Besplatne usluge hostinga datoteka i pohrana u oblaku

Sigurni smo da ste bili u situaciji da želite podijeliti datoteku sa svojim prijateljem koji živi s druge strane zemlje ili čak svijeta. Slanje na flash disku ili slanje e-pošte ograničena su rješenja. Ono što možete učiniti umjesto toga je prenijeti datoteku na Internet i pustiti svog prijatelja da je preuzme.


Reći ćemo vam kako to možete učiniti s besplatnim uslugama hostinga datoteka.

Usluge hostinga datoteka omogućuju vam prijenos datoteke pomoću metode povuci-i-ispusti – ako su one prilagođene korisniku – ili odabirom s računala. Iako u osnovi rade istu stvar, način na koji se oni dobro snalaze i koje su druge značajke dostupne bitno se razlikuju od pružatelja usluga.

Neki uzimaju vašu datoteku i daju vam vezu za preuzimanje da biste je podijelili ili je poslali na svoju e-poštu. Zatim tu su one koje nude napredne mogućnosti, poput dijeljenja društvenim mrežama, prijenosa na daljinu URL-ova, šifriranih kanala, javnih kataloga i još mnogo toga.

No možete koristiti pohranu u oblaku za postizanje iste stvari. Napredne značajke dostupne su samo na premium računima, ali besplatne se nemaju što odbaciti. Možete pronaći najbolje na našem popisu za usporedbu pohrane u oblaku, a ako vam to nije dovoljno za donošenje odluke, imamo članak koji će vam pomoći da odaberete najbolju pohranu u oblaku za vas.

U ostatku ovog članka pogledat ćemo kako se uspoređuju besplatne usluge hostinga datoteka i besplatna pohrana u oblaku.

Datoteka Hosting vs Cloud Storage

Najprije, pogledajmo razliku između hostinga i dijeljenja datoteka pomoću pohrane u oblaku.

Dijeljenje

Ako želite žuriti datoteku, većina besplatnih hosting datoteka omogućit će vam to bez stvaranja računa. Možete prenijeti datoteku, dobiti vezu i poslati je. To je sve što je potrebno. S druge strane, pohrana u oblaku zahtijeva da se registrirate, prijavite, pošaljete datoteku i nakon toga dobijete vezu.

Iako je glomazniji, pohrana u oblaku ima više opcija za dijeljenje veza nego usluge hostinga datoteka s golim kostima, koje vam pružaju samo vezu. Većina usluga pohrane u oblaku omogućuje vam dijeljenje na društvenim mrežama, poput Facebooka, Twittera itd. Osim toga, druge osobe u svoju mapu možete pozvati korisničkim imenom ili e-poštom. Pročitajte našu najbolju pohranu u oblaku za dijeljenje da biste saznali više.

Ako dijelite datoteke za suradnju s udaljenim suigračima, neke usluge pohrane u oblaku nude izvorne aplikacije, poput Google dokumenata i Dropbox papira i integrirane aplikacije za bilježenje. Više informacija o suradnji u oblaku možete pronaći u našem najboljem članku za pohranu u oblaku za članak o suradnji.

sigurnosti

Usluge hostinga datoteka ne dolaze o njihovim sigurnosnim mjerama, ali možemo pretpostaviti da većina ne šifrira vaše prenesene podatke. To znači da ga može čitati svatko tko ima pristup, poput zaposlenika lutaka. Postoje iznimke koje nude krajnje šifriranje, ali ga vežu uz premium planove.

Čak i kada je besplatna, sigurnost u oblaku obično nudi barem minimalnu razinu zaštite. Usluge kriptiraju vaše datoteke na poslužiteljima pomoću AES-ovih 128-bitnih ili 256-bitnih algoritama, štite vaše datoteke tijekom prijenosa TLS protokolom, nude dvofaktorsku provjeru autentičnosti kako bi zaštitili račun i šifrirali vaše prijenose od krajnjeg do kraja. U tu svrhu pročitajte naš najbolji članak o uslugama nula znanja.

Jednostavnost korištenja

Ako vam je potreban jednostavan prijenos datoteka, nema sumnje da se usluge hostinga datoteka mogu pobrinuti za to bez probijanja znoja. Kao neregistrirani korisnik bit ćete podložni ograničenjima na veličinu, brzinu i količinu datoteke na poslužitelju, ali to je i točka ako trebate odmah dijeliti.

Za naprednije potrebe pohrana u oblaku omogućuje vam pristup datotekama putem web klijenata koji oponašaju preglednike datoteka na operativnim sustavima, kao i neke usluge hostinga datoteka. To vam omogućuje brisanje, preimenovanje ili premještanje datoteka u vašoj pohrani. Povrh svega, sve usluge pohrane u oblaku imaju klijent za radnu površinu koji vam omogućuje sinkronizaciju datoteka s vašeg tvrdog diska izravno u oblak.

Ubrzati

Kao besplatni korisnik usluga hostinga datoteka, brzine za preuzimanje i prijenos mogu biti ograničene u nekim slučajevima, dok je neograničena brzina rezervirana za kupce koji plaćaju. Usluge skladištenja u oblaku ne ubrzavaju brzinu. Umjesto toga, brzine se oslanjaju na druge čimbenike, kao što su koliko ste blizu poslužitelju, infrastrukturi usluge i vašem davatelju internetskih usluga..

Datoteke i pohrana

Ako koristite besplatni plan s uslugom hostinga datoteka, to može ograničiti maksimalnu veličinu datoteke ili pohranu i vrijeme koje vaše datoteke mogu ostati na svojim poslužiteljima..

Neki imaju relativno nisku kapu za spremanje podataka, kao što je 5 GB, dok ograničenje veličine datoteke može ići i do 50MB. Usluge koje nemaju takva ograničenja izbrisati će vašu datoteku nakon određenog razdoblja bez preuzimanja. Besplatni planovi često sadrže oglase kako bi nadoknadili nedostatak ograničenja.

Besplatni planovi s pohranom u oblaku neće vam pružiti stotine gigabajta prostora za pohranu, ali neće vas napadati oglasima niti brisati datoteke zbog neaktivnosti. U mnogim slučajevima svoju kvotu za pohranu možete povećati pozivanjem prijatelja ili izvršavanjem koraka nakon registracije.

Neki servisi ograničavaju veličinu datoteke na nekoliko gigabajta, dok drugi postavljaju traku prilično visoko, kao što možete vidjeti u našem najboljem članku za pohranu podataka u velikim oblacima.

Dobre usluge hostinga datoteka

Besplatni planovi su takvi kakvi jesu, ali neke se usluge ističu. Dat ćemo vam kratak opis sljedećeg, počevši od Files.fm

Files.fm

free-file-hosting-files.fm

free-file-hosting-files.fm-MyFiles

Usluga vam omogućuje prijenos datoteka veličine do 2 GB, dok je vaš prostor za pohranu postavljen od “1GB do 15GB”. Budući da je besplatni plan, podržani su oglasima. Tijekom prijenosa “šifrirani podatkovni kanal” štiti vaše datoteke. Nakon što budu gotovi, bit će dostupni u javnom katalogu.

DepositFiles

free-file-hosting-depositfiles-MyFiles

DepositFiles podiže traku za veličinu datoteke na 10GB. Povrh toga, vaše datoteke zadržavaju 90 dana nakon svakog preuzimanja. To je puno bolje od pukih 15 dana koje neke usluge nude. Broj datoteka koje možete prenijeti ograničen je na 50.

4shared

S 4sharedom, dobivate 15 GB slobodnog prostora i možete učitati datoteke veličine čak 2 GB. Nema ograničenja u iznosu koji možete prenijeti, ali brzine preuzimanja su ograničene i postoje oglasi. Pored toga, ako se ne prijavite 180 dana, vaš će se račun i datoteke izbrisati.

WeTransfer

free-file-hosting-mi-prijenos

Na besplatni plan možete prenijeti maksimalno 2 GB po prijenosu. Nakon prijenosa prijenos će biti dostupan sedam dana. Nakon toga briše se kako bi se ostavilo mjesta za ostale datoteke. Ako ste u EU, usluga će ugostiti vaše podatke na tamošnjim poslužiteljima, što je prikladno s obzirom na primjenu Opće uredbe o zaštiti podataka.

Filehosting.org

free-file-hosting-filehosting.org

Filehosting.org ne ograničava veličinu, brzinu ili pohranu datoteke, već briše vaše datoteke 20 dana nakon zadnjeg preuzimanja. To se čini dobrim da je istina, ali nismo pronašli nikakva ograničenja. Nema ni oglasa, ali “zadržava pravo povremeno informirati korisnika o novim značajkama ove usluge ili ponudama naših partnera u skladu s uvjetima privatnosti.”

YourFileLink

YourFileLink ne zahtijeva da se prijavite i ne ograničava prijenos, preuzimanje ili propusnu širinu. U tom slučaju, ako vaše datoteke nisu preuzete 15 dana, bit će izbrisane. Usluga je također zahtjevna.

Dobre usluge skladištenja u oblaku

Spremanje u oblaku svijetli kada se pretplatite na premium plan, ali postoje i dobri besplatni planovi. Omogućuju vam upotrebu usluge za prijenos i dijeljenje datoteka onako kako rade usluge hostinga datoteka. Za više detalja pročitajte naših pet najboljih pružatelja usluga s velikim člankom o planu usluge.

Google vožnja

Google pogon vam pruža velikodušnih 15 GB besplatnog prostora za pohranu, što će biti dovoljno većini ljudi. Besplatni korisnici imaju isti pristup Google dokumentima, Google Photos i drugim aplikacijama koje se integriraju s uslugom. Ako fotografije prebacite u “visoku kvalitetu” umjesto “originalno”, vaš prostor za fotografije neće biti neograničen. Pročitajte više u našoj recenziji Google diska.

Web sučelje Google diska

Google Drive Sync mapa

Google Dokumenti Google Drive

Veza za stvaranje Google diska

Mrežne postavke Google diska

prijašnji

Sljedeći

pCloud

Korištenjem besplatne verzije pClouda dobivate 10 GB prostora za pohranu. Možete dovršiti postupak u više koraka kako biste dobili još 4 GB. Ako uputite prijatelja, dobit ćete 1GB dodatnog prostora do 20 GB. Besplatni korisnici nemaju pristup lozinkama i datumu isteka za zajedničke veze, ali iskustvo je uz to prilično dobro.

pCloud datoteke web sučelja

pCloud mapa za sinkronizaciju

pCloud Podijeli vezu datoteke

Linkovi za preuzimanje pCloud

klijent klijenta pCloud

prijašnji

Sljedeći

pCloud je blizu vrha našeg popisa za usporedbu u oblaku. Ako vas to zaintrigira, pročitajte našu recenziju pCloud.

Sync.com

Prema našoj ljestvici Sync.com je najbolja usluga pohrane u oblaku, ali vam daje samo 5 GB besplatno. Ima mnogo preokreta, kao što možete pročitati u našoj recenziji Sync.com, a možete ga uputiti što više prijatelja kako biste dobili dodatnih 1 GB po preporuci. Tvrtka nam kaže da će ukloniti poklopac od 20 GB nakon što ga pogodite ako zatražite.

Sync.com-web-upravljačke ploče-Klizač-1
© Cloudwards.net

Sync.com-Dijeli-File-Link Klizač-2
© Cloudwards.net

Sync.com-Sync-mape-Klizač-3
© Cloudwards.net

Sync.com-Speed-gas-Slider-4
© Cloudwards.net

Sync.com-Two-Factor-autentifikacije-Klizač-5
© Cloudwards.net

prijašnji

Sljedeći

Besplatnim korisnicima dostupna je većina značajki, uključujući enkripciju nulte znanja i mogućnost dijeljenja datoteka zaštićenim lozinkom.

MEGA

MEGA je koristila za osiguravanje 50 GB besplatne pohrane bez potrebe za dovršavanjem preporuka ili procesa. Sada, 35 GB napokon nestaje, ostavljajući vam 15 GB, što još uvijek ništa ne možete odbaciti. I prostor koji ste dobili pomoću referalnog programa također nestaje.

hosting datoteka

Osim što su bonusi privremeni, mogućnosti besplatnih korisnika su ograničene. Više o tome možete pročitati u našoj recenziji MEGA.

MediaFire

Kada počnete koristiti MediaFire, dobivate 10 GB besplatne pohrane. To je priličan iznos i možete ga povećati na 50GB. Kada uputite prijatelja, dobivate 1GB prostora do 32 GB. Ako vam se to ne sviđa, možete instalirati mobilnu aplikaciju i povezati se s Facebookom i Twitterom kako biste dobili više prostora.

To je pristojno za hosting datoteka, ali nije dobro za uslugu pohrane u oblaku. Više o tome možete pročitati u našoj recenziji MediaFire.

Završne misli

Ako koristite internet, vjerojatno ćete dijeliti datoteke. To je lako, brzo i bez mnogo ograničenja bolje nego biti dosadan posao. Besplatni planovi su ograničeni bez obzira radi li se o hostingu datoteka ili uslugama pohrane u oblaku.

Oboje obično ograničavaju vaš prostor za pohranu, s nekim iznimkama za usluge hostinga datoteka koje ograničavaju koliko dugo datoteke ostaju na poslužiteljima ili imaju oglase. Usluge pohrane u oblaku ne uklanjaju vaše datoteke ili poslužuju oglase i obično imaju više značajki. Međutim, oni su složeniji, pa ako samo želite brzo dijeliti datoteku, bolje vam je uslugu hostinga datoteka.

Što mislite o besplatnom hostingu datoteka i uslugama pohrane u oblaku? Koje preferirate i koje koristite? Javite nam u komentarima u nastavku.

Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map