TunnelBear vs CyberGhost: medvjed i duh vojvoda izlazi 2020. godine

TunnelBear je vjerojatno jedan od najpoznatijih VPN-ova vani, sa svojim jedinstvenim brendom marketinga medvjede. Ako pogledate naš pregled TunnelBear, vidjet ćete da smo cijenili njegove solidne cijene, koje uključuju prilično velikodušan besplatni plan, kao i estetski ugodno i jednostavno za upotrebu sučelje. 

Iako marketing marke CyberGhost možda nije toliko šarmantan ili prepoznatljiv kao TunnelBear, on je trenutno jedan od najboljih pasa na tržištu i izaziva vrlo sličan interes VPN korisnika kao TunnelBear, prema podacima pretraživača. 

U našem CyberGhost pregledu govorimo o tome koliko volimo sve njegove značajke, čvrstu sigurnost koju nudi i impresivne brzine koje mogu postići.

S obzirom na slične razine od općeg interesa, činilo se logičnim uskladiti ove dvije glave gore do glave i vidjeti koja će izaći na vrhu.

Postavljanje borbe: CyberGhost protiv TunnelBear

Pri uspoređivanju VPN-ova nema nedostatka stvari o kojima bi se moglo razgovarati. Kako bismo napravili korektnu usporedbu dok smo pokrivali što je moguće više važnih tema, stvari smo raščlanili u pet rundi.

Ove runde su značajke, cijene, jednostavnost uporabe, brzina i, na kraju, sigurnost i privatnost. Prije nego što uđemo u svaki krug, počet ćemo kratkim spominjanjem onoga što tražimo i bilježimo ako je poznato da se VPN obično razlikuje ili nedostaje na određenom području.

Zatim ćemo istražiti što svaki VPN može ponuditi u datoj kategoriji. Na kraju runde ponudit ćemo neke završne misli o temi, zatim odrediti pobjednika i dodijeliti bod tom VPN-u. Onaj koji ima najviše bodova na kraju pobjeđuje u meču.

1

Značajke

Ono što značajke VPN pružatelja uključuju u svog klijenta, snažan je pokazatelj kakvog korisnika pokušava privući. Iako bi neki možda željeli skromniji VPN koji je lakši za upotrebu, mnogi žele nešto što ima sve.

U najmanju ruku, tražimo prekidač i mogućnost da se VPN pokrene i poveže prilikom pokretanja. Prema našem mišljenju, ove su značajke potrebne za svaki VPN jer izravno utječu na vašu sigurnost. Dodatne stvari poput podijeljenog tuneliranja ili blokatora oglasa i zlonamjernog softvera je dobro vidjeti, ali nikako nisu obvezne da se VPN smatra funkcionalnim.

TunnelBear

Izbornici postavki TunnelBear-a uredno su organizirani, ali rijetko naseljeni. Na prvoj stranici izbornika postavki nalaze se opcije pokretanja TunnelBeara pri pokretanju, kao i neke postavke izgleda i obavijesti.

Tunnelbear-postavke

Druga kartica u postavkama – sigurnost – nalazi se na mjestu prekidača kill, označeno kao “VigilantBear.” Ova stranica također ima opciju nazvanu “GhostBear”, koja zatamnjuje vaš VPN promet kako bi izgledao više kao uobičajena internetska veza s davateljima internetskih usluga, web stranicama i vladama.

Nakon toga je kartica s pouzdanim mrežama koja vam omogućuje konfiguriranje TunnelBear-a da se automatski poveže kad je na nepouzdanoj mreži, što je sjajno za izbjegavanje opasnosti od javnog WiFi. Zapravo se radi o minimalnom minimalnom VPN-u koji može izgubiti. 

Iako postoje prekidač kill i mogućnost pokretanja klijenta pri pokretanju, ne postoje opcije gdje se VPN povezuje prilikom pokretanja.

CyberGhost

CyberGhost je uspio spakirati impresivan asortiman značajki u sedmu iteraciju svog klijenta. Nisu sve ove značajke lako pronaći, o čemu ćemo više raspravljati u odjeljku “jednostavna upotreba”, ali su sve korisne za poboljšanje sigurnosti. 

Na kartici općih postavki nalaze se padajući izbornici za jezike kao i izbor svijetle ili tamne teme. Tu je i preklopni gumb za prekidač kill, koji ljude pozivamo da uvijek ostave uključene.

cyberghost-pregled-privatnost-settings

Druga kartica u izborniku postavki označena je s “veza” i omogućuje vam mijenjanje stvari, poput protokola koji se koristi ili je uključena zaštita od curenja DNS-a. Ostale značajke nalaze se izvan izbornika postavki na vlastitim karticama. 

Za početak, postoji kartica pod nazivom “pametna pravila”, koja sadrži neke od najzanimljivijih značajki koje nudi CyberGhost. Ovo je mjesto gdje su postavke automatskog povezivanja, a mogućnosti daleko više od uobičajenog.

Povrh toga što vam omogućuje da odaberete na koji će se VPN povezati ako se dopusti da se automatski pokrene, možete stvoriti i popis drugih programa na koje bi CyberGhost trebao u redu da se pokrene nakon što se povežete s VPN-om. Ovo je vrlo zgodan dodatak i omogućuje vam konfiguriranje računala da samostalno pokrene sve najčešće korištene programe nakon što Internet bude siguran.

cyberghost-pregled-smart-pravila

Drugi pododjeljak kartice “pametna pravila” je WiFi zaštita, koja korisnicima omogućuje definiranje popisa pouzdanih mreža i način na koji se VPN treba ponašati u nepouzdanim mrežama. Tu su i opcije nazvane “iznimke” i “zaštita aplikacija”.

Stranica “iznimke” omogućuje vam izradu popisa web mjesta koja ne koriste tuneliranu VPN vezu. Ovo se može koristiti ako želite pristupiti geoblokiranom sadržaju na jednoj web lokaciji, ali istovremeno želite svu vašu brzinu interneta na drugoj. Slično je s split-tunnelingom, značajkom o kojoj možete pročitati više u našoj ExpressVPN recenziji. 

I na kraju, postoji stranica koja se naziva “značajke povezivanja”, a koja sadrži opcije za blokiranje stvari poput zlonamernih web stranica i oglasa. U skladu s tim, to nije najbolji blokator oglasa koji smo vidjeli, a možda bi bilo bolje da pogledate jednu od 99 besplatnih alata za zaštitu članka o privatnosti.

Prve okrugle misli

TunnelBear pokriva samo minimalni broj značajki koje bismo očekivali da će se vidjeti i u njih unosi samo nekoliko manjih dodataka, poput VigilantBear-a. 

CyberGhost, s druge strane, ima mnogo više fleksibilnih opcija za automatsko povezivanje i više korisnih značajki, poput blokatora oglasa i opcija pametnih pravila. Ovo prvo kolo nije natjecanje, s tim da je CyberGhost u ovoj kategoriji očito vodio.

Runda: Karakteristične točke za CyberGhost

TunnelBear Logo
CyberGhost Logo

2

cijena

Cijene su često ljuljačka točka za VPN davatelje koji su nedovoljni sa značajkama. To smo već vidjeli u našem članku ExpressVPN nasuprot TunnelBearu, u kojem je TunnelBear inferiorniji od ExpressVPN-a po značajkama, ali je uspio nadoknaditi izgubljenu poziciju u krugu cijena..

Da bismo procijenili cijenu VPN-a, ne samo da smo razmotrili cijenu već i kakve se opcije plaćanja prihvaćaju, politiku povrata i postoji li slobodna probna verzija.

TunnelBear 

TunnelBear ima pristojan besplatni plan koji korisnicima daje 500MB podataka mjesečno. To se može proširiti za dodatnih 1 GB ako objavite tweet u kojem kažete koliko uživate u korištenju TunnelBear-a. 

Ovaj besplatni plan zaslužio je visoko mjesto na našoj listi besplatnih VPN usluga, ali još uvijek nije toliko velikodušan kao besplatni plan ProtonVPN-a, o čemu možete pročitati više u našoj recenziji ProtonVPN. Pročitajte naš članak Windscribe vs. TunnelBear da biste usporedili besplatne planove.

Prelazeći na plaćene planove, postoje samo dvije mogućnosti. Možete kupiti mjesečni ili godišnji plan. Mjesečna opcija iznosi samo jedan dolar ili manje od onoga što smo očekivali od natjecatelja najviše razine na VPN tržištu. 

Godišnja opcija smanjuje ovu cijenu na pola i omogućuje mnogo bolju pogodnost. Šokantno, TunnelBear nema definiranu politiku povrata novca, već umjesto toga kaže da “TunnelBear zahtjeve za povrat pretplate može razmotriti od slučaja do slučaja.”

Iako besplatni plan i dalje pruža šansu potencijalnim korisnicima da dobiju VPN prije plaćanja, bilo bi dobro vidjeti nekakvu zajamčenu politiku povrata od najmanje 14 dana. 

Konačno, za način plaćanja, TunnelBear prihvaća samo kreditne kartice i bitcoin. Međutim, ako planirate koristiti mjesečnu opciju, bitcoin se skida sa stola. Može se koristiti samo za plaćanje godišnjih planova. 

CyberGhost

Kao što smo vidjeli u našem članku NordVPN vs CyberGhost, CyberGhost je teško pobijediti kada je riječ o dugoročnim cijenama. Njegova kratkoročna mjesečna cijena je ono što očekujemo od vrhunskog VPN-a, ali jednogodišnji plan snižava tu cijenu na pola.

Iako je godišnja cijena solidna, ona se još uvijek uspoređuje s konkurentima poput NordVPN-a i godišnje je skuplja od TunnelBear-a. Dvogodišnje i trogodišnje opcije su gdje CyberGhost cijene zaista sjaju, pri čemu je trogodišnja opcija jedna od najpristupačnijih na tržištu s mjesečnom cijenom.. 

Svi ponuđeni planovi omogućuju sedam istodobnih veza i neograničenu propusnost. Da bi se olakšala briga onih koji su zabrinuti zbog odbacivanja tako velikog paušala za dugoročno opredjeljenje za VPN, CyberGhost nudi besplatno probno razdoblje kao i velikodušnu politiku povrata novca. 

Besplatno probno razdoblje traje 24 sata i ograničava određene značajke, poput blokatora oglasa. Također vas postavlja u red kada se pokušate povezati s suđenjem, za koje tvrdi da ima 2.500 korisnika i traje oko minutu prije nego što se povežete..

Politika povrata ima dva dijela. Za one koji kupuju samo jednomjesečnu pretplatu, imate 14 dana da primite puni povrat. Ako se pretplatite na šest mjeseci ili više, imate rok od 45 dana da odlučite je li VPN prikladan za vas i kako biste vratili svoj novac. Za načine plaćanja CyberGhost prihvaća kreditne kartice, PayPal i BitPay.

Pročitajte naš članak ExpressVPN vs CyberGhost da biste vidjeli kako se njih dvoje uspoređuju u cijeni.

Dva okrugla razmišljanja

Ovo je težak rezultat za krug. TunnelBear pobjeđuje CyberGhost u oba vremenska okvira koja nudi, ali na mjesečnoj osnovi, dugoročni planovi CyberGhosta nude bolju vrijednost. Uz to, obojica imaju besplatna suđenja, ali rade vrlo različito: TunnelBear mjesečno ograničava vaše podatke, a CyberGhost vam jednostavno daje 24 sata.

Kad se sve uzme u obzir, ova dva VPN-a trguju udarcima kada je u pitanju cijena i besplatna proba. Odlučujući faktor se svodi na politiku povrata i mogućnosti plaćanja. CyberGhost prihvaća kreditne kartice, PayPal i bitcoin za sve svoje planove, dok TunnelBear prihvaća samo kreditne kartice za svoju mjesečnu opciju.

Uz to, neizvjesna politika povrata TunnelBear-a čini nas nelagodnima, dok CyberGhost korisnicima nudi do 45 dana kako bi dobili svoj novac..

Runda: Cjenik za CyberGhost

TunnelBear Logo
CyberGhost Logo

3

Jednostavnost korištenja

Svatko tko je ikad koristio loše napravljeni dio softvera, zna kako lagan, svakodnevan zadatak može pretvoriti u očaravajući karneval bijesa. Što je još gore, svatko tko koristi zaista strašan softver poznaje osjećaj otvaranja programa (posebno kod nespremljenog rada u pozadini) i gledanja vašeg računala kako se trenutačno ruši.. 

U ovom je dijelu naš glavni cilj osigurati da se to ne dogodi vama. Programirali smo svaki softver kroz njegove korake i pogledali dizajn i izgled sučelja da vidimo koliko je jednostavan ili ne. Također smo katalogizirali kakve smo probleme ili rušenja doživjeli, ako postoje. 

TunnelBear 

TunnelBear je sa svojim čudesnim imenima medvjedišta i marketingom za sebe konstruirao lako prepoznatljiv vizualni brend. Taj osjećaj također je prožet i u dizajnu korisničkog sučelja.

Tunnelbear-klijent

Kada otvorite klijenta, dočekat će vas crno-bijela karta s vašom lokacijom označenom ovcom. Oko karte su tuneli na koje možete kliknuti da biste se povezali s tom lokacijom. Ovo sučelje u stilu karte s vremenom je dobilo veliku popularnost, a jedan od najpoznatijih primjera možete vidjeti u našoj NordVPN recenziji. 

Jednom kada odaberete mjesto veze, karta dobije neku zelenu boju, ovca postaje medvjed i animacija igra medvjeda koji kopa tunel u zemlju na vašoj lokaciji i iskače iz tunela koji ste odabrali.

Ako vam je sve ovo previše, postoji mogućnost da sakrijete dio sučelja s karticom s gumbom u donjem lijevom kutu. Ako se odlučite za to, preostaje vam vrlo kompaktno sučelje koje koristi padajući izbornik za odabir željenog mjesta i preklopnu sklopku za povezivanje.

Kao što smo ranije spomenuli, izbornik postavki prilično je oskudan i, kao što se može očekivati, lako se kreće. Sve su opcije ili jasno označene ili imaju male mrlje pored sebe, što objašnjava što svaka od njih radi. 

Neke od tehničkih opcija, čak, imaju čak i mali upitnik pored njih, koji će vas odvesti do članka na web lokaciji TunnelBear koji će detaljno objasniti postavku ili značajku.. 

TunnelBear je stvorio softver koji je jednostavan i ugodan za upotrebu, čak i za one koji nisu upoznati s VPN-ovima. Intuitivnost karte je lijepa, kao i mogućnost odustajanja od nje, a softver nam u cjelini nije pružio stabilnost ili probleme s vezom.. 

CyberGhost

Na prvi pogled sučelje CyberGhosta izgleda kao da je zaključano na programskoj traci u donjem desnom kutu, što nije neuobičajeno za VPN-ove. Međutim, to je zapravo samo zadana lokacija za prozor, a možete ga, u stvari, povući po želji.

CyberGhost 7 ima sveukupno minimalistički dizajn, s velikim gumbom za napajanje u sredini za povezivanje i padajućim izbornikom ispod koji omogućava odabir s popisa lokacija. U gornjem desnom kutu su gumbi za otvaranje izbornika postavki i povezivanje s podrškom. 

Otvaranje izbornika postavki vodi prozor od malog portretnog usmjerenja do većeg i standardnijeg horizontalnog prozora. Ovaj je prozor prema zadanom bijeli, dok je manji prozor u stilu programske trake mračan sa crno-žutom shemom.

cyberghost-pregled-proširila-ui

To se, pak, može promijeniti uključivanjem noćnog načina rada, što je značajka koju volimo za one koji su skloni naprezanju očiju ili rade sa svijetlim monitorima u nejasnim prostorijama. 

Svaka je opcija u izborniku postavki dobro označena i nudi temeljna objašnjenja – iako je tekst ponekad dugačak nekoliko redaka – a neke stvari imaju osjećaj kao da su na nekom čudnom mjestu. Naime, činjenica da su pametna pravila premještena na vlastitu namjensku karticu slijeva umjesto da budu uključena u izbornik postavki. 

Osim toga, tijekom testiranja imali smo povremeno problema s povezivanjem. Učinili smo opetovane pokušaje povezivanja s Njemačkom i svaki put – nakon dugog čekanja od 20 do 30 sekundi – rekli su nam da smo povezani. Međutim, kad smo pokušali prijeći na web mjesto, to se jednostavno ne bi učitalo. 

Promijenili smo postavke, pokušali nadjačati TCP i učinili smo sve što smo mogli smisliti, ali ništa nije uspjelo. Dok se to događalo, testirali smo i druge poslužitelje između svakog pokušaja, a činilo se da i sve druge lokacije rade dobro.

Kao što smo rekli u uvodu, ovakva vrsta stabilnosti mreže može biti vrlo frustrirajuća. Bilo da posao treba obaviti ili jednostavno pokušavate nešto gledati, zadržavajući se od onoga što pokušavate, zbog takvih problema nikad nije dobra stvar.

Tri okrugle misli

TunnelBear ima vizualno privlačno i jednostavno za upotrebu sučelje. Ako niste sa svim zvižducima gledajući medvjeđi tunel na svom odredištu, jednostavno ga možete isključiti.

Iako CyberGhost nema loše sučelje, neke su stvari na neobičnim lokacijama i, što je najvažnije, mi smo se borili s povezivanjem s Njemačkom iz razloga koje nismo uspjeli riješiti. Zbog toga je TunnelBear jasan pobjednik u ovom krugu.

Runda: Točka jednostavnosti upotrebe za TunnelBear

TunnelBear Logo
CyberGhost Logo

4

Ubrzati

Nakon što je TunnelBear pobijedio u trećem kolu, CyberGhost još nije ostvario pobjedu u ovom meču. Međutim, kao što smo vidjeli u prošlosti, kao što je to slučaj u našem članku TunnelBear vs. NordVPN, TunnelBear nije najjači u pogledu brzine.

U ovom krugu provodimo testiranje brzine spajanjem svakog VPN-a na istih pet lokacija i gledanjem kakvu brzinu možemo postići. To uspoređujemo s našim osnovnim mjerenjima koja radimo bez VPN-a da bismo vidjeli koliko dobro svako od njih radi.

TunnelBear

Kada smo u prošlosti testirali TunnelBear, glavna stvar na koju smo primijetili kada je ubrzala bila je njegova nedosljednost, ali ni ovaj put nije bilo drugačije. Počevši od SAD-a – najbližeg mjesta na kojem obavljamo testiranje – brzine su sigurno korisne, ali nisu ništa previše impresivne.

LocationPing (ms) Preuzimanje (Mbps) Učitavanje (Mbps)
Nezaštićeno (Virginija)5294,61343,19
NAS.3691,4687,28
Velika Britanija8276,3560,09
Japan17953,3237.17
Brazil15841.34.86
Švicarska110108,582.48

Prelaskom na udaljeniji poslužitelj u Velikoj Britaniji, brzine su ostale vrlo upotrebljive, dok smo u Japanu i Brazilu vidjeli sporije brzine koje su i dalje dovoljno dobre da pregledavanje postane osjetljivo, ali ne i brzine koje bi nikoga impresionirale..

Napokon, kada smo se povezali s poslužiteljem u Švicarskoj, zapravo smo vidjeli svoju najveću brzinu preuzimanja, a opet našu najnižu brzinu prijenosa. Povrh ove nedosljednosti u brzini preuzimanja i prijenosa, ni ping vremena nisu sjajne. Ako lovite VPN s niskim pingom, pročitajte naš najbolji članak o VPN-u za igranje.

Iako su brzine divlje varirale od jednog do drugog mjesta, svaki se poslužitelj s kojim smo pokušali povezao u samo nekoliko sekundi i osjećao odziv dok smo ga koristili. Video se učitava brzo i čak se naplaćuje do 1080p na najsporijim poslužiteljima.

Općenito, TunnelBear je svakako upotrebljiv, ali nije najbolji VPN ako vam treba sva propusna širina koju možete dobiti za stvari poput preuzimanja ili prijenosa datoteka većih od gigabajta ili slično.

CyberGhost

CyberGhost zapravo pati od istog problema kao i TunnelBear, ali u manjoj mjeri. To je zaslužio počasni spot na našoj listi najbržih VPN usluga, ali samo za IKEv2 brzine, što ugrožava sigurnost i anonimnost. 

To je nešto što ćemo detaljnije pogledati u sljedećem odjeljku, ali u ovom smo odjeljku koristili OpenVPN prilikom testiranja oba VPN-a kako bismo osigurali poštenu usporedbu.

LocationPing (ms) Preuzimanje (Mbps) Učitavanje (Mbps)
Nezaštićeno (Virginija)5294,61343,19
NAS.9585.1790,02
Velika Britanija7665.83128,26
Japan16881,08123,32
Brazil125156,2673,18
Švicarska10264.1212,25

Zanimljivo je da CyberGhost osvaja na svim lokacijama kada je u pitanju brzina prijenosa, a također ima i vrhunsko vrijeme pinga na svim lokacijama, osim na jednom: u Sjedinjenim Državama. U stvari, Sjedinjene Države imale su veće vrijeme pingova u odnosu na Ujedinjeno Kraljevstvo.

To je zato što nas je CyberGhost odlučio povezati, na Istočnoj obali, sa serverom u Kaliforniji. Zašto je odabran ovaj poslužitelj, nije nam jasno, ali rezultiralo je pretjeranim vremenom pinganja za vezu koja je trebala biti najbliža lokacija.

Što se tiče onoga što većina ljudi najviše zanima – brzine preuzimanja – CyberGhost trguje udarcima TunnelBear-om. CyberGhost je bio brži u Japanu i mnogo brži u Brazilu, ali sporije u SAD-u, Velikoj Britaniji i Švicarskoj. Usprkos tome, obično je imao samo nekoliko megabita i osjećao se dobro za upotrebu.

Četvrte četvrte misli

U konačnici, niti jedan od ovih VPN-a nije vrhunski pas kada je u pitanju sirova brzina. Obje su usluge nedosljedne od lokacije do mjesta, ali pružaju dovoljno brzine da budu upotrebljive za svakodnevne zadatke.

Međutim, ako ste netko tko rutinski prenosi velike datoteke uokolo, možda biste trebali proučiti nešto što nudi veću propusnost i pouzdaniji. Ako tražite zaista brz VPN, predlažemo da pogledate naš pregled privatnog pristupa internetu.

Na kraju dana, uzimajući u obzir trgovinske udarce brzinom preuzimanja, ali CyberGhost-ovom superiornom brzinom prijenosa i pingom, CyberGhost uspijeva usko izbiti pobjedu u ovom krugu..

Round: Točka brzine za CyberGhost

TunnelBear Logo
CyberGhost Logo

5

sigurnosti & Privatnost

Time je CyberGhost službeno osigurao tri boda potrebna za pobjedu u ovom meču. Međutim, spremili smo ono što će mnogi osjećati najvažniji čimbenici: sigurnost i privatnost. 

U ovom ćemo odjeljku pogledati kakve vrste protokola ima svaki VPN, kao i koje se vrste ili vrste šifriranja mogu koristiti. Također smo kopali u pravilima o privatnosti svakog VPN-a kako bismo vidjeli koje se informacije prikupljaju i kako se koriste. 

TunnelBear 

Kao što smo vidjeli u odjeljku “Značajke”, TunnelBearu pomalo nedostaje u pogledu opcija. To vrijedi kad je riječ o sigurnosti. Protokol i šifriranje većim dijelom su zaključani, s tim da se OpenVPN koristi kao protokol na većini platformi, uključujući Android, macOS i Windows. 

Izuzetak je iOS, koji umjesto toga koristi IPSec. OpenVPN je vrhunski protokol koji većini ljudi preporučujemo kako za sigurnost tako i za brzinu, dok se IPSec lakše prepoznaje kao VPN promet, ali je i dalje siguran. Što se tiče enkripcije, sve platforme koriste AES-256, što je trenutno zlatni standard za VPN šifriranje. 

Prelazeći na politiku privatnosti, TunnelBear je solidan. Iako nije najkonkretnija politika o privatnosti koju smo vidjeli, strukturirana je na način koji olakšava pronalaženje određenih podataka o privatnosti. Izraz je također dobro obrađen, s aferom prema prekomjernoj upotrebi pravne terminologije. 

TunnelBear prikuplja vašu e-poštu samo ako se prijavite za besplatno probno razdoblje, ali će, naravno, trebati i način plaćanja, ukoliko se odlučite prijaviti na plaćeni plan. Dodatno, TunnelBear prikuplja operativne podatke za održavanje svoje mreže poslužitelja.

To uključuje stvari poput operativnog sustava koji koristite i koliko podataka koje koristite, ali oni se prikupljaju na ne-identificirajući način. Ne prikuplja vaše IP ili prometne podatke.

CyberGhost

CyberGhost korisnicima pruža više opcija protokola od TunnelBear-a, uključujući OpenVPN, L2TP i IKEv2. Međutim, zadana je postavljena na “automatsku” opciju za protokol, koji koristi IKEv2, vjerojatno za bolje brzine koje smo spomenuli ranije. 

Obično pozivamo ljude da tu postavku prebace na OpenVPN čim započnu koristiti VPN i ostave je tamo, jer je OpenVPN teže detektirati i nudi snažne evidencije održavanja privatnosti korisnika. 

Za šifriranje su svi protokoli upareni s AES-256, koji nudi izvrsnu sigurnost i trenutno je, u svim praktičnim svrhama, nemoguće probiti se. 

U svojoj politici privatnosti CyberGhost navodi da ih jedini osobni podaci koje prikuplja korisnik daje dobrovoljno. To uključuje stvari poput adrese e-pošte i podataka o plaćanju prilikom prijave.

Dodatne informacije se na web mjestu prikupljaju kolačićima, ali to nije identificiralo i TunnelBear (zajedno s učinkovito svakom postojećom web stranicom) također to čini kako bi održao svoju web lokaciju. 

Konačno, prikupljaju se neke informacije o ponašanju korisnika prilikom korištenja usluge. Međutim, ove se informacije ponovo ne identificiraju i CyberGhost uopće ne pregledava. 

Podaci, koji uključuju stvari poput pokušaja povezivanja u odnosu na uspjehe, tvrtka treće strane objedinjuje i analizira. Te se informacije zatim koriste za održavanje i poboljšanje mrežne infrastrukture CyberGhosta.

Pet okruglih misli

I TunnelBear i CyberGhost nude zlatni standard AES-256 i OpenVPN za šifriranje i protokol. No CyberGhost prikuplja nešto manje podataka od TunnelBear-a o načinu na koji koristite VPN.

Povrh svega, informacije pregledava samo treća tvrtka. Nadalje, CyberGhost korisnicima nudi nekoliko opcija kada je riječ o sigurnosti, kao i više sigurnosno usmjerenih značajki, kao što smo pogledali u prvom odjeljku..

Iako mislimo da je važno da korisnici odmah prebace postavke automatskog protokola na OpenVPN prilikom upotrebe CyberGhost-a, ono se nedvojbeno izvodi na vrhu kada je u pitanju sigurnost.

Runda: Sigurnost & Točka privatnosti za CyberGhost

TunnelBear Logo
CyberGhost Logo

6

Završne misli

S konačnim rezultatom od četiri do jedan, CyberGhost je pobjednik u ovom meču. Oba VPN-a su sigurno upotrebljiva, ali CyberGhost nudi znatno više značajki i ukupno veće brzine. 

CyberGhost također pruža bolje cijene iako je TunnelBear ovdje imao svoje prednosti, naime, pobijedio CyberGhost kratkoročno. TunnelBear je ipak uspio zauzeti jedan bod, zahvaljujući svom rafiniranijem i korisnijem sučelju.

Pobjednik: CyberGhost

Ako ste upotrebljavali jedan ili oba ova VPN-a, voljeli bismo čuti o vašem iskustvu. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me