Safari vs Chrome: Cupertino vs Mountain View 2020. godine

Prema statistikama upotrebe, Safari i Chrome dva su najpopularnija web preglednika na svijetu. Iako Chrome dominira brojevima na radnoj površini, dva su preglednika “vrat-na-vrat” kada je riječ o mobilnim korisnicima. U ovoj borbi za Chrome protiv Safari, ustanovit ćemo je li Safari zaradio svoj broj korisnika ili je to jednostavno rezultat predinstalacije na svim Apple uređajima.


U ovom ćemo se članku posebno usredotočiti na ono što razdvaja dva preglednika, tako da ako ne želite propustiti detalje koji nisu relevantni za ovu usporedbu, pročitajte naš pregled Chrome i pregled Safarija za cjelovitu sliku. 

Budući da je najpopularniji preglednik, Chrome se također predstavio u nekoliko bitki naših preglednika, uključujući Firefox vs. Chrome i Opera protiv Chrome..

Postavljanje borbe: Safari protiv Chromea

Kao i uvijek, bitka će se sastojati od pet rundi, a svaka će se fokusirati na krucijalni dio iskustva pregledavanja. Kako bi se zaobišli ovi krugovi su značajke, jednostavnost upotrebe, performanse, sigurnost i privatnost. Preglednik koji osvoji tri ili više rundi bit će proglašen pobjednikom, ali nastavit ćemo do kraja, čak i ako postigne ranu pobjedu, kao što smo vidjeli u našoj bitci Edge vs. Chrome.

1

Značajke

Prvo su značajke. Općenito govoreći, ovo kolo obuhvaća sve što vam preglednik dopušta, od prilagođavanja njegovog izgleda i izgleda, do knjižnica proširenja, sinkronizacije na različitim uređajima i manjih značajki, poput lista za čitanje, alata za pretvorbu PDF-a i tako dalje.

Safari

Izvan osnovne funkcionalnosti, nema previše toga za reći o Safariju kad su u pitanju značajke. Za mnoge preglednike, poput Firefoxa (pročitajte naš pregled Firefoxa) ili Opere (pročitajte naš pregled Opera), to nije veliki problem, jer su nadopunjene velikim bibliotekama proširenja (u slučaju Firefoxa) ili su u mogućnosti napraviti upotreba Chromeovih proširenja (u slučaju Opere).

Safari-proširenja

Nažalost, Safari to ne mora imati. Iako su u trgovini aplikacija dostupna neka proširenja, izbor je nevjerojatno ograničen, posebno u usporedbi s drugim popularnim preglednicima. Ovaj je problem pogoršan Appleovom dizajnerskom filozofijom ograničavanja kontrole korisnika, jer postoji vrlo malo u načinu prilagodbe..

Ni sinkronizacija Safarija na različitim uređajima nije sjajna. Umjesto da to radite izravno putem preglednika, vaši se podaci sinkroniziraju putem iClouda (za oznake i povijest pregledavanja) i Keychaina (za lozinke). Iako je podijeljeno na ovaj način u redu, postupak čini zbunjujućih, a nije u stanju sinkronizirati ni stvari poput postavki i otvaranja kartica..

Jedna zgodna značajka radne površine za koju Safari zaslužuje zaslugu je mogućnost oponašanja iOS uređaja. Ovo je sjajno ako trebate testirati web mjesto ili uslugu ili ako želite pristupiti nečemu što je dizajnirano za mobilne uređaje dok ste na Macu.

Safari nudi malo bolje cijene na mobilnim uređajima jer je jedan od rijetkih preglednika koji uključuje podršku za iOS proširenja i dodatke. Mnogi se preglednici s tim jednostavno ne muče, jer su zahtjevi za razvoj proširenja za platformu često prestrogi da bi se isplatilo uložiti trud.

Safari-Content-blokatori

Tu je i popis za čitanje koji vam omogućuje izvanmrežni pristup web stranicama, kao i iznenađujuće kompetentan alat za pretvorbu PDF-a koji možete koristiti za pretvaranje bilo koje web stranice u PDF. Možete zatražiti i radnu verziju web stranice, ali način nije uporan, pa ste prisiljeni uključiti to za svaku pojedinačnu web stranicu.

Safari-čitanje-listu

Krom

Iako Chrome nema mnogo značajki uključenih u pokretanje, njegova ogromna biblioteka proširenja čini ovo daleko oprostivijim. 

U stvari, može se tvrditi da su Chromeove rijetke značajke namjerna dizajnerska odluka u korist čistog i nespretnog dizajna, a korisnicima još uvijek omogućuju da odaberu niz različitih značajki u obliku proširenja.

Možete prilično sinkronizirati svaki dio iskustva pregledavanja na svim uređajima, uključujući povijest, postavke, automatski popunjavanje sadržaja, otvorene kartice i još mnogo toga. Postupak je također brz i jednostavan za postavljanje, a preglednik se automatski sinkronizira s vašim Google profilom u trenutku kada se prijavite na novi uređaj.

Chrome-ManageSync

Chrome je također vrlo dobro integriran s Googleovim različitim uslugama. Google Translate – zasigurno najbolji softver za besplatan prijevod – ugrađen je, kao i aplikacije za Google dokumente i Pogon, kao i Gmail.

Chrome-GoogleTranslate

Na mobilnom uređaju može se reći malo, jer nema puno mogućnosti izvan osnova. Chrome također ima popis za čitanje koji vam omogućuje izvanmrežni pristup web-stranicama koje tamo spremate, kao i način radne površine koji ostaje uporan, što vam sprečava problem ponovnog aktiviranja svaki put kada otvorite novu web stranicu.

Chrome-DesktopMode

Prve okrugle misli

Izvan vrata, Chrome dominira, lako pobjeđujući Safari u značajkama zbog velike biblioteke proširenja i snažne sinkronizacije između uređaja. 

Iako niti jedan preglednik ne sadrži mnoštvo ugrađenih funkcija ili prilagodbi, Safari je to puno veći problem nego Chrome, jer se potonji može osloniti na tisuće proširenja koja korisnicima omogućavaju da drastično promijene svoje iskustvo pregledavanja..

Okrugla: Značajke bodova za Google Chrome

Safari Logo
Logotip Google Chrome

2

Jednostavnost korištenja

Sad kad smo pokrili značajke, vrijeme je da razmotrimo jednostavnost upotrebe. Ovo je daleko naj subjektivnija kategorija i usredotočuje se na to kako se preglednik jednostavno i ugodno osjeća. Dizajn sučelja je ovdje važan, ali praktičnost je također presudna. To znači da stvari poput upravljanja karticama, izgleda i manjih značajki kvalitete života također igraju veliku ulogu.

Safari

Počevši s dobrim, upravljanje karticama Safarija je solidno. Umjesto da kartice svodi na najmanju mjeru nečitljivih, Safari provodi horizontalno pomicanje nakon što dosegnete određeni broj kartica. Nadalje, preglednik dolazi s pregledom koji vam kartice nudi s velikim ikonama, što ih olakšava prepoznavanje i razlikovanje.

Safari-Tab-Pregled

Nažalost, preglednik se također osjeća prilično nespretno. Opterećena je blistavim, ali nepotrebnim i nezgrapnim animacijama za čak i najjednostavnije akcije. Štoviše, traka s karticama potpuno je skrivena kada imate otvoren samo jedan. To je nepotrebno zbunjujuće, jer nikada niste sasvim sigurni da li ste slučajno onesposobili traku s karticama.  

Ni sučelje se ne upotrebljava mobilno. Umjesto tradicionalnijeg izbornika kartica, Safari pokušava učiniti da kartice izgledaju poput špaleta karata. 

Iako je ovo zvučalo poput pametne ideje dizajna na papiru, to u praksi znači da prilikom brzog pomicanja po otvorenim karticama možete vidjeti samo gornji dio svake stranice, što ih je znatno teže razlikovati.

Safari-Mobile-Tab-izbornik

Postavke se nalaze i izvan preglednika. Ovo je namjerni standard koji Apple pokušava potaknuti na upotrebu svih aplikacija, ali to drugi preglednici uglavnom ignoriraju koji većinu svojih postavki drže unutar same aplikacije, što smatramo da je puno bolji pristup.

Safari-Mobile-postavke

Krom

Zbog dominacije Chromeova tržišta, njegovo korisničko sučelje sada se osjeća vrlo tradicionalno. To ipak nije loše, jer je to uglavnom posljedica toga što su drugi preglednici u skladu s Chromeovim standardima, a ne lijeni dizajn. 

Postavljanje i pregledavanje putem Chromea jednostavno je koliko i može biti, a zahvaljujući oslanjanju na proširenja trećih strana, preglednik prikazuje nesmetani izgled jednostavnog za kretanje.

Chrome-BasicUI

Jedna fantastična praktična značajka koja se ističe u Chromeu je mogućnost trenutnog pretraživanja Googlea na bilo kojoj slici. Jednostavno morate desnom tipkom miša kliknuti sliku da biste otvorili kontekstni izbornik gdje ćete imati mogućnost pretraživanja obrnute slike. To vam omogućuje da lako pronađete slične slike ili izvorni izvor slike.

Chrome-reverse-slika-Traži

Dva okrugla razmišljanja

Iako ovo kolo nije bilo toliko zakucavanje za Chrome kao prethodno u značajkama, bilo je to relativno laka pobjeda za Google. 

Iako je Safari vrhunsko upravljanje karticama zbog horizontalnog pomicanja i zgodnog izbornika pregleda kartica na Macu, njegov nezgodan dizajn i na radnoj i mobilnoj mreži izrazito je suprotan Chromeu, što je na mnoge načine postavio industrijski standard za korisnička sučelja preglednika.

Okrugla: Jednostavnost upotrebe za Google Chrome

Safari Logo
Logotip Google Chrome

3

Izvođenje

S ocjenom dva prema nuli u Chromeovu korist, Googleov behemoth preglednika već je na korak pobjedi. Međutim, ako ste pročitali našu recenziju, znajte da je naš sljedeći kriterij – performanse – nešto mješovita vrećica za Chrome. 

Ovdje ćemo se usredotočiti na brzinu, potrošnju resursa i opterećenje propusne širine kako bismo utvrdili koji preglednik zaslužuje da dobijemo ovo kolo.

Safari

Performanse su vjerojatno najveće snage Safarija. Mac inačica preglednika je brza, ali ne i najbrža, jer je preglednici poput Firefoxa i Vivaldija (pročitajte naš pregled Vivaldija) nadmašili su je.. 

Međutim, na iOS-u Safari je lako najbrži preglednik koji smo testirali, što vjerojatno ima puno veze s preglednikom koji je Apple razvio i tako savršeno optimiziran za platformu.

Safari također koristi vrlo malo RAM-a u usporedbi s drugim preglednicima, posebno onima temeljenim na Chromiumu (pročitajte naš pregled Chromium), što je ogroman bonus za starije uređaje ili korisnike koji vole držati puno kartica otvorenih u isto vrijeme..

Krom

Chrome također dobro radi u pogledu performansi. Na radnoj površini to je jedan od najbržih preglednika koji su dostupni, a samo je Vivaldi znatno brži. Isto je i s mobilnim uređajima, gdje također postiže vrlo dobru brzinu, iako ne tako dobru kao Safari.

Nažalost, upotreba RAM-a također je vrlo visoka, što je problem zbog kojeg je Chrome – kao i drugi preglednici koji se temelje na Chromiju – sramotan zbog.

Tri okrugle misli

I Chrome i Safari vrlo su brzi preglednici. Chrome je brži od ove dvije na radnoj površini, dok Safari postiže veće brzine na iOS-u. 

Stoga se ovo kolo svodi na potrošnju resursa, gdje je Safari lagano pobjednik, često koristeći čak pola RAM-a koji Chrome postigne za postizanje istih rezultata. Zbog toga Safari napokon postiže poen i na taj način osigurava da ova bitka još nije gotova.

Kolo: Točka izvedbe za Safari

Safari Logo
Logotip Google Chrome

4

sigurnosti

Sada kada je Safari izbjegao rani knockout pobjedom u performansama, Chrome dobiva još jednu priliku za postizanje pobjede dok napredujemo na sigurnosti preglednika. 

Sigurnost je često zanemaren, ali nevjerojatno važan aspekt web preglednika, a mi ćemo obratiti posebnu pozornost na stvari poput sigurnog pregledavanja baza podataka, blokiranja sadržaja, učestalosti ažuriranja i upozorenja za nesigurne veze.

Safari

Kao i mnogi drugi preglednici, Safari koristi Googleovu bazu podataka sigurnog pregledavanja kako bi zaštitio svoje korisnike od web mjesta koja sadrže zlonamjerni softver ili sheme krađe identiteta. To je zadatak koji baza podataka obavlja dobro, iako ona šalje značajne količine podataka o vašem pretraživanju Googleu, što ozbiljno zabrinjava privatnost.

Učestalost ažuriranja je vjerojatno jedan od najvažnijih aspekata sigurnosti preglednika, jer cyber-kriminalci stalno u potrazi za iskorištavanjem novih slabosti koda. Zbog toga bi web-preglednici u idealnom slučaju trebali primati sigurnosna ažuriranja svaka dva ili tri tjedna, ali nažalost Safari nažalost nije daleko od toga.

Glavna izdanja Safarija vezana su za nadogradnje temeljnog OS X operativnog sustava, što je sličan pristup Microsoftovom Edgeu (pročitajte našu Edge recenziju). To ne bi bilo problem ako ne bi bilo činjenice da su čak i manje sigurnosne zakrpe nekoliko i daleko, uglavnom dolaze jednom svaka dva mjeseca.

U smislu blokiranja sadržaja, Safari je pristojan, ali nije sjajan. Skočni prozori prema zadanom su blokirani, a možete omogućiti i blokiranje JavaScripta. Međutim, da biste blokirali oglase morat ćete preuzeti proširenje, a odabir blokatora oglasa je za Safari daleko ograničeniji nego za druge preglednike zbog male knjižnice dodataka.

Safari-security-postavke

Nadalje, jedino upozorenje koje ukazuje na povezivanje preko nesigurne veze je odsutnost zelenog lokota. Ovo je užasan način da upozorite korisnike da su ranjivi, jer je nevjerojatno lako propustiti činjenicu da lokot nije tu, čak i ako ste budni.

Safari-HTTPS-Lokot

Zbog toga se lako možete naći u situaciji u kojoj vaši podaci o pregledavanju mogu prikupiti i manipulirati vanjske strane, a da niste ni svjesni rizika.

Krom

Chrome je jedan od najsigurnijih web preglednika, pa ne bi trebalo biti iznenađenje da preglednik također koristi Google Sigurno pregledavanje za blokiranje sjenovitih ili zlonamjernih web stranica. Kao što smo gore opisali, ovo je čvrst izbor za sigurnost, ali dolazi s vlastitim udjelom u pitanju privatnosti.

Međutim, Chromeova učestalost ažuriranja među najboljima je jer preglednik uglavnom prima sigurnosno ažuriranje u roku od dana ili dva nakon što se otkriju slabosti, kao i općenitiji zakrpa svaka dva do tri tjedna, što je izvrsno.

Skočni prozori prema zadanom su blokirani, no ipak ćete htjeti preuzeti jedan od naših najboljih blokada skočnih prozora jer su oni daleko kompetentniji od Chromeove zadane opcije. Za blokiranje oglasa trebat će preuzeti proširenje, ali Chromeova ogromna biblioteka znači da u tom pogledu imate puno mogućnosti izbora.

Chrome-pučanstvo

Konačno, Chrome također jasno govori korisnicima kada posjećuju web mjesto koja koristi nesigurnu HTTP vezu, pokazujući upozorenje koje sadrži i simbol i tekst „nije sigurno“, što otežava propuštanje.

Chrome-HTTPSWarning

Četvrte četvrte misli

Iako postoji nekoliko sličnosti između dva preglednika u pogledu sigurnosti, na kraju Safari nije imao realne šanse za pobjedu u ovom krugu. 

Iako koristi istu bazu podataka o sigurnom pregledavanju i omogućuje korisnicima da blokiraju skočne prozore i JavaScript, mali izbor Safarijevih blokade oglasa, njegova učestalost ažuriranja leda i strašno HTTP upozorenje daju Chromeu značajnu prednost. Oba preglednika također koriste vjerodajnice sustava za zaštitu lozinki, ali ipak ćete htjeti koristiti jednog od naših najboljih upravitelja lozinki.

Okrugla: Sigurnosna točka za Google Chrome

Safari Logo
Logotip Google Chrome

5

Privatnost

Budući da je Chrome postigao svoj treći poen u prošlom kolu, već je osigurao ukupnu pobjedu u ovoj bitci. Ipak, nastavit ćemo s posljednjim krugom kako bismo vidjeli kako preglednici uspoređuju privatnost, što je kategorija koju Chrome tek treba pobijediti u bilo kojoj svojoj usporedbi.. 

Važne stvari koje morate imati na umu u ovom krugu su pravila prikupljanja podataka, evidencija svakog poduzeća i kontrola privatnosti.

Safari

Iako vam Safari omogućuje blokiranje kolačića i tragača, to je sve ili ništa. U idealnom slučaju, korisnici bi trebali moći odabrati i odabrati koje vrste kolačića žele omogućiti jer su određene vrste daleko manje zlonamjerne od drugih..

Safari-privatnost-postavke

Iznenađujuće, Apple zapravo ima priličnu ocjenu privatnosti u odnosu na druge tehnološke divove. Značajni skandali s privatnošću za tvrtku su malo i daleko su čak i pozitivni komentari na to pitanje kada je odbila surađivati ​​s vlastima na otključavanju šifriranih uređaja.. 

Vrlo je moguće da je ovo bio samo PR-ov štos, međutim, kao što postoje dokazi da tvrtka surađuje s NIS-ovim PRISM programom.

S druge strane, njegova politika privatnosti nije sjajna. Kao i druge tehnološke tvrtke s velikim brojem proizvoda, to pravilo nije specifično za niti jedan softver. Ovaj generalizirani pristup znači da je prilično teško razaznati što se točno odnosi na sam Safari i što se odnosi na ostatak Appleovog softverskog paketa..

U skladu s tim, politika jasno pokazuje da Apple može prikupljati sve vrste podataka o ljudima koji koriste njegove proizvode, uključujući imena, IP adrese, fizičke lokacije i više. 

Također zadržava pravo dijeliti te podatke iz različitih nejasnih razloga koji se lako mogu primijeniti na gotovo bilo koji scenarij. Upite za pretraživanje također prikuplja Apple, ali tvrtka tvrdi da oni nisu vezani za određene korisnike.

Krom

Malo je tvrtki dirljivo u privatnosti kao i Google. Budući da tvrtka većinu svog prihoda i poslovnog modela temelji na distribuciji oglasa, prikupljanje i korištenje podataka vašeg pregledavanja presudan je dio njegovog poslovanja. 

Iako Google tvrdi da ove informacije ne prodaje izravno, on otvoreno priznaje da se koristi za izradu reklamnih profila na svojim korisnicima kako bi im poslužio relevantnije oglase.

Google je također nevjerojatno nepouzdan po tom pitanju i sve što kaže treba uzeti s velikom zrnom soli. To je zato što su se tijekom godina pokazali nepoštenim, primjerice kada je nastavilo sakupljati podatke o lokaciji korisnika koji su se odustali ili onog vremena kada je koristio automobile s prikazom ulica da njuškaju nezaštićene WiFi mreže.

Tvrtka je također bila upletena u NSA-in PRISM program, što znači da je Google više nego sretan što će vam prodati vlasti na upit. Njegova je politika privatnosti također nejasna i sporna, pa je gotovo nemoguće reći koji se dijelovi primjenjuju na Chrome, a ne na druge softverske ponude tvrtke.

Nekoliko Googleovih značajki koje ugrožavaju privatnost također je omogućeno prema zadanim postavkama, poput predviđanja pretraživanja i prijedloga URL-ova. Uvijek ih možete isključiti, ali teško je reći pomaže li to zapravo jer je nemoguće preuzeti Google prilikom njegove riječi. Iako Chrome nudi neke kontrole privatnosti, nisu toliko fleksibilne koliko bi mogle biti.

Chrome-PrivacyControls

Iako Google nudi način na koji korisnici mogu izbrisati ono što tvrtka ima na njima – što je nešto što možete učiniti slijedeći naš vodič o brisanju Google povijesti – još jednom, teško je u potpunosti vjerovati koliko je to učinkovito.

Chrome-GoogleServices

Pet okruglih misli

Na kraju dana, niti jedan preglednik nije sjajan izbor za privatnost. Oboje upravljaju tehnološki divovi koji su surađivali s vlastima kad misle da ih nitko ne gleda, a njihove politike privatnosti podjednako su nejasne.. 

Bez obzira koji od ovih preglednika koristite, njihovo stajalište o privatnosti znači da biste trebali provjeriti naš anonimni vodič za pregledavanje.

U skladu s tim, s obzirom na to da se Googleov cjelokupni tok prihoda oslanja na oglase, vaši su korisnički podaci mnogo vrijedniji za ovu tvrtku nego za Apple. To, u kombinaciji s jasnim kontrastom između mnogih Googleovih skandala o privatnosti i Appleovih iznenađujuće čistih rezultata, znači da Safari uzima točku privatnosti, čime je rezultat 3-3.

Kolo: Točka privatnosti za Safari

Safari Logo
Logotip Google Chrome

6

Završne misli

Time je naša bitka završena. Chrome je započeo sjajan početak laganim pobijanjem Safarija u karakteristikama i jednostavnosti upotrebe, ali je tada izgubio i zamah kada je Safari oduzeo pobjedu u performansama zbog nevjerojatno male potrošnje resursa. 

To ipak nije bilo dovoljno za spas Safarija, budući da je strašna sigurnost preglednika bila posljednji ekser u lijesu, unatoč tome što smo uspjeli pobijediti u posljednjem krugu privatnosti.

Pobjednik: Chrome

Što mislite o Chromeu i Safariju? Slažete li se da se Appleov preglednik osjeća nespretno i dizajnirano ili ste ljubitelj njegovog sučelja? Alternativno, više se brinete o performansama i privatnosti nego što imate značajke i sigurnost, pa stoga više volite Safari? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map