Je li internetsko igranje sigurno?

Dok igrate igru ​​putem interneta, povremeno se može javiti sumnja da nešto ne ide onako kako bi trebalo. Što se događa s podacima koje unosite u tu igru ​​tableta? Mogu li vas hakeri pratiti putem računa World of Warcraft? Sa svim čudnim pričama koje se vrte po internetu, ne možete se zapitati je li internetsko igranje sigurno?


Odgovor je, kao i često, “ovisi.” Da bismo se malo približili stvarnom odgovoru, morat ćemo razmotriti nekoliko različitih vrsta igara, ali i kratku povijest kršenja podataka u igrama. Ima ih više nego što bi kompanije igara htjele priznati, pa pogledajmo samo one najveće.

Prije nego što to učinimo, napominjemo da ovo nije članak namijenjen osobama koje žele izbjeći neugodne susrete na Internetu: žalovođa, napadači skripti i skriptitidži koji koriste ciljeve su činjenica života dok se igraju na mreži. Ako postoji jednostavan način za rješavanje ovih problema – osim dobrog starog “nemovog” gumba – rado bismo ga podijelili s vama.

Krađa identiteta

Međutim, problemi s kojima se možemo riješiti prilično lako su obično ozbiljniji od trinaestogodišnjaka koji vas naziva imenima. Jedna od najčešćih je krađa identiteta, gdje cyber-kriminalci kradu vaše podatke i koriste ih u svoje svrhe. Kada je u pitanju mrežno igranje, takvi su hakeri obično nakon podataka o kreditnoj kartici.

Treba napomenuti da su igre s velikim imenima obično bez ovakvih stvari, osim ako nisu pogođene nekim usklađenim napadom koji njihova, uglavnom izvrsna, sigurnost ne može podnijeti. Najveći počinitelji najčešće su ležerne ili mobilne igre, od kojih neke ostavljaju dojam da su samo stavljene na tržište, tako da tvrtke iza njih mogu ukrasti podatke o kupcima.

Reformirani prevarant Frank Abagnale, čiji je život poslužio kao osnova za film Uhvatite me ako možete, upozorio je korisnike Facebooka u prošlosti da se prijave za igre na platformi društvenih medija. Kako nije uvijek jasno ovim igrama kakav pristup imaju vašem računu, vrlo bi moglo biti da ljudi s kojima se igrate lutaju po vašim postovima kako bi vidjeli jesu li iza sebe ostavili zanimljive sitnice koristiti.

Drugi veliki rizik predstavljaju mobilne igre s tržišta digitalnih medija poput Google Play Store. Kako općenito nema strogih kontrola koji postavljaju vijesti na ove stranice, prevare su se širile. Većina ovih mobilnih igara ili će prikupljati podatke tako što će aplikaciji dati sebi dozvolu za pregled cijelog telefona, dok će mnogi drugi čekati da korisnici izvrše mikro-transakciju, a zatim će nadoknaditi podatke o kreditnoj kartici.

Iako se može tvrditi da su mikro-transakcije same po sebi kriminalne, kupci najbolje paze kada su u pitanju besplatne igre, jer bi mogli otkriti da je račun na kraju puno veći od obećanog.

Kršenja podataka

System.security.breach
© Jeff Keyzer

Iako zlobni potrošači čine previše velik dio ovih mobilnih igara, pametni potrošači možda žele izbjeći čak i nepoštene tvrtke jer je njihova sigurnost često vrlo loša. Uzmimo za primjer Fashion Fantasy Game: tijekom 2016. godine informacije o prošlosti i sadašnjosti 15 000 korisnika ukradene su zbog kršenja podataka počinjenih od strane cyber kriminalaca..

Iako je većina uključenih podataka bila samo adrese e-pošte, to znači da su hakeri mogli dodati još 15.000 imena na jedan od svojih popisa neželjene pošte. Da kriminalci žele potražiti takvu riznicu podataka nije iznenađujuće, ali njihove metode bile su: Fashion Fantasy Game hakirana je pomoću SQL injekcije, što je scriptkiddie 101.

Činjenica da sigurnost igre nije bila postavljena za obranu od ove vrlo osnovne vrste napada pokazuje da mnogi tijekom leta, koji stvaraju te igre, štede na sigurnosti kako bi ostvarili profit. Veći i gadniji primjer bio je hakiranje Gamigo 2012. godine, gdje su lozinke i korisnička imena oko osam milijuna korisnika ukradeni iz jedne od najvećih svjetskih kompanija za igranje igara na svijetu.

Iako je šteta u to vrijeme bila ograničena, vjerojatno je bila hladna utjeha za sve ljude koji su otkrili da su sada na svim popisima neželjene pošte u svijetu.

U praksi, sve to znači da mobilne igre najbolje izbjegavaju svjesne sigurnosti, jer je rizik od prevare ili da se uređaj pokloni botnetu jednostavno previsok. Kao i kod mnogih stvari na internetu, “besplatno” znači samo da se proizvod prodaje. Za daljnje primjere ove vrste prakse, pogledajte naš članak o najgorim besplatnim VPN davateljima.

Veliki igrači

Što se tiče mobilnih igara, ovdje na Cloudwards.net-u preporučujemo da se klonite ili se barem nikad ne prijavite za bilo što. Mnogo je ležernih igara za koje osim HTML5-a treba malo pokretanja, tako da nema razloga da vaše računalo zarazi zlonamjernim softverom.

Međutim, zbog kršenja podataka ne pati samo ovaj segment na tržištu: čak su i neki od najvećih igrača okolo pogođeni jednom ili dva puta. Najveća, ili barem najneugodnija, bila je mreža hake PlayStation u 2011. kada nisu ukradeni samo podaci (uključujući podatke o kreditnoj kartici) o oko 2,5 milijuna Sony-ovih kupaca, već je cijela mreža nekoliko dana postala crna, da bi se pokrenula..

Direktor Sonyja javno se izvinio kupcima svoje tvrtke, ali šteta je, naravno, učinjena. Korisnici pare obično su sretnija gomila: Valvenova je sigurnost prilično uska i spriječili su mnoge napade u prošlosti.

Jedan od rijetkih koji je itko primijetio bilo tijekom Božića 2015, kada će se stranica trgovine prikazivati ​​na stranim jezicima. U to vrijeme ništa nije ukradeno, iako je Steam samo nekoliko mjeseci kasnije izgubio milijune ključeva za igru.

Kako se zaštititi tijekom igranja na mreži

Na pitanje je li mrežno igranje sigurno teško odgovoriti. Kao što vidite iz gornjih primjera, svaka tvrtka velika ili mala već je na udaru. Međutim, u pravilu je najbolje izbjegavati besplatne igre i ostale casual igrice koje je moguće preuzeti, kao i sve što se nudi na Facebooku.

Kada je riječ o većim platformama i naslovima, najbolja zaštita naravno je da još uvijek ništa ne igrate i ne čitate knjigu, ali to vjerojatno nije opcija za većinu. Općenito je najbolje da podatke o kreditnoj kartici nikada ne pohranjujete u tvrtku – iako to znači da ćete je morati unijeti za svaku kupnju, ova manja smetnja također znači da nema što ukrasti – kao i popraviti jaku lozinku koja može ne može se lako pogoditi.

Igrači bi također mogli razmotriti prijavu s bilo kojeg od naših pet najboljih oblačnih servisa za igrače koji svi nude povećanu sigurnost, anonimnost kao i mnoštvo igara. Iako je GaaS još uvijek u povojima, ovdje na Cloudwards.net-u predviđamo porast popularnosti ove vrste zabave i čini se da je pet usluga u tom članku na samom vrhu..

Posljednje, ali ne najmanje bitno, postoji jedan način da se potrošači uvijek zaštite od cyber kriminala – kao i špijuniranja i nesnosnih internetskih pružatelja usluga – a to je pretplata na VPN uslugu. Iako ovi obično koštaju novca (osim naših najboljih pet najboljih besplatnih VPN pružatelja usluga), dobivate vrijednost za novac jer vas nitko neće moći pratiti na mreži.

Zaključak

Ovdje na Cloudwards.net imamo popis naših preferiranih najboljih VPN usluga, premda uvijek potičemo ljude da pregledavaju naše VPN recenzije kako bi shvatili što će im najbolje raditi. Mrežno igranje možda nije najsigurnije za napraviti, ali moguće je najviše zabave; ako se zaštitite prije odlaska na mrežu, možete biti sigurni da nitko ne može potražiti vaš novac ili osobne podatke.

Imate li sigurnosnu strategiju drugačiju od gore navedene? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala vam na čitanju i budite sigurni.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map