Vodič za anonimno pregledavanje: Sigurnost interneta 2020

Kako se naš tehnološki svijet sve više povezuje, a kao rezultat toga i suvremenija, privatnost postaje veća briga. S tehnološkim titanima poput Facebooka koji se brzo i lagano igraju s podacima ljudi, integritet tvrtki u koje vjerujemo s našim podacima mora biti doveden u pitanje. To čak čak i zanemaruje očigledne probleme s privatnošću koji se javljaju i kod pružatelja internetskih usluga i špijunske službe.


U ovom anonimnom vodiču za pregledavanje naoružat ćemo vas znanjem i alatima za zaštitu vaših osobnih podataka od sumnjivih praksi prikupljanja i sumnjive prodaje. Nakon što poduzmete korake koje predlažemo, nećete moći uživati ​​samo u otvorenijem internetu, već iu onom u kojem ne morate gledati preko ramena.

Prije nego što se udubite u detalje, morate to znati: ne postoji način da se anonimno putem interneta postavi anoniman. Iako smo tu da vam zaštitimo od zlonamjernog prikupljanja i iskorištavanja podataka u našem mrežnom svijetu, činjenica da koristite internet znači da ne možete biti sigurni od svega.

Ako želite istinsku anonimnost, zatvorite preglednik i bacite svoje računalo.

Iako ne možete biti sigurni od svega, možete biti sigurni od većine stvari. Prava anonimnost je pravi san, ali možete blokirati zlonamjerne reklame, praćenje signalnih svjetala, mrežno njušanje i još mnogo toga. Svrha ovog vodiča je kontrola oštećenja.

Zašto biste trebali pregledavati anonimno

prismotra

Iako je lako nasmijati se smiješnim pitanjima, kongresmenke i žene postavljaju tehničke titane, poput Marka Zuckerberga i Sundar Pichai-a, nisu na Capitol Hillu bez razloga. Većina web stranica, uključujući Facebook i Google, koriste tragače za evidentiranje interakcije s njima. Ti tragači mogu vas pratiti čak i na web stranicama.

Tvrtke koriste podatke za bolju prodaju oglasnog prostora, zadržavaju se na njihovoj demografskoj ili samo vide koje bi značajke mogle biti korisne na njihovoj web stranici. Naravno, zbirka je obično navedena u pravilima o privatnosti i pristajete na politiku privatnosti korištenjem usluge.

Čini se zdravim kad ga stavite u to svjetlo. Međutim, crta između jednostavnog istraživanja publike i zlonamjernih podataka nejasna je. Viralna priča o Forbes, na primjer, podijelio je kako je Target znala da je mlada djevojka trudna prije nego što je to učinio njezin otac.

Nakon kupovine na mreži i kupnje određenih proizvoda od Targeta, njezin automatizirani sustav utvrdio je da je djevojčica možda trudna i počeo je slati reklame svom domu, gdje je živjela s ocem. Ogorčen, otac se zaletio u Target tvrdeći da njegov marketinški tim potiče njegovu kćer da zatrudni. Pokazalo se da ona već jest.

Ta vrsta vađenja podataka i atribucija profila podcrtani su u New York Times članak “kako tvrtke nauče vaše tajne.” Prodavači žele prljave detalje o vama i žele ih prikupiti bez vašeg znanja. Politike privatnosti teško je dešifrirati, napuniti zakonitim i dizajnirane su tako da omoguće organizacijama da grade što detaljniji marketing profil o vama koliko žele..

To je očito kršenje privatnosti, ali nije tako bezobrazno kao praćenje vlade. U SAD-u, projekt PRISM izazvao je nemir u 2013. godini, ali nitko nije smatrao da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost odgovorna tijekom šest godina. Neke europske zemlje imaju bolje zakone o privatnosti, ali mnoge su jednako loše ako ne i gore.

Osim toga, jezivo je. Čak i bez gornjeg svijeta Philipa K. Dicka, prikupljanje i praćenje podataka je nemoralno i grubo. Da stvar bude još gora, čak i vaš preglednik prati više podataka nego što mislite.  

Kako vas pregledavaju preglednici

praćenje podataka

Većina ljudi je upoznata s kolačićima. Na webu kolačići trebaju pružiti mehanizam web lokacijama za pamćenje podataka o korisniku i zapisivanje njihovih aktivnosti pregledavanja. Na primjer, kolačići se koriste za pohranjivanje adrese e-pošte pri prijavi ili pamćenje određenih atributa o tome kada ste posljednji put pregledali web mjesto.

Kolačići prve strane, koji izrađuju i implementiraju web mjesto koje pregledavate, isključivo su za stranke koje upravljaju web mjestom. U skladu s tim, također ćete pronaći kolačiće trećih strana koji vas prate na više stranica. Obično se ubrizgavaju putem oglasnih mreža.

Na primjer, recimo da idete na web mjesto s oglasima Google AdSense u bočnoj traci. Tada napuštate tu web stranicu i idete na onu koja prodaje audio opremu. Ta tvrtka prodaje oglase na Google AdSenseu, tako da tjedan dana nakon toga od te tvrtke vidite prodaju prije svakog YouTube videa koji pogledate.

U studiji sa Sveučilišta Prince, istraživači su otkrili da je 482 od 50 000 najboljih web stranica zabilježilo svaki detalj o vašim podacima pregledavanja. To uključuje vaše ime, podatke o kreditnoj kartici, adresu, dob i puno više. Ako želite znati detalje o tome što vaš preglednik šalje, preporučujemo pokretanje skeniranja Panopticlickom.

Čak i bez davanja osobnih podataka, možete se identificirati pomoću otiska prsta na pregledniku. Vaš preglednik šalje puno metapodataka uz svaki zahtjev, uključujući vaš operativni sustav, dodatke preglednika, rezoluciju zaslona, ​​jezik, platformu, fontove sustava, vremensku zonu i još mnogo toga. U kombinaciji s vašom IP adresom pomoću koje ćete utvrditi gdje ste i tko ste.

Proveli smo test s isključenom zaštitom privatnosti za ovaj vodič. Panopticlick je utvrdio da je otisak našeg preglednika jedinstven među 154.045 testova provedenih u prethodnih 45 dana.

Osiguravanje preglednika

sigurno pregledavanje

Prvi korak prema anonimnom pretraživanju je osiguravanje preglednika. Iako vas to neće zaštititi od špijuniranja vlade i vašeg davatelja internetskih usluga, može vas zaštititi od zlonamjernog prikupljanja podataka na web stranicama.

Blokiraj podatke preglednika

Ako želite prijeći u lagan način rada, vrijedno je iskopati preglednik i koristiti sigurni, poput Brave. Međutim, Chrome je i dalje najsigurniji preglednik od velike trojice, a postoje alati koje možete instalirati kako biste ga još više poboljšali.

Prvi alat je sredstvo za blokiranje oglasa i praćenja. Za cijeli popis možete pročitati naš vodič s najboljim blokerima skočnih prozora, ali preporučujemo uBlock Origin. To je blokada oglasa otvorenog koda koji se može pronaći u web trgovinama Chrome, Firefox, Edge i Opera. Iako radi dobro, uBlock Origin također pokazuje najmanji broj curenja privatnosti iz najboljih blokatora oglasa.

uBlock Origin ipak nije najljepši ili najjednostavniji blokator oglasa. Ako tražite dodatne mogućnosti, pročitajte naš dio s 99 besplatnih alata kako biste zaštitili svoju privatnost.

Postoji nekoliko drugih proširenja koja možete instalirati pored blokatora oglasa. Na primjer, Privacy Badger alat je za blokiranje nevidljivih tragača na web lokacijama. Razvio ga je zaklada Electronic Frontier – tvorac Panopticlick-a – i šalje signal Ne praćenje svaki put kad vas kolačić pokuša pratiti.

EFF također pruža HTTPS Everywhere, što prisiljava web stranice da učitaju šifrirane stranice. Mnoge su web stranice zadane nešifrirane HTTP stranice ili zahtjevi za preusmjeravanje na nesigurne domene. HTTPS Svugdje mijenja zahtjeve koje šaljete samo da učitaju šifrirane web stranice.

Postoji puno proširenja privatnosti, ali većina se svodi na blokiranje oglasa i praćenja. Ako želite, eksperimentirajte s različitim i provjerite rade li oni s Panopticlickom. Ako ne želite proći kroz gnjavažu, naše preporuke trebale bi vam dobro služiti.

Sakrijte svoju djecu, sakrijte lozinke

Preglednici su postali sofisticiraniji jer se povećao broj računa pohranjenih korisnika s njima. U tom slučaju, ugrađeni upravitelj lozinki vašeg preglednika je najgora stvar koju možete upotrijebiti. Iako je integracija Safarija u iCloud Keychain bolja od Chromove pohrane zaporki, namjenski upravitelj lozinki je bolji i od oba.

Upravitelji lozinki omogućuju vam pohranu, organiziranje i popunjavanje lozinki na mreži. Omogućuju vam praktičan pristup vjerodajnicama vašeg računa i pomažu vam da budete sigurniji na mreži izbjegavajući cyber-kriminale. Budući da imate namješteno mjesto za pohranu lozinki, možete koristiti dugačke jedinstvene kombinacije za svoje račune, čime je hakeru mnogo teže pristupiti njima.

Najbolji upravitelji lozinki također pohranjuju vaše podatke u šifriranom obliku, tako da je hakeru nemoguće provaliti. Naš najbolji izbor je Dashlane zbog jednostavne uporabe, vrhunske sigurnosti lozinke i značajki. O tome možete saznati više u našoj recenziji Dashlane.

Ako nemate novca, LastPass je najbolji besplatni upravitelj lozinke. Približava se Dashlaneu – možete vidjeti koliko je blizu u našoj usporedbi Dashlane-a i LastPass-a – ali, kao što možete pročitati u našoj LastPass recenziji, zabilježene su povrede sigurnosti.

Brisanje povijesti pretraživanja

Mnogo je razloga za brisanje povijesti pretraživanja – možemo se sjetiti barem jednog – ali to je neugodno i može lako ući u kategoriju stvari koje želite, ali nikad ne biste išli ukorak s vama. Umjesto da to radite ručno, bolja opcija je upotreba tražilice koja na prvom mjestu ne drži vašu povijest.

Tražilice spadaju među najfrgantnije usluge na webu, s tim da je Google posebno strašan počinitelj. Tražilice usmjerene na privatnost obično koriste Google, Yahoo i Bing za kombiniranje rezultata i njihovo prikazivanje za vas. Budući da se o vama ništa ne sakuplja, ni rezultati nisu personalizirani.

Možda je najpoznatija tražilica usmjerena na privatnost DuckDuckGo. Osim što svoje usluge pruža besplatno, DuckDuckGo je snažni branitelj privatnosti i donirao je raznim organizacijama za zaštitu privatnosti preko milijun dolara tijekom 11 godina poslovanja. Možete ga učiniti zadanom opcijom pretraživanja na Safariju i Firefoxu, ali, iznenađujuće, Google je nije integrirao..

Osiguravanje vaših društvenih medija

sigurni društveni mediji

Ako želite biti anonimni, ne biste trebali imati društvene medije. Ako vodite tvrtku ili se želite povezati s prijateljima i obitelji, ipak je potrebno zlo. Većina koraka za osiguranje društvenih medija isti je kao i zaštita preglednika, zato obavezno započnite tamo.

Ako koristite dodatak za blokiranje pratilaca, trebali biste biti pokriveni na društvenim mrežama. U skladu s tim, ti blokatori ne štite podatke koje voljno odavate. Upotreba društvenih medija ne znači da sve na vašem računu mora biti točno. Lažni sigurnosni odgovori, datumi rođenja i adrese dobri su načini za bacanje ključa u stroj za prikupljanje podataka.

Ipak, postoji jedinstveni aspekt društvenih medija: vanjske veze. Ima tona mahanja rukama – lažne vijesti na društvenim mrežama. Iako se Zuckerbergovi svijeta slijevaju po njemu, ipak ćete morati rabiti svoj sud da biste odvojili ono što je stvarno, a što nije..

Srećom, postoje alati koji vam mogu pomoći u tome. Windscribe, koji je najbolji besplatni VPN, uključuje alat koji vam omogućuje provjeru veza prije nego što ih kliknete. Pokazat će vam informacije poput broja oglasa i pratilaca na stranici i dati vam opću ocjenu privatnosti. O tome možete saznati u našoj recenziji Windscribe.

Osiguravanje internetske veze

VPN veza sigurna

Sada kada su vaš preglednik i društveni mediji zaključani, vrijeme je da osigurate izvor. Nijedna količina proširenja preglednika i blokiranje pratilaca ne mogu zaštititi podatke koji teku putem vašeg davatelja internetskih usluga i, s internetskim provajderima koji prodaju povijest pregledavanja korisnika, to je zastrašujuća misao.

Mnogi ljudi misle da je korištenje proxyja najbolji način da osigurate svoju vezu, obično zato što su dostupni besplatni. Kao što je objašnjeno u našem vodiču VPN vs proxy i Tor, proxyji se najbolje upotrebljavaju za web-zadatke niskog rizika gdje želite maskirati vašu IP adresu. Međutim, oni su loša opcija, jer ne pružaju šifriranje i mogu doći do nenamjernih posljedica.

Bolje je koristiti virtualnu privatnu mrežu. VPN osigurava vašu internetsku vezu šifriranjem podataka koje šaljete i anonimiziranjem prije premještanja zahtjeva na vašeg davatelja internetskih usluga i veće web stranice. Sigurnost VPN-a složena je tema, ali za potrebe ovog vodiča to je najbolji način da osigurate internetsku vezu.

Najbolji pružatelji VPN-a nude vrhunsku AES-ovu 256-bitnu enkripciju i stroga pravila zapisivanja bez dnevnika. Ukratko, umjesto usmjeravanja zahtjeva na DNS poslužitelje vašeg davatelja usluga, zahtjevi se šalju VPN davaču radi usmjeravanja. Budući da se ondje ne održavaju zapisnici, postajete nevidljivi kada upotrebljavate Internet.

Nažalost, nije tako jednostavno kao što je odabir VPN-a za koji se tvrdi da ne zadržava zapisnike. Davatelji poput HideMyAss i IPVanish tvrdili su da to ne čine, tada je utvrđeno da lažu na sudu. O tim incidentima možete saznati u našem pregledu HideMyAss i IPVanish.

Davatelji koje visoko ocjenjujemo u našim VPN recenzijama dokazali su da ipak ne vode zapisnike. Naš najbolji izbor je ExpressVPN zbog njegove jednostavne uporabe, sigurnosti i snažnog stava o privatnosti. O tome možete saznati više u našoj ExpressVPN recenziji.

Završne misli

Iako će upotreba interneta ugroziti vašu anonimnost, možete poduzeti korake da osigurate većinu svojih osobnih podataka. Najuvredljivije prakse su praćenje internetskih stranica i prikupljanje podataka od strane ISP-a i vladinih agencija. Srećom, možete se boriti protiv oba.

Blokatori oglasa i praćenja potrajat će vam na neki način, ali VPN je važan alat za internetsku privatnost. Sve štiti na izvoru, tako da nećete morati brinuti da li zahtjevi prolaze kroz pukotine i otkrivaju svoj identitet.

Koje korake poduzimate da biste zaštitili svoje pregledavanje? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map