Cloudwards vodič: Što je Amazon QuickSight?

Amazon je nedavno predstavio QuickSight, alat za poslovnu inteligenciju temeljen na oblaku, čiji je glavni cilj pojednostavljenje cjelokupnog procesa razvijanja uvida iz velikog broja izvora podataka lako, brzo i naravno uz nisku cijenu.

Amazon tvrdi da je alat vrlo brza, jednostavna za korištenje u poslovnoj inteligenciji koja se koristi u oblaku za 10/10 troškova tradicionalnih BI rješenja.

Pomoć u Amazonovim web uslugama

Ne može se poreći da je Amazon Web Service tijekom posljednjih nekoliko godina stvorio snažno tlo za sebe pružajući niz usluga za prikupljanje, pohranu i obradu ogromne količine podataka.

AWS podatkovni centar
Web usluge Amazon

Iznenadili biste se kada biste znali popis tvrtki koje se danas oslanjaju na usluge Amazon Web Services. Od velikih etabliranih tvrtki kao što su Philips i Samsung do tvrtki koje podržavaju tehnologiju poput Adobe i Netflix, sve više vole usluge Amazon Web za svoje velike potrebe za podacima.

Čak se i startupi poput FourSquare-a i AirBnB-a oslanjaju na AWS.

Da biste razumjeli kako QuickSight zapravo može pomoći AWS-u, istražite ga malo dublje. Nakon što se podaci generirani iz korisničkih aplikacija uđu u AWS infrastrukturu, struju se provode kroz Amazon Kinesis i pohranjuju u relacijskom izvoru podataka poput:

  • Amazon Redshift
  • Amazonska Aurora
  • Amazonski RDS

Izvori podataka također se mogu temeljiti na datotekama poput Amazon S3 ili NoSQL izvora podataka poput Amazon DynamoDB. Nakon što se podaci osiguraju, šalju se na analizu. Za analizu i obradu podataka postoje alati poput AWS Data Pipeline-a i AWS Machine Learning.

Veliki je jaz u načinu na koji se podaci prikupljaju i obrađuju i kako poslovni korisnici svakodnevno donose ključne odluke kroz analizu tih podataka.

Već sam radio na nekoliko alata Business Intelligence dok sam radio u IT industriji i mogu vam reći da je čitav proces od prikupljanja podataka do konačnog stvaranja izvještaja predugo dug nego što bi itko htio da bude.

Web usluge Amazon
© Amazon

Općenito, za rješenja poslovne inteligencije potrebno je nekoliko timova inženjera koji će mjesecima provesti na razumijevanju i izgradnji složenih modela podataka. Izvori podataka se kombiniraju i testiraju iznova i iznova kako bi se osiguralo da među njima nema pogreške.

I tek nakon čišćenja završnog kruga QA, prosljeđuje se sljedećem timu koji koristi potpuno drugačiji softver za generiranje izvještaja.

Ovo je izvješće prikazano ključnim donositeljima odluka umjesto stvarnih izvora podataka. Ova rješenja ograničavaju poslovne korisnike na unaprijed odabrane upite i izvješća jer nema mjesta za vizualne mogućnosti niti interaktivno istraživanje podataka.

Pored toga, organizacije moraju trošiti tisuće dolara svake godine na licence, naknade za održavanje i težak hardver. Da biste podržali ove alate Business Intelligence. A ako organizacije žele povećati broj zaposlenika ili količinu podataka, očito moraju izdvojiti više novca kako bi stvari nastavile ići.

QuickSight – odgovor na sve BI probleme

Amazon QuickSight je usluga poslovnog obavještavanja u oblaku stvorena za rješavanje velikih podataka, uključujući složenost, brzinu i troškove.


© AWS

To čini tako što sve velike izvore podataka lako stavlja na raspolaganje poslovnim korisnicima i daje im jednostavno za upotrebu sučelje na 1/10 ukupnih troškova ostalih rješenja za poslovnu inteligenciju. Snažno smatram da je AWS redefinirao svijet “pristupačnim” pružajući Amazon QuickSight po cijeni od 9 USD po korisniku mjesečno.

Ključne komponente QuickSight-a

1. SPICE

Super brzi, paralelni motor za izračun u memoriji (SPICE) najmoćnija je i ključna komponenta QuickSight-a. Njega zapravo gradi isti tim ljudi koji su vam doveli Amazon RedShift i Amazon Aurora.


© TechCrunch

SPICE je ključni faktor za QuickSight i pomaže u skaliranju kroz terabajte podataka i još uvijek održava vrijeme odziva od nekoliko milisekundi. Kada podatke usmjerite na QuickSight, SPICE sve podatke preuzima SPICE kako bi se dobili optimalni rezultati upita.

Svojim bogatim proračunima, SPICE omogućuje svojim korisnicima da dobivaju uvid iz svojih izvora podataka bez ikakvog dodatnog pružanja infrastrukture ili skaliranja.

Razlog zašto SPICE tako brzo odgovara na upite je taj što replicira podatke za visoke performanse i dostupnost. To znači da organizacije mogu razmještati do tisuće korisnika koji mogu istovremeno obavljati interaktivne i brze analize i iz različitih izvora podataka.

2. Automatsko otkrivanje

Ako ste ikada koristili alat za poslovnu inteligenciju, tada biste znali da je jedan od najvećih izazova otkrivanje podataka i odabir tih podataka za analizu.

Analiza podataka korisnika u oblaku
© Američka korporacija NEC

Obično je potrebno tim inženjera podataka da katalogiziraju i omoguće otkrivanje podataka uz pomoć alata za analitiku. Ali pomoću QuickSight-a, kada se prijavite u njega, softver automatski otkriva izvore podataka kojima imate pristup, analizira ih i postavlja.

3. AutoGraph

Kad sam radio s BI-om, jedan od najfascinantnijih problema s kojim sam se suočio je stvaranje grafikona i vizualizacija kako svaki graf treba izgledati.


© AWS

I drago mi je što se QuickSight pobrinuo za ovaj problem. Sve što trebate učiniti je odabrati vrstu podataka kojim se bavite, a QuickSIght će odabrati najbolji grafikon za vizualizaciju.

4. Dijeljenje i suradnja

Postoji sjajna značajka ploče s pričama koja vam omogućuje kombiniranje vizualizacija i prezentaciju u obliku poslovnih nadzornih ploča, dodavanje komentara i dijeljenje s grupama ili pojedincima (u vašim organizacijama). Opet super za brži i bolji rad.

Amazon QuickSight cijene

Ovo je, naravno, jedno od najupečatljivijih značajki programa QuickSight. Standardna godišnja pretplata koštat će vas 9 dolara mjesečno, dok će mjesečna pretplata koštati 12 dolara mjesečno.


© Mark Moz

Godišnja pretplata za tvrtku koštat će 18 dolara, dok će mjesečna pretplata koštati 24 dolara. To uključuje 10 GB prostora za paket SPICE. Za svaki dodatni GB prostora trebate plaćati 0,25 USD mjesečno za izdanje Standard i 0,38 USD za izdanje Enterprise.

Zaključak

Amazon QuickSight nas je definitivno uzbudio i stvarno mislimo da može promijeniti BI igru ​​nudeći brzo izvedene alate uz veliku cijenu.

Dostupna je samo kao značajka pregleda, ali imamo osjećaj da će se Amazon uskoro predstaviti. U slučaju da vas zanima pregled pregleda, možete se prijaviti ovdje

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me