Windscribe vs TunnelBear: Dva besplatna VPN-a izdvojila su je 2020. godine

Windscribe je VPN na koji se čini da ne privlači dovoljno pozornosti. Ako pročitate našu recenziju Windscribe, vidjet ćete da to čini nekoliko stvari drugačije. Od opcije build-a-plan koja nudi VPN-ove za samo dva dolara mjesečno do jedinstvenog R.O.B.E.R.T. zlonamjerni softver i sredstvo za blokiranje oglasa, Windscribe može mnogo toga ponuditi. 


S druge strane, TunnelBear je VPN kojeg su mnogi ljudi upoznati s VPN-ovima svjesni, ali je li TunnelBear dostojan svog statusa kućanstva? U našem pregledu TunnelBear, vidjet ćete nas kako podliježemo lošim performansama strujanja, osrednjim brzinama i lošim opcijama lokacije poslužitelja.. 

Da bismo vidjeli hoće li popularnost prenijeti izvedbu, odlučili smo vidjeti kako su se njih dvojica suočili glavom naprijed u ovoj borbi Windscribe vs TunnelBear.

Postavljanje borbe: Windscribe protiv NordVPN 

Da bismo ove usporedbe učinili što poštenijim, razvili smo sustav s devet krugova. U svakom krugu ističemo specifičan aspekt VPN performansi. Govorimo o bilo čemu važnom što svaki VPN nudi u tom određenom polju i uspoređujemo dva nasuprot drugom.

Završavamo svaki krug odlučivanjem koji od pružatelja usluga je osvojio krug. U nekim slučajevima to može biti malo subjektivno, a runde mogu završiti vezama ako je preblizu za poziv. Pobjednik svakog kola dobiva bod, a u slučaju izjednačenja, oba VPN-a dobivaju bod. Na kraju, VPN s najviše bodova pobjeđuje u meču i proglašava se pobjednikom. 

1

Ubrzati

Ni Windscribe ni TunnelBear nisu se isticali u prvom krugu ove recenzije. Svaki VPN imao je pristojne performanse u SAD-u, a Windscribe je ovdje dobro došao. Međutim, odatle su stvari brzo krenule nizbrdo za oba pružatelja usluga.

Windscribe ubrzava

Lokacija: PingDownloadUpload
nezaštićen4294,69344,25
NAS.37100,64193,35
Velika Britanija797.6399.73
Hong Kong1985.8735.55
Švicarska14474,167.86

U Velikoj Britaniji, Windscribe je imao vrlo male brzine preuzimanja, ali brzo učitavanje, dok je TunnelBear bio obrnuto sa solidnim brzinama preuzimanja, ali lošim performansama prijenosa. U Hong Kongu nijedan VPN nije nastupio izuzetno dobro, jer je TunnelBear osvojio ovo mjesto. Konačno, u Švicarskoj su oba VPN-a zabilježila poboljšanja, a TunnelBear je također izašao na vrh. 

Brzina tunela brza

Lokacija: PingDownloadUpload
nezaštićen4294,69344,25
NAS.3855.8163.42
Velika Britanija8283,913.53
Hong Kong21021.9131.50
Švicarska11184,5639.42

Iako niti jedan od ovih pružatelja usluga neće uvrstiti na naš najbrži popis VPN-a s rezultatima poput ovih, oba su bila upotrebljiva za većinu zadataka na svim poslužiteljima koje smo testirali. Čak su i najsporiji poslužitelji na obje mreže – poput Hong Konga i Velike Britanije – bili u mogućnosti brzo reproducirati 1080p videozapise i osjećali se razumno. 

Unatoč postizanju gotovo dvostruke brzine od TunnelBeara u SAD-u, Windscribe gubi ovaj krug zbog svojih loših performansi na svim drugim lokacijama. 

Čini se da je Windscribe potencijalno naglasio važnost svoje mrežne infrastrukture u SAD-u, omogućavajući mu tamo bolje performanse, istodobno potencijalno ostavljajući druge lokacije u prašini, kao što to vidimo u Velikoj Britaniji. 

Značaj ovog prioritizacije ovisi o vašoj VPN upotrebi. Ako se isključivo povezujete s američkim državama, možda ćete vidjeti bolje performanse uz Windscribe. Međutim, TunnelBear je vidio objektivno veće ukupne brzine i nudi pouzdanije performanse širom svijeta.

Okruglo: Točka brzine za TunnelBear

Logo vjetropisa
TunnelBear Logo

2

streaming

Streaming je oštra tema kada su u pitanju ove dvije VPN usluge. U mreži TunnelBear, jedina geoblokirana web stranica na kojoj smo mogli gledati bilo je Netflix. Hulu, Amazon i BBC iPlayer otkrili su VPN i rekli su nam da ga moramo isključiti kako bismo gledali išta. 

S druge strane, Windscribe se pojavio u dosta naših „najboljih“ članaka za streaming, kao što su najbolji VPN za Netflix i najbolji VPN za Amazon Prime Video. U tim člancima spominjemo kako se besplatni poslužitelji mogu probiti do ovih stranica.

Međutim, kad smo to opet testirali, čini se da to više nije slučaj. Nismo uspjeli doći do sadržaja ni na jednoj web stranici – uključujući Netflix i BBC iPlayer – sa besplatnim poslužiteljima. 

Međutim, plaćeni poslužitelji, koji se nazivaju “Windflix” poslužitelji, i dalje rade izvrsno. Windflix SAD dobija pristup Netflixu i Amazonu, kao i Huluu, koji je zaradio Windscribe mjesto u našem najboljem članku VPN za Hulu. 

Iako se besplatni poslužitelji više ne mogu prebaciti na Netflix, plaćeni poslužitelji Windscribe-a još uvijek rade dobar posao kroz mjere zabrane VPN-a i pristup geoblokiranom sadržaju.

Okrugla: točka struje za vjetrobran

Logo vjetropisa
TunnelBear Logo

3

Sigurnost i privatnost

Gledajući sigurnost i privatnost TunnelBear-a, nema puno toga za reći. Zapravo nema mogućnosti kad je riječ o sigurnosti, jer TunnelBear koristi OpenVPN kao protokol na većini uređaja. Izuzetak su korisnici iOS-a koji će umjesto toga uspostavljati tunele s IPSec-om. 

Tunnelbear-postavke

Oba su jaka protokola, pri čemu je OpenVPN malo preferiran. Oba ova protokola su uparena s AES-256 enkripcijom bez obzira na to koji uređaj koristite. Ovo je sjajna enkripcija i nudi izvrsnu sigurnost, o čemu možete pročitati u našem opisu šifriranja. 

Windscribe nudi korisnicima mali broj protokolarnih opcija, od kojih je jedna OpenVPN. Ovo nije zadana postavka, s tim da je IKEv2 odabrani protokol izvan okvira. Slijedeći industrijske standarde, Windsribe povezuje odabrani protokol sa AES-256 enkripcijom.

windscribe-pregled-settings

I TunnelBear i Windscribe imaju pravila o privatnosti koja prioritet daju transparentnosti i pokazuju ohrabrujuću razinu poštovanja prema korisniku. Međutim, najvažnija stvar koju treba potražiti u pravilima o privatnosti VPN-a jest vrsta podataka koji se bilježe. 

Windscribe prikuplja vrlo minimalnu količinu korisničkih podataka, koja je ograničena na vremenske oznake veze koje se uništavaju kada isključite vezu i podatke o količini podataka koji se čuvaju 30 dana. Tehnički ne morate čak davati Windscribe adresu e-pošte da biste dobili račun.

Ako se pitate da li TunnelBear vodi zapise, odgovor je pomalo složen. Kao i kod većine zahtjeva bez zahtjeva za prijavu, obično ima malo sive površine. Zapisivanje tunela ne uključuje stvari poput IP adresa ili web mjesta koja posjećujete, ali ona prikuplja operativne podatke, poput operacijskog sustava koji koristite. Te se informacije koriste za održavanje mreže.

Tunnelbear-Pravila

Iako oba VPN-a nude ono što smatramo zlatnim standardom VPN sigurnosti, OpenVPN s AES-256, Windscribe nudi nekoliko dodatnih opcija i prikuplja manje korisničkih podataka od TunnelBeara, zaradivši Windscribe pobjedu u ovom krugu.

Kolo: Točka sigurnosti i privatnosti za Windscribe

Logo vjetropisa
TunnelBear Logo

4

Torrenting

Oba ova pružatelja su pogodna za bujicu, tako da ne morate brinuti da li Windscribe dozvoljava bujicu ili ćete imati problema s upotrebom TunnelBear-a za preuzimanje P2P. Da bismo testirali svaku VPN-ovu torrent sposobnost, preuzeli smo testnu datoteku od 1,3 GB sa svakom. 

TunnelBear je polako krenuo, potrebno je čitavih 90 sekundi da bi probio barijeru od 1MB / s. Nakon toga, brzina je dostizala oko 3MB / s do 4MB / s, a vrhovi ne dosežu više od 8MB / s. Cijelo preuzimanje od 1.3 GB završeno je za nešto više od pet minuta i 45 sekundi.

Windscribe je ubrzao znatno brže, dostigavši ​​2MB / s u samo 30 sekundi. Prve dvije minute nastavio je ubrzavati sve dok nije dostigao krstareću brzinu između 4MB / s i 7MB / s, a maksimumi su bili kratki i 10MB / s.. 

Čini se da je veza provodila sve više i više vremena na ovoj najvišoj razini dok je preuzimanje nastavilo, ali završilo je nakon otprilike četiri minute i 50 sekundi, zbog čega razmišljamo da čak i veća preuzimanja mogu dobiti još veću korist.

Osjećamo potrebu da napominjemo da smo se prilikom testiranja svega toga povezali s najbližim poslužiteljem u Sjedinjenim Državama, gdje je Windscribe dobio najbolje performanse i bio je jedino mjesto gdje je u prethodnom testiranju brzine pobijedio TunnelBear. To još uvijek nije izgovor za mučne performanse kompanije TunnelBear, a ovaj krug je jasna pobjeda za Windscribe.

Krug: točka buke za Windscribe

Logo vjetropisa
TunnelBear Logo

5

Lokacije poslužitelja

TunnelBear ima prilično malu mrežu, sa samo 22 lokacije. Ni distribucija ovih poslužitelja nije najbolja, s velikim naglaskom na Europu, a Afrika i Bliski Istok potpuno su neplodni u mreži TunnelBear-a.. 

Tunnelbear-poslužitelji

Windscribe ima poslužitelje u 59 zemalja, na više lokacija u nekoliko tih zemalja, pa izlazi na njega s poslužiteljima u oko 110 gradova. Distribucija je mnogo bolja od TunnelBear-a, i s infrastrukturom za servisiranje Afrike i Bliskog Istoka zahvaljujući poslužiteljima u Emiratima, Izraelu, Turskoj i Južnoj Africi. 

Ovom se kolu svi nadamo, s jasnim pobjednikom i bez subjektivnosti. Windscribe ima mrežu s više od dvostruke zemlje od TunnelBear-a, koji može u blizini poslužitelja ponuditi mnogo većem broju ljudi. Ovdje nema natjecanja, a Windscribe je čisti pobjednik u tom pogledu.

Krug: Lokacije poslužitelja Točka za Windscribe

Logo vjetropisa
TunnelBear Logo

6

Istovremene veze

Windscribe je dobar kao i kad je riječ o istodobnim vezama. Omogućuje neograničen broj veza na svim svojim računima. Za usporedbu, TunnelBear korisnicima nudi samo pet veza po računu.

Kao i u prošlom kolu, pobjednik je neosporan. Windscribe je u ovoj kategoriji praktički nenadmašan. 

Okrugla: Točka simultanog povezivanja za vjetrobran

Logo vjetropisa
TunnelBear Logo

7

cijena

Windscribe i TunnelBear imaju sličnu strukturu planova i opcija, ali Windscribe pobjeđuje TunnelBear na svim razinama. Počevši s mjesečnom opcijom, i Windscribe i TunnelBear nude neograničene podatke, ali mjesečna cijena TunnelBear-a je za dolar više od Windscribe-a. 

TunnelBear cijene su oko 1 USD mjesečno više za godišnje planove. Oba VPN-a nude i besplatni plan – oba možete vidjeti u našem najboljem članku o besplatnim VPN-ima – ali VPN besplatni VPN dolazi sa znatno više podataka. 

TunnelBear besplatnim korisnicima daje samo 500MB podataka mjesečno, dok Windscribe nudi korisnicima do 10 GB ako potvrde svoju e-poštu. 

Windscribe također ima jedinstvenu opciju plana, koja se naziva “napravi plan”, a koja vam omogućuje odabir servera koje želite koristiti. Plan iznosi 1 USD mjesečno za svaki odabrani poslužitelj, s minimalnim troškovima od 2 USD mjesečno. Plan dolazi s 10 GB podataka po odabranom poslužitelju ili postoji opcija od 1 USD za neograničene podatke.

Ako niste zadovoljni VPN-om nakon što ga kupite, Windscribe ima politiku povrata koja korisnicima daje sedam dana da vrate svoj novac. Pomalo čudno, ne postoji službena politika povrata TunnelBear-a, a politika o privatnosti kaže da se ocjenjuje od slučaja do slučaja, tako da ne postoji jamstvo da će se dobiti povrat od TunnelBear-a.. 

Windscribe ima bolje cijene i mjesečno i godišnje, pa čak je i testni plan Windscribe bolji od onoga što TunnelBear nudi besplatno. Povrh svega, Windscribe ima stvarnu politiku povrata i mogućnost izrade plana, što ga čini jasnim pobjednikom u ovom krugu..

Runda: Cijena za Windscribe

Logo vjetropisa
TunnelBear Logo

8

Razumljivost

Prijaznost prema korisniku naj subjektivniji je element koji gledamo u ovim pregledima, a ova utakmica Windscribe-a i TunnelBear odličan je primjer toga. I TunnelBear i Windscribe imaju klijente jednostavne za korištenje, ali ipak uspijevaju biti praktički polarne suprotnosti jednih s drugima.

Windscribe ima impresivno minimalističko sučelje koje najvažnije informacije spakira u vrlo kompaktan prozor. Kupac radnog stola Windscribe jedan je od najmanjih vani, što štedi prostor na ekranu, a stvarno ima samo padajući izbornik za odabir lokacije i veliki gumb za povezivanje. 

windscribe recenzija povezan

TunnelBear, u izrazitom kontrastu, ima veliko sučelje koje zauzima dobar dio zaslona i sadrži kartu s malim tunelima kako bi vam pokazalo gdje se možete povezati. Postoji mogućnost da prozor TunnelBear-a smanjite tako što ćete mapu izostaviti. To ga čini mnogo usporedivim s korisničkim sučeljem Windscribe-a.

Tunnelbear-klijent

Izbornici postavki predstavljaju još veće razlike, a TunnelBear nudi objašnjenja o tome što većina opcija radi, dok je Windscribe na izgled mnogo funkcionalniji. Izbornici postavki Windscribe zbijeni su za usporedbu, ali žrtva je napravljena radi veće konfiguracije korisnika. 

Netko upoznat s VPN-ovima najvjerojatnije će smatrati TunnelBear mnogo ugodnijim za korištenje u cjelini, uglavnom zahvaljujući razlikama u rasporedu postavki i uključenim objašnjenjima za mnoge opcije. Sučelje Windscribe-a je vrlo pojednostavljeno i čisto, ali čini se da cilja na one koji su prilično tehnički pismeni, sa svojim više funkcionalnim rasporedom.

Runda: Točka prilagođavanja korisnicima za TunnelBear

Logo vjetropisa
TunnelBear Logo

9

Značajke

Počevši od TunnelBear, ne može se puno govoriti o zvonima i zvižducima. U skladu s temom koju smo pronašli u odjeljku o prilagođavanju korisnicima, čini se da TunnelBear želi olakšati stvar korisnicima tako što je gotovo sve konfigurirao, ostavljajući vrlo malo na putu dodatih značajki.

Postoji TunnelBear blokator oglasa, ali to je zapravo samo besplatno proširenje preglednika koje nema nikakve veze s VPN uslugom. Blokator Windscribe-a zapravo nije ni ugrađen u softver, a mora biti postavljen s web stranice na nadzornoj ploči vašeg računa. 

Blokator Windsribe-a, nazvan “R.O.B.E.R.T.”, mnogo je robusniji od blokatora kompanije TunnelBear, omogućavajući vam da prilagodite kakav je sadržaj blokiran. To znači da se može upotrebljavati za blokiranje oglasa i zlonamjernog softvera, ali može se lako konfigurirati i za blokiranje stvari poput pornografije, stranica za kockanje, pa čak i lažnih izdavača vijesti, na temelju unaprijed pripremljenih popisa Windscribe-a. 

Windscribe također pruža korisnicima pristup alatu pod nazivom Secure.link, koji vam omogućuje analizu i pregledavanje web lokacija prije nego što ih posjetite gledajući kakve su trackeri prisutne na web lokaciji bez da zapravo morate tamo ići. 

Kao što smo istakli u prošlom krugu, čini se da Windscribe cilja ciljeve koje se osjećaju mnogo više orijentirane na “napredne korisnike” koji žele kontrolirati detalje kako njihov VPN funkcionira i koje web stranice koje posjećuju. 

Time prosječnom korisniku malo teže izvuče maksimum iz ovih alata, pa bi bilo lijepo vidjeti R.O.B.E.R.T. budući da se ubuduće kontroliraju iz desktop softvera. Međutim, nedostatak ičega dodatnog TunnelBear-a čini Windscribe pobjednikom u ovom krugu. 

Runda: Karakteristika točka za vjetropis

Logo vjetropisa
TunnelBear Logo

10

Završne misli

Na kraju se pokazalo da je ovo meč Windscribe-a i TunnelBear-a pomalo krvav. Windscribe je uzeo sedam od devet rundi, a u većini slučajeva usporedba nije bila ni blizu. 

Iako je TunnelBear rano zauzeo krug u brzinskom dijelu, nije se uspio dovesti do bujice. Windscribe je uspio pobjeći s praktički svim ostalim, uključujući cijene, mogućnosti i strujne performanse. 

Pobjednik: Windscribe

Uvijek nas zanima kako vaša iskustva s TunnelBear-om i Windscribeom odgovaraju našem, tako da nam se obratite u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map