Kako izraditi web stranicu iz nule: šest stvari o kojima treba razmišljati

Bez obzira koristite li web mjesto za marketing, prodaju ili usluge kupcima, to je vaš digitalni izlog za klijente i poslovne partnere. Web stranice su se etablirale u našem digitalnom svijetu i danas su jedan od najvažnijih marketinških i prodajnih alata na internetu.


U ovom vodiču o tome kako izraditi web stranicu ispočetka, proći ćemo šest koraka do stvaranja prekrasne web stranice. Međutim, to neće biti lako, jer zastrašujući posao izrade web stranica zahtijeva neko znanje kodiranja.

Sve dok to pokrivate, barem djelomično, dat ćemo vam područja na koja biste trebali paziti prilikom dizajniranja vaše web stranice. Ipak, web stranice su teške za izradu i ne bismo ih preporučivali svima.

Prije nego što se upuštamo u naše savjete, razgovarajmo o odabiru prave platforme.

Odabir platforme

Postoji mnogo načina za izradu web stranice. Možete koristiti programere web stranica, sustave za upravljanje sadržajem ili ih sami izraditi.

Wix (pročitajte našu Wix recenziju), Squarespace (pročitajte našu recenziju Squarespacea) i Weebly (pročitajte našu Weebly recenziju) su među najboljim graditeljima web stranica i nude dobru alternativu za izgradnju ispočetka, pogotovo ako ne znate kako kodirati.

wix editor

S druge strane, ne korištenje alata za izradu web stranica ima nekoliko prednosti. Možda vam se ne sviđaju predloške, nezadovoljni ste vremenima učitavanja ili mislite da su Wix i tvrtka preskupi. U tom se slučaju još uvijek možete osloniti na sustave za upravljanje sadržajem kao što je WordPress. Naša tri vodiča za njegovo korištenje možete pronaći u nastavku.

 • Vodič za upotrebu WordPressa za početnike
 • Posredni vodič za korištenje WordPress-a
 • Napredni vodič za korištenje WordPress-a

Međutim, problem sa sustavima za upravljanje sadržajem je taj što oni zahtijevaju vrijeme obuke i nude ograničenu funkcionalnost. Da ne spominjemo pluginitis, od kojeg pati WordPress. Bez dodataka WordPress nije koristan. Uz to, naklonili ste se drugim programerima, jer svaki put kada se objavi ažuriranje, značajke na vašoj web lokaciji mogu prestati raditi.

To je rečeno, ako se ne želite baviti guranjem piksela i želite preuzeti stvari u svoje ruke, ovaj članak je pravi za vas. Pokazat ćemo vam glavne aspekte koje bi trebali uzeti u obzir pri izradi web stranice ispočetka, pa pokrenimo.

Zahtjevi i nacrt

Dobar softverski inženjer uvijek započinje s nacrtom. Svaki nacrt trebao bi odražavati zahtjeve koje imate, korisnici i drugi dionici. Da biste to ispravili, svoj dizajn morate usmjeriti na stvari poput značajki, pouzdanosti, prilagodljivosti (jer se zahtjevi vremenom mijenjaju) i sigurnosti.

Najvažnija je prilagodljivost jer morate biti sigurni da je vaš softver izgrađen na takav način da se nakon toga može proširiti ili promijeniti.

Jedan savjet je da napišete zahtjeve na popis prije nego što započnete s programiranjem. Taj će popis i skica strukture biti vaši svjetionici i pomoći vam da nastavite dalje.

Sada kada znate koji su zahtjevi za vašu web stranicu, sljedeći je korak donošenje tehnoloških odluka. Postoji mnogo programskih jezika s tisućama okvira namijenjenih olakšavanju života programerima. Ako želite stvoriti web stranicu, teško da ćete moći izbjeći JavaScript i PHP.

U ovom trenutku trebali biste znati da HTML i CSS nisu programski jezici, tako da niste koder samo zato što ih poznajete.

Oni su označni jezici koji trebaju dodati kontekst u druge procese.

Struktura web mjesta

Struktura stranice i arhitektura informacija važni su aspekti dobre web stranice. Sada razmislite na koji način korisnici žele navigirati i kako im sadržaj treba biti predstavljen.

Početnici često biraju izgled jedne stranice, što znači web mjesto koje nema podstranice. Dizajn je posebno koristan za jednostavne web stranice koje imaju samo podatke. Za složenije preporučujemo koncept s više stranica. Ako želite napraviti jednostavnu odredišnu stranicu, pogledajte naš vodič o tome kako koristiti Instapage.

Jedna stvar koju biste trebali znati: složena navigacija, s puno veza i podstruktura dovodi do većih zahtjeva za optimizacijom pretraživača.

Korisničko sučelje / korisničko iskustvo

Sada kada je planiranje završeno, razgovarajmo o jednom od najvažnijih aspekata stvaranja web stranice: dizajnu. Nije važno koliko je vaša baza podataka sjajna ili koliko je genijalan usmjeravanje vašeg poslužitelja, korisniku je stalo samo do korisničkog sučelja.

Dobra upotrebljivost uključuje mnoge dijelove. Morate uzeti u obzir vrijeme učitavanja, boja, fontova, pa čak i psihologiju korisnika te ih izraziti u skladu i dobro osmišljenom konceptu. Ako su vremena učitavanja na vašoj web lokaciji loša, pročitajte naš članak o tome kako poboljšati vremena učitavanja web mjesta.

Korisničko sučelje je poput šale. Ako to morate objasniti, nije dobro.

Vaša web stranica mora biti jednostavna za upotrebu, dobro izgledati i pružati sve značajke koje korisnik želi bez da se čini preopterećenima. Razmislite o tome kako ih možete predstaviti na najprikladniji način i uvijek stvarajte žičane okvire.

Odgovarajući dizajn

Zamislite da ulažete sate i sate u izgradnju prekrasne web stranice. Nakon što ga dovršite, želite ga pokazati svom prijatelju. Otvara ga na svom pametnom telefonu i kaže, “Pa, izgleda kao sranje.” To može biti prilično frustrirajuće i može vam se dogoditi ako izgradite web stranicu bez obraćanja pozornosti na brzi dizajn.

Većina Interneta koristi se putem mobilnih uređaja. Bez obzira je li u pitanju pametni telefon ili tablet, radije surfamo mobilnim.

Zato biste trebali razmisliti o tome kako vaša web lokacija izgleda na mobilnim uređajima. Na tehničkoj razini morate prilagoditi veličinu slike i veličine fonta ovisno o rezoluciji zaslona, ​​prilagoditi pozicioniranje elementa i možda čak promijeniti koncept navigacije. Praktično gradite drugu web stranicu.

Da biste izbjegli započinjanje s Adamom i Evom, upotrijebite odgovarajuće okvire. Osim Bootstrapa i Fondacije, postoje stotine, ako ne i tisuće, drugih. Dobro razmislite koji ćete okvir koristiti. Pogrešan izbor kasnije može uzrokovati mnogo posla ako se predomislite.

Mnogo je razloga za odabir okvira. Oni su komponente za višekratnu upotrebu koje pružaju dobar način dodavanju značajki vašoj aplikaciji bez potrebe da ih sami gradite. Povrh toga, testirani su i dokazani od strane profesionalaca.

Pored činjenice da morate naučiti kako koristiti okvir, postoji i drugi problem s njegovim korištenjem. Možda nećete morati sami testirati okvir, ali trebali biste vidjeti kako se ponaša s ostatkom koda. Primjena okvira može brzo dovesti do grešaka i pogrešaka, pogotovo ako koristite više od jedne.

Greške i testiranje

Greške ili ono što mi programeri nazivamo “nedokumentiranim značajkama” pogreške su koje nastaju kada aplikacija ne radi ono što želite. Razlog buga nije nužno vi ili kôd koji ste napisali. Nebrojeni su razlozi da se mogu dogoditi. Zato je potrebna velika disciplina i samokontrola da ih popravite.

Prije nego što možete popraviti bug, morate znati da postoji. U razvoju softvera koristimo alate koji omogućuju automatsko uklanjanje pogrešaka. Osim integracijskih poslužitelja, poput Jenkinsa, trebali biste postaviti i okvir za automatizirano testiranje.

Nakon što ste napisali dio koda, uvijek biste trebali napisati i testni kôd, koji procjenjuje ponašanje značajke. To će osigurati da sve funkcije mogu funkcionirati neovisno jedna o drugoj.

Svaki put kada dodate kôd koji vodi do grešaka, primijetit ćete bugove, pa čak i kôd koji ih je uzrokovao jer neuspješni testovi ne uspiju, što će vam omogućiti izgradnju složenijih i kvalitetnijih aplikacija.

Hosting i sigurnost

Nakon dizajniranja i izrade vaše web stranice, u nekom trenutku želite je staviti na mrežu. Ako u vašem podrumu nema poslužitelja, vjerojatno ćete koristiti web domaćina. U slučaju da ga i dalje sami ugošćujete, što najvjerovatnije ne biste trebali, možete pročitati naš članak o tome kako ugostiti svoju web stranicu.

Ipak, pružatelji usluga hostinga mogu mnogo toga ponuditi. SiteGround (pročitajte naš SiteGround Review) i slično su stručnjaci na tom polju. Osim hostinga, pružaju i puno sigurnosnih usluga kao što su SSL / TLS enkripcija, uklanjanje zlonamjernog softvera, firewall i DDoS zaštita. Ako je to za vas sve grčko, pročitajte naš vodič za sigurnost web stranice.

SiteGround je odličan izbor, ali zauzeo je drugo mjesto u članku naših najboljih pružatelja usluga web hostinga. HostGator je naš prvi izbor. Nema najveće brzine – za to će vam trebati Kinsta – ali nudi mnoštvo značajki i plan za gotovo svaki proračun. Možete saznati više u našoj recenziji HostGator.

Postavljanje, instalacija, hosting, uravnoteženje opterećenja, izrada sigurnosnih kopija i obnova od katastrofe, firewall i sigurnost su sve što možete dobiti za samo 5- $ 10 mjesečno.

Završne misli

Kao što vidite, izrada web stranice ispočetka nije tako lagana. Čitav postupak je kompliciran iako u ovom vodiču nismo obuhvatili mnogo važnih dijelova, poput kompatibilnosti preglednika, SEO ili skalabilnosti.

Kao laik brzo ćete pogriješiti i izgubiti puno vremena i novca. Ako još nemate iskustva s HTML-om, CSS-om i JavaScript-om, upotrijebite alat za izradu web stranica ili WordPress s jednim našim izborom za najbolji web hosting za WordPress.

Ne možete sami napraviti automobil ako ga želite, kupujete ga od profesionalaca. To biste trebali učiniti i sa web stranicama. Međutim, ako ga želite izraditi ispočetka, ili upišite tečaj informatike ili upotrijebite alat za izradu web stranica.

Još uvijek izradite vlastitu web stranicu od nule? Zašto ne želite koristiti izrađivača web mjesta? Javite nam u komentarima u nastavku i hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map