Kako stvoriti vlastiti uslužni program za sigurnosnu kopiju datoteka s LibertyBASIC

Prema popularnoj potražnji, donosimo vam ovaj vodič o tome kako stvoriti jednostavan, ali učinkovit besplatni uslužni program za sigurnosno kopiranje datoteka s LibertyBASIC, Windows programskim alatom. U ranijem članku pokazali smo vam jednostavan algoritam za stvaranje vlastitog uslužnog programa za sigurnosnu kopiju datoteka na radnoj površini. Pa, danas to radimo korak dalje ustvari kreiranje programa za vas.


Ovo će biti korak po korak udžbenik s potpuno šifriranim primjerima. Naš se program zove SimpleBackupTool, a u potpunosti je razvijen zajedno s LibertyBASIC, uslužnim programom za Windows. da biste se upoznali s LibertyBASIC ili da biste preuzeli prevodilac (besplatna probna inačica dostupna je za Windows) posjetite web stranicu LibertyBASIC.

Odabrali smo LibertyBASIC jer je to jednostavan jezik koji svi brzo mogu naučiti. Ok, započnimo.

Predstavljamo SimpleBackupTool

Jednostavan alat za sigurnosnu kopiju

SimpleBackupTool temelji se na istom algoritmu koji smo vam pokazali u našem ranijem članku. To je osnovni program sigurnosne kopije datoteka sa stolnim računalima koji može:

 1. Višestruka kopija datoteke po sigurnosnoj kopiji (podržana do 20x)
 2. Sigurnosna kopija s više mapa (samo prvi sloj)
 3. Obavijesti u realnom vremenu (LED indikator zauzet / u praznom hodu, poruke o statusu)

Pomoću SimpleBackupTool možete sigurnosno kopirati sve datoteke unutar ciljanih mapa (ali ne i mape unutar mapa) do 20 puta za onoliko suvišnih količina koliko želite. Slobodno podešavajte kôd dok možda nastavljamo kako bismo dodali dodatne funkcionalnosti ili programske značajke. Ali prilično je korisno kao što jest.

Sada, pogledajmo unutra: Prvi korak u razvoju bilo kojeg programa je sastaviti algoritam koji pokazuje kako dijelovi djeluju zajedno na realizaciji funkcija programa. Evo kako opet radi:

sigurnosna kopija datoteke
© Cloudwards.net

Dakle, kao što smo spomenuli u našem ranijem članku, u SimpleBackupTool-u imamo pet komponenti: rezervni registar, sigurnosni sigurnosni spremnik (kontroler), agent za kopiranje (rezervni agent), korisnički unos i upravitelj izvještaja.

Rezervni registar

Registar sigurnosnih kopija jednostavna je TXT datoteka koja sadrži popis mapa koje treba sigurnosno kopirati. Sve datoteke u navedenim mapama bit će sigurnosno kopirane (ali ne i mape u tim mapama). Stoga čuvajte sve svoje podatke u jednoslojnim mapama kad je to moguće kada upotrebljavate SimpleBackupTool.

Rezervni registar

Na slici iznad nalaze se dvije sigurnosne kopije u registru: “C: \ test1 \” i “C: \ test2 \”.

Ažurirate ovu datoteku novim ciljevima sigurnosnih kopija prema potrebi. Također imajte na umu da su sve datoteke sigurnosno kopirane u istu mapu – koja se automatski naziva datumom, poput “” Backup-27. studenog 2013. “kao što je prikazano na slici iznad.

Korisnički unos

Za ovu verziju SimpleBackupTool, korisnički unos ograničen je na dubinu kopiranja (koliko puta želite sigurnosnu kopiju svake datoteke). To se odabire pomoću odabirača dubine kopiranja (prikazan na prvoj slici).

Ostali primjeri korisničkog unosa za složenije implementacije mogu uključivati:

 • Dinamična mjesta sigurnosnih kopija
 • Automatsko planiranje sigurnosnih kopija
 • Šifrirani ključevi, lozinke
 • Opcije kompresije
 • Opcije arhiviranja

Voditelj izvještaja

Upravitelj izvješća namijenjen je upravljanju aktualizacijama u stvarnom vremenu. Za ovu verziju SimpleBackupTool, ona se sastoji od “LED” indikatora zauzet / u praznom hodu i spremnika statusa u stvarnom vremenu (prikazan na prvoj slici).

Sigurnosna kopija (kontroler)

Backup Sentry je logika koja kontrolira cijelu aplikaciju. U ovom se slučaju skriva iza GUI (Graphic User Interface) implementacije.

Ovo je tip koji čini sve napore sigurnosne kopije datoteka. Ne možete ga vidjeti jer je pravi podmagljivač koji radi iza kulisa. Pomoću SimpleBackupTool-a, više sigurnosnih kopija datoteka prefiksira s brojem kao što su 1-sample.txt, 2-sample.txt i tako dalje.

8 Snimke zaslona: SimpleBackupTool u akciji

U redu, pogledajte neke snimke zaslona programa SimpleBackupTool u akciji.

Rezervne snimke zaslona

Sada kada znate da to funkcionira, prođite kroz kod kako biste vidjeli kako to funkcionira i možda dodali vlastite izmjene.

Prolaz kroz kod: SimpleBackupTool

Zapamtite, ovaj se kod u cijelosti nalazi na LibertyBASIC-u. Možda ćete htjeti isprazniti svoj LibertyBASIC prije nego što nastavite – jednostavno je, koristite lekcije i primjere programa na web mjestu ili prevoditelju da biste započeli!

Kliknite ovu vezu za puni izvorni kod SimpleBackupTool. Trebat će vam za nastavak.

Četverodijelni vodič dolje objašnjava ključne segmente koda. Također možete zalijepiti kôd u svoj prevodilac i pokrenuti program za upotrebu SimpleBackupTool!

Dio I: Početne postavke

Ovo je početni dio programa koji stvara mapu registra i sigurnosnih kopija i sluša događaje.

Početne postavke za SimpleBackupTool

Pogledajmo drugi dio – kako učitati registar.

Dio II: Učitavanje registra

Ovaj dio koda unosi popis registra u memoriju programa tako da se lokacijama na tom popisu može pristupiti za sigurnosnu kopiju u stvarnom vremenu.

Učitavanje registra - SimpleBackupTool

III dio: Podupiranje

U ovom dijelu se opisuje kako se sigurnosna kopija zapravo radi u procesu petlje. Izoliramo broj ciljnih mapa (podsjetimo, ovi podaci su već spremljeni u memoriji).

Paketni postupak (konfiguracija petlje) tada se koristi za sekvencijalni pristup mapama i izdvajanje popisa datoteka iz tih mapa koje se unose u stvarni postupak kopiranja, koji ih replicira prema odabranoj dubini kopiranja.

Izrada sigurnosnih kopija u SImpleBackupTool

Dio IV: GUI programa (grafičko korisničko sučelje)

Za kraj ćemo pogledati kôd koji je stvorio GUI za SimpleBackupTool.

Jednostavan GUI alat za sigurnosnu kopiju

Kôd kontrolira svojstva prozora za GUI, uključujući visinu, širinu i položaj. Također postavlja svojstva za objekte na prozoru, poput gumba, statičkih tekstualnih objekata, grafičkog okvira (“LED”) i kombiniranog okvira (izbornik dubine kopiranja).

Skup svojstava objekta uključuje poslužitelje položaja, veličine i događaja (gdje program ide kad se klikne ili postavi). Obrađivači događaja povezuju se s “oznakom grane” poput [loadRegistry] koja sadrži popis radnji koje se moraju izvršiti kada je događaj pokrenut..

Kôd napokon imenuje prozor – u ovom slučaju “Simple Backup Tool” i pokreće ga, postavljajući opcije prikaza i istovremeno slušajući događaje.

Zaključak

Bok tamo! Nadamo se da ste uživali čitajući ovaj post i naučili puno. Slijedi pregled onoga što smo pokrili: pregledali smo kako stvoriti jednostavne sigurnosne kopije pomoću LibertyBASIC, uslužnog programa za Windows.

Analizirali smo SimpleBackupTool, jednostavan i besplatan sigurnosni program za izradu sigurnosnih kopija pomoću četverodijelnog detaljnog opisa koda. Ponudili smo vam potpuni izvorni kod SimpleBackupTool da sami sastavite i upotrebljavate ili modificirate po želji

Za pitanja vezana uz SimpleBackupTool posebno pošaljite poruku e-pošte na [email protected]. Ako želite odgovoriti na ovaj post, pošaljite nam komentar! Voljeli bismo čuti od vas.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map