Kako brzo i učinkovito napraviti sigurnosnu kopiju videozapisa

Bez obzira na to snimate li na Sony HD video kamerama ili upotrebljavate pametni telefon, pronalaženje učinkovitog načina zaštite digitalnih snimaka trebalo bi biti na popisu obaveza bilo kojeg videografa, amatera ili profesionalca. Jednako je važno za one s bibliotekama digitalnog filma, bilo da su kupljeni ili nabavljeni putem bujice.

Iako je pohrana u oblaku jedan od načina zaštite vaše kolekcije, korištenje posebnog softvera za izradu sigurnosnih kopija koji je u stanju automatizirati izradu sigurnosnih kopija daleko je bolji izbor..

Razgovarat ćemo o tome zašto je to na trenutak. Također ćemo se pozabaviti kritičnijom odlukom lokalne sigurnosne kopije na mreži prije nego što demonstriramo dvije softverske mogućnosti izbora i korake za automatsko sigurnosno kopiranje video zapisa u slučaju da vaš tvrdi disk odluči steći vlastite bodove.

Za sigurnosne bugove imamo sličan članak o tome kako automatski sigurnosno kopirati fotografije. Također imamo članak o najboljoj pohrani u oblaku za video, premda, kao što je spomenuto, to vjerojatno nije najbolji pristup kako bi se osiguralo da nikad više ne morate pokušati nadoknaditi svoje gubitke softverom za oporavak podataka..

Prednosti mrežne sigurnosne kopije za video

U našem najboljem mrežnom vodiču za izradu sigurnosnih kopija pronaći ćete mnoštvo sposobnih rješenja koja se mogu koristiti za zaštitu vaših videozapisa. Prednosti upotrebe internetskog sigurnosnog kopiranja preko oblaka za pohranu su u tome što je za pohranu u oblaku potrebno puno više posla kako bi se tvrdi disk vjerno ponovio.

Nešto više možete pročitati o razlikama između mrežnog sigurnosnog kopiranja i pohrane u oblaku u našem članku posvećenom tom predmetu. Brza verzija, međutim, je da se internetska sigurnosna rješenja mogu automatski postaviti za sigurnosno kopiranje određenih mapa ili čak čitavog datotečnog sustava, dok pohrana u oblaku ovisi o mapi za sinkronizaciju koju datoteke morate ručno premještati.

Pomoću mrežne sigurnosne kopije možete često postaviti softver da automatski uključuje i isključuje određene vrste datoteka, tako da možete izrađivati ​​svoj sigurnosni plan isključivo oko svoje video zbirke ako to želite.

Većina pristojnih mrežnih sigurnosnih rješenja također podržavaju neprekidno izradu sigurnosnih kopija, što znači da se videozapisi šalju u oblak nakon dodavanja na vaš tvrdi disk i kako su uređeni ili na neki drugi način promijenjeni.

Za one koji često uređuju svoje video snimke, mrežni alati za sigurnosno kopiranje češće podržavaju izradu sigurnosnih kopija na razini bloka nego pohranu u oblaku. To je važno, jer bez ove značajke, svaki put kada napravite izmjenu, cijeli bi se videozapis iznova stvorio sigurnosnu kopiju. Pomoću sigurnosne kopije na razini bloka zamjenjuju se samo promijenjeni dijelovi videozapisa.

Nedostatak mrežne sigurnosne kopije za video: brzina

To nas dovodi do glavnog problema internetske izrade sigurnosnih kopija, posebno za velike datoteke (poput videozapisa): takva rješenja mogu biti vrlo, vrlo spora. Dok sigurnosna kopija na razini bloka pomaže kod uređenih filmova, i dalje morate proći kroz početnu izradu sigurnosnih kopija. Ako pokušavate prenijeti nekoliko terabajta, to može značiti dane ili čak tjedne.

Brzina izrade sigurnosnih kopija na mreži, o čemu možete pročitati u našem članku o tome koliko dugo treba trajati sigurnosna kopija, svrstava se među najveće žalbe korisnika na sigurnosni softver temeljen na oblaku općenito. Nažalost, ako vam je oblak cilj, jedino što stvarno možete učiniti je potrošiti više novca na rezervno rješenje s boljom infrastrukturom (što obično znači više podatkovnih centara).

Iz tog razloga mnogi video saloni radije čuvaju svoje zbirke lokalnim, koristeći samostalne vanjske tvrde diskove ili uređaje za pohranu priključenih na mrežu (NAS). Oba su rješenja razumno jeftina za investiranje u današnje vrijeme, a sigurnosno kopiranje na lokalnoj razini mnogo je brže od izrade sigurnosne kopije u oblaku.

Loša strana lokalnog je ta što, baš kao i na računalu ili mobilnom uređaju, lokalna sigurnosna rješenja mogu biti oštećena vodom, toplinom ili na neki drugi način i nisu izgrađena za stalno. Poslužitelji koji se koriste za sigurnosno kopiranje na mreži smješteni su u podatkovnim centrima pod kontrolom klime radi smanjenja takvih rizika.

Štoviše, takva su rješenja gotovo uvijek napravljena za failover, s tri ili više kopija datoteka osiguranih na različitim poslužiteljima radi viška. Pogledajte naš članak o RAID-u za bolju predstavu o tome kako se to postiglo ili naš članak o sigurnosti podatkovnog centra.

Online sigurnosna kopija i lokalna izrada sigurnosnih kopija

S obzirom na različite prednosti ili nedostatke sigurnosne kopije na mreži i lokalno, najbolje je koristiti oboje. Ako to napravite znači da ćete graditi hibridni plan sigurnosne kopije takozvanim pravilom sigurnosne kopije 3-2-1.

Budući da uvrštavanje oba može značiti više posla ako odaberete pogrešna rješenja, preporučujemo da pronađete rješenje koje, barem djelomično, podržava hibridne sigurnosne kopije.

Za one koji traže vrijednost jedan od najboljih za to je IDrive, koji smo detaljno opisali u našoj recenziji IDrive. IDrive pruža 2TB sigurnosne kopije za nešto više od 50 USD godišnje za prvu godinu, ili 4TB sigurnosne kopije za oko 75 USD. To bi trebalo biti dovoljno za pokrivanje većine video knjižnica.

Problem s IDriveom je onaj koji smo ranije spomenuli: brzina. IDrive ima samo jedan podatkovni centar, što može dovesti do gužve na poslužitelju i frustrirajuće čekanje vaših podataka. No, IDrive nudi i nešto što nećete drugdje pronaći: besplatnu kurirsku službu za sigurnosnu kopiju i oporavak.

Korištenje IDrive Express-a, kako se usluga zove, za izradu sigurnosnih kopija znači da će vam IDrive poslati vanjski disk putem pošte. Vaš je posao učitati ovaj pogon s vašim videozapisima i drugim datotekama pomoću USB veze kako biste ubrzali proces. Pošaljite ga natrag, a tehničari IDrive-a učitavaju podatke na poslužitelju, štedeći vam prilično vremena u procesu.

Osim hibridne sigurnosne kopije, IDrive je jedna od rijetkih internetskih sigurnosnih kopija koje podržavaju sigurnosno kopiranje na pametnom telefonu, što znači da možete prenijeti snimke s telefona bez dodatnih troškova..

IaaS i sigurnosna kopija video zapisa

Za one koji ne vole trošiti više, CloudBerry Backup je vjerojatno najsofisticiranije sigurnosno rješenje koje smo još testirali na Cloudwards.net. Umjesto da osigurate prostor na oblačnom poslužitelju, pomoću CloudBerryja možete odabrati sigurnosno kopiranje datoteka na jednu od preko pedeset različitih opcija oblaka (pogledajte naš pregled CloudBerry sigurnosne kopije da biste saznali koje od njih).

Te opcije uključuju oblačnu infrastrukturu kao uslugu (cloud IaaS) opcije kao što su Amazon S3, Google Cloud, Backblaze B2 i, osobni favorit ovog pisca, Rackspace Cloud Files.

Rackspace nije nužno jeftin, ali od 0,10 USD po gigabajtu možete napraviti sigurnosnu kopiju podataka od terabajta za oko 10 USD mjesečno i nema razloga za brinuti se zbog iznosa (upotrebe). Amazon S3 košta dvostruko više od tog iznosa.

Backblaze B2 u međuvremenu košta upola manje od Rackspace-a, ali nema ni približno toliko čvrstu infrastrukturu, što znači da ćete naići na neke iste probleme vezane uz brzinu predstavljene od IDrive-a i druge jeftine online sigurnosne kopije..

Ako preambula izmakne, vrijeme je za glavnu značajku. Dolazeći ćemo vam brzo pogledati korake potrebne za automatsku izradu sigurnosnih kopija videozapisa pomoću IDrive ili CloudBerry sigurnosne kopije.

Automatska sigurnosna kopija video zapisa s IDriveom

Bez obzira jeste li iskoristili prednost IDrive Express-a ili ne, morat ćete stvoriti sigurnosnu kopiju za svoje računalo pomoću IDrive desktop klijenta.

Unutar klijentove kartice “sigurnosna kopija” nalaze se dva radijska gumba pri vrhu zaslona. Prvo omogućuje sigurnosno kopiranje datoteka u oblak, a drugo sigurnosno kopiranje datoteka na lokalni uređaj.

Nažalost, morat ćete napraviti dva odvojena sigurnosna plana za oblak i lokalnu izradu sigurnosnih kopija: IDrive ne dopušta da istodobno upravljate oba..

Osim toga, IDrive izrađuje sigurnosne kopije na temelju lokacije datoteke, a ne vrste datoteke. To znači da ćete trebati označiti lokacije mapa u kojima pohranjujete videozapise, bilo da je to mapa “videozapisi”, mapa za preuzimanje Kodi ili druge lokacije.

Ako želite jednostavno izraditi sigurnosnu kopiju cijelog pogona kako biste osigurali da ne propustite datoteke, to je i opcija, sve dok ne prekoračite gornju kapu sigurnosnog prostora.

IDrive vam omogućuje da isključite određene mape ili datoteke na temelju imena radi upravljanja tim aspektom, mada je to značajka koja bi se mogla malo bolje pojednostaviti omogućujući vam odabir uobičajenih vrsta datoteka koje ćete isključiti (ili uključiti u tu svrhu).

Za one koji traže jednostavniji sigurnosni pristup, Backblaze automatski izrađuje sigurnosne kopije datoteka na temelju vrste datoteke, što je detaljno opisano u našoj recenziji Backblaze. Međutim, bez koristi usluge kurirske izrade sigurnosnih kopija, oni s mnogo velikih video datoteka za prijenos ostat će čekati.

Uz to, klijent Backblaze ne podržava hibridno sigurnosno kopiranje. Zbog toga smo na kraju odlučili predložiti IDrive za izradu sigurnosne kopije videozapisa za one koji traže jeftino rješenje.

Za one s više financijskih dvorana, CloudBerry Backup teško je pobijediti.

Automatska sigurnosna kopija videozapisa pomoću CloudBerry sigurnosne kopije

Kao što je spomenuto, da biste koristili CloudBerry Backup za sigurnosnu kopiju na mreži, morat ćete se naseliti na rješenje u oblaku jer tvrtka u tu svrhu ne održava vlastite podatkovne centre. Ako odaberete oblačnu uslugu IaaS kao što je Rackspace, morat ćete dohvatiti API ključ za tu uslugu kako biste se CloudBerry mogao povezati s njom.

U pojedinostima smo opisali korake za započinjanje s vodičem Rackspace, u kojem raspravljamo i o povezivanju CloudBerry sigurnosne kopije, tako da ovdje nećemo ponovo ulaziti u detalje.

Proces je sličan za većinu cloud IaaS opcija. Također imamo vodiče za Amazon S3 i Microsoft Azure, ako želite još dva primjera.

Poput IDrive-a, rezervni planovi kreirani korištenjem CloudBerry-a obično se temelje na lokaciji datoteke, iako također možete napraviti plan koji koristi i vrste datoteka. Napravite sigurnosnu kopiju za datoteke klikom na gumb “datoteke” na vrhu klijenta.

Pokrenut će se čarobnjak koji će vas voditi kroz postupak, počevši od odabira lokalne ili oblačne ili hibridne sigurnosne kopije.

Jedan od razloga zbog kojeg smo skloni veliko padu u korist CloudBerryja ovdje na Cloudwards.net-u je kako se lako čini hibridna izrada sigurnosnih kopija. Za razliku od IDrivea, ne morate stvarati dva različita sigurnosna plana.

Umjesto toga, CloudBerry obrađuje lokalne i sigurnosne kopije u oblaku kao dio jednog plana, prvo lokalno izrađuje sigurnosnu kopiju datoteka, a zatim te lokalne datoteke šalje u oblak. Ovaj pristup vam sprečava da radite dodatni posao i sprema vaše računalo od istog ne pokušavajući istovremeno obraditi dva različita zadatka..

Zatim ćete morati odabrati svoju oblačnu uslugu. Ako još nije dodan, trebat ćete to učiniti (ovdje je potreban API ključ).

Nakon toga će se tražiti da odaberete način izrade sigurnosnih kopija. Preporučujemo da se držite “naprednog” jer sadrži korisne značajke poput sigurnosne kopije na razini bloka, verzije datoteke i privatne enkripcije..

Sljedeći koraci postupka kroz koji vas vodi čarobnjak uključuju postavljanje nekih od tih opcija naprednog načina nakon čega ćete moći odabrati lokacije koje ćete dodati svom rezervnom planu.

Kao i kod IDrive, morat ćete odabrati sve mape u kojima čuvate video datoteke, jer se u protivnom neće sigurnosno kopirati. Alternativno, možete odabrati cijeli pogon. Taj drugi pristup djeluje bolje s CloudBerryjem nego IDrive jer CloudBerry zapravo omogućuje uključivanje ili isključivanje datoteka na temelju vrste.

Ipak morate dodati sva proširenja datoteka koja želite uključiti ili isključiti. Svakom proširenju datoteke mora prethoditi zamjenski znak i razdvojiti zarezom (na primjer: * .wmv; * .mov; * .mp4).

Voljeli bismo vidjeti kako CloudBerry poboljšava postupak opcijom sigurnosne kopije svih proširenja datoteka na temelju kategorija, kao što su dokumenti, slike ili videozapisi. Ipak nećete pronaći mnoge sigurnosne kopije servisa s više opcija značajki od CloudBerry sigurnosne kopije, tako da se ne možemo žaliti preglasno.

Nakon što uklonite sigurnosne kopije da uključe sve vaše video datoteke, čarobnjak će vam omogućiti privatnu enkripciju. Ovo je ključna značajka za one koji žele osigurati da njihova zbirka videozapisa ne postane dio subotnje matinee u sjedištu NSA-e.

Privatno šifriranje također pomaže da se osigurava da vaši oblačni servisi automatski ne izbrišu bilo kakve torrente videozapise, kao što to ponekad čine.

Sljedeća dva koraka uključuju postavljanje pravila zadržavanja i raspored sigurnosnih kopija. Pravila zadržavanja diktiraju koliko se datoteka čuva, što je posebno korisno za one koji često uređuju datoteke. Za svoj raspored sigurnosnih kopija možete ga postaviti samo tako da se pokreće u određeno vrijeme, ali obično vam preporučujemo da se odlučite za neprekidno izradu sigurnosnih kopija za najbolju razinu zaštite.

Posljednji koraci su preispitivanje sigurnosnog plana i pokretanje. Pod pretpostavkom da ste osigurali sigurnosno kopiranje svake lokacije na kojoj čuvate videozapise, oni će se automatski izraditi sigurnosno kopirati kao dodani novi videozapisi ili uređivati ​​postojeće.

Završne misli

Dobar sigurnosni plan vaših videozapisa – ili bilo koje važne datoteke, u tom slučaju – može vam uštedjeti veliku bol. Bez obzira jeste li napravili filmsku biblioteku ili snimili svoje vlastite snimke, IDrive i CloudBerry Backup dva su dobra izbora za implementaciju takvog plana.

IDrive nam se sviđa zbog niske cijene i IDrive Express usluge, dok je CloudBerry Backup među najmoćnijim dostupnim sigurnosnim podacima, koji podržava hibridno sigurnosno kopiranje, sigurnosno kopiranje na nivou bloka, privatno šifriranje i mnoge druge korisne značajke za zaštitu videozapisa.

U skladu s tim, sve mogućnosti u našem najboljem mrežnom vodiču za izradu sigurnosnih kopija mogu se upotrijebiti za automatsko stvaranje sigurnosnih kopija videozapisa. Javite nam uslugu koja vam je draža u nastavku i hvala vam na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me