Kako klonirati tvrdi disk u sustavu Windows 10

Kloniranje tvrdog diska proces je kopiranja, točno, bajt-bajtom, na novi tvrdi disk. To je mnogo korištena tehnika za korisnike koji žele nadograditi svoje tvrde diskove, jer je alternativa sigurnosna kopija podataka (ne najbrži proces, čak i ako koristite jednog od naših najboljih sigurnosnih sigurnosnih kopija) i zatim ponovno instaliranje i ponovno konfiguriranje vašeg operativnog sustava.

Zašto klonirati vaš tvrdi disk?

Kloniranjem tvrdog diska izbjegavate gnjavažu s ponovnom instalacijom sustava Windows. Nećete morati mijenjati postavke koje ste promijenili. Ako ste morali strpljivo čekati dok Windows instalira svoja neprekidna ažuriranja, znajte da ako barem klonirate, to nećete morati ponovo prolaziti.

Kloniranje je najbolji način prijenosa podataka prilikom nadogradnje tvrdog diska. Danas ću vam pokazati kako klonirati tvrdi disk u sustavu Windows 10 besplatnim softverom. Korištenje alata pod nazivom Macrium Reflect obično traje samo sat ili manje.

SSD diskovi bili su jako skupi prije samo nekoliko godina, a sada kada su cijene pale, mnogi korisnici umjesto toga žele nadograditi taj 64GB / 128GB SSD na 256GB / 512GB SSD. Ovom metodom možete klonirati tradicionalni tvrdi disk na novi SSD pogon u sustavu Windows 10 ili manji SSD možete klonirati na veći SSD.

Što će vam trebati

Pretpostavljam da već imate dva pogona: starog koji namjeravate klonirati i novog koji ćemo nazvati “meta”. Zapamtite, novi pogon mora biti iste veličine ili veći od starog.

Ako imate vanjski tvrdi disk ili flash pogon, dobro je napraviti sigurnosnu kopiju prije nego što započnete s tim postupkom. Možete uštedjeti neko vrijeme prijenosom bilo kojih medijskih datoteka koje imate i na vanjski pogon.

Kloniranjem tvrdog diska stvara se bajt-za-bajt replika, uključujući operativni sustav, upravljačke programe, vaše dokumente i druge važne datoteke. Prethodni prijenos velikih medijskih biblioteka uštedjet će vam dosta vremena tijekom postupka kloniranja, ali je u potpunosti neobavezan.

Iako koristim Macrium u ovom članku, postoji i nekoliko alternativa koje možete koristiti. Jedna od njih je Clonezilla, LiveCD. Datoteku Clonezilla pokrećete s CD / DVD ili flash pogona, za razliku od Macriuma koji možete koristiti u sustavu Windows. U ovom članku koristim Macrium jer omogućuje nevjerojatno jednostavno kloniranje tvrdog diska za Windows 10 i besplatan je za pokretanje.

Kloniranje vs snimanje

Windows ima ugrađeni uslužni program za izradu slike sustava, ali to nije potpuno isto kao i kloniranje. Slika je komprimirani snimak diska ili particije na tom disku. Ako smatrate da je obrada slika put u vašoj situaciji, pogledajte naš članak o najboljem softveru za sigurnosno kopiranje i kloniranje.

Recite da samo želite klonirati pogon C: \ u sustavu Windows 10, a ne cijeli disk – u ovom slučaju bilo bi vam bolje napraviti sliku pogona C: \ s ugrađenim alatima u sustavu Windows 10. mogao instalirati vaš novi tvrdi disk ili SSD, pokrenite računalo pomoću CD / USB-a za oporavak sustava i odaberite sliku koju želite napraviti za vraćanje s računala.

Kloniranje kopira sve, uključujući bootloader. Nije komprimiran. Na tvrdi disk možete pohraniti više slika, ali klonirani disk zauzet će sav slobodni prostor. Točna je replika vašeg trenutnog pogona.

Kako klonirati tvrdi disk u sustavu Windows 10 pomoću programa Macrium

Bez obzira na to klonirate li tradicionalni tvrdi disk na SSD ili klonirate manji pogon na veći pogon, Macrium će udovoljiti vašim potrebama.

Korak 1. Preuzmite i instalirajte Macrium za kućnu upotrebu. Nakon dovršetka instalacije otvorite aplikaciju.

Korak 2. Stvorite disk za oporavak. Ako nešto pođe po zlu, to ćete moći popraviti pomoću ovog medija za oporavak. Umetnite prazan CD / DVD ili USB pogon, a iz sigurnosnog okvira Macrium Reflect kliknite “ostali zadaci”, a zatim kliknite “stvorite medij za spašavanje”.

Budući da kloniramo tvrdi disk u sustavu Windows 10, odaberite “promijeni PE verziju.” Odaberite “Windows 10.0 PE” i kliknite “u redu”.

Ako nemate složenu postavku, trebali biste biti u redu s ostalim zadanim postavkama. Pritisnite “sljedeći” dok ne odaberete CD / DVD ili flash pogon koji koristite za disk za oporavak, a zatim kliknite “dovrši”.

U ovom trenutku možete ponovno pokrenuti sustav kako biste testirali medij za oporavak. Možete pritisnuti F12 ili Del na zaslonu BIOS-a da odaberete disk za oporavak i kad se završi dizanje, vratit ćete se unutar Macrium Reflect. Ponovo pokrenite i uklonite disk za oporavak i nastavite sa sljedećim korakom.

3. korak. Odaberite disk koji želite klonirati iz glavnog prozora Macrium Reflect i kliknite “klonirajte ovaj disk.”

4. korak. Otvara se novi dijaloški okvir i traži od vas da odaberete ciljni disk. Ako nemate instalirano više tvrdih diskova, ciljni disk trebao bi biti jedini dostupan. Kliknite “sljedeći.”

5. korak. U ovom trenutku, ako je ciljni disk veći od diska koji klonirate, bit će dostupan dodatni prostor. Kliknite “svojstva klonirane particije” i odaberite “maksimalna veličina” da biste iskoristili sav taj slobodni prostor.

Korak 6. Pritisnite “sljedeći” dok ne kliknete “završi” i potvrdite postavke. Provjerite je li odabrano „pokrenite sigurnosnu kopiju sada“ i pritisnite „OK“ i „nastavi“ ako se to od vas zatraži.

Operacija kloniranja započinje u ovom trenutku i vrijeme koje je potrebno varira, ovisno o tome koliko podataka klonirate.

Nakon što se operacija završi, možete pokrenuti novi tvrdi disk tako da isključite kablove iz starog i ostavite priključen samo novi disk. Sustav bi trebao izgledati potpuno isto kada se ponovno pokrene..

Naravno, stvari ne mogu uvijek ići onako kako smo planirali.

Korištenje medija za oporavak Macriuma

Ako naiđete na bilo koji problem, možete se pokrenuti s medija za oporavak koji ste stvorili ranije. Većinu jednostavnih koraka možete ispraviti većinu problema s pokretanjem sustava Windows iz Macriuma.

Korak 1. Nakon što pokrenete medij za oporavak i učitavanje Macriuma, kliknite okvir “vrati” i kliknite “riješi probleme sa sustavom Windows s pokretanjem.”

Korak 2. Prikazat će se popis instalacija sustava Windows, a ako su te ispravne, jednostavno kliknite “next”.

3. korak. Macrium ovdje automatski bira aktivnu particiju. Kliknite “sljedeći.”

4. korak. Možete odabrati koje ćete mogućnosti pokretanja ispraviti, ali najbolje je ostaviti ih sve odabrane. To će riješiti većinu problema sa kojima se možete susresti pa kliknite “završi”.

5. korak. Ponovno se pokrenite i trebao bi vas dočekati zdrav, funkcionirajući Windows 10.

Ako imate problema s ovim postupkom, možete pregledati odličnu dokumentaciju Macriuma, ali slobodno upišite komentar u nastavku. Ovdje smo da pomognemo.

Alternativa: upotreba Clonezilla umjesto Macriuma

Clonezilla je LiveCD, tako da će nam biti potreban CD / DVD ili flash pogon za instaliranje Clonezilla. Jednom kada se pokrenemo s Clonezilla, slijedit ćemo nekoliko uputa za početak kloniranja tvrdog diska. Prvi korak je preuzimanje Clonezilla i stvaranje LiveCD-a koji ćemo koristiti za kloniranje tvrdog diska.

Korak 1. Preuzmite Clonezilla LiveCD. Obavezno odaberite “.iso” kao vrstu datoteke, a ne “.zip.”

Korak 2. Koristite Rufus za kopiranje ISO datoteke na flash pogon ili ako odlučite instalirati Clonezilla na CD / DVD koristite alat poput ImgBurn.

3. korak. Provjerite jeste li na računalo spojena oba tvrda diska. Nazvat ćemo pogon kojim klonirate “izvorni” pogon, a novi pogon nazvat će se “ciljni” pogon.

4. korak. Umetnite svoj Clonezilla medij i ponovno pokrenite računalo. Kad se vaše računalo ponovo pokrene, vidjet ćete početni zaslon BIOS-a sličan onome dolje – za ulazak u izbornik za pokretanje morate pritisnuti F12 ili bilo koju tipku..

5. korak. Na ovom izborniku vidjet ćete popis svih povezanih pogona. Prikazati će se vaši tvrdi diskovi, kao i mediji na koje ste instalirali Clonezillu. Odaberite onoga na koji ste instalirali Clonezillu i pritisnite tipku Enter.

Korak 6. Sada će vam se predstaviti Clonezilla Live pločica zaslona.

Jednostavno pritisnite Enter da pokrenete Clonezilla.

Korak 7. Odaberite jezik i pritisnite enter kada piše “ne diraj tipkovnicu.” Zadane vrijednosti su ovdje u redu. Pritisnite Enter kada dođete na ekran na kojem piše “pokreni Clonezillu.”

8. korak. Pomoću tipke sa strelicom odaberite kloniranje “uređaj-uređaj”.

9. korak. Odaberite način “početnik” i zadane mogućnosti i pritisnite tipku Enter.

Korak 10. Odaberite način rada “lokalno”, jer ćemo klonirati jedan fizički spojeni disk u drugi.

11. korak. Prvo ćete odabrati izvorni disk i pritisnuti enter. Izbornik će se razlikovati ovisno o tome koliko diskova imate, ali ako imate samo dva, to je prilično jednostavan.

12. korak. Odaberite ciljni disk i pritisnite enter.

Korak 13. Zadane vrijednosti su ovdje u redu, pa pritisnite enter da biste preskočili provjeru / popravak izvornog datotečnog sustava.

14. korak. Pritisnite enter, a Clonezilla od vas traži da provjerite je li sve ispravno. Sve dok vam se to čini ispravnim, upišite “y” i pritisnite enter.

Korak 15. Također ćete klonirati program za podizanje sustava kako biste mogli pokrenuti sustav s ciljanog pogona. Kad se to od vas zatraži, utipkajte „y“ i pritisnite enter.

Napokon započinje proces kloniranja. Možete pratiti traku napretka da biste vidjeli koliko će trajati.

Clonezilla će pokrenuti neku dijagnostiku kada završi, a možete pritisnuti “enter” i odabrati “ponovno pokretanje”. Na zaslonu BIOS-a morat ćete pritisnuti F12 ili Del da biste odabrali novi tvrdi disk.

Trebao bi se normalno podizati, kao što je to činio stari tvrdi disk, a sve bi trebalo biti u ispravnom stanju. Clonezilla je praktičniji alat od Macrium Reflect-a, pa postoji više mogućnosti da napravite grešku. Ako naiđete na bilo kakve probleme, slobodno ostavite komentar, a mi ćemo vam pomoći da to riješite.

Zaključak

Kloniranje tvrdog diska u sustavu Windows 10 jednostavno je pomoću besplatnog alata kao što je Macrium Reflect. To je samo malo teže kada koristite Clonezillu. Bilo kako bilo, kloniranje tvrdog diska daleko je bolje nego da morate započeti s novom instalacijom.

To vam štedi vrijeme i sjajna je tehnika kojom raspolažete u svom arsenalu, ako u budućnosti trebate nadograditi ili zamijeniti čvrsti disk bilo kojem ili drugim prijateljima ili obitelji. Slobodno dijelite ovaj članak ako je korisna i javite nam što mislite u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me