TorGuard VS PIA: Utrka dva tamna konja 2020. godine

Privatni pristup internetu – ili PIA, kako se uobičajeno naziva – jedan je od poznatijih VPN pružatelja usluga na tržištu danas. Ako pogledate naš pregled privatnog pristupa internetu, vidjet ćete da volimo njegov jednostavan dizajn, impresivne brzine i solidne evidencije sigurnosti i privatnosti. 


TorGuard, iako manje poznat od PIA-e, možda je jedna od najcjenjenijih VPN opcija. U našem pregledanju TorGuarda primijetili smo da TorGuard nudi čvrstu sigurnost i ima neke slične prednosti i slabosti kao PIA, naime impresivne brzine, ali slabe performanse struje.. 

S obzirom na to da su se oba pružatelja snažna u istim ključnim područjima, ali slaba u ostalim, mislili smo da bi bilo prikladno uskladiti između utvrđene popularnosti PIA-e i TorGuardove potencijalno nepriznate veličine.

Postavljanje borbe: PIA protiv TorGuarda

Da bismo dobili jasnu predodžbu o tome kako se ti VPN-i međusobno slažu, stvorili smo sustav s devet krugova. U svakom ćemo krugu razmotriti jedan kritični aspekt performansi VPN-a, kao što su brzina, sigurnost ili strujanje. 

Usporedit ćemo kako se svaki VPN ponaša u toj određenoj kategoriji, a zatim ćemo odlučiti o pobjedniku tog kruga. Pobjednik svakog kruga dodjeljuje se bod, a davatelj s najviše bodova na kraju pobjeđuje u bitci.

1

Ubrzati

TorGuard i PIA pojavljuju se na našem najbržem VPN-u, a PIA dolazi na broju dva, a TorGuard na broju četiri. Kada uspoređujete dva bočno, lako je vidjeti zašto se PIA u tom članku nalazila više nego TorGuard.

TorGuard ubrzava

Lokacija: PingDownloadUpload
nezaštićen4291,83342,32
NAS.13192,39207,51
Velika Britanija8149.16318,94
Japan17251.1688,84
Izrael14858.0081,47
Švicarska106111,25214,86

Ispitali smo svaki VPN na istim pet lokacija i otkrili da rezultati ispitivanja PIA brzine imaju veće brzine prijenosa, brzine preuzimanja i vremena pinga na tri od pet lokacija. 

PIA ubrzava

Lokacija: PingDownloadUpload
nezaštićen4291,83342,32
NAS.4116,96190,80
Velika Britanija88100,06237,93
Japan16776,79193,93
Izrael145105,28282,76
Švicarska10689.58257,07

TorGuard je pobijedio PIA u SAD-u i Švicarskoj, ali PIA je i dalje na tim lokacijama imala respektabilnih 116Mbps odnosno 89Mbps. TorGuard je, s druge strane, imao samo oko pola PIA-ove brzine u Velikoj Britaniji i Izraelu. 

Oba VPN-a solidna su kada su u pitanju performanse, ali PIA je pobijedio TorGuard na papiru i bio je primjetno osjetljiviji u našem stvarnom testiranju. PIA obično učitava web stranice nešto brže i pouzdano bi zadala 1080p pri učitavanju videozapisa, dok bi TorGuard povremeno zadavao 720p na sporijim poslužiteljima. 

Okrugla: Brza točka za privatni pristup internetu

TorGuard logotip
Privatni logotip pristupa Internetu

2

streaming

Unatoč impresivnim brzinama koje nude oba pružatelja usluga, neće biti od velike koristi ako planirate koristiti bilo koji od ovih VPN-a za streaming. S PIA-om smo mogli raditi samo na Netflixu. I Hulu i Amazon Prime rekli su nam da moramo isključiti svoj VPN ako želimo gledati bilo što. Ukratko, za opsežni streaming umjesto toga provjerite ExpressVPN.

PIA nas također nije uspjela prebaciti u BBC iPlayer, s tim da se web mjesto odbija učitati, što nikad prije nismo vidjeli. Ako pokušavate pristupiti sadržaju BBC-ja, predlažemo da pogledate naš najbolji VPN članak za BBC iPlayer. 

Što se tiče TorGuarda, stvari su bile još gore. Nismo uopće mogli raditi na videozapisima Hulu, Netflixa ili Amazon Prime. BBC iPlayer pustio nas je na stranicu, za razliku od PIA-e, ali tada nam je rekao da nešto možemo gledati samo ako smo u Velikoj Britaniji, unatoč tome što smo povezani s londonskim serverom.. 

torguard-pregled-Hulu

Nijedan od ovih VPN-a nije idealan za pristup geoblokiranom sadržaju na web lokacijama za streaming. Iako obojica imaju brzinu za to, niti jedno se ne može provući pokraj VPN detekcije većine web lokacija. Preporučujemo da zavirite u naš najbolji VPN za streaming članka ako tražite način za gledanje tog sadržaja.

Međutim, moramo izabrati pobjednika između ove dvije runde. Dajemo ga PIA-i jer nas je uspio ubaciti u Netflix, što je i dalje nešto više nego što TorGuard može tvrditi. 

Round: Streaming za privatni pristup internetu

TorGuard logotip
Privatni logotip pristupa Internetu

3

Sigurnost i privatnost

TorGuard i privatni pristup internetu nude kombinaciju protokola i enkripcije koju predlažemo. Razlika je u tome što TorGuard ima zadane postavke, dok trebate malo postaviti PIA.

TorGuard se otvara od početka s AES-256 enkripcijom i omogućenim OpenVPN protokolom. PIA je umjesto okvira odabrala AES-128 enkripciju koja nudi nešto nižu razinu sigurnosti u zamjenu za nešto osjetljivije performanse. 

Osim mogućnosti šifriranja OpenVPN i AES, PIA također omogućava korisnicima da odaberu nekoliko izbora načina rukovanja. Iako se ne prikazuje u klijentu za stolna računala, također je moguće postaviti L2TP i PPTP veze s PIA-om ako to učinite ručno.

PIA-pregled-Split-tuneliranje

Isto tako, TorGuard nudi neke dodatne opcije protokola za one koji su zainteresirani, ali one se moraju postaviti ručno, jer su klijent opremljeni samo OpenConnect i OpenVPN. Dodatne opcije protokola uključuju L2TP, PPTP i IPsec.

torguard recenzija-settings

Oba VPN-a imaju solidne sigurnosne mogućnosti i nismo otkrili curenja tijekom testiranja propuštanja DNS-a, pa moramo pogledati politiku i povijest svakog davatelja usluga kako bismo utvrdili koji je bolji. 

Kao što smo vidjeli u članku o PIA i NordVPN, PIA bilježi privatnost. FBI je u prošlosti pozivao na sudski poziv, a on nije mogao predati nikakve relevantne podatke o svojim korisnicima zbog svoje politike bez prijave.. 

U međuvremenu, TorGuard ima liniju u svojoj politici privatnosti u kojoj kaže da će dijeliti informacije ako je to prema zakonu obavezno, što nas čini malo opreznima. To znači da dajemo ovo kolo PIA-i zahvaljujući dokazanoj povijesti da ne pomaže provedbi zakona.

Kolo: Sigurnosna i privatna točka za privatni pristup internetu

TorGuard logotip
Privatni logotip pristupa Internetu

4

Torrenting

Da bismo vidjeli koji je VPN bolji za one koji često vrše velike datoteke, testirali smo obje VPN-ove s istom torrent datotekom. Povezali smo se s najbližim poslužiteljem na svakoj mreži što nam je davalo dobre brzine. Svako VPN testirali smo nekoliko puta kako bismo bili sigurni da su naši rezultati pouzdani i dosljedni.

Očekivali smo da će PIA biti nešto brža na temelju ranijih testiranja brzine, ali rezultati su zapravo bili pomalo iznenađujući. Privatni pristup internetu ni na koji način nije bio spor, brzo postižući brzinu od nešto više od 8MB / s na našem testnom bujonu i ostajući ondje tijekom preuzimanja.

TorGuardu je, s druge strane, trebalo nekoliko puta duže da usporedi usporedbu s PIA-om. Jednom kad se okrenuo, dostigao je vrhunac samo pri 5MB / s i češće je krstario oko 4MB / s. Iako su oba VPN-a dopuštena bujica, a TorGuard je bio servisan, PIA je bila dvostruko brža i bujice su krenule mnogo brže.

U krugu: točka za privatni pristup internetu

TorGuard logotip
Privatni logotip pristupa Internetu

5

Lokacije poslužitelja

Usput, PIA i TorGuard imaju usporedivu ukupnu brojku poslužitelja s tim da se svaki pružatelj pruža s više od 3.000 poslužitelja. Glavna razlika između svake mreže je način na koji su ti poslužitelji raspoređeni širom svijeta. 

Privatni pristup internetu ima svoje poslužitelje koncentrirane na ukupno 50 lokacija u 30 zemalja. Većina mogućnosti lokacije raspoređene su u Sjedinjenim Državama, a samo nekoliko drugih zemalja ima više lokacija. 

ZOMO-review-poslužitelja

TorGuard nudi raznolikiji popis opcija sa 68 lokacija u 55 zemalja. Iako nije veličina nečega poput mreže HideMyAss – koja ima 290 lokacija u 190 zemalja, kao što možete pročitati u našoj recenziji HideMyAss – ona ipak nudi neke čvrste izbore koji će poslu većini ljudi učiniti. TorGuard čak ima šest lokacija na Bliskom Istoku, što može biti relativno rijedak nalaz.

torguard-pregled-server-lokacije

Krug: Točke lokacija servera za TorGuard

TorGuard logotip
Privatni logotip pristupa Internetu

6

Istovremene veze

Ako tražite način zaštite svih svojih kućnih uređaja, malo VPN pružatelja usluga može pobijediti ono što PIA može ponuditi. Privatni pristup internetu omogućuje korisnicima povezivanje do 10 uređaja odjednom na jednom računu.

Ovo pobjeđuje većinu dobavljača vrhunskih polica, kao što možete vidjeti u našem članku IPVanish vs. NordVPN, koji ističe da NordVPN nudi samo šest, a IPVanish zadovoljava impozantnih 10 veza PIA-e. TorGuard korisnicima daje ukupno pet istovremenih veza, što je bolje od mnogih VPN-ova na tržištu, ali ipak blijedi u odnosu na ono što nudi PIA.

Runda: Točka istodobne veze za privatni pristup internetu

TorGuard logotip
Privatni logotip pristupa Internetu

7

cijena

PIA i TorGuard imaju sličan model cijena koji sadrži jedan plan s opcijama od tri ili četiri vremena. Polazeći od mjesečnih cijena, TorGuard se naplaćuje na skupljim stranicama, što ga čini usporedivim s nekim vrhunskim opcijama na tržištu. 

S druge strane, PIA mjesečno ima nekoliko dolara manje, što ga čini solidnim izborom za one koji su zainteresirani samo za kratkoročni VPN. TorGuard nudi i tromjesečni plan koji snižava njegovu cijenu na usporedivu razinu s mjesečnim cijenama PIA-e. 

Oba pružatelja usluga imaju i mogućnost pretplate za šest mjeseci i godinu dana. Začudo, TorGuard je zapravo nešto povoljniji u šestomjesečnom vremenskom okviru, dok PIA nudi povoljniju ponudu kada se prijavite na cjelogodišnji plan.

Pritom je PIA povoljnija ponuda ako napravite VPN usporedbu cijena koja objašnjava činjenicu da PIA račun omogućuje dvostruko više veza. 

Nažalost, ne postoji besplatno suđenje PIA-e, ali ono nudi sedmodnevno razdoblje povrata novca. To omogućuje potencijalnim korisnicima da isprobaju uslugu, a još uvijek imaju neki način da svoj novac vrate ako stvari ne uspijeju. Za usporedbu, postoji način da se TorGuard isproba besplatno, ali zahtijeva slanje na prijašnjem VPN računu.

Runda: Cijena za privatni pristup internetu

TorGuard logotip
Privatni logotip pristupa Internetu

8

Razumljivost

Počevši od web stranica za svakog davatelja usluga, PIA ima bolji opći izgled. Instalaciju PIA-e lako je pronaći i preuzeti, a podešavanje računa je lako. TorGuard ima veliku značku na svojoj web stranici kojom oglašava svoju sedmodnevnu besplatnu probnu inačicu, ali kao što smo spomenuli u posljednjem odjeljku, ovo suđenje zahtijeva da pošaljete svoju staru VPN fakturu.

Stranica za odlazak na TorGuard malo je zbunjujuća s doslovno desetak opcija dodataka koji zatrpavaju stranicu, a stranicu za preuzimanje TorGuarda teže je pronaći bez kartice na vrhu stranice, kao što PIA ima. 

torguard-pregled-checkout

Što se softvera tiče, oba pružatelja usluga koriste vrlo jednostavan izgled s minimalnim neredom. PIA softver je čistiji sa samo minimalnim podacima i mogućnostima koji su prikazani na glavnoj stranici klijenta. U međuvremenu TorGuard vam daje nekoliko ključnih opcija na glavnom zaslonu u obliku padajućih izbornika. 

ZOMO-review-windows-aplikacija

TorGuard ima dva problema koja nisu prisutna kod PIA-e: On nema funkciju pretraživanja na svom popisu poslužitelja, a obavlja TorGuard prijavu svaki put kad se povežete. Taj postupak prijave može povremeno uzrokovati neuspjeh u povezivanju i učiniti postupak postupka malo dužim. 

Jedino sa čime stvarno imamo problema u PIA-ovom klijentu je prekidač PIA kill koji ima mogućnosti za “isključeno”, “automatski” i “uvijek”. Što to znači je malo nejasno, ali je postavljeno na “auto” prema zadanim postavkama. Čini se da blokira samo izvan internetskog prometa kada je VPN uključen, dok će postavka “uvijek” blokirati internetski promet čak i ako se VPN prekine..

Općenito, PIA ima rafiniranijeg klijenta s mnogo manje događanja. Niti jedan VPN ne pravi probleme na našem računalu, ali PIA korisničko iskustvo je od početka do kraja puno glađe. Od boljeg izgleda web mjesta i lakšeg pregledavanja do modernijeg softvera, PIA nudi korisničko iskustvo. 

Runda: Točka prilagođavanja korisnicima za privatni pristup internetu

TorGuard logotip
Privatni logotip pristupa Internetu

9

Značajke

Kad su u pitanju dodatna zvona i zvižduci, TorGuard ne donosi previše na stol. Postoji ubijanje aplikacije koje se može konfigurirati za ukidanje definiranog popisa programa u slučaju da VPN ikada izgubi vezu. TorGuard također omogućava korisnicima da odrede prilagođeni proxy poslužitelj za veću sigurnost. 

torguard-pregled-app-ubiti

U međuvremenu, PIA podržava SOCKS5, koji korisnicima omogućuje postavljanje PIA s proxy-jem. Ukratko, proxy daje dodatni obračun vašem internetskom signalu prije povezivanja na VPN poslužitelj. To pomaže u dodavanju dodatnog sloja anonimnosti na mreži, ali uz cijenu slabijih brzina veze.

Privatni pristup internetu također ima ono što naziva MACE, a to blokira domene koje se koriste za oglase, tragače i zlonamjerni softver. Kad se uključi, to može dodati samo malu količinu dodatne sigurnosti i anonimnosti. 

Niti jedan od ovih pružatelja usluga ne može se boriti s VPN-om poput ExpressVPN-a kada su u pitanju značajke o kojima možete pročitati više u člancima ExpressVPN nasuprot IPVanish i ExpressVPN vs PIA. U skladu s tim, PIA ipak uspije spakirati nekoliko lijepih dodataka kojih TorGuard nema, što mu daje samo dovoljno prednosti u ovom krugu da osigura bod.

Runda: Ima točku za privatni pristup internetu

TorGuard logotip
Privatni logotip pristupa Internetu

10

Završne misli

Ovo je bio puno bliži meč nego što je rezultat od osam prema jednom pokazao. PIA je uspjela samo uskom pobjedom u nekoliko kategorija, poput streaminga i sigurnosti. TorGuard je ponudio solidnu predstavu s respektabilnim brzinama i vlastitom čvrstom sigurnosti, ali čini se da je PIA bolja reputacija dobro zaslužena, jer je uvijek bila korak ispred TorGuarda.

Pobjednik: PIA

Ako imate iskustva s bilo kojim od tih pružatelja usluga, voljeli bismo čuti o tome u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map