Kako izraditi sigurnosnu kopiju vašeg NAS-a u oblaku

Ne postoji ništa poput NAS-ovog uređaja koji bi nam pomogao da osmisli naše gluposti. Bez obzira koristite li jedan za pokretanje vlastitog sustava za pohranu u oblaku za smještaj vaše filmske kolekcije ili za izradu sigurnosnih kopija poslovnih podataka, uređaji za pohranu priključeni na mrežu su u trendu i utilitaristički – baš kao i par maskirnih kratkih hlača.


Nema pitanja da je prijenos podataka s NAS uređaja i s njega brži od rada s oblakom. Međutim, kao što smo detaljno opisali na drugom mjestu, najbolji pristup datotečnom hostingu – bilo za pohranu u oblaku ili on-line sigurnosnu kopiju – je upotreba oba pristupa.  

Obrazloženje je jednostavno: iako guranje datoteka lokalno može biti brže, NAS uređaji skloniji su oštećenju od cloud poslužitelja. Povrh svega, za one koji trebaju raditi u pokretu, oblačni poslužitelji imaju tendenciju da budu lako dostupni daljinski zahvaljujući rezervnim izvorima napajanja i inženjerima na licu mjesta..

Međutim, iako su prednosti u održavanju lokalnog i udaljenog podataka u teoriji možda potpuno jasne, te zasluge imaju tendenciju da se brzo zamućuju usprkos nevoljama (tj., Previše rada). Ključno je pronalaženje internetske sigurnosne kopije koja podržava hibridne sigurnosne kopije upravljajući lokalnim i udaljenim procesima izrade sigurnosnih kopija za vas. Dobra vijest je da opcije uključuju dvije najbolje dostupne mogućnosti mrežnog kopiranja koje su danas dostupne: pročitajte o njima u našem pregledu IDrive i pregledu CloudBerry Backup-a..

Tijekom ovog vodiča, upoznat ćemo vas sa procesom sigurnosne kopije NAS-a s obje usluge, pomažući vam na putu do dostavljanja NAS-ovih podataka u oblak gdje će biti sigurno od pustošenja vremena i prosutih pića..

IDrive NAS sigurnosne kopije

Bez obzira smatrate li IDrive Personal ili IDrive Business svojim pružateljem sigurnosnih kopija na mreži, oba nude sigurnosne kopije za NAS uređaje. U stvari, IDrive je jedan od najpopularnijih servisa na raspolaganju i mogućnost sigurnosnog kopiranja neograničenih računala i pametnih telefona. Zbog toga smo IDrive istaknuti u našem najboljem mrežnom vodiču za izradu sigurnosnih kopija (možete pročitati i našu recenziju IDrive for Business za više informacija).

Prvo što trebate učiniti kako biste započeli sigurnosno kopiranje vašeg NAS-a pomoću IDrive-a je prijaviti se za račun i preuzeti klijentski softver. IDrive ne nudi besplatno probno razdoblje, ali ima vječno besplatan plan od 5 GB. To neće biti dovoljno da zaštitite svoj NAS, ali bit će dovoljno da provjerite da li vam se sviđa usluga prije nego što platite više.

Jedna od pogodnosti koje nudi IDrive je da postoje dva različita načina na koje možete sigurnosno kopirati NAS podatke: kao preslikani pogon ili pomoću namjenske NAS-ove aplikacije.

IDrive sigurnosno kopiranje diska

Izrada sigurnosne kopije vašeg NAS-a kao mapiranog pogona zahtijeva upotrebu standardnog klijenta za desktop računare IDrive. Postupak je prilično jednostavan: on je poput sigurnosne kopije tvrdog diska.

Kad biste postavili NAS, trebao bi se prikazati kao pogon u vašem datotečnom sustavu ako ste poduzeli korake za njegovo preslikavanje (pogledajte odjeljak o tome kako preslikati NAS uređaje u nastavku). Da biste dodali ovaj pogon u sigurnosnu kopiju IDrivea, počnite klikom na karticu “sigurnosna kopija” klijenta. Središnje okno prikazuje pogone i mape koji su već dodani u vaš sigurnosni plan.   

Da biste dodali svoj NAS uređaj, kliknite gumb “promijeni” pri dnu. To će vam omogućiti da izmijenite svoj sigurnosni plan, uključujući dodavanje novih lokacija datoteka poput vašeg preslikanog pogona.

Nakon dodavanja, NAS pogon će se početi vraćati u oblak.

Idrive NAS Apps

IDrive zapravo izrađuje namjenske aplikacije temeljene na pregledniku dizajnirane za izradu sigurnosnih kopija određenih NAS uređaja. Naći ćete aplikacije za četiri vodeće marke: Synology, QNAP, Netgear i Asustor.

Upotreba namjenske aplikacije održava visoke sigurnosne standarde kompanije IDrive, uključujući 256-bitnu AES tranzitnu i enkripciju u mirovanju, plus mogućnost privatne enkripcije. Aplikacije utemeljene na preglednicima omogućuju vam i stvaranje više sigurnosnih kopija, zakazivanje sigurnosnog kopiranja i praćenje aktivnosti s zapisnicima.

Postavljanje općenito zahtijeva izvođenje nekih konfiguracija. Na primjer, pomoću Synology morat ćete se prijaviti na uređaj kao administrator te preuzeti i instalirati određenu .spk datoteku za svoj uređaj.

IDrive vas lijepo vodi kroz potrebne korake za svaki podržani NAS uređaj na svojoj web stranici:

 • Upute za sigurnosnu kopiju
 • Upute za izradu sigurnosnih kopija QNAP-a
 • Upute za izradu sigurnosne kopije
 • Upute za izradu sigurnosnih kopija Asustara

Ako želite stvari ipak pojednostaviti, samo idite s mapiranom sigurnosnom kopijom.

IDrive Express & NAS sigurnosna kopija

Prije nego što dođemo do CloudBerry sigurnosne kopije, vrijedno je spomenuti još jednu kritičnu prednost korištenja IDrivea za izradu sigurnosnih kopija vašeg NAS: IDrive Express.

IDrive Express je kurirska usluga koja se može koristiti i za učitavanje podataka u oblak i za vraćanje podataka. Radi sigurnosne kopije, IDrive će vam poslati vanjski pogon od 3 TB na koji možete učitati svoje NAS podatke. Pošaljite ga natrag, a tehničari IDrivea učitavaju ga izravno na poslužitelj za vas.

Prednost je što početne sigurnosne kopije putem Interneta, posebno za velike količine podataka, mogu potrajati tjednima. Učitavanje podataka na disk, slanje u IDrive i puštanje nekoga da se priključi na poslužitelj i izravno ga preuzme traje samo nekoliko dana.

Isto je i s oporavkom podataka. Omogućujući IDrive-u da učita vaše podatke na vanjski pogon i pošalje vam ga e-poštom, možete uvelike smanjiti vremenski okvir oporavka od katastrofe. Za nekoga tko pokušava voditi posao, to je velika stvar.

Što je još bolje, za razliku od nekoliko drugih sigurnosnih kopija putem interneta koje pružaju kurirsku uslugu, IDrive sve to čini besplatno jednom godišnje za osobne korisnike i tri puta godišnje za poslovne korisnike..

CloudBerry NAS sigurnosna kopija

CloudBerry sigurnosna kopija pomalo je drugačija životinja od IDrive-a i sličnih usluga s obzirom da tvrtka zapravo ne nudi nijedan prostor na poslužitelju za sigurnosno kopiranje podataka. Umjesto toga, dobivate softver koji se može konfigurirati za rad s različitim različitim uslugama u oblaku.

Opcije uključuju IaaS izbore popularne u tvrtkama poput Amazon S3, Microsoft Azure, Google Cloud i Backblaze B2. Ukupno, CloudBerry Backup trenutno radi s preko pedeset različitih servisa, daleko nadmašujući slične sigurnosne sigurnosne sigurnosne alate, o čemu raspravljamo u našoj recenziji Arq Backup i Duplicati.

Prije nego što sigurnosno kopirate svoj NAS uređaj pomoću CloudBerry sigurnosne kopije, morat ćete pronaći odgovarajuću uslugu pohrane.

Ako želite uštedjeti novac i planirate uglavnom koristiti NAS-ov uređaj za pristup datotekama, potražite uslugu poput Amazon Glacier-a koja je osmišljena za arhiviranje. To je sporije, ali i jeftinije. Ako vam treba brži pristup, ali ipak želite uštedjeti, Backblaze B2 je također odličan izbor proračuna. Košta samo 0,005 centa po gigabajtu mjesečno, što je samo neznatno više od ledenjaka.

Također ćete trebati kupiti licencu za softver od CloudBerry Labs. Svaka licenca odnosi se na samo jedno računalo, ali to uključuje onoliko NAS uređaja za pohranu koliko želite. Windows klijent za radne površine košta samo 29,99 USD. Poslovni korisnici možda bi trebali razmotriti izdanje poslužitelja.

Možete isprobati bilo kojeg CloudBerry Backup klijenta s 15-dnevnim besplatnim probnim vremenom kako biste bili sigurni da se uklapa u vašu strategiju izrade sigurnosnih kopija. CloudBerry Backup također ima samostalne klijente za Synology i QNAP, ali ni oni više nisu podržani.

Nakon što preuzmete softver i smjestite se na davatelja usluga oblaka koji vam služi kao rezervno spremište, sve ostalo je prilično jednostavno ako imate mapiran NAS.   

Pokrenite CloudBerry Backup klijent i kliknite gumb “datoteke” u gornjem lijevom kutu. Pojavit će se prozor s dvije mogućnosti: “lokalna ili oblačna sigurnosna kopija” i “hibridna sigurnosna kopija”.

Odaberite hibrid. Dodana značajki CloudBerry postavljena u svibnju 2017., hibridna sigurnosna kopija smanjuje vrijeme procesa prvo učitavanjem NAS uređaja, a zatim kopiranjem datoteka s vašeg NAS-a u oblak. Kombinirajući sve u jedan postupak izrade sigurnosnih kopija, ne morate stvarati i upravljati dva odvojena sigurnosna plana. Ovo štedi vrijeme i previše opterećuje resurse vašeg računala.

Trebat ćete unijeti putanju do vašeg NAS uređaja, klikom na “dodaj novi račun” na sljedećem zaslonu i odabirom lokacije na koju ste preslikali svoj uređaj.

Zatim ćete morati odabrati svoju uslugu pohrane u oblaku i vjerojatno unijeti neke pristupne ključeve koje ćete morati dobiti od te usluge. Naši vodiči za početak rada za Amazon S3 i Microsoft Azure pomoći će vam s ove strane jednadžbe.

Nakon toga možete postaviti raspored sigurnosnih kopija i omogućiti korisne značajke poput kompresije datoteka, sigurnosne kopije na razini bloka i lokalne enkripcije. Da biste pobliže pogledali postupak koji je uključen, pogledajte naš članak o postavljanju hibridnog sigurnosnog kopiranja za mala i srednja poduzeća, koji sadrži CloudBerry Backup.

Kako preslikati NAS uređaje u sustavu Windows

Oba IDrive (ako ne upotrebljavate NAS-ovu aplikaciju) i CloudBerry Backup najbolje rade ako su vaši NAS uređaji preslikani prije sigurnosne kopije. Imajući to u vidu, evo nekoliko pokazatelja na to. U sustavu Windows 10 postupak je prilično jednostavan. Otvorite svoj istraživač datoteka i odaberite “ovo računalo”. Zatim, na vrhu prozora, kliknite gumb “map mrežni pogon”.

Odaberite slovo pogona koje želite koristiti i kliknite pregledavanje. Zatim odaberite mjesto zajedničke mape koju želite preslikati. Ovo zahtijeva da ste već postavili svoj NAS, tako da se prikazuje u vašem datotečnom sustavu. Vaš pružatelj usluga NAS pružit će upute o tome.   

Kliknite “dovrši” i vaš NAS uređaj treba preslikati. Od tada ga možete odabrati baš kao i drugi pogon za izradu sigurnosnih kopija.

Alternativno, mnogi proizvođači NAS-a uključuju mogućnosti mapiranja u svoj softver. Na primjer, pomoću pomoćnika Synology možete preslikati zajedničku mapu u slovo pogona pomoću jednostavnog postupka čarobnjaka.

Bilo kako bilo, preslikavanje NAS-ovih mapa na slovo pogona ne bi trebalo stvoriti mnoge probleme Windows korisnicima.

Završne misli

IDrive i CloudBerry Backup dvije su izvrsne i relativno jeftine mogućnosti za NAS sigurnosno kopiranje, ali postoje i druge mogućnosti. CrashPlan pruža neograničenu NAS sigurnosnu kopiju za Mac i Linux sustave, što ga čini jednim takvim izborom. Naš vodič za najbolju internetsku sigurnosnu kopiju za NAS pružatelje pružaju još nekoliko ideja.

Izrađujući sigurnosnu kopiju vašeg NAS-a u oblaku, slijedit ćete zlatno pravilo sigurnosne kopije podataka, poznato kao pravilo 3-2-1:

 • Čuvajte najmanje tri kopije podataka
 • Održavajte kopije na najmanje dva različita medija (tj. Uređajima)
 • Zadržite barem jednu kopiju izvan mjesta

Za kućne korisnike to pruža mjeru jamstva da obiteljske fotografije pohranjene u vašem NAS-u neće biti izgubljene u poplavi, vatri ili uznemiravanju mališana. Za SMB korisnike to znači da se vaše poslovanje neće dogoditi neočekivano. NAS uređaji za pohranu ogromna su pogodnost, ali ta pogodnost dolazi skupo. Pametno je osigurati NAS-ove podatke sigurnosnim kopijama u oblaku.

Imate pitanja ili komentara? Javite nam u komentarima u nastavku i hvala vam na čitanju!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map