Cloud Hosting vs megosztott tárhely vs dedikált tárhely vs VPS

A legjobb webtárhely-útmutatóban hosszú listát talál a szolgáltatókról, amelyek mindegyikének különféle tervei vannak. Néhány webtárhely, például a JustHost, tömöríti a felállítást, hogy hozzáférhetővé váljon az újonnan érkezők számára, míg mások, például a WestHost számos szintet és árat érintő szolgáltatásokat nyújtanak (olvassa el a JustHost és a WestHost áttekintést).


Azért vagyunk itt, hogy tisztázza a web hostok által nyújtott szolgáltatások közötti különbséget azáltal, hogy áttekintést nyújt a tárhelytípusokról. Amellett, hogy elmagyarázza az egyes tárhelytípusok működését, javasolni fogjuk azokat a szolgáltatókat, akik a legjobban szeretnénk az egyes tárhelytípusokat, valamint azt, hogy milyen webhelyeknek kell használniuk az adott tárhelytípust.

Mik a tárhely típusai??

mi az a web hosting

A web hosting egy könnyen érthető koncepció. Ez a folyamat a webhely tárolására és kiszolgálására minden olyan látogató számára, aki belép a domainjébe. Bár a webtárhely mögött zajló folyamat összetett – röviden olvassa el a DNS-rekordok útmutatóját – a webtárhely gondolata egyszerű.

Ennek ellenére nem minden web hosting egyenlő. Bár a webhely fájljainak kiszolgálón történő tárolásának és a felhasználóknak történő kiszolgálásának elképzelése ugyanaz, az Ön webhelyének számítógépes erőforrásainak gyűjtési módja a tárhely típusától függően eltérő.

A webgazda különféle tárhelymódszereket alkalmaz a különböző igényekkel rendelkező webhelyek befogadására.

Például a személyes portfólióra nincs szükség nagy számítási teljesítményre, mert korlátozott a tartalma és kevés látogató, ezért nincs értelme drága, dedikált tárhelyet vásárolni. Alternatív megoldásként az informatikai alkalmazottakkal rendelkező nagyvállalatok egy adott módon konfigurálhatják a tárhelyet, tehát a teljes erőforrások és a testreszabhatóság előnyben részesíthetők.

Ez az útmutató célja annak megmagyarázása, hogy mi a legnépszerűbb tárhelytípus, áttekintve, hogy mit kínálnak és kinek a legjobbak. Ennek ellenére, ha még nem ismeri a webtárhely világát, és elárasztja a lehetőségek számát, akkor ne aggódjon a hosting típusa miatt. A kezdőknek általában a legjobb fogadás az internetes házigazda „webtárhely” vagy „megosztott tárhely” tervezése.

Tárhelytípusok áttekintése

Most, hogy megértette, mi a tárhely típusa, átnézzük a négy legnépszerűbb verziót. Amellett, hogy elmagyarázza az egyes tárhelytípusok működését, ajánlásokat fogunk adni arra vonatkozóan, hogy ki melyik típusú tárhelyet használja.

Ha ki szeretné hagyni a szánalom részleteit, itt röviden áttekintjük a különféle tárhelytípusokat:

Közös tárhely

 • Lehetővé teszi több felhasználó számára olcsó webhelyek üzemeltetését a méretgazdaságosság előnyeinek kihasználásával.
 • Alkalmas kisvállalkozások, portfóliók, információs és személyes webhelyek számára.

VPS tárhely

 • A dedikált tárhely konfigurálhatóságát és konzisztenciáját árcímke nélkül kínálja, ha egy privát szervert virtualizál egy megosztott szerveren.
 • Alkalmas közepes méretű vállalkozások, fejlesztők és közepes méretű hírforrások számára.

Dedikált tárhely

 • Biztosít kiszolgálót és minden számítási erőforrását egyetlen felhasználó számára.
 • Több helyszíni hálózatokhoz, nagyvállalatokhoz, nagy e-kereskedelem és média aljzatokhoz alkalmas.

Felhő-tárhely

 • Egyesíti a megosztott, a VPS és a dedikált tárhely aspektusát azáltal, hogy lehetővé teszi webhelye számára, hogy erőforrásokat vonzzon a felhőből, és ezáltal ténylegesen lehetetlenné teszi az offline elérést.
 • Bármely olyan weboldalhoz alkalmazható, ahol nagy forgalom és alacsony üzemeltetési költségek szükségesek, különösen közepes és nagyméretű médiumok és blogok számára.
 • Nagyvállalatok vagy egyéni konfigurációjú több helyszíni hálózatok is használhatják.

Közös tárhely

megosztott tárhely

A megosztott tárhely a legtöbb webhely alapértelmezett választása, és ennek kell lennie. Ez a tárhely alaptípusa, amellyel össze kell hasonlítani az összes többi típust, mivel szinte minden internetes házigazda kínál valamilyen formát. Az iPage például szinte kizárólag megosztott tárhelyet kínál (olvassa el az iPage áttekintésünket).

Ahelyett, hogy megengednék, hogy minden felhasználó saját szerverrel rendelkezzen, a megosztott tárhely több felhasználót helyezi ugyanazon a szerveren. A szervernek korlátozott mennyiségű erőforrása van, tehát ezek a webhelyek megosztják a meglévőket. Ha a tárhely a lakást képviseli, akkor a megosztott háztartás lakásban élne.

A megosztott élethez hasonlóan vannak előnyei és hátrányai is a megosztott tárhely számára. A legfontosabb szempont, hogy olcsó. Ha a felhasználókat ugyanazon a szerveren csoportosítja, a webgazda pénzt takaríthat meg a szerverekre, és átadhatja ezeket a megtakarításokat Önnek. Annak ellenére, hogy rengeteg drága megosztott házigazda van – olvassa el az Arvixe áttekintésünket egy példára -, vannak olcsó lehetőségek is, például a Namecheap (olvassa el a Namecheap áttekintésünket).

Minden áron van, és megosztott tárhely esetén a szomszédok. Minden webhely ugyanazon erőforrás-készletből származik, tehát ha a webes fogadó kapzsi és túl sok webhelyet üzemeltet ugyanazon a szerveren, akkor az Ön webhelyének forrásai kifogyhatnak a felhasználók elhelyezésére (erre példa a GreenGeeks áttekintésünkben).

Emiatt meg kell fontolni a megosztott tárhelyet azon webhelyek esetében, amelyek kis forgalmúak. Bármely olyan webhely, amelyben hirtelen nőnek a felhasználók, például a hírportál, küzdni fog a lépésekkel való folyamatos lépésekkel kapcsolatban, ami oldalbetöltési hibákat vagy lassabb sebességet eredményez..

A legtöbb webtárhely valamilyen formában kínál megosztott tárhelyet, ám a Hostinger és a Hosting24 a legjobbat találta meg. Ők ugyanazok, amelyeket Szerencsére Hostinger nem próbál elrejteni. Mindkettő versenyképes árakat és nagyszerű szolgáltatásokat kínál, de ami még ennél is fontosabb: nem túlterhelik szervereiket a felhasználókkal. Olvassa el a Hostinger és a Hosting24 áttekintést további információkért.

A megosztott tárhely egy adott közönség számára szolgál. Minden olyan webhely, amely kevés forgalommal rendelkezik, vagy pusztán tájékoztatási célokat szolgál, online lesz vele előnyös. Ide tartoznak a kisvállalkozások webhelyei, személyes portfóliói és információs oldalak. Ezek a webhelyek általában kevés forgalmat vonzanak, így az erőforráshiánynak nem szabad problémát okoznia.

Ki használja a megosztott tárhelyet:

 • Kis vállalkozás
 • Írók, művészek stb.
 • Személyes webhelyek
 • Információs oldalak

VPS tárhely

VPS tárhely

A VPS tárolása az ár és a teljesítmény szempontjából egy lépéssel meghaladja a megosztott tárhelyet. A megosztott tárhelyhez hasonlóan több webhely is tárolódik ugyanazon a szerveren, de az erőforrások önkényes megosztása helyett kap egy, az Ön számára elkészített készletet..

Ez úgy érhető el, hogy a fizikai szerveren beállítják a virtuális szervereket (elvégre a VPS a virtuális magánszervert jelenti). Ahelyett, hogy lehetővé tenné az erőforrások ebből a szükség szerinti áramlását és áramlását, a web host szegmensek az erőforrásokat meghatározott webhelyekre állítják, gyakorlatilag hagyva, hogy saját elkülönített tárhelyi környezetük legyen.

Például, ha egy szerver nyolc CPU-maggal, 16 GB RAM-mal és 2 TB SSD tárolással rendelkezik, akkor lehet négy virtuális szerver, mindegyikben két CPU mag, 4 GB RAM és 500 GB SSD tároló található..

Noha ez először nem tűnik úgy, a VPS és a megosztott tárhely közötti különbség óriási. A legnyilvánvalóbb hátránya, hogy külön forrásokat kap, ahelyett, hogy megosztaná őket másokkal. Ez azt jelenti, hogy webhelye annyi erőforrás forgalmát képes befogadni, amennyire rendelkezik, függetlenül attól, hogy mit tesznek a kiszolgálón a többi webhely.

De ennél fontosabb szempont, hogy testreszabhassa szerverét. Mivel a webgazda egy dedikált tárhelyi környezetet kínál, módosíthatja a szervert és annak konfigurálását, amit általában nem lehet megtenni a megosztott tárhelyen.

Sajnos nem minden VPS-terv azonos. A szomorú részletek az érdeklődő webhálózat termékoldalán találhatók, ezért legyen éber, ha VPS-tervet kíván vásárolni. Ugyanakkor csak az A2 tárhelyet is használhatja. Ahogy az A2 tárhely áttekintésből olvashat, ez az egyik leggyorsabb házigazda, amelyet teszteltünk, és magas szintű konfigurálhatósággal rendelkezik a rendszerindításhoz.

Az A2 Hosting használatának fő oka a VPS tároláshoz az, hogy választhat a szerver Linux vagy Windows között, valamint a kezelt vagy nem kezelt tervek között. Az utóbbiról egy későbbi szakaszban fogunk beszélni, de a rövid az, hogy az A2 Hosting maximális rugalmasságot kínál a fejlesztők számára.

A DreamHost kiváló lehetőség a VPS tárolásához is. A DreamPress tervei, amelyek VPS-t használnak a WordPress-hez, ezért készítették a legjobb webtárhelyet a WordPress útmutatóhoz. Vannak olyan nem WordPress VPS tervek is, amelyek az alapvető és vállalati alkalmazásokig terjednek, erről a DreamHost áttekintésünkben olvashat.

A VPS tárolása drágább, mint a megosztott tárhely, de olcsóbb, mint a dedikált tárhely. Ez egy középút, amely tökéletes a közepes méretű vállalkozások számára, a növekvő hírlevelekhez és a közepes méretű blogokhoz. Kiválóak azoknak a fejlesztőknek is, akiknek a kiszolgálókat meghatározott módon kell konfigurálniuk.

Ki használja a VPS tárhelyet:

 • Középvállalkozások
 • Kis és közepes méretű hírlevelek
 • Fejlesztők

Dedikált tárhely

dedikált tárhely

A dedikált tárhely a megértéshez a legegyszerűbb webtárhely típus, de a legdrágább is. A megosztott és a VPS tárolástól eltérően, a dedikált tárhely kiszolgálót nyújt Önnek. Az erőforrások felosztása helyett annyi vagy kevés felhasználhat, amennyit csak akar, ami sok lehetőséget nyit meg.

A legvalószínűbb esetben a dedikált tárhelyet olyan nagy webhelyekre vagy többhelyes hálózatokra fogják használni, amelyek sok erőforrást igényelnek. Ezek általában nagy hírlevelek, nagyvállalatok és e-kereskedelmi webhelyek.

Ugyanakkor, akárcsak a VPS-tárhely, a dedikált tárhely a rugalmasság hátrányaival is jár. Egyes szolgáltatók lehetővé teszik, hogy ne csak saját magaddal rendelkezzen szerverrel, hanem éppen az alapoktól kezdve építhesse fel igényei alapján (példát olvassa el a SiteGround áttekintésből). Ráadásul a dedikált tárhely általában teljes root hozzáférést biztosít a kiszolgálóhoz.

A dedikált szerverek között azonban nagyon sok az árváltozás, mert a szerver specifikációi nagymértékben diktálják, hogy mennyibe kerül. Például a WebHostingBuzz olyan kiszolgálókkal rendelkezik, amelyek havi 50 dollár alatt vannak, míg a LunarPages olyan szerverekkel rendelkezik, amelyek havonta jóval több mint 500 dollárt érnek el (olvassa el a WebHostingBuzz és a LunarPages áttekintést).

Ahol dedikált tárhelyet vásárol, nagyban függ az Ön igényeitől, de mi kedveljük 1-et&1 IONOS nagyon. Ahogy az 1-ben olvashat&1 IONOS áttekintés, versenyképes dedikált árakat és lenyűgöző specifikációkat kínál, beleértve rengeteg NVMe tárolót és Cloudflare Railgun-t (amelyekről megtudhat a mi Cloudflare útmutatóban).

A dedikált tárhely nemcsak az egyes webhelyekre vonatkozik. Annak ellenére, hogy nagyszerű a nagyméretű médiák és az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó webhelyek számára, a dedikált tárhely kiválóan alkalmas több helyszíni hálózatokra is. Például egy nagyvállalat megvásárolhat egy dedikált tárhelycsomagot az összes márkájához tartozó webhelyek fogadására, ahelyett, hogy mindegyikre külön-külön tárolna.

Ki használjon dedikált tárhelyet:

 • Nagyméretű médiumok
 • Több helyszíni hálózatok
 • Nagyméretű elektronikus kereskedelem
 • Nagyvállalatok

Cloud tárhely

felhő tárhely

A vonal vonható meg a megosztott tárhely, a VPS és a dedikált tárhely révén. A megosztott nagyszerű a kis webhelyek számára, a VPS kiválóan alkalmas weboldalak termesztésére, és nagy webhelyekhez elkötelezett. A felhőalapú tárolás csavarkulcsot húz ebbe a sorba, újradefiniálva a webhelyek üzemeltetésének módját és az árat, amelyet fizetnie kell a szolgáltatásért.

A felhő-tárhely nem választható a VPS-n keresztül, megosztott vagy dedikált. Inkább az egyik ilyen típusú fogadás variációja. Van egy felhőterv, amely szintén VPS, megosztott vagy dedikált terv, de a kiszolgáló erőforrások elérésének módja megváltozik.

A felhőtárhely valójában egy kicsit az összes korábbi tárhelytípus. Úgy működik, hogy webhelyét virtualizált környezetben tárolja, amely erőforrásokat von meg egy megosztott készletből. Ezek az erőforrások az Ön webhelyének igényei alapján méretezhetők. A „felhő” része abból a tényből származik, hogy webhelyének erőforrásait képes kiszolgálni a felhőből, így mindig hozzáférhet a vásárolt termékekhez.

Más szavakkal: megosztott tárhely az, hogy a méretgazdaságosság csökkenti az árat azáltal, hogy több felhasználó húzódik ugyanabból a medencéből. Ez egyben a VPS-tárhely is, mivel virtualizált környezetben és dedikált tárhelyen történik, mert az erőforrások olyan nagyok, hogy mindig hozzáférhetsz ahhoz, amire szüksége van.

Ez azt jelenti, hogy megkapja a korábbi tárhelytípusok legjobb aspektusait, valamint a fokozott biztonságot. Ha webhelyét redundáns hálózaton szolgálja – vagyis bárhonnan erőforrásokat vonhat el -, sokkal kevésbé valószínű, ha nem is lehetetlen, hogy webhelyét hatalmas forgalmi tüske vagy elosztott szolgáltatásmegtagadási támadás útján offline módba állítja..

Számos webtárhely, például a HostGator, elkezdte a felhő-tárhely alapvető formáinak felvételét a felállásba (olvassa el a HostGator-áttekintésünket). A felhő-tárhely elég erőteljes, hogy vannak olyan hostok, amelyek erre szólnak, köztük az MDDHosting, a Kinsta és a Pagely (olvassa el az MDDHosting áttekintést, a Kinsta áttekintést és a Pagely áttekintést).

Bármely webhely profitálhat a felhő-tárhelyből, de különösen hasznos azoknak a webhelyeknek, amelyeknek nagy a forgalom és alacsony működési költségekkel kell rendelkezniük, mint például a nagy blogok vagy a médiakereskedések. A vállalati alkalmazásokhoz nem annyira hasznos, ha a szolgáltató hajlandó a felhőt úgy konfigurálni, hogy az megfeleljen az egyes igényeknek, amit néhány webhely, például Pagely megtesz..

Kinek kell használni a Cloud Hosting szolgáltatást:

 • Nagy blogok
 • Nagyméretű médiumok
 • Bárki, akinek következetes, redundáns hozzáférésre van szüksége az erőforrásokhoz

A legjobb tárhely típus kiválasztása

tárhelyszolgáltató kiválasztása

A választott tárhely típusa a webhely céljának felel meg. Amint ezt az útmutatóban meghatároztuk, vannak előnyei és hátrányai az egyes tárhely típusoknak, tehát nincs egyetlen válasz, amelyik a legmegfelelőbb. Egy gyors ellenőrzőlista alatt, a teljes verzióhoz nézze meg útmutatónkat a web hosting szolgáltató kiválasztásáról.

Általában a forgalommal szeretne kezdeni. Kérdezd meg magadtól, hogy hány egyidejű felhasználót kell befogadniuk, milyen gyakran kell ezt megtenni, és hány erőforrásra lesz szüksége minden felhasználónak. Például, ha webhelye tömörített képekből és szövegből áll, akkor nem kell annyi erőforrás, mint egy olyan webhelynek, amelyben azonos számú felhasználó van, miközben megpróbálja 4K-os videóinak streamingjét.

Miután meghatározta a forgalmi igényeket, mérlegelje a webhely különleges funkcióit. Érdemes lehet megváltoztatni a kiszolgálószoftvert bizonyos fájltípusok tárolására, vagy szükség lehet egy bizonyos módra a tartalom kiszolgálására a felhasználók számára. Ha a WordPress vagy hasonló platform használatával jár tartalommal, ezt a lépést figyelmen kívül hagyhatja.

Végül mérlegelje, vajon meg is kell-e vásárolnia tárhelyet. Sok esetben kevés előnye van annak, ha webhelyének tárolását és építését nulláról építjük, szemben egy webhely-készítővel, ha kis webhelyet hoz létre. A személyes portfóliók, a kisvállalkozások és még a kis e-kereskedelem számára is egyszerűen megszerezhetők egy weboldal-készítővel.

Nem fogunk belemerülni az összes különbségbe – olvassa el a legjobb weboldal-készítői útmutatót -, de a weboldal-készítők lehetővé teszik a kisvállalkozások számára, hogy kevés pénzért és kevés tapasztalattal gyorsan és egyszerűen elindítsanak webhelyeket. Még mindig webhelyét tárolja, amikor webhely-készítőt vásárol, de megkerülheti a különféle tárhelytípusok közötti választást.

A weboldal-készítők számára sok lehetőség van, de a Wix következetesen az első helyet foglalja el. Amint a Wix áttekintésünkből láthatjuk, oly módon ötvözi az erejét és a könnyű használatot, amellyel egyetlen másik weboldal készítő sem teszi.

Kezelt vs. menedzsment nélküli tárhely

Ha a fejét a webtárhely-webhelyek körül bökte, valószínűleg látta a „kezelt” kifejezést. A tárhely lehet irányítatlanul, félig kezelt vagy teljes mértékben kezelt, és a különbség megértése fontos tényező lehet a választott terv szempontjából.

Ennek ellenére nem olyan nagy tényező, mint a kapott host típusa. Például sok megosztott terv félig menedzselt, bár a webgazda esetleg nem mondja kifejezetten ezt. A legtöbb esetben csak akkor kell odafigyelnie erre a aspektusra, ha WordPress-specifikus tervekről vagy VPS-ről vagy dedikált tárhelyről beszél..

A menedzselt hostingban az internetes host a szolgáltatás sok technikai aspektusával foglalkozik. Például, ha van kezelt WordPress-terve, például az InMotion Hosting, akkor ez a szoftver frissítésével, a WordPress telepítésével és a témák és beépülő modulok naprakészségének biztosításával foglalkozik (olvassa el az InMotion Hosting áttekintést).

A nem kezelt tárhely ellenkezője. Az internetes házigazda nem működik, lehetővé téve, hogy bűvöljen és csípjen, amíg a szíve elégedett. A legtöbb esetben a VPS és a dedikált szerverek kezelhetetlen tárhelyét olcsóbban találja meg. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a kiszolgálót testreszabják az igényeiknek megfelelően, ami csökkenti a webgazda számára szükséges munkaerőt.

Ha a menedzselhető és a nem kezelt tárhely gondolata túlnyomórészt jelent neked, ne aggódjon. Szinte minden esetben félig menedzselt vagy menedzselt tárhelyet kínálnak, és ehhez kell mennie. Azok, akik felügyelet nélküli tárhelyet akarnak, általában tudják, hogy akarják.

Végső gondolatok

Nagyon sok történik a webtárhely világában, és a zavar gyakran azelőtt indul el, hogy még a fizetési oldalra el sem jut. Reméljük, hogy az útmutató segítette meghatározni, hogy mi különbözik a tárhelytípusoktól, és melyik a legmegfelelőbb az Ön számára.

Milyen típusú webhelyet használ? Miért választotta? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben, és mint mindig, köszönöm az olvasást.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map