Kako sigurnosno kopirati Android

Prvi Android pametni telefon, T-Mobile G1, tresao je tvrdi disk od 256 MB. Tako je bilo i u davne 2008. godine. Ovih dana Android pametni telefoni najčešće dolaze sa 64 GB SSD diskovima, s opcijama za 128 GB ili čak 256 GB.


Rezultat? Mnogo slika prekrivene hrane, videozapisi pjevajućih mališana, telefonski brojevi tajanstvenih neznanaca i urnebesni (i ponekad sporni) razgovori s SMS porukama. Uz sve te podatke, puno ćete izgubiti. Pogoni čvrstog stanja mogu pretrpjeti premlaćivanje, ali to vam neće pomoći ako svoj pametni telefon ostavite u stražnjem dijelu taksija.  

U ovom ćemo vas članku provesti kroz osnove sigurnosnog kopiranja Androida kako ne biste izgubili dragocjene podatke zajedno sa svojim voljenim uređajem. Počet ćemo s Googleovim izvornim sigurnosnim kopijama koje su jednostavne za upotrebu i besplatne.  

Za one koji ne vjeruju Googleu da vaše mobilne podatke ne pretvori u ciljanu marketinšku kampanju ili koji ne žele da agenti NSA koji se bore preko vaših podataka da vide s kim se družite, također ćemo vam pokazati kako sigurnosno kopiranje podataka pomoću IDrive-a, sigurnije opcije sigurnosne kopije za Android.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju Androida s Googleom

Ako pustite Google da radi, izrada sigurnosne kopije Android zapravo ne zahtijeva mnogo napora ili čak pažnje. OS automatski izrađuje sigurnosne kopije određenih postavki sustava pomoću ugrađenog softvera zvanog Android Backup Service.

Uz to, Google može sinkronizirati i druge podatke poput kontakata, kalendarskih podataka i podataka aplikacija. Korisnici Androida dobivaju i 15 GB pohrane u oblaku s Google diskom, koji se mogu koristiti za automatsku zaštitu fotografija i videozapisa. Pojedinosti o plaćenim pretplatama potražite u našem pregledu Google diska.  

Kad prvi put koristite Android telefon, od vas će se tražiti da postavite ili se prijavite na postojeći Google račun. Tehnički se možete odjaviti ovdje odabirom da se ne prijavite za Google. Međutim, to će vas spriječiti da dodajete aplikacije s Google Playa i radite neke druge stvari.

Ako postavite Google račun u narednom roku, vaš telefon može upotrijebiti kombinaciju sigurnosnih kopija i sinkronizacijskih operacija kako bi zaštitili vaše podatke od gubitka. Pogledajmo pobliže kako upravljati tim operacijama sa svog pametnog telefona.  

Izrada sigurnosnih kopija postavki sustava

Ako odlučite preskočiti sigurnosno kopiranje podataka u početku ili ga želite kasnije isključiti, idite na postavke. Pomaknite se prema dolje da biste pronašli mogućnost za izradu sigurnosnih kopija & resetiraj “, ispod zaglavlja” osobno “.

Zatim dodirnite gdje piše “sigurnosno kopiranje podataka”.

Otvorit će se drugi zaslon na kojem ćete trebati označiti preklopnicu na vrhu da biste uključili ili isključili sigurnosnu kopiju. Ako se krene naprijed, određene će se postavke sustava periodično sigurnosno kopirati, uključujući WiFi lozinke, postavke zaslona, ​​vremenske postavke i povijest poziva. Podaci aplikacije, ako je razvojni programer omogućio sigurnosno kopiranje putem Android Backup usluge, također će se stvoriti sigurnosne kopije.

Sinkroniziranje Google Appsa

Da biste upravljali postavkama sinkronizacije za svoj Google račun, idite na postavke i dodirnite “računi”. Na sljedećem će se zaslonu prikazati popis usluga utemeljenih u oblaku koje ste povezali sa svojim pametnim telefonom, uključujući Google.

Dodirnite Google i moći ćete uključiti ili isključiti sinkronizaciju za razne Googleove usluge, plus podatke o aplikacijama ako je razvojni programer odlučio da sinkronizira podatke s Googleovim web uslugama. Specifične Googleove usluge koje se sinkroniziraju uključuju Google kalendar, Chrome, kontakte, Gmail, dokumente i Google disk.

Ispod svake opcije možete vidjeti i posljednji put kad je sinkroniziran. Podaci se sinkroniziraju samo jednom dnevno, bez mogućnosti smanjivanja intervala. Ipak možete usmjeriti sinkronizaciju dodirom na izbornik s tri točke u gornjem desnom kutu i odabirom opcije “sinkroniziraj sada”.  

Google Photos

Nećete naći Google fotografije na popisu spomenutih Googleovih usluga. Umjesto toga, omogućite automatsku izradu sigurnosnih kopija u oblaku u aplikaciji Google fotografije tako što otvorite izbornik postavki i dodirnete „sigurnosno kopiranje & sinkronizacija „.

Na sljedećem zaslonu dodirnite preklopnicu na vrhu da biste omogućili automatsku sinkronizaciju fotografija koje snimite fotoaparatom pametnog telefona.

Možete taknuti “sigurnosnu kopiju mape uređaja” da biste omogućili sigurnosne kopije preuzimanja slika i snimaka zaslona.

S druge strane, ako ne želite koristiti Google fotografije za pohranu selfija, postoji mnoštvo drugih mogućnosti pohrane u oblaku koji imaju mobilne aplikacije za automatsko slanje fotografija. Naša ljestvica za najbolju pohranu u oblaku za fotografije trebala bi započeti.

Nisu korištenja usluge Android Backup

Mislite da se sve čini previše jednostavno? U pravu ste, sumnjičavi ste: jednostavnost i sigurnost ne idu uvijek ruku pod ruku. Problem u slučaju Androidovih izvornih sigurnosnih kopija mogućnosti je da ste prisiljeni vjerovati Googleu svoju privatnost.

Da, Google šifrira podatke u prijevozu, što znači da se ne biste trebali brinuti zbog toga što će prisluškivači ukrasti čitljive kopije vaših podataka. Ipak, preporučujemo da se zaštitite dok ste na javnim WiFi mrežama pomoću VPN-a. Naš najbolji članak o VPN-u za Android koji će vas usmjeriti u pravom smjeru na toj prednjoj strani.

Da, Google također kriptira podatke pohranjene u mirovanju u svoje podatkovne centre, što će zaštititi datoteke u slučaju kršenja podataka. No, dopuštajući Googleu da izrađuje sigurnosne kopije vaših kontakata, dnevnika poziva, fotografija i drugih osobnih podataka, tvrtki također dajete pristup tim podacima.

To je zato što Google upravlja vašim ključevima za šifriranje datoteka. To omogućava tvrtki da resetira vašu lozinku, ali isto tako omogućuje joj da koristi vaše podatke iz marketinških svrha i hrani čitljive datoteke u programe provedbe zakona i vladinog programa nadzora, poput NSA-inog PRISM projekta.

Siguran pristup sigurnosnoj kopiji za Android

Alternativa upravljanom šifriranju je enkripcija sa ničim znanjem, što je uobičajeni nadimak za privatno šifriranje od početka do kraja. Ideja iza činjenice da se šifrira nula znanja jest da samo vi, a ne usluga u oblaku, imate pristup vašem ključu za šifriranje. To znači da usluga u oblaku ne može dešifrirati vaše datoteke u marketinške svrhe ili iz bilo kojeg drugog razloga.  

Problem s šifriranjem nulta znanja je da će, ako zaboravite zaporku, izgubiti i pristup svom sadržaju, zbog čega ima smisla koristiti upravitelj zaporki za oblak kao što je LastPass. Međutim, enkripcija nule znanja također je znatno sigurnija i jedna je od glavnih preporuka u našem mrežnom vodiču za privatnost.  

Izvorna sigurnosna kopija za Android možda ne nudi opciju nulte znanja, ali većina naših izbora za najbolje sigurnosno kopiranje na mreži. Nažalost, većina njih ne nudi Android sigurnosnu kopiju, vjerojatno zato što je izvorna sigurnosna kopija popularnija zbog jednostavnosti i besplatnosti..

No, postoje i sigurne mogućnosti sigurnosnih kopija mobilnih uređaja koje nude Android Backup i neće izgorjeti na vašem bankovnom računu. Dvije vrlo dobre opcije uključuju Acronis True Image (pročitajte našu recenziju Acronis True Image i Zoolz (pročitajte našu recenziju Zoolz), koji čine popularnu Android sigurnosnu kopiju pod nazivom G Cloud.

Međutim, za naš novac, IDrive uzima tortu kada je u pitanju sigurnosna kopija Androida. To je mobilna aplikacija preuzeta više od milijun puta putem Google Play-a, a vi je besplatno koristite sa besplatnim računom od 5 GB.

Jedna od prednosti IDrivea je ta što se može koristiti za sigurnosno kopiranje neograničenih uređaja, uključujući Android i iOS, plus Windows, Mac i Linux. Iako 5 GB neće biti dovoljno za sve to, pretplata od 2 TB iznosi samo oko 50 USD godišnje, o čemu možete čitati u našem cjelovitom IDrive pregledu.

Nakon što postavite račun i instalirate aplikaciju, evo kako napraviti sigurnosnu kopiju Android uređaja.

Kako izraditi sigurnosnu kopiju Android sa IDriveom

Mobilno iskustvo IDrive gotovo je više nego što koristi Android Backup Service, unatoč tome što je u početku trebalo malo više raditi kako bi se stvari pokrenule. Vjerojatno je najveća prednost to što se sve može upravljati iz jedne aplikacije, a ne da se preskačete i sjetite se gdje su različite opcije postavki.

Nakon što se prijavite u aplikaciju IDrive, dočekat će vas početni zaslon s velikim vrhom “sigurnosna kopija” na vrhu. Tu je i izbornik s kritičnim postavkama u gornjem desnom kutu, te još neke opcije koje se prikazuju ispod zaslona poput “pristup i vraćanje” i “vremenska traka”.

Da biste odabrali podatke za izradu sigurnosnih kopija, dodirnite mjesto na kojem piše “sigurnosna kopija u oblaku”. Otvorit će se novi zaslon na kojem možete vidjeti popis mogućih sigurnosnih kopija kategorija: kontakata, fotografija, videozapisa, kalendara, SMS-a, dnevnika poziva, glazbe i “drugih datoteka”.  

Za sve kategorije sigurnosna kopija je jednokratna. Samo dodirnite naziv kategorije da biste promijenili zaštitu. Pomoću kategorija fotografija, glazbe i drugih datoteka možete dodatno prilagoditi ono što se stvara sigurnosna kopija ako želite ili možete jednostavno sigurnosno kopirati sve.  

Jednom kada prebacite kategoriju za izradu sigurnosnih kopija, podaci se odmah kopiraju u oblak. Nakon toga, poput Google diska, podaci se sigurnosno kopiraju samo jednom dnevno. Kontinuirano sigurnosno kopiranje nije opcija, što je jedan od rijetkih nedostataka usluge.

Možete barem postaviti željeni raspored sigurnosnih kopija. Učinite to tako da dodirnete ikonu izbornika u gornjem lijevom kutu početnog zaslona, ​​a zatim odaberete “postavke”. Sljedeći će zaslon imati zaglavlje pod nazivom “postavke sigurnosnih kopija” ispod kojega je opcija za “raspored sigurnosnih kopija”.

Dodirnite to i možete postaviti zaseban raspored za svaku kategoriju sigurnosnih kopija (npr. Kontakti, fotografije, SMS). Od vas će se tražiti da odaberete dan ili dane za pokretanje sigurnosne kopije, plus doba dana.

Postoje neke druge opcije postavki koje vrijedi spomenuti. Jedan od najvažnijih je uključivanje i isključivanje mobilnih podataka radi sigurnosnih kopija. Ako ga ne isključite, što je prema zadanim postavkama, sigurnosno kopiranje će se odvijati samo preko WiFi-a, tako da ne započinjete putem mobilnog podatkovnog plana.

Ostale opcije uključuju pregled revizije sigurnosne kopije, mogućnost promjene kvalitete prijenosa fotografija i mogućnost uključivanja videozapisa u automatsko slanje fotoaparata. Tu je i štednja baterije i mogućnost zaključavanja lozinke.

Povratak na početni zaslon, također ćete pronaći opciju “pristupa i vraćanja”. Ovo je dobro jer ga ne samo da možete koristiti za pristup datotekama pametnih telefona, već i za pristup datotekama koje ste napravili sigurnosnu kopiju sa radne površine.

Uz prethodno spomenute sigurnosne kopije, Android aplikacija IDrive omogućuje vam i sigurnosno kopiranje dviju popularnih platformi za društvene mreže na Facebooku i Instagramu. Time se spremaju i slike i videozapisi, uključujući i Facebook sadržaj na kojem ste označeni.

Iako mislimo da jednostavnost upotrebe Android čini boljim izborom za izradu sigurnosnih kopija za mobilne uređaje od uspostavljanja izvornih podataka s Googleom, sigurnosne prednosti koje smo ranije spomenuli su važnije.

Podaci sigurnosno kopirani u oblaku IDrive zaštićeni su AES 256-bitnom enkripcijom i, kao što je spomenuto, možete se odlučiti za privatni ključ za šifriranje koji je poznat samo vama. IDrive također zadržava deset prethodnih verzija za svaku datoteku koju sigurnosno kopirate, tako da se možete vratiti u prethodna stanja ako slučajno promijenite datoteku ili se ona ošteti, primjerice putem napada virusa.

Završne misli

Tržište aplikacija za izradu sigurnosnih kopija zapravo je napravilo korak unatrag nekoliko godina, s manje usluga koje su dostupne zbog činjenice da je Google postao bolji u ovom zadatku. Za postavke sustava i slično, trebate učiniti vrlo malo da biste to radili. E-pošta, fotografije i druge vrste datoteka malo su sitnije, ali ne mnogo.

Veliki problem oko zadržavanja Googlea nad vašim datotekama je taj što tvrtka ima smrad nepovjerenja nad njom, kako od marketinških taktika koje koristi pomoću podataka potrošača, tako i zajedno sa državnim programima nadzora..

Iako je IDrive tvrtka u SAD-u sa sjedištem u SAD-u i teoretski mu treba naložiti sudjelovanje u takvim programima, uporaba enkripcije nula znanja znači da NSA nije mogla pročitati bilo koju datoteku koja je predana jer AES-256, do sada kao što itko zna, tek treba biti slomljen. Uz to, 2TB sigurnosne kopije za 50 dolara godišnje zaista je dobar posao.

Naravno, velika stvar je samo osigurati sigurnosnu kopiju vašeg Androida, a nadam se da vam je u ovom članku dato nekoliko ideja za to. Za konkretnije savjete, imamo i članak o sigurnosnom kopiranju tekstualnih poruka. Za one koji žele drugačiju opciju putem Google diska za slanje fotografija i videozapisa, naš najbolji prostor za pohranu u oblaku za Android ima nekoliko opcija.

Javite nam svoj vlastiti pristup sigurnosnoj kopiji za Android u komentarima ispod i hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map