nakon nekoliko sekundi, trebala bi se povezati na Amazon S3 i prikazati spremnike.

Cyberduck-AmazonS3-Kontejneri

Kliknite na spremnik za prikaz njegovog sadržaja.

Cyberduck-AmazonS3-Show-Files

Desnom tipkom miša kliknite bilo koji objekt za popis opcija. Možete preuzeti datoteke i mape, izbrisati ih i sinkronizirati. Možete čak i uređivati ​​datoteke. Na primjer, u programu Microsoft Word možete otvoriti .docx datoteku.

Cyberduck-Edit-datoteke

Lokalne datoteke mogu se učitati u spremnike odabirom “Prijenos”. Upotrijebite preglednik datoteka da biste pronašli mape ili datoteke koje želite poslati u oblak.

Cyberduck-Pregledaj-za-Files

Cyberduck trezori i kriptomator

Ako trebate organizirati spremnike, možete stvoriti mape prije prijenosa datoteka. Postoji mogućnost stvaranja “šifriranog trezora” za sigurniju pohranu. Značajka trezora koristi Cryptomator, uslugu šifriranja na strani klijenta kao što je Boxcryptor (pročitajte našu recenziju Boxcryptor).

Cyberduck-Stvaranje-Vault

Stvaranjem trezora softver će skenirati datoteke prije nego što ih pošalje u oblak koristeći napredni standardni protokol šifriranja. Moći ćete postaviti lozinku koju znate samo vi, a koja će se koristiti za generiranje ključeva koji šifriraju i dešifriraju datoteke.

Ne zaboravite zaporku. Ako to učinite, izgubit ćete pristup svojim datotekama jer ni Cyberduck ni Amazon neće vam moći pomoći, ma koliko vikali na njih. Preporučujemo da lozinku pohranite u upravitelj lozinki u oblaku, poput Dashlanea, za svaki slučaj (pročitajte našu recenziju Dashlanea).

Oznake cyberducka

Nakon što upotrebite preglednik, u gornjem desnom uglu možete prekinuti vezu da biste zatvorili vezu. Prije nego što to učinite, možda želite da ubuduće označite vezu radi bržeg pristupa. Da biste to učinili, samo kliknite vezu “oznaka” blizu vrha klijenta.

To će spremiti podatke o vezi s Cyberduckovim preglednikom oznaka, uključujući vaše vjerodajnice, tako da ih kasnije nećete morati ponovo potražiti..

Cyberduck-oznake

To su osnove korištenja Cyberducka s Amazonom S3. Ostale oblačne IaaS usluge jednako su jednostavne za postavljanje. Usluge pohrane u oblaku još se lakše povezuju. Na primjer, s Google diskom za pregled, prijenos i preuzimanje datoteka potreban vam je samo e-adresa za prijavu i zaporka.

Završne misli

Cyberduck se svrstao među najbolje i najjednostavnije učitavatelje datoteka i preglednike u oblaku. Takođe je besplatna, što je teško pobijediti. Međutim, postoje neke dobre Cyberduck alternative. Pogledali smo glavne mogućnosti u našem najboljem vodiču za prijenos datoteka.

Nadamo se da vam je ovaj vodič dao ideju o tome što možete raditi sa Cyberduckom. Ako ste i dalje u mraku, ostavite svoja pitanja u nastavku i pokušat ćemo vam pomoći. Ako ste odlučili da oblak IaaS ne vrijedi, naš najbolji skladište oblaka i vodiči za najbolje sigurnosne kopije putem interneta uputit će vas na jednostavnija rješenja za slanje datoteka u oblaku.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me