Savjeti za sigurnost iPhonea: Držite uređaj na sigurnom u 2020. godini

Apple je dugo govorio o sigurnosti operativnog sustava koji pokreće svoje proizvode. Pohvaljujući iOS uređajima za integrirani softver i hardver, Apple je stvorio narativ u koji korisnici vjeruju. Kao što je primamljivo kao što je povjerenje u sigurnost vašeg iPhonea izvan okvira, važno je poduzeti dodatne mjere kako bi osigurali sigurnost podataka.


Ipak postoji nedostatak zaključavanja vašeg iPhonea. Što više poduzete da biste je zaštitili od sigurnosnih prijetnji, to će vam postati brže iskustvo. Na vama je da odlučite u kojoj mjeri ćete zaštitne mjere zaštititi. Predstavit ćemo vam načine povećanja sigurnosti na vašem iPhoneu koji pokrivaju prevenciju prijetnji i oporavak podataka.

Za osiguravanje vašeg iPhonea potrebno je vremena, ali zahvaljujući tim jednostavnim mjerama bolje će vam ići dalje.

VPN za iPhone

Pametni telefoni idu s vama svuda. To znači da vjerojatno većinu svog strujanja, surfanja i kupovine obavljate na svom mobilnom uređaju. Ako želite zaštititi svoju privatnost dok radite te stvari u pokretu, virtualna privatna mreža za iPhone je obavezna.

Tvrtke koje prate vaše mrežne aktivnosti radi boljeg oglašavanja po vašem ukusu, vaša privatnost je u dvojbi. VPN može pomoći šifriranjem vašeg internetskog prometa i maskiranjem vaše IP adrese iz znatiželjnih očiju.

Razumijevanje VPN-a teže je od postavljanja. To je tema o kojoj danas strastveno govorimo na Cloudwards.net, a imamo puno resursa za one koji žele dublje ući u temu – samo pogledajte naš najbolji VPN vodič. Za informacije o tome što je VPN i kako funkcionira, pročitajte naš članak o VPN-u kako biste postigli brzinu.

Postoji nekoliko sjajnih VPN opcija za iPhone – možete vidjeti naših pet najboljih u našim najboljim VPN uslugama za iPhone – ali ExpressVPN nam je najdraži. Ako ste pročitali naš ExpressVPN pregled, to ne bi trebalo biti iznenađenje. Nismo samo ocijenili najbolje za iPhone, već najbolje u našim VPN recenzijama.

ExpressVPN-Speed-test

Ipak je skupo. Srećom, postoje i jeftinije opcije. Privatni pristup internetu i VyprVPN napravili su pregled u iPhoneu. Više o njima možete saznati u našem pregledu PIA i VyprVPN. Možete vidjeti i kako se VyprVPN uspoređuje s našim najboljim pružateljem usluga i u našoj usporedbi s proizvodom VyprVPN u odnosu na ExpressVPN..

ExpressVPN može zaštititi i vašu radnu površinu. Ako odlučite svoj iPhone opremiti VPN-om, razmislite i o zaključavanju vašeg MacBook ili iMac-a. Za prijedloge i više informacija o njegovim prednostima pročitajte naš post o najboljem VPN-u za Mac. I tamo smo prvo ocijenili ExpressVPN.

Upravitelji lozinki za iPhone

Privatnost iPhonea

Jednom kada dobijete upravitelja lozinki, poželjet ćete je prije preuzeti. Ne samo da pruža još jedan sloj sigurnosti, već i ubrzava web navigaciju. Nećete morati pamtiti lozinke za sve vjerodajnice za prijavu. Umjesto toga, upravitelj pohranjuje te podatke i automatski ih ispunjava.

Način rada je jednostavan. Kad web-lokacija koju ste posjetili prije, poput Amazon.com, zatraži vaše vjerodajnice za prijavu, upravitelj lozinki će vam poslati zahtjev da popunite potrebna polja za vas. Umjesto da s tipkovnice upišete svoju e-poštu i lozinku, potrebno je samo nekoliko dodira da biste se prijavili pomoću upravitelja lozinki.

Postoji nekoliko menadžera za lozinku koje možete odabrati. Appleov iCloud privjesak za ključeve ugrađen je u iPhone. Iako je to dobra opcija, možemo je preporučiti samo korisnicima koji isključivo koriste Apple proizvode.

Postoje bolje mogućnosti i Apple je olakšao njihovu upotrebu. Dodala je značajku u iOS-u 12 zvanu AutoFill koja integrira aplikacije treće strane u postavke iPhonea. Sve što trebate je aplikacija koja će spremiti i popustiti vaše lozinke.

Učinili smo napore za vas i uspoređivali najboljeg upravitelja lozinki za iOS aplikacije. 1Password je na prvom mjestu u ovom vodiču zbog izvrsnog korisničkog iskustva (pročitajte našu recenziju 1Password), ali nije najbolji upravitelj lozinki u cjelini.

Najbolji izbor u pregledima naših upravitelja lozinki je Dashlane (pročitajte našu Dashlane recenziju), iako iskustvo mobilne telefonije 1Password umanjuje nekoliko pribadača za iPhone. Možete vidjeti kako se njih dvoje uspoređuju u našem djelu Dashlane u odnosu na 1Password.

1Password može spremiti i sinkronizirati lozinke u operacijskim sustavima, bilo da se radi o iOS-u, macOS-u ili Windows OS-u, te je zauzeo drugo mjesto u našem najboljem upravitelju lozinki za Mac vodič. Jedina mana je to što nema slobodnog plana. Ako imate mali proračun, pročitajte naš najbolji besplatni dio upravitelja zaporki.

Nakon što instalirate i postavite upravitelj zaporki, smatrat ćete da je to ključna aplikacija za koju nikad niste znali da je potrebna.

Izrada sigurnosnih kopija vašeg iPhonea za pohranu u oblaku

Važni su osobni podaci pohranjeni u vašem telefonu, kao što su fotografije, kontakti i poruke. U opasnosti da vam zvuči kao roditelj koji predava, dobro je napraviti kopiju svojih podataka. Bit će vam drago ako ste slučajno izgubili iPhone ili nešto izbrisali. Aplikacije se lako vraćaju, ali fotografije, kontakti i poruke nezamjenjivi su.

Usluga sigurnosne kopije u oblaku najjednostavniji je način spremanja sadržaja vašeg iPhonea. Apple nudi uslugu izrade sigurnosnih kopija iCloud koja je prikladno ugrađena u postavke uređaja. Da biste saznali kako ga koristiti, pogledajte naše upute za sigurnosno kopiranje iPhone uređaja. Ako ste već napravili sigurnosnu kopiju putem iClouda, bez obzira jeste li to učinili na iPhoneu ili iPadu, evo kako obnoviti iPad iz iCloud sigurnosne kopije.

Unatoč tome što je jednostavan za korištenje, iCloud je kraći u usporedbi s drugim sigurnosnim kopijama. U prošlosti smo izvještavali o Appleovoj sigurnosti u oblaku. Ako vam je sporno oko korištenja Appleove sigurnosne kopije, razmislite o tome da se obratite trećoj strani. Naš najbolji sigurnosni prikaz u oblaku za iPhone vodič je dobro mjesto za početak.

IDrive pregled

Ako nemate priliku pročitati našu ljestvicu, naša recenzija IDrive pokazuje zašto je osvojio prvo mjesto. IDrive dobro surađuje s iPhoneom u tome što je prikladan, brz i siguran, a to je upravo ono što Apple korisnici žele.

Izrada sigurnosnih kopija vašeg iPhonea na računalo

Ako vam je neugodno sigurnosno kopiranje na cloud poslužitelj, uvijek postoji staromodan način: spremanje na računalo. Sve što trebate je vaš iPhone, USB kabel i internetska veza za preuzimanje besplatnog softvera.

Korisnici macOS-a i Windows-a dobivaju iTunes kao opciju. Možete sinkronizirati kontakte, kalendare, fotografije, aplikacije i glazbu. Bilo koji drugi sadržaj koji želite kopirati zahtijevat će ručnu sigurnosnu kopiju, koja će spremiti gotovo sve podatke na uređaju.

Jedina mana je to što ne možete pristupiti ili pregledati sadržaj iTunes sigurnosne kopije. To je kopija spremljena negdje na vašem računalu koju možete vratiti samo u slučaju potrebe. Ako vam iTunes odgovara i želite znati više o tome kako je koristiti, pročitajte naš iTunes pričuvni vodič.

Dobra vijest je da postoje alternative za iTunes. Loša vijest je da će vas koštati.

Za korisnike koji nisu Mac preporučujemo iExplorer. Za razliku od iTunesa, koji nudi reprodukciju medija, iExplorer se ističe kao softver za upravljanje telefonom. Ima minimalističko sučelje koje izgleda slično kao iTunes. Osim toga, on nudi više od Appleova medijskog playera što vam omogućuje spremanje tekstualnih poruka u uobičajene formate kao što su .txt i .pdf.

CopyTrans nudi slične značajke kao iTunes i iExplorer za upravljanje vašim telefonom. U njemu se nalaze i prikazuju kontakti, bilješke i još mnogo toga. Po cijeni od 29,99 dolara to je jeftinija opcija i od iExplorera.

Da biste saznali više o tim alatima, pročitajte naš vodič o sigurnosnoj kopiji tekstualnih poruka na iPhoneu.

Ugrađeni iPhone sigurnosni savjeti

Ažuriranje softvera vašeg iPhonea donosi više mogućnosti. Također pomaže u zaštiti vaših podataka. Svaki put kada Apple uvede novo ažuriranje, ono prilagođava OS-u koji ga prilagođava trenutnim prijetnjama.

Pokretanje zastarjele verzije na vašem iPhoneu otvara uređaj ranjivosti koje mogu ugroziti podatke. Apple olakšava ažuriranje najnovijeg softvera uključivanjem alata za preuzimanje u postavke koje vas upozoravaju svaki put kada padne nova verzija.

Da biste provjerili u kojoj se verziji softvera nalazi vaš iPhone, idite na ikonu postavki koja je nalik srebrnom metalnom zupčaniku. Dodirnite “općenito” i odaberite “ažuriranje softvera”. Vidjet ćete jednu od dvije stvari: da je vaš softver ažuriran ili da postoji druga verzija za preuzimanje.

Savjeti za sigurnost iPhonea

Tamo također možete uključiti “automatska ažuriranja” koja će preuzeti i instalirati nove verzije softvera za vas ako ne želite ručno provjeriti.

Ako imate iPhone 6 ili noviju verziju, a i dalje ima gumb kuće, vjerojatno znate za značajku Touch ID. Omogućuje vam da pomoću otiska prsta otvorite zaključani zaslon i pristupite iPhoneu bez unosa brojčanog kôda. Ne samo da je prikladan za zaobilaženje zaključanog zaslona, ​​već ga mnoge aplikacije drugih proizvođača upotrebljavaju i za zdravlje i fitness.

Pazite, međutim, nepouzdanih aplikacija koje traže vaš Touch ID. Apple tvrdi da su veterinarske aplikacije poslane u App Store, ali lažne i dalje probijaju pukotine. Postoje izvješća o prijevari Touch ID-a koja svojim prstom otvara korisnike da obavljaju skupe kupovine.

Slijedom gore navedenih mjera izgradit ćete poslovični oklop oko svog iPhonea. Više savjeta o tome kako ostati bezbjedan putem interneta potražite u našem mrežnom vodiču za privatnost.

Završne misli

Izvan okvira, iPhone će zadovoljiti standarde mnogih korisnika za sigurnost. Dolazi s ugrađenim značajkama koje štite podatke, ali to ne znači da su neranjivi na prijetnje. Daljnje su mjere potrebne za one koji žele maksimalnu sigurnost.

Od svih metoda koje su detaljno opisane u ovom članku, dobivanje VPN-a je najbolje polazište za osiguravanje vašeg iPhonea sigurnijim. To će, u kombinaciji s upraviteljem lozinki i redovitim sigurnosnim kopijama podataka, zaštititi vaš iPhone od štetnosti. Korištenjem tih metoda poduzimate korake kako biste spriječili da iPhone i osobni podaci dožive kršenje.

Postoje li sigurnosni savjeti za iPhone koje smo zaboravili prijeći? Kako čuvate svoj iPhone sigurno i sigurno? Javite nam u komentarima u nastavku i hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map