6 savjeta za sprečavanje krađe identiteta: čuvajte tajno, čuvajte

Krađa identiteta prilično je neugodan moderan zločin. Ne zadovoljan tako što je jednostavno ispraznio vaš novčanik, cyber lopov ostaje nakon vašeg čitavog digitalnog bića i može ga čak koristiti za obavljanje dodatnih zločina u vaše ime.


Ova vrsta krađe može biti u više oblika, ali najčešće se radi o prijevari s kreditnim karticama, a to je slučaj više od 70 posto vremena. To se postiže krađu detalja na vašoj kartici ili postavljanjem nove kartice s vašim imenom na njoj. Prvi što ćete čuti o temi je poziv iz kolekcija.

Šteta može biti i veća od financijske. Ako je lopov izvršio bilo kakvu kriminalnu aktivnost u vaše ime, policiji je teško utvrditi što je. Poredanje pogrešnog kršenja pravde može biti dug i težak proces, pa je mnogo bolje ako poduzmete korake kako biste izbjegli problem na prvom mjestu.

S tim da kriminalci svakodnevno izmišljaju nove trikove, teško je znati kako ostati siguran. Sastavili smo nekoliko savjeta za sprečavanje krađe identiteta putem interneta, što će vam, nadamo se, donijeti malo mira. Međutim, teren se ovdje uvijek mijenja, pa budite oprezni za nove načine zaštite.

Postavite prioritete svojim najvažnijim računima

Mnogi ljudi pohranjuju puno podataka na jednom mjestu, tako da hakeri koji provaliju u jednu internetsku uslugu mogu upotrijebiti informacije koje pronađu kako bi provalili u druge. Ako imate glavni račun e-pošte, na primjer, haker može da ga iskoristi za ulazak u druge usluge koje koristite tražeći nove lozinke. E-poruke za resetiranje bit će poslane na vaš glavni račun na koji haker može odgovoriti.

Korištenje dvofaktorske provjere autentičnosti za važne račune znatno otežava proboj u njih. Haker će morati probiti vašu lozinku uz pristup svom drugom faktoru i značajno smanjiti rizik. To ćete učiniti za sve svoje internetske usluge možda previše, ali za najvažnije račune vrijedi i dodatna zaštita.

Čuvajte svoje podatke

Vaši osobni podaci hakeri mogu biti vrlo vrijedni, zato ih ne predajte ljudima koje ne poznajete. Pazite na kontakte koji vam se šalju neuobičajenom metodom. Netko tko je pristupio prijateljevom adresaru može vas kontaktirati u svoje ime kako bi prikupio više detalja o vama ili njima.

Mnoge web lokacije pokušavaju prikupiti što više informacija o vama. To je poslovni model društvenih medija. Problem je u tome što ako netko pristupi toj informaciji, lažno se predstavlja, postaje puno lakše. Ovim danima sve se češće događa da web mjesta povezuju točkice i objedinjuju ono što različite tvrtke znaju o vama.

To možete ublažiti tako da date što je moguće manje informacija. Izbjegavajte davanje bilo kakvih neobaveznih podataka i prijavite se za usluge pomoću bačene adrese e-pošte. Ako vas web mjesto pita o stvarima koje ne želite otkriti, glasajte mišem i prijavite se negdje drugo.

Pripazite kakve informacije pružaju informacijama koje koristite. Skype bizarno odlučio da bi svijet trebao znati datum vašeg rođenja prije nekoliko godina, unatoč tome što je jedan od prvih informacija koje banke i financijske institucije koriste za potvrdu vašeg identiteta.

Pazite što dijelite na društvenim medijima, posebno javno. Zločinci nisu ništa ako nisu uporni i radosno će laskati vašim postovima tražeći sve što vam može koristiti za krađu vaših vjerodajnica i proboj na vaše račune..

Više informacija o održavanju privatnih podataka potražite u našem mrežnom vodiču o privatnosti.

Pri preuzimanju aplikacija za pametne telefone trebali biste biti posebno oprezni – posebno s manje poznatim aplikacijama. Obično će vam se reći koje informacije novoj aplikaciji žele pristupiti. Primamljivo je samo kliknuti kroz te zaslone, ali nemojte prebrzo odobriti dopuštenja za aplikacije koja vam nisu ugodna. Uvijek postoje alternative.

Pazite i na ono što instalirate na svoje računalo. Mnogi instalacijski programi pokušavaju ušutkati dodatnu aplikaciju na vaše računalo, ali o tome će vas prvo obavijestiti. Slobodno odbijte. Ti dijelovi zlonamjernog softvera obično dolaze iz aplikacija opće uporabe, kao što su PDF konverteri, za koje će vam trebati samo jedno vrijeme.

Šifrirajte svoje podatke

Šifriranje je vaša najveća obrana od internetskog kriminala. Pri korištenju VPN-a, pohrane u oblaku ili mrežnog davatelja sigurnosnih kopija provjerite je li model šifriranja ažuriran. Preporučujemo AES-256 jer je najteže puknuti.

Osim opasnosti na mreži, morate biti oprezni što se može dogoditi ako ukrade uređaj koji posjedujete. Tvrdi disk vam je pun informacija koje se mogu zlonamjerno koristiti ako padnu u pogrešne ruke. Te informacije mogu vrijediti više od kaznenog djela od vrijednosti preprodaje samog uređaja.

Šifriranje podataka pomaže. Ako netko dobije pristup vašem uređaju, ne može napraviti toliko štete ako vaši podaci ne budu čitljivi. Možete šifrirati sve što ste pohranili lokalno, kao i na mreži. Za više informacija pogledajte naš članak o šifriranju podataka za pohranu u oblaku.

Ako ste zabrinuti zbog znatiželjnih očiju, svakako pročitajte najbolje usluge oblaka s nultim znanjem.

Upotrijebite Upravitelj lozinki

najbolje lozinkom voditelj

Odabir lozinke čini se težim nego ikad, a web stranice traže da na sve načine postavljate brojeve, simbole i velika slova. Sjećanje na njih kraljevska je bol u leđima. Može biti primamljivo samo odabrati jednu lozinku i držati je, ali ako je netko otkrije, može vam preuzeti cijeli život u mreži i uzrokovati vam kraj problema.

Ovdje vam može pomoći upravitelj lozinki, generirajući duge, jedinstvene lozinke za usluge koje koristite i unoseći ih na web mjesta za vas. To zločincima otežava život.

Trebate biti razumni. Postoji element stavljanja svih jaja u jednu košaru s upraviteljem lozinki, jer svatko tko joj pristupi ima na raspolaganju sve vaše lozinke. Pogledali smo najbolje upravitelje lozinki u posljednje vrijeme, pa ih možete pogledati ako se želite zaštititi.

Kad je riječ o sigurnosnim pitanjima, napravite neku priliku poput Pinocchia i lažite. Dajte web lokacijama koje traže tajne podatke pogrešne podatke. Sigurnosna pitanja postoje kako bi vas prepoznala, ali ako na više web lokacija date iste odgovore, a jedna se hakira, haker ima nešto što vam može poslužiti.

Najbolja ideja je dati web lokacijama različite odgovore i pratiti ih zajedno sa zaporkom. Hakeri će možda pogoditi vašu omiljenu sportsku ekipu, ali malo je vjerojatno da će pogoditi da vam je prvi poljubac bila Beyonce Knowles. Na sigurnosna pitanja možete odgovoriti i odgovorom koji nije vezan za to pitanje, pa to puno teže može bilo tko shvatiti.

Upravitelji zaporki kao što su Dashlane (pročitajte naš Dashlane pregled) i Abine Blur (pročitajte našu recenziju Blur) omogućuju vam dodavanje bilješki unosima lozinki, čineći postupak praćenja lažnih odgovora mnogo jednostavnijim..

Povežite se s VPN-om

VPN je usluga koja usmjerava vaš internetski promet putem jedinstvene šifrirane veze, što vam daje dodatnu kontrolu nad sadržajem kojem možete pristupiti i tko ga može vidjeti. Pogledajte naš članak o VPN-u za više.

Korištenje VPN-a može vam dati dodatni sloj sigurnosti. Budući da se vaša IP adresa mijenja, onima koji koriste vašu IP adresu mogu otežati život da shvate koje internetske račune koristi ista osoba. Mnogi VPN-ovi dolaze s softverom za blokiranje zlonamjernog softvera, koji vam također pomaže da ostanete sigurni.

Bez lokacije, povijesti pregledavanja ili IP adrese, hakeri imaju poteškoće u pronalaženju informacija koje mogu nastaviti. Ako koristite VPN, haker će vas ciljati, ali vjerojatno će otpasti bez početne točke.

Ako razmišljate o nabavci, pogledajte naš popis najboljih VPN-a da biste pronašli pravu opciju za vas.

Neka softver bude aktivan

Kvarovi softvera otkrivaju se neprestano i ove sigurnosne rupe mogu omogućiti hakerima proboj u vaše računalo. Redovito ažurirajte svoj OS i softver i obavezno preuzmite najnovije zakrpe. To može biti problematično, ali ne tako loše kao što ste pronašli Ferrari i niste ga imali priliku voziti..

Trebali biste provjeriti postavke privatnosti na vašem OS-u i uređajima. Za savjete kako to učiniti u sustavu Windows pročitajte naš članak o postavkama privatnosti sustava Windows 10. Postavke e-pošte također se mogu prilagoditi radi zaštite vaših podataka. Slikovne veze u e-porukama mogu propustiti vašu IP adresu i ostale detalje hakerima, tako da je onemogućavanje automatskog prikaza slika u vašem klijentu e-pošte dobra ideja..

Završne misli

S tim se nadamo da ćete se malo odmoriti u zaštiti sebe na mreži. Zapamtite, nijedan od ovih savjeta nije siguran i ne možete biti previše oprezni u mreži ili isključeni. Prevaranti uvijek iznova pronalaze nove načine na koji mogu učiniti svoju bijedu, ali budite budni i trebali biste biti u redu.

Krađa identiteta nije jedina opasnost zbog koje biste trebali brinuti na mreži, pa pogledajte naš članak o cyber-kriminalu da biste saznali više o drugim opasnostima na mreži. Javite nam u komentarima ako ste doživjeli krađu identiteta ili imate bilo kakve savjete za izbjegavanje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map