NordVPN vs TorGuard: Dva sigurna VPN-a vojvodi su 2020. godine

NordVPN trenutno zauzima drugo mjesto na našoj listi VPN recenzija, s titulom “najboljeg VPN-a s proračunom”. Ako pročitate našu NordVPN recenziju, vidjet ćete da je volimo zbog njezinog elegantnog i jednostavnog sučelja te izvrsnih sigurnosnih i privatnih pravila. 

Za sada TorGuard zauzima četvero mjesto na našoj ukupnoj ljestvici i čini neke od naših najboljih lista, poput našeg najboljeg VPN-a za igranje. Možete pročitati naš potpuni pregled TorGuarda da biste pročitali više. Njegova velika brzina i bogati dizajn ono je što zaslužuje toliko vrhunskih mjesta u našim člancima. 

Kako se ispostavilo, brzina i karakteristike neke su od najslabijih točaka NordVPN-a, dok je jednostavnost upotrebe TorGuardova. Zato smo pomislili da je došlo vrijeme da udružimo ova dva vrhunska kandidata i vidimo kako se igraju u usporedbi jedan na jedan u ovom nizu utakmica NordVPN-a i TorGuarda. 

Postavljanje borbe: NordVPN protiv TorGuarda

Da bismo pošteno usporedili NordVPN i TorGuard, upotrijebit ćemo skup pravila koja smo razvili da uspoređujemo dva VPN-a jedan protiv drugog u međusobnom međusobnom podudaranju. Dok su naše uobičajene VPN recenzije podijeljene u devet odjeljaka, ovdje smo stvari smanjili u pet rundi.

To je zato što smo objedinili neke odjeljke, poput “sigurnosti i privatnosti”, koji se u cjelini VPN recenzijama obično dijele na dva odjeljka. Na taj način svaka od pet rundi nosi približno jednaku težinu. Pet krugova uključuje značajke, cijene, jednostavnost uporabe, brzinu i sigurnost. 

Za svaki ćemo odjeljak ukratko pregledati ono što tražimo, a zatim ćemo pogledati svaki VPN pojedinačno. Na kraju runde usporedit ćemo ovo dvoje i izabrati pobjednika, koji će zaraditi bod. VPN koji ima najviše bodova na kraju proglašen je pobjednikom.

1

Značajke

Važnost značajki koje nude NordVPN i TorGuard ovisit će o načinu planiranja korištenja usluge. U najmanju ruku, očekujemo da svaki VPN ima prekidač za isključivanje i način da se automatski poveže. Ovo su obavezne značajke jer utječu na sigurnost VPN-a.

Osim ovih značajki, sve ostalo je uglavnom samo glazura na kolaču, a stvari poput podijeljenog tuneliranja i opcija protokola čine aplikaciju samo prilagodljivijom i svestranijom. Ove dodatne značajke mogu nam pomoći da odredimo je li određeni VPN usmjeren prema standardnim korisnicima koji žele jednostavno rješenje VPN-a ili moćnim korisnicima koji žele kontrolu nad svim aspektima svog VPN-a.. 

NordVPN

Kao što smo spomenuli u članku o NordVPN vs. CyberGhost, NordVPN izvrsno radi na pokrivanju najvažnijih značajki. Za početak, postoji prekidač za zaustavljanje da biste prekinuli internetsku vezu ako izgubite VPN vezu. 

Pored prekidača kill, NordVPN ima i prekidač za uklanjanje aplikacija koji vam omogućuje da definirate popis programa koje će prekinuti ako izgubite VPN vezu. NordVPN vam također daje mogućnost da ga pokrenete kada se Windows pokrene. U izbornicima postavki postoji zasebna kartica za automatsko povezivanje, koja vam omogućuje da odaberete hoće li se VPN povezati čim se aplikacija pokrene, a ako jest, gdje se povezuje.

nordvpn recenzija-settings

Što se tiče dodatnih značajki, NordVPN ima postavku koja vam omogućuje da svoj uređaj učinite nevidljivim za ostale uređaje u mreži, što je sjajno za smanjenje rizika od korištenja javnog WiFi. NordVPN-ov klijent također ima ugrađenu značajku nazvanu CyberSec, koja je novo sredstvo za blokiranje zlonamjernog softvera i adwarea. 

Iako je sjajno da NordVPN uključuje te značajke, one nikada neće biti tako dobre kao najsigurniji antivirusni softver za one koji su zabrinuti zbog takve vrste internetske prijetnje. 

Konačno, na kartici “Napredno” nalazi se pregršt opcija, uključujući izbor između TCP i UDP protokola koje ćemo ispitati u odjeljku “sigurnost” ovog članka, kao i postavke DNS-a. Sve u svemu, NordVPN čini dobar posao pružanju svih najvažnijih funkcija na pristupačan i lako razumljiv način.

TorGuard

Prvi korak u izbornik postavki TorGuarda može biti pomalo zastrašujući. Postoji bezbroj potvrdnih okvira s mnoštvom opcija i više od pola tuceta na vrhu. 

Za početak, neki od prvih potvrdnih okvira koji ćete vidjeti su ključne stvari koje smo spomenuli. Postoji kutija za automatsko pokretanje VPN-a pri pokretanju i okvir za automatsko povezivanje nakon pokretanja VPN-a.

torguard recenzija-settings

Tu je i potvrdni okvir za naoružavanje prekidača za ubijanje, kao i dobar broj kutija koje se bave kozmetičkim stvarima i kako se aplikacija minimizira i ponaša kada se ne koristi. Poput NordVPN-a, TorGuard ima ubistvo aplikacija i prekidač za internetsko ubijanje što vam omogućuje prekid određenih programa ako izgubite VPN vezu.

TorGuard također pruža mogućnost korisnicima pokretanje skripti prije povezivanja, nakon povezivanja ili nakon prekida veze. Iako to morate sami napisati, on korisnicima korisnika omogućuje visoku kontrolu nad načinom rada i ponašanja VPN-a. 

Tu su i niz mrežnih postavki, uključujući DNS opcije i izbor između nekoliko različitih protokola i enkripcija.

Prve okrugle misli

Ni NordVPN ni TorGuard nisu poznati po tome što se spakiraju u najbolje značajke, a obje nedostaju stvari poput podijeljenog tunela. (O VPN-u bogatom značajkama s podijeljenim tuneliranjem možete pročitati u našoj ExpressVPN recenziji.) 

U skladu s tim, TorGuard čini dobar posao prilagodbe aplikacije prilagodbom, tako da omogućuje iskusnim korisnicima da napišu vlastite skripte. Uz to, podržava više izbora protokola i enkripcije od NordVPN-a. Ova dodatna konfiguracija osvaja TorGuard prvi bod.

Runda: Karakteristične točke za TorGuard

NordVPN Logo
TorGuard logotip

2

Cijena

Usporedba bilo koja dva proizvoda ili usluge gotovo je nemoguća bez uvida u cijenu. Kao što smo vidjeli u našoj utakmici ExpressVPN i NordVPN, NordVPN se može pohvaliti konkurentnim cijenama za ono što nudi. 

Međutim, u ovom odjeljku ne gledamo strogo cijene. Također razmatramo koje vrste plaćanja svaki VPN prihvaća, politiku povrata i kakve su besplatne probe dostupne, ako ih ima.

NordVPN

NordVPN-ov cjenovni model uključuje jedan plan s četiri različite vremenske duljine. Mjesečni plan manje je primamljiv, cijene i postavlja NordVPN u ravnotežu s ostalim VPN-ovima visokog cenovnog razreda. Ipak, godišnji plan smanjuje cijenu na pola, a dulji planovi štednju čine još boljom.

NordVPN nudi dugoročne, dvo- i trogodišnje planove koji su vrlo pristupačni. Ovi su planovi usklađeni s cijenama koje možete vidjeti u našem pregledu CyberGhost, koji je jedan od najjeftinijih VPN-ova na tržištu. Plan vam omogućuje da istovremeno povežete do šest uređaja i daje svim tim uređajima neograničenu propusnost.

Za plaćanje NordVPN prihvaća kreditne kartice, kripto valute, uključujući bitcoin, i nekoliko nejasnih opcija, poput Alipay i UnionPay. NordVPN također ima 30-dnevno jamstvo povrata novca, ali bez probnog razdoblja – što korisnicima čini jedini način da isprobaju VPN. 

TorGuard

TorGuard nudi više opcija plana od NordVPN-a u kratkom roku. Mjesečni plan je nekoliko dolara manje od NordVPN-a. Sljedeći korak ovog koraka je tromjesečno i smanjuje troškove prilično malo, što ga čini usporedivijim s godišnjim cijenama tvrtke NordVPN kada ih raščlanite na mjesečnoj osnovi.

TorGuard također nudi šestomjesečne i godišnje planove koji imaju iste mjesečne cijene. To je bolje od godišnjih cijena NordVPN-a, ali još uvijek ne premašuje dvogodišnji plan NordVPN-a. Konačno, TorGuard kupcima također pruža dvogodišnju mogućnost koja još uvijek nije bolja od dvogodišnjeg plana NordVPN-a.

Uz standardnu ​​pretplatu, možete izvršiti brojne kupovine dodataka. Za gotovo koliko i sama pretplata mjesečno, možete dodati statički IP po izboru s popisa zemalja, što vam može pomoći kad pokušavate pouzdano strujati geo-blokirani sadržaj. 

TorGuard ima općenito manje mogućnosti kada dođe vrijeme za plaćanje vaše pretplate, ali ona i dalje obuhvaća kreditnu karticu, PayPal i nekoliko oblika kripto-valute. Konačno, TorGuard tvrdi da nudi sedmodnevno besplatno probno razdoblje ako im pošaljete račun s druge VPN. Međutim, ni nakon slanja računa i praćenja, nismo mogli dobiti ovo suđenje. TorGuard ipak ima sedmodnevno pravilo povrata novca, što znači da postoji barem neki način da novi korisnici isprobaju uslugu.

Dva okrugla razmišljanja

Iako TorGuard usko nadmašuje NordVPN kada je riječ o kratkoročnim cijenama, NordVPN pobjeđuje TorGuard u višegodišnjem vremenskom okviru. Uz to, iako ni NordVPN ni TorGuard ne nude besplatnu VPN uslugu, NordVPN-ova politika povrata 30 dana nadmašuje TorGuardovih samo sedam dana.

Napokon, NordVPN prihvaća više oblika plaćanja i ne pokušava uključiti strujne dodatke na odlazak. To NordVPN-a čini jakim pobjednikom u ovom odjeljku i veže trenutni rezultat svaki po jedan.

Runda: Cijena za NordVPN

NordVPN Logo
TorGuard logotip

3

Jednostavnost korištenja

Čini se da postoji stalna bitka kada je u pitanju dizajn softvera. Neke tvrtke vole staviti vlast u ruke korisnika, ali često pod cijenu zbunjujućeg sučelja. S druge strane, neke tvrtke odlučuju napraviti nevjerojatno jednostavan proizvod, ali po cijenu mogućnosti.

U ovom smo odjeljku pogledali koliko je dobro svaki VPN davatelj dizajnirao svog klijenta nudeći korisničko iskustvo. Također posjećujemo web mjesto svakog davatelja usluga kako bismo provjerili njegovu navigaciju.

NordVPN

NordVPN-ov klijent jedan je od najboljih na tržištu upravo u pogledu dizajna i lakoće uporabe. Kad otvorite klijenta, prozor s mapom svijeta je tu da vas pozdravi. 

Kao što možete vidjeti u našem članku TunnelBear vs. NordVPN, TunnelBear koristi vrlo sličan izgled, ali NordVPN ga izvršava mnogo bolje. Naime zato što NordVPN omogućuje uvećavanje i udaljavanje karte s kotačićem za pomicanje, što olakšava pregled svijeta i precizno klikom na poslužitelj koji želite.

nordvpn-pregled-marker-izbor

Ako vam se ne čini željenim lokacijama na svijetu, na lijevoj strani postoji i abecedni popis koji ima funkciju pretraživanja. Stvari su i dalje organizirane i vizualno ugodne u izborniku postavki, gdje su opcije jasno napisane i ispod njih se nalaze mala objašnjenja. To olakšava čak i neiskusnim VPN korisnicima da konfiguriraju aplikaciju po svojoj želji. 

Web stranica NordVPN-a je pojednostavljena i slijedi prilično standardni izgled web stranice koji koriste mnogi VPN-ovi. Postoji nekoliko svijetlih gumba za prijavu, a registriranje računa brzo je i jednostavno. 

TorGuard

TorGuardov klijent na prvi je pogled manje pozivan. Nakon otvaranja aplikacije, vidjet ćete tamni zaslon s nekoliko padajućih izbornika. Oni vam omogućuju odabir stvari poput protokola i šifriranja, dok pomalo skriveni gumb “odaberite poslužitelj” u gornjem desnom dijelu omogućuje odabir željene lokacije.

torguard-pregled-sučelje

Ako se usudite krenuti u postavke, stvari postaju još gore. U početku je broj kartica i potvrdnih okvira prevelik, a neke su mogućnosti neobično formulirane. Ne postoje objašnjenja za opcije – za razliku od NordVPN-a – što TorGuard postavke čini još neugodnijim. 

Mnoge mogućnosti koje se nalaze u izbornicima TorGuard-a su – kao što smo spomenuli u odjeljku “Značajke” – više usmjerene prema kvalificiranim korisnicima. Možete učitati u vlastite skripte, pa čak i sastaviti i spremiti datoteke za uklanjanje pogrešaka na tvrdi disk. Međutim, to također znači da će mnoge mogućnosti biti više od onoga što većina korisnika traži. 

Web stranica TorGuard također je manje rafinirana od NordVPN-a. Iako su stvari pojednostavljene i kretanje na web mjestu je dovoljno jednostavno, postupak odjave je više uključen u odnosu na NordVPN.

Tri okrugle misli

Budući da je TorGuard očigledno namijenjen korisnicima koji dobro poznaju tehnologiju i spremni su izvući maksimum iz svog VPN-a, korisničko iskustvo je manje rafinirano. Nema estetski ugodnu kartu ili izbornike poput NordVPN-a.

NordVPN ima više plug-and-play stila koji korisnicima omogućuje da se lako skinu s tla, dok TorGuard postavlja mnoštvo važnih i tehničkih opcija kod korisnika u trenutku pokretanja softvera. Iako je ovo pitanje sklonosti kada je u pitanju jednostavna upotreba i jednostavan dizajn, teško je pobijediti NordVPN.

Kolo: Jednostavnost upotrebe za NordVPN

NordVPN Logo
TorGuard logotip

4

Ubrzati

Kada smo u prošlosti testirali NordVPN na brzinu – kao što je to bio slučaj u našem NordVPN-u protiv PureVPN-a – otkrili smo da ima dovoljno pouzdan sadržaj za strujanje i uobičajenu upotrebu. Međutim, često je samo sramežljivo biti dovoljno brz da bi ga ušli u naš najbrži VPN krug. 

TorGuard nam je, s druge strane, pokazao izvanredne brzine kada smo ga testirali u prošlosti, tako da će to biti uzbudljiva bitka za NordVPN u ovom krugu. Postavili smo svaki VPN da koristi identične protokole i enkripcije, a zatim smo testirali brzinu svakog davatelja usluga na istim pet lokacija širom svijeta kako bismo dobili sveobuhvatnu predstavu o performansama koje svaka VPN mreža nudi.

NordVPN

NordVPN je na našem testiranju izvrsno poslovao, a većina poslužitelja pokušala nam je vratiti većinu propusne širine. Ping vremena su bile razmjerno niske za sve različite udaljenosti, a pregledavanje weba – čak i dok ste povezani s udaljenim poslužiteljima – osjećalo se brzo i brzo.

Mjesto: Ping (ms) Preuzimanje (Mbps) Učitavanje (Mbps)
nezaštićen9165,510.57
US # 247923133,538.87
Ujedinjeno Kraljevstvo # 20115334.786.06
Holandija # 6614566.915.39
Japan # 69159132,833.31
Dvostruki VPN (od Sjedinjenih Država do Kanade br. 4)7920.488.64

Sve u svemu, NordVPN-ove brzine bile su pouzdane od jednog do drugog poslužitelja, s jednim izuzetnim iznimkom je Južna Afrika, koja je izgubila više od polovice izvorne propusnosti. No čak nam je i ovaj poslužitelj još uvijek ponudio solidno web surfanje i jednako streaming iskustvo unatoč svojim performansama na papiru. 

Iako NordVPN nije nužno najbrži VPN vani u brojkama, dovoljno je uspješan za većinu zadataka i nudi pristojno brz internet da bi bio solidan kandidat.

TorGuard

TorGuard je bio uglavnom manje dosljedan od NordVPN-a i dva su trgovala udarcima s poslužitelja na server. NordVPN ima prednost na američkom poslužitelju, dok je TorGuard bio bolji u brzini preuzimanja na britanskom poslužitelju.

Mjesto: Ping (ms) Preuzimanje (Mbps) Učitavanje (Mbps)
Nezaštićen (St. Louis)884,2822.01
Dallas (preporučeno)4863.5117.7
Chicago4264.212
London2793.120.64
Tokijo29622.4818.89
Sydney44511,6814.51

NordVPN je, međutim, bio bolji na serverima u Japanu i Južnoj Africi, dok je TorGuard u Brazilu dobivao veće brzine. Južna Afrika bila je i problematično mjesto za TorGuard, izgubivši većinu našeg propusnog opsega.

TorGuard je vidio nešto bolja vremena pinganja na udaljenijim lokacijama, poput Japana, Južne Afrike i Brazila, ali dobitak performansi nije bio primjetan tijekom pregledavanja. U skladu s tim, i NordVPN i TorGuard nude sjajno iskustvo pregledavanja.

Četvrte četvrte misli

I NordVPN i TorGuard nude brzo surfanje putem Interneta na koje bi svatko mogao računati da će raditi dovoljno dobro tijekom strujanja ili obavljanja bilo kojeg tipičnog mrežnog zadatka. Međutim, i NordVPN i TorGuard imali su problema s tim da se u Južnoj Africi najviše bore obje mogućnosti. 

NordVPN je bio brži kada je u pitanju preuzimanje brzina na tri od pet lokacija koje smo testirali i također je imao manje varijacije u performansama s jednog na drugi poslužitelj. Iz tog razloga, NordVPN-u dajemo točku za brzinu.

Okruglo: Točka brzine za NordVPN

NordVPN Logo
TorGuard logotip

5

Sigurnost i privatnost

Kao što smo već vidjeli, na primjer, u našem timu NordVPN i IPVanish, NordVPN ima izvrsnu sigurnost, solidnu politiku privatnosti i dobre rezultate. Teško je pobijediti kad je riječ o sigurnosti. Kao što smo vidjeli u dijelu sa značajkama, TorGuard nudi više opcija za konfiguriranje sigurnosti, što bi mu moglo dati prednost.

U ovom odjeljku ocjenjujemo sigurnost svakog VPN-a gledajući koje vrste protokola i enkripcije koriste i provjeravajući ima li DNS propuštanja. Također ocjenjujemo privatnost svakog davatelja usluga uvidom u svaku politiku privatnosti i osvrćući se na povijest svake tvrtke da vidimo je li ikad ikada predao podatke o klijentima trećim osobama ili policiji (kao što možete pročitati u našoj recenziji PureVPN).

NordVPN

Kao što smo već rekli, NordVPN korisnicima ne pruža velike mogućnosti kada je u pitanju sigurnost. Postoji prekidač za uklanjanje i prilikom pokretanja možete klijenta automatski povezati, a to su obje ključne značajke.

Međutim, NordVPN zaključava enkripciju u AES-256 i nudi samo protokol izbora između dva oblika OpenVPN: TCP i UDP. Iako to korisnicima ne pruža mnogo opcija, ova kombinacija je ono što smatramo zlatnim standardom kada je u pitanju sigurnost VPN-a. Nismo mogli pronaći bilo kakvu vrstu DNS-a ili curenja podataka tijekom testiranja NordVPN-a.

Što se tiče privatnosti, NordVPN ima jednu od najkonkretnijih pravila o privatnosti bilo kojeg VPN pružatelja usluga na tržištu. Napisana je na lako razumljiv način i dovoljno je kratka da nije teško pročitati je i raščlaniti koje podatke NordVPN prikuplja..

Za početak, NordVPN je potrebna e-adresa i način plaćanja da bi otvorio račun. Oni koji su zabrinuti za anonimnost na mreži, lako se mogu nositi s bitcoinom i e-poštom za odbacivanje. 

NordVPN ne vodi nijednu evidenciju s bilo kakvim identifikacijskim informacijama u vezi s upotrebom VPN-a od strane ljudi. Međutim, ipak skuplja neke podatke na web mjestu putem kolačića. Ova vrsta prikupljanja podataka uglavnom nije moguća, što možete pročitati u našem anonimnom vodiču za pregledavanje. Te informacije koriste za poboljšanje i održavanje web stranice – nema identifikacijskih podataka niti se na bilo koji način odnosi na vašu upotrebu VPN-a..

TorGuard

Iako možete ručno konfigurirati TorGuard na računalu kao mrežni VPN za upotrebu gotovo bilo kojeg protokola koji želite, aplikacija podržava samo OpenVPN i OpenConnect. Kao što smo rekli s NordVPN-om, OpenVPN je odličan protokol koji je vrlo siguran, a istovremeno nudi brze performanse. 

Za šifriranje TorGuard daje tonu izbora, uključujući više oblika AES-128 i AES-256. Ako vas zanima više informacija o različitom šifriranju, možete provjeriti naše otkriće enkripcije, ali mi pozivamo ljude da se pridržavaju AES-256 za najbolju sigurnost. TorGuard vam čak omogućuje odabir porta koji će vaša veza koristiti, ali to je značajka koju će malo ljudi vjerojatno ikada koristiti. 

TorGuard nije testirao bilo kakve DNS ili IP propuste tijekom našeg testiranja. Također ima čvrstu politiku nepojavljivanja koja tek treba osporiti na sudu ili dovesti u pitanje. Kao i kod NordVPN-a, TorGuard skuplja podatke na web mjestu putem kolačića kako bi prikupio podatke o prometu i održavao svoju web stranicu.

Iako TorGuard ima sjedište u SAD-u, a to nije poznato po snažnim zakonima o zaštiti privatnosti, još uvijek je malo vjerojatno da će to biti važno. TorGuard u svojoj politici privatnosti navodi da nikada neće predati podatke trećim stranama, osim ako to zahtijeva zakon. Međutim, TorGuard ne može predati podatke koje nema. 

To znači da, čak i ako vlasti pokušaju nabaviti zapisnike ili zapise iz TorGuarda, neće dobiti ništa jer TorGuard ne zabilježi te podatke. 

Pet okruglih misli

I NordVPN i TorGuard nalaze se na vrhu igre kada je riječ o sigurnosti i privatnosti. Niti jedan od pružatelja usluga nikada nije zabilježio curenje podataka, predao je podatke trećim osobama ili bio uhvaćen u parnici zbog zapisnika.. 

Uz to, oba pružatelja usluga nude čvrstu sigurnost s usporedivim opcijama, kao i dobro napisana pravila o privatnosti prilagođena potrošačima. Osjećamo se ugodno preporučujući bilo koju od ovih opcija osobama koje žele zaštititi svoje podatke na mreži i njihovu anonimnost. Iz tog razloga, ovu rundu proglašavamo nerešenom i dodijeljujemo po jedan bod svakoj VPN.

Kolo: Sigurnost i privatnost Nema jasnog pobjednika, bodovi za oboje

NordVPN Logo
TorGuard logotip

6

Završne misli

Iako je TorGuard postao jak sa svojim setom značajki, osigurao je samo dva boda u odnosu na četiri NordVPN-a. Oba pružatelja usluga nude respektabilnu razinu sigurnosti i performansi, ali NordVPN je imao malu prednost kada je u pitanju brzina.

Pobjednik: NordVPN

Iako NordVPN može žrtvovati neke stvari kada je riječ o značajkama, to čini s pažljivom diskrecijom. Sve najvažnije značajke su još uvijek tu. Uz to, u zamjenu za malo manje naseljene postavke postavki, sučelje je izuzetno čisto i lako za svakoga. NordVPN također ruši TorGuard kada je u pitanju cijena svojom proračunskom, dugoročnom politikom određivanja cijena i povrata novca..

Javite nam što mislite o NordVPN-u i TorGuardu u komentarima ispod. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me