NordVPN vs PureVPN: Pokažite ih konopima 2020. godine

NordVPN je na drugom mjestu popisa VPN-a, što je samo malo više od ExpressVPN-a. Ako pročitate našu NordVPN recenziju, vidjet ćete da nam se sviđa zbog jednostavnog dizajna, pouzdane sigurnosti i izvrsne dugoročne cijene.. 


PureVPN je, s druge strane, znatno niži na ljestvici, ali ako pogledate našu recenziju PureVPN od prije više od godinu dana, vidjet ćete da se stvari poboljšavaju. Od tada, cijene i neke značajke koje nudi PureVPN su se promijenile. 

Imajući to u vidu, odlučili smo PureVPN-u pucati na velike lige da vidimo kako se ponaša protiv jednog od naših favorita.

Postavljanje borbe: NordVPN protiv PureVPN

Kako bismo osigurali da se NordVPN i PureVPN natječu na poštenim uvjetima, osmislili smo sustav s pet krugova. U svakom krugu promatramo određeni kritični aspekt VPN-a, uključujući značajke, cijene, jednostavnost upotrebe, brzinu i sigurnost.

Na kraju svakog kruga određujemo koji je od dva natjecatelja učinio bolje i na temelju toga dodijelimo bod. VPN koji ima najviše bodova na kraju pet rundi proglašen je pobjednikom.

1

Značajke

Kao što smo vidjeli u mečevima ExpressVPN-a i NordVPN-a, NordVPN nije najjača opcija VPN-a kada su u pitanju značajke, pa bi ovaj krug mogao PureVPN-u postaviti rani vodstvo. Kritične stvari na koje ćemo voditi računa u ovom odjeljku su da VPN nudi prekidač za zaustavljanje i može se automatski povezati pri pokretanju.

Te dvije značajke su važne jer postavljaju snažne temelje za sigurnost na mreži kada se upare s pravom šifriranja i protokola, što ćemo pogledati u odjeljku “sigurnost i privatnost”. Sve što VPN uključuje izvan tih stvari glazura je na kolaču i poboljšat će njegovu prilagodljivost.

U ovom ćemo dijelu pogledati i vrstu streaming performansi koju možete očekivati ​​kada pristupite geoblokiranom sadržaju, poput onog na Netflixu i BBC iPlayeru.

NordVPN 

NordVPN dobro radi na pokrivanju osnovnih značajki. Prekidač ubijen je lako pronaći, iako on nije podrazumijevan i klijent se može konfigurirati za automatsko otvaranje prilikom pokretanja. 

nordvpn-pregled-Killswitch

Aplikaciju možete učiniti da se automatski poveže kad se otvori i odaberete gdje će se automatski povezati. Uz prekidač za Internet kill koji isključuje vašu vezu ako izgubite sigurnu VPN vezu, postoji prekidač za zaustavljanje aplikacije koji omogućuje definiranje popisa programa za prekid NordVPN ako se prekine VPN veza..

U postavkama možete postaviti svoje računalo da bude nevidljivo za ostale uređaje na mreži, što je izvrsno za dodatnu zaštitu kada koristite javni WiFi. Ako kopate dublje u postavke, naći ćete naprednije opcije, uključujući prebacivanje protokola između TCP i UDP i opciju za postavljanje prilagođenog DNS poslužitelja.

Klijent NordVPN-a nedavno je nadograđen sa značajkom koja se zove CyberSec. To je zlonamjerni softver koji pomaže u blokiranju oglasa i potencijalno zlonamjernog sadržaja. Iako je lijepo imati, predlažemo da ljudi zabrinuti zbog te vrste prijetnji koriste cjelovit antivirusni softver. 

Što se tiče streaminga, NordVPN je mogao puhati kroz VPN detekciju svake streaming usluge koju smo isprobali, uključujući Netflix, Hulu, Amazon Prime Video i BBC iPlayer.

PureVPN

Jedna od prvih stvari s kojom ste predstavljeni kod PureVPN klijenta je nekoliko “modnih” opcija. Uključuju strujanje, slobodu interneta i sigurnost. Razlike između njih nisu jasne, pa ih je teško nazvati značajkom. 

PureVPN-Ozon

Prelazeći one, PureVPN ima impresivan niz značajki koje su, u nekim slučajevima, neobične. Za jedan, vaš uređaj može pretvoriti u VPN WiFi žarišnu točku, omogućavajući vam povezivanje drugih uređaja u sigurnom tunelu.

Obuhvaća i kritične značajke koje smo spomenuli, nudeći prekidač za zaustavljanje i mogućnost automatske veze pri pokretanju. Čak ima i postavku za automatsko ponovno uspostavljanje ako se veza izgubi.

Uključivanjem beta značajki, dobivate opciju podijeljenog tuneliranja nad kojom PureVPN i dalje radi. Omogućuje vam odabir programa koji koriste sigurnu VPN vezu, a koji nezaštićene internetske veze. 

Više ćemo pogledati protokole u odjeljku “sigurnost i privatnost”, ali vrijedi spomenuti dok pregledavamo značajke koje vam PureVPN omogućavaju da odaberete s dugog popisa opcija, uključujući OpenVPN, PPTP, L2TP i još mnogo toga.

Napokon, PureVPN nas je uspio prebaciti na Netflix i Hulu sadržaj, ali Amazon Prime Video i BBC iPlayer to su spriječili, bez obzira u kojem smo načinu pokušali.

Prve okrugle misli

NordVPN nije poznat po tome što je VPN bogat značajkama i većinom vam daje samo bitne značajke. PureVPN ima novu funkciju podijeljenog tuneliranja, neobičnu značajku vruće točke i mnoge protokole koje NordVPN ne podržava. 

Općenito, PureVPN nudi više mogućnosti i korisnicima pruža veću kontrolu nad načinom rada i ponašanjem VPN-a. To je rečeno da ima slabije rezultate od NordVPN-a kada je u pitanju streaming sadržaja, pa ako je to glavna stvar koju tražite, NordVPN bi i dalje mogao biti bolji ulog. 

Runda: Karakteristične točke za PureVPN

NordVPN Logo
PureVPN Logo

2

Cijena

Nemoguće je usporediti sve što kupujete bez obzira na cijenu. U ovom odjeljku nećemo samo pogledati koliko košta svaka VPN. Također ćemo razmotriti njihova pravila o povratu novca, ukoliko nude besplatnu probnu verziju i načine plaćanja koji prihvaćaju. 

Sa svim tim informacijama sastavit ćemo holistički prikaz kako izgleda klijent koji plaća s NordVPN i PureVPN, a zatim dodijeliti točku na temelju koje su cijene i pravila bolje.

NordVPN 

Kao što smo vidjeli u našim utakmicama NordVPN-a i CyberGhost-a, cijene NordVPN-a na prvi su pogled pomalo grube. Mjesečne cijene su dovoljno skupe da budu usporedive s većinom vrhunskih VPN-ova na tržištu. Jednogodišnji plan nudi znatne uštede, ali cijene su i dalje u skladu s ostalim premium VPN opcijama. 

Tamo gdje NordVPN svijetli, višegodišnje su cijene. Dvogodišnji i trogodišnji planovi kupcima nude dubok popust i NordVPN čine jednim od najpovoljnijih VPN-ova vani. Svaki plan omogućuje korisnicima povezivanje do šest uređaja i pruža neograničenu propusnost.

Ne postoji besplatno probno razdoblje, ali NordVPN nudi 30-dnevno jamstvo povrata novca za korisnike koji nisu zadovoljni. Za plaćanje su potrebne kreditne kartice, kripto valute i pregršt nejasnih opcija plaćanja kao što su Amazon Pay, UnionPay i Alipay. 

PureVPN

Mjesečni plan PureVPN-a uspoređuje se s NordVPN-om, a dolazi oko otprilike američkih dolara manje. Njegova godišnja cijena korisnicima nudi ogroman popust i znatno je ispod godišnjih troškova NordVPN-a. 

Zapravo je godišnji trošak PureVPN-a usporediv s trogodišnjim planom NordVPN-a kada se probije na mjesečnu cijenu. PureVPN nudi i dvogodišnju opciju koja je najbolja ponuda za planove koje nude naša dva konkurenta.

PureVPN ne nudi besplatno probno razdoblje, ali ima 31-dnevnu garanciju povrata novca, koja pobijeđuje NordVPN-ovu politiku za jedan dan. Svaki račun može povezati najviše pet uređaja, a uređaji će imati neograničenu propusnost. 

Konačno, PureVPN uzima više oblika plaćanja od NordVPN-a, uključujući bitcoin, kreditne kartice, PayPal, Alipay, pa čak i poklon kartice. Važno je napomenuti da se poklon kartice i kripto valuta ne mogu vratiti. 

Dva okrugla razmišljanja

NordVPN je sebi izgradio ime zahvaljujući vrijednosti koju nude njegovi dvogodišnji i trogodišnji planovi. Pritom, PureVPN je pristupačniji u svakom vremenskom okviru i prihvaća više oblika plaćanja. 

Osim toga, iako niti VPN ne nudi besplatan plan, 31-dnevna politika povrata PureVPN-a pobijedi NordVPN-a za jedan dan, što znači da PureVPN uzima bod u ovom krugu. 

Runda: Cijena za PureVPN

NordVPN Logo
PureVPN Logo

3

Korisnički susret

Jednostavnost upotrebe najviše je subjektivna stvar koju gledamo u našim rasporedima, no važno je dati vam jasnu predstavu o tome kako je koristiti VPN-ove koje uspoređujemo. U ovom ćemo krugu pogledati izgled klijenta i način na koji su stvari predstavljene.

Tada ćemo pokušati utvrditi koliko je korisničko iskustvo za svaki VPN izgrađeno i dodijeliti točku onome koji je pružatelj usluga mogao proizvesti rafiniraniji i korisniku prilagođen VPN..

NordVPN 

NordVPN ima jednog od najgledanijih klijenata na tržištu. Kada otvorite aplikaciju, dočekat će vas zaslon na kojem je uglavnom snimljena karta svijeta. Na karti se nalaze plavi mjehurići na mnogim lokacijama koje možete kliknuti da biste se povezali s VPN poslužiteljem u toj zemlji. 

nordvpn-pregled-marker-izbor

Kartu možete pomicati i umanjivati ​​pomoću kotačića za pomicanje, što olakšava dobar pregled svijeta i dostupnih lokacija. S lijeve strane karte nalazi se popis poslužitelja koji su abecedni i imaju zastavu pored naziva svake zemlje, tako da je lako pregledavati. Na vrhu popisa poslužitelja nalazi se i traka za pretraživanje koja će vam pomoći da pronađete lokaciju koju tražite.

NordVPN izbornici postavki također su dobro izloženi i olakšavaju pronalaženje svega. Tekst o svim postavkama je također dobro napravljen i svaka opcija ima jasno objašnjenje o čemu se radi.

PureVPN

Izgled klijenta PureVPN-a znatno je manje strukturiran od NordVPN-ovog. Umjesto da imate kartu, zaslon s kojim ste dočekani je tamni prozor s padajućim okvirom za odabir željene lokacije i gumb koji vam omogućuje povezivanje s VPN-om.. 

PureVPN-Main-crijep-sučelje

Popis lokacija nije abecedni, što otežava pregledavanje, ali ima traku za pretraživanje. Izbornici postavki loše su prikazani i na lijevoj strani zaslona postoji previše kartica koje dijele stvari u kategorije.

Iako je većina najvažnijih stvari koje bi korisnici tražili i pokušali promijeniti na kartici postavki aplikacije, iz nekog razloga prekidač ubijen je skriven ispod kartice naprednih opcija i isključen prema zadanim postavkama. Još je gore što odabir načina rada također ima svoju karticu u izborniku postavki, ali još uvijek nije jasno što modusi rade. 

U nekoliko se područja klijenta pojavljuju i obavijesti da se neke značajke uskoro ukidaju, poput blokatora zlonamjernog softvera nazvanog “gravitacija”. Stalno stanje u izgradnji upareno s previše kartica omogućuje klijentu da se užurbano osjeća i lako se može izgubiti u potrazi za određenim stvarima.

Tri okrugle misli

NordVPN ima rafiniranog i estetski ugodnog klijenta. Lako je, ugodno čak i za korištenje i pronalaženje onoga što tražite u postavkama. 

S druge strane, PureVPN ima klijenta koji izgleda neuredno i čini stvari mnogo težim za usporedbu. Iz tog razloga, očigledni pobjednik u ovom kolu je NordVPN.

Runda: Točka pristupačnosti za NordVPN

NordVPN Logo
PureVPN Logo

4

Ubrzati

Brzina je najviše znanstvenog odjeljka kada je u pitanju naša metodologija testiranja. Da bismo osigurali dosljedne i fer rezultate, postavili smo svaki VPN da pokreće OpenVPN protokol i AES 256-bitnu enkripciju. 

Uz to, svaki VPN testiramo na istih pet lokacija i koristimo našu nezaštićenu brzinu za usporedbu. Zatim koristimo te podatke, zajedno s anegdotskim dokazima o tome kako je pretraživati ​​Internet sa svakim VPN-om kako bismo utvrdili koji nudi bolju brzinu.

NordVPN 

Na našem testiranju NordVPN je ponudio respektabilan i dosljedan učinak, ali nije bio dovoljno dobar da ga uvrsti na naš najbrži VPN popis. Iako su neki poslužitelji, kao što je američki, radili dobro i izgubili samo mali dio naše brzine, drugi, na primjer Japan i Brazil, bili su mnogo sporiji, zadržavajući tek polovicu naše nezaštićene širine pojasa..

Mjesto: Ping (ms) Preuzimanje (Mbps) Učitavanje (Mbps)
nezaštićen9165,510.57
US # 247923133,538.87
Ujedinjeno Kraljevstvo # 20115334.786.06
Holandija # 6614566.915.39
Japan # 69159132,833.31
Dvostruki VPN (od Sjedinjenih Država do Kanade br. 4)7920.488.64

To govori, čak i na onim sporijim i udaljenijim poslužiteljima doživljaj pregledavanja bio je osjetljiv. Web-lokacije učitane bez značajnog kašnjenja, a videozapisi su jednostavno strujali pri visokoj rezoluciji. 

Mnoga ping vremena koja smo vidjeli također su bila impresivna, a obližnji poslužitelji imali su dovoljno niske pingove da bi vam NordVPN mogao dobro poslužiti kao VPN za igranje. Iako NordVPN nema zapanjujuće performanse kada je u pitanju brzina, pouzdan je i brz, da se većina svakodnevnih poslova neće osjećati osjetno sporije.

PureVPN

Iako je prvi poslužitelj na kojem smo testirali PureVPN pokazao dobar uspjeh i dao nam je gotovo svu našu nezaštićenu propusnost, ostali su loši u izvedbi. Poslužitelji u Velikoj Britaniji, Japanu i Južnoj Africi zauzimali su pola do preko tri četvrtine našeg propusnog opsega.

Lokacije: Ping (ms): preuzimanje (Mbps): upload (Mbps):
nezaštićen2843,536.4
Tirana, AL1066.29.5
Amsterdam, NL8332.911.7
New York City23416.381.25
Los Angeles, Kalifornija36317.191.07
Tokio, JP48016.021.10

Iskustvo pregledavanja na poslužiteljima bilo je gore od onoga što smo imali s NordVPN-om. Čak su i brži poslužitelji na papiru, poput Brazila, uzrokovali primjetno kašnjenje od jedne do dvije sekunde prije učitavanja web stranica.

Gledanje videozapisa bilo je i mnogo sporije, pri čemu neki videi zaostaju u niskoj rezoluciji, a drugi se moraju spremiti prije nego što pokrenu. Nismo to vidjeli ni približno toliko loše dok smo koristili NordVPN.

Četvrte četvrte misli

Ovo kolo je jasna pobjeda za NordVPN. Nudio je puno dosljednije performanse na papiru, a nijedan poslužitelj nije pao više od polovice PureVPN servera koje smo testirali.

Povrh toga, NordVPN je bio mnogo osjetljiviji na Internetu dok je surfao webom u usporedbi s PureVPN-om, koji je često zahtijevao primjetne dodatne sekunde ili dvije za pokretanje učitavanja web stranica.

Okruglo: Točka brzine za NordVPN

NordVPN Logo
PureVPN Logo

5

sigurnosti & Privatnost

U slučaju da niste postigli rezultat, dva do dva, pa će ovaj finalni krug odrediti pobjednika meča. Imajući to u vidu, brzo prelazimo ono što tražimo u sigurnosti i privatnosti.

Za početak, određujemo razinu sigurnosti koju nudi VPN gledajući koje protokole i enkripcije koriste, a OpenVPN i AES-256 su idealna situacija. Također provjeravamo ima li DNS-ovih propuštanja i drugih oblika curenja podataka. Radi privatnosti, ispitujemo politiku privatnosti svakog davatelja usluga kako bismo vidjeli koje informacije prikupljaju i što s njima čine.

NordVPN 

Kao što je spomenuto u odjeljku “Značajke”, NordVPN je standardno opremljen samo OpenVPN-om, ali na njegovoj web stranici postoje vodiči koji govore kako nabaviti IKEv2. NordVPN spaja te protokole s AES-ovom 256-bitnom enkripcijom koja je, kao što možete pročitati u našoj enkripcijskoj ruci, sigurna. 

OpenVPN protokol s AES-ovom 256-bitnom enkripcijom, kao i robustan prekidač za isključivanje i značajke automatskog povezivanja čine NordVPN sigurnom opcijom. Politika privatnosti dobro je osmišljena i jedna od najkraćih i najbolje napisanih što smo vidjeli.

NordVPN prikuplja adresu e-pošte i način plaćanja za stvaranje računa. To je minimalna količina informacija koja je potrebna za održavanje računa i koja se može zaobići korištenjem e-pošte sa snimkom. Kada koristite VPN, jedini prikupljeni podaci odnose se na opterećenje poslužitelja, tako da nijedna prikupljena informacija nije na bilo koji način prepoznati. 

Konačno, na svojoj web stranici NordVPN prikuplja informacije o tome kako ljudi koriste web mjesto da bi ga pomogli u održavanju i poboljšanju. Ako pročitate naš anonimni vodič za pregledavanje, vidjet ćete da je online neizbježna stvarnost.

PureVPN

PureVPN nudi mnogo mogućnosti šifriranja korisnicima, uključujući IKEv2, PPTP, L2TP i OpenVPN. Također omogućuje korisnicima da biraju između 128-bitne i 256-bitne enkripcije, što znači da ima zlatni standard OpenVPN i AES 256-bitnog.

Ukopavajući se u privatnost PureVPN-a, otkrili smo prilično zanimljivu priču. Na početku politike privatnosti piše da PureVPN ne vodi zapisnike. Kasnije u dokumentu, pak, piše da se zapisnici veza bilježe, ali su anonimni i da se podaci koriste za održavanje mreže.

To je rečeno, 2017. godine tvrtka je uspjela dati informacije policiji u slučaju cyber kriminala koji je doveo do uhićenja. Naravno, korisnici PureVPN-a imali su puno pitanja o tome kako je mogao pružiti identifikacijske podatke koji bi mogli dovesti do uhićenja, a kao odgovor objavio je ovaj post braneći se. 

Iako je to bilo prije nekoliko godina, a politika privatnosti preinačena je od tada, to je ponašanje koje može trajno narušiti ime VPN davatelja usluga. 

Pet okruglih misli

NordVPN i PureVPN prošli su naša sigurnosna ispitivanja bez otkrivanja DNS-a ili curenja podataka. Oba VPN-a pružaju vam mogućnost korištenja 256-bitnog OpenVPN-a i AES-a, uparivanja koje nudi čvrstu sigurnost i solidne performanse.

Ipak, kada je u pitanju privatnost, NordVPN ima dobru politiku i nema povijesti da ima ikakve informacije koje ne bi smio ili ih koristi na način koji nije štetan za njene kupce. S druge strane, PureVPN je pokazao da želi predati informacije koje inkriminiraju i identificiraju. Iz tog razloga, NordVPN je jasan pobjednik u ovom kolu.

Runda: Sigurnost & Točka privatnosti za NordVPN

NordVPN Logo
PureVPN Logo

6

Završne misli

PureVPN je uspio osigurati rano vođstvo zahvaljujući širem nizu značajki i boljim cijenama, ali NordVPN ga je povezao u krugu “jednostavnosti uporabe” i “brzine”. Napokon, u zadnjem kolu dobili smo našeg pobjednika, s konačnim rezultatom tri do dva za NordVPN. 

Pobjednik: NordVPN

Iako NordVPN možda nema baš toliko značajki kao PureVPN, postaje bolji geoblokirani sadržaj. Uz to, veća brzina, jednostavna upotreba te privatnost i sigurnost čine ga boljom općom opcijom za gotovo svakoga.

Ako ste upotrebljavali NordVPN ili PureVPN, zanima nas vaše iskustvo s njima u komentarima. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map