NordVPN vs PIA: Pregled sigurnosti i brzine u 2020. godini

NordVPN je jedan od najvećih igrača na VPN tržištu, i to s dobrim razlogom. U našoj NordVPN recenziji govorimo o tome kako ima respektabilan broj značajki, vrlo čisto i jednostavno za upotrebu sučelje, kao i čvrstu sigurnost i privatnost. 


Privatni pristup internetu ili PIA jedan je od malobrojnih VPN-ova sa sjedištem u Sjedinjenim Državama. U našem cjelovitom pregledu PIA-e govorimo o tome kako bi to moglo podići obrve nekim ljudima zbog relativno slabih zakona o privatnosti podataka u Sjedinjenim Državama. 

U skladu s tim, PIA VPN je u više navrata pokrenut sudski poziv i nikada nije predao podatke o korisnicima vlastima.

Znajući čvrstu povijest PIA-e koja štiti privatnost korisnika, mislili smo da bi bilo zanimljivo usporediti NordVPN s ovim relativnim podgrupom kako bismo vidjeli može li PIA-ova čista evidencija pomoći da pobijedi VPN gigant. Rezultat toga je PIA protiv NordVPN bitka za vijeke.

Postavljanje borbe: PIA protiv NordVPN-a

Nažalost, ti se VPN-i ne mogu međusobno boriti u doslovnom smislu, pa smo razvili neka pravila kako bismo olakšali fer natjecanje. Postoji pet rundi i svaki se odmjerava ravnomjerno, pri čemu se svaki krug dodjeljuje po jednom. Pet krugova su značajke, cijene, jednostavnost uporabe, brzina i sigurnost. 

Svaki krug započinjemo ukratko pregledom onoga što tražimo, a zatim dajemo neke detaljne podatke o tome kako svaki VPN djeluje u toj kategoriji. Na kraju svakog kruga izvlačimo zaključak i dodjeljujemo bod jednom od VPN-ova. 

1

Značajke

Kao što možete vidjeti u našoj usporedbi sa NordVPN-om i Mullvadom, uvijek započinjemo s tim mečevima uvidom u karakteristike svakog pružatelja usluga, a NordVPN u ovom prvom krugu ima jake rezultate..

U ovom su odjeljku najvažnije što tražimo prekidač kill i neki način da se VPN automatski poveže. To su dvije značajke za koje smatramo da su potrebne za svaki VPN, jer obje ove značajke izravno utječu na sigurnost, a bez njih VPN ne može biti ni približno tako siguran. 

Osim ovih, značajke koje svaki VPN odabere pružiti su samo glazura na torti. Stvari poput blokatora oglasa, DNS opcija ili čak dodani slojevi sigurnosti uobičajeni su dodaci.

NordVPN

NordVPN ga izbacuje iz parka kad su u pitanju najosnovnije stvari koje smo upravo nabrojali. Omogućuje korisnicima da konfiguriraju široku lepezu mogućnosti kada je u pitanju njegovo automatsko povezivanje i prebacivanje.

Počevši s prekidačem kill, zapravo su dva ugrađena u desktop klijenta. Jedan je u postavkama označen kao “prekidač za internet ubojstvo” i djeluje tako što smanjuje protok internetskog prometa ako se prekine VPN veza.. 

nordvpn-pregled-Killswitch

Drugi se naziva “prebacivač aplikacije” i kada je uključen, automatski će prekinuti sve programe koje dodate na njegov popis. To pomaže poboljšati rad programa koji ne trebaju VPN, a istovremeno čuvate sigurnost. 

NordVPN također ima dobro dizajnirano postavljanje automatskog povezivanja koje ga čini jednostavnim za konfiguriranje. VPN se može automatski povezati kad se program pokrene ili kada se pokrene Windows. Možete ga konfigurirati i da se automatski spaja samo kada ste na nesigurnim bežičnim mrežama (što znači da je većina javnih WiFi). 

Uz to možete odabrati s kojom regijom ili državom se automatski povezujete. NordVPN također ima neke dodatne sigurnosne značajke, poput prilagođenih DNS opcija i nevidljivosti na LAN-u.

Najzanimljivije od ovih dodatnih sigurnosnih značajki su CyberSec filter i dvostruki VPN. CyberSec je relativno nova značajka koju je NordVPN uveo i koja djeluje kao sredstvo za blokiranje oglasa, kao i zlonamjerni softver i filtar za krađu identiteta. 

Način rada CyberSec-a je jednostavno blokiranjem web-lokacija koje poslužuju oglase ili se zna da sadrže zlonamjerni softver ili phishing napade. Iako ovo nije najosnovnija značajka – a postoje stotine sličnih besplatnih alata za zaštitu vaše privatnosti – lijepo je imati one koji već ne koriste neku vrstu blokade oglasa. 

Konačno, dvostruki VPN upravo to zvuči. Preusmjerava vaš promet putem više VPN servera, što još više otežava praćenje vaše mrežne aktivnosti.

Privatni pristup internetu

PIA ima vrlo različit izgled sa svojim izbornicima postavki od NordVPN-a, što ćemo detaljnije istražiti u odjeljku „jednostavnost upotrebe“. Prva stranica postavki s kojom ste dočekani sadrži potvrdne okvire za pokretanje programa pri pokretanju sustava, da li se VPN povezuje pri pokretanju i pregršt padajućih izbornika s kozmetičkim opcijama. 

PIA klijent je prema zadanim postavkama zaključan u programskoj traci i koristi tamnu temu. U postavkama, međutim, postoji opcija za otključavanje prozora s programske trake i omogućavanje njegovog pomicanja po zaslonu, kao i svijetla tema i neke opcije kako se pojavljuje ikona sistemske trake.

privatnog internet-pristup-pregled-tura

Ovo je jedan od najboljih dijelova PIA-e, a mi čekamo da više pružatelja usluga, poput NordVPN-a, u svoj noćni mod ugradi bijelu pozadinu, što može biti prilično upadljivo u oči na svjetlijim monitorima ili u tamnijim sobama.

Pritom je riječ o jedinoj stvari u postavkama PIA-e koju možemo ukazati kao nešto što bi drugi trebali slijediti. Dok prva stranica postavki nudi potvrdni okvir za automatsko povezivanje, ne postoji način da se konfigurira gdje se VPN automatski povezuje na. 

Uz to, prekidač kill nudi tri postavke koje nisu u potpunosti objašnjene. Opcije su “isključeno”, “automatski” i “uvijek”. “Isključeno” i “uvijek” dovoljno su lako objasniti, ali postavka “automatsko” kaže da blokira vanjski promet dok je VPN uključen. 

privatnog internet-pristup-pregled-Killswitch

Prekidač kill funkcionira blokiranjem prometa ako je VPN iz nekog razloga izgubio vezu. Blokiranje vanjskog prometa nešto je što bi svaki VPN trebao raditi prema zadanim postavkama, a postavljanje prekidača kill ovako je pomalo čudno. 

Kao i NordVPN, PIA nudi i DNS opcije, pa čak i blokator zlonamjernog softvera koji naziva MACE. PIA također nudi karticu u postavkama označenom kao “veza” koja korisnicima omogućuje veću kontrolu nad tehničkim aspektima funkcioniranja VPN-a, kao što su šifriranje, protokol, rukovanje rukama i mogućnosti priključaka. 

Jedna stvar koja nije prisutna ni na popisu značajki NordVPN i PIA je podijeljeno tuneliranje, što korisnicima omogućuje definiranje popisa programa koji koriste zaštićenu vezu VPN-a, dok ostali programi koriste normalnu internetsku vezu. Možete pročitati više o podijeljenom tuneliranju i vidjeti izvrsnu implementaciju ove značajke u našoj ExpressVPN recenziji. 

Prve okrugle misli

Privatni pristup internetu ima vrlo različit izbornik postavki od većine VPN-ova, i to nije nešto za što ga nužno krivimo. Postoji mnogo estetskih opcija i želimo da više pružatelja usluga ima noćni način zdravlja zdravlja očiju. 

PIA također ima neke mnogo naprednije opcije dostupne majstorima i energetskim korisnicima od NordVPN-a. Međutim, NordVPN je uložio puno više napora u stvari koje su doista važne i prioritetno je funkcionalnost izgleda s postavljenim značajkama. 

NordVPN-ove izvrsne mogućnosti prekidača i mogućnosti automatskog povezivanja znatno ga stavljaju ispred PIA-e kada su u pitanju značajke, što mu donosi poen za ovaj krug.

Runda: Karakteristične točke za NordVPN

NordVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

2

Cijena

Naravno, ne mogu se usporediti nijedna dva proizvoda bez gledanja na njihove cijene. Međutim, ovaj krug se ne završava s tim koliko košta svaki pružatelj usluga. 

Povrh cijena, u ovom odjeljku smo izdvojili neko vrijeme da razmotrimo koje su vrste plaćanja prihvaćene, nudi li se kakav besplatni plan ili probno razdoblje te postoji li neka vrsta povrata sredstava. 

NordVPN

Kao što smo vidjeli u našim utakmicama NordVPN protiv TorGuarda, NordVPN ima strukturu cijena koja počinje pomalo kamenito, ali brzo postaje primamljiva. Ako se planirate mjesečno prijavljivati, cijene NordVPN-a pomalo se povećavaju, ali otprilike biste trebali očekivati ​​od davatelja usluga vrhunske polica.

Godišnja opcija smanjuje mjesečnu cijenu gotovo na pola, a dvo- ili trogodišnje opcije nude još bolju ponudu. Svi su planovi isti po pitanju onoga što se uključuje, a svi omogućuju do šest istodobnih veza i neograničenu količinu propusne širine.. 

NordVPN prihvaća sve glavne oblike plaćanja, uključujući kreditne kartice, PayPal, Amazon Pay, pa čak i bitcoin. Iako ne postoji besplatno probno razdoblje ili besplatni plan, NordVPN ima 30-dnevno jamstvo povrata novca. To barem nudi neki način isprobavanja usluge, ali svejedno vam je potrebno da odložite veliki trošak dugoročnog plana.

Privatni pristup internetu

Na površini, PIA-ove cijene izgledaju bolje od NordVPN-ovih. Mjesečne cijene PIA-e počinju tamo gdje se nalazi godišnja cijena NordVPN-a. To čini PIA očiglednim izborom za one koji ne traže dugoročnu VPN pretplatu.

Međutim, PIA nudi samo šestomjesečne i godišnje planove, pri čemu šestomjesečna opcija teško može išta skinuti s troška. Međutim, godišnji plan je otprilike upola manji od mjesečnog ako ga podijelite na mjesečni trošak. 

Iako ovo smatra PIA dobrom teritorijom pristupačnom opcijom, ono još uvijek ne pobija dugoročne trogodišnje cijene NordVPN-a. Pritom, plan PIA-e dolazi s malo više od NordVPN opcije, omogućavajući istovremeno povezivanje do 10 uređaja. 

Baš kao NordVPN, PIA prihvaća kripto valute, kao i tradicionalnije plaćanje, poput kreditnih kartica i PayPala. U stvari, PIA prihvaća više oblika plaćanja od NordVPN-a, koristeći opcije poput Beam i Mint. 

Kao i NordVPN, PIA također nema bilo kakvu besplatnu probu. Ako želite isprobati VPN potpuno besplatno, provjerite naš najbolji pregled besplatnih VPN usluga. PIA malo svlada ovu zabrinutost razdobljem povrata novca, ali to je samo sedam dana.

Dva okrugla razmišljanja

Ovo je teško izboriti rezultat, jer oba pružatelja usluga imaju model cijena koji se čini usredotočenim na različite ljude. S jedne strane, PIA nudi izuzetno povoljne kratkoročne cijene, dok s druge, NordVPN to prevazilazi svojim trogodišnjim planom. 

U ovom krugu se sve svodi na to da NordVPN daje korisnicima 30 cijelih dana da odluče je li to dobro za njih i da dobiju povrat novca, dok vam PIA daje samo sedam. Ova razlika osvaja NordVPN bod u ovom krugu, ali tek usko. Smatramo da je vrijedno naglasiti da, kao što možete pročitati više u našoj recenziji CyberGhost, CyberGhost nudi duže razdoblje povrata i bolje cijene od bilo kojeg VPN-a koji danas gledamo.. 

Runda: Cijena za NordVPN

NordVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

3

Jednostavnost korištenja

Koliko je jednostavno koristiti dio softvera prilično je subjektivna stvar, ali uprkos tome, to je nešto što je važno uzeti u obzir. Dobro dizajniran softver može pružiti ugodno iskustvo, dok loše dizajnirani softver može biti jadan za korištenje, sprečavajući vašu internetsku produktivnost ili odugovlačenje. 

U ovom smo odjeljku detaljno pogledali klijente svakog VPN-a i razgovarali o tome što je korisničko sučelje. VPN s više prilagođenim i dobro osmišljenim klijentom osvaja bodove za krug. 

NordVPN

Teško je reći tko je to prvi učinio, ali NordVPN-ov opći izgled prilično je čest među VPN klijentima (primjer vrlo sličnog dizajna možete vidjeti u našoj ProtonVPN recenziji). Prvo što ste pozdravili prilikom otvaranja softvera je zaslon s velikom kartom koja zauzima većinu desne strane zaslona i popis poslužitelja koji zauzima lijevu stranu.

nordvpn-pregled-sučelje

Oko karte je niz oznaka mjesta na koje se može kliknuti za povezivanje s poslužiteljem na toj lokaciji. Jedna stvar koju NordVPN čini bolje od većine drugih pružatelja usluga koji koriste ovaj izgled jest da možete uvećati i umanjiti kartu kako biste olakšali pregledavanje svih lokacija poslužitelja širom svijeta, dok ostali VPN-ovi imaju fiksnu perspektivu. 

Popis poslužitelja s lijeve strane karte je abecedni i prikazuje zastavu svake zemlje pored nje. Jednom kada počnete koristiti VPN, popis nedavno korištenih poslužitelja pojavit će se iznad punog popisa poslužitelja, što olakšava brzo povezivanje s posjećenim lokacijama.

Popis nedavnih poslužitelja prikazuje do pet lokacija prije nego što je jedno oboreno s popisa. Za one koji su zainteresirani za maksimiziranje prostora na zaslonu i minimiziranje nereda u njihovom digitalnom radnom prostoru, NordVPN omogućuje korisnicima da zatvore mapu dijela klijenta i vide samo mnogo manji dio s popisom poslužitelja. 

Izbornik postavki NordVPN-ovog klijenta vrlo je učinkovito postavljen i čini NordVPN odličnim izborom za sve. Postoji ograničen broj kartica unutar postavki, a mi bismo sve mogli pronaći pregledom pod našim pretpostavkama na prvoj kartici, što je prilično rijetka stvar. 

Povrh dobro organiziranih kartica, svaka opcija u postavkama nalazi se ispod, jedno- ili dvorednog objašnjenja. Oni vam pomažu u dodatnom pojašnjenju što sve mogućnosti čine i učvršćivanju NordVPN-a kao odličnom izboru za one koji nisu najmoderniji..

Privatni pristup internetu

PIA-ov klijent je prema zadanim postavkama zaključan na programskoj traci u donjem desnom kutu zaslona. Prozor je mnogo manji od klijenta tvrtke NordVPN, a dolazi s manje od polovine širine i gotovo polovine visine. 

Kao što smo spomenuli, u postavkama PIA-e nude se mnoštvo vizualnih opcija, a jedna oslobađa VPN klijenta s trake zadataka, što vam omogućuje pomicanje prozora tamo gdje želite.

Izgled PIA-e vrlo je različit od NordVPN-ovog, s velikim gumbom za napajanje koji zauzima otprilike polovicu ionako malog sučelja. Klikom na ovaj gumb za napajanje povezuje vas se s VPN-om na mjestu koje je prikazano ispod. Drugi VPN koji to radi je ExpressVPN; pročitajte naš članak ExpressVPN nasuprot PIA kako biste vidjeli druge načine ovih usluga.

privatnog internet-pristup-pregled-sučelje

Klikom na lokaciju otvorit će se popis poslužitelja, a ispod toga prikazat će se i vaša IP adresa i IP VPN poslužitelja koji koristite.. 

Na kraju, mala strelica na samom dnu programa proširuje prozor do približno iste visine kao NordVPN klijent. Ovaj dodatni prostor prikazuje još više podataka o vezi, poput podataka o računu, mjesečne uporabe i nekih opcija brzih postavki. 

Glavno sučelje je vrlo kompaktno i učinkovito. Opcije brzih postavki izvrstan su dodir, a cjelokupni izgled sučelja je čist. Međutim, jednom kad krenete u izbornike postavki, stvari su po rubovima malo grube. 

U postavkama se nalaze objašnjenja, ali neke riječi mogu biti pomalo nejasne. Postupci poput sklopke za uništavanje u tri načina koje smo spomenuli u odjeljku “Značajke” dodaju samo zbunjujuće i nepotrebne detalje značajkama koje bi trebale biti jasno odsječene.

Uz to, opsežne mogućnosti povezivanja i mreže daleko nadilaze ono što bi većina ljudi trebala varati. Iako bi PIA sigurno mogao koristiti bilo tko na osnovnoj razini, u postavkama se nudi mnogo više tehničke funkcionalnosti, što bi možda moglo neke ljude odvratiti.

Tri okrugle misli

Oba VPN-a su usavršili klijente koji izgledaju dobro i rade taj posao dobro. NordVPN pruža korisnicima globus u potrazi za dobrom lokacijom za povezivanje, dok PIA malo smanjuje stvari kako bi uštedjela dragocjeni prostor na zaslonu. 

Konačno, NordVPN ima bolji odabrani izgled u izbornicima postavki. Organizacija kartica jednostavna je i olakšava pronalaženje onoga što vam treba. 

Štoviše, NordVPN nudi vrlo jasna objašnjenja za sve što se u postavkama radi. U međuvremenu, PIA ima neke formulacije koje bi mogle biti zbunjujuće, a nudi postavke koje su malo više tehničke nego što bi mnogi zanimali.

Kolo: Jednostavnost upotrebe za NordVPN

NordVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

4

Ubrzati

Kao što je jednostavna uporaba, brzina može lako napraviti ili slomiti bilo koji VPN. Brzi VPN može ponuditi slično iskustvo surfanja web-om ako uopće ne upotrebljavate VPN, dok će se pri mršavim brzinama osjećati kao da ste nazad smanjeni za biranje broja. 

Za razliku od jednostavnosti upotrebe, međutim, brzina je mjerljiva stvar koju možemo objektivno testirati kako bismo odredili pobjednika. U ovom ćemo dijelu učiniti upravo to testiranjem svakog VPN-a na pet lokacija širom svijeta i uspoređujući ga s osnovnim očitanjem koje uzimamo bez ikakvog VPN-a.. 

NordVPN

Kao što smo se već dotakli, kao što je to slučaj u našem protonVPN-u protiv NordVPN-a, NordVPN može biti nedosljedan kada vam je dodijeljenje poslužitelja. Najuočljivije je kada obavljate takva ispitivanja brzine, a u konačnici znači da svaki put kada se povežete s novom lokacijom, odvija se malo lutrije.

Mjesto: Ping (ms) Preuzimanje (Mbps) Učitavanje (Mbps)
nezaštićen9165,510.57
US # 247923133,538.87
Ujedinjeno Kraljevstvo # 20115334.786.06
Holandija # 6614566.915.39
Japan # 69159132,833.31
Dvostruki VPN (od Sjedinjenih Država do Kanade br. 4)7920.488.64

Većinu vremena ova će se slučajna šansa ispasti u redu i vidjet ćete solidne performanse, kao što smo imali na četiri od pet lokacija koje smo testirali. Međutim, način prikazivanja greške poslužitelja NordVPN-a ponovno je zaradio glavu u Njemačkoj i uzrokovao da dobijemo manje od polovine propusne širine onoga što smo dobili od svakog drugog poslužitelja.. 

Iako je ovaj poslužitelj i dalje imao pristojnu brzinu i osjećao se dobro dok smo ga koristili za pregledavanje web stranica i strujanje videa, to još uvijek pokazuje točku koju smo prije napravili. NordVPN je općenito brz, ali je neskladan s jednog poslužitelja na drugi, čak i na istoj lokaciji. 

S vremenom se čini da su se stvari poboljšale u tom pogledu, ali možda ćete se povremeno pojaviti da morate prekinuti vezu i ponovno se povezati kako biste ponovo pokušali lutriju i nadamo se da ćete dobiti brži poslužitelj.

Privatni pristup internetu

PIA i NordVPN trgovali su udarcima s jedne lokacije na drugu, a PIA je zaustavila NordVPN u Sjedinjenim Državama, ali nije uspjela odnijeti pobjedu u Velikoj Britaniji. Tada je, dok je PIA u Japanu bila malo sporija, pobjeđivala nad najslabijom lokacijom NordVPN-a, Njemačka.

Mjesto: Ping (ms) Preuzimanje (Mbps) Učitavanje (Mbps)
Nezaštićen (St. Louis)9169,3411.3
Chicago (preporučeno)1665.4910.23
London107100,728.82
Sao Paulo156124,583.11
Tokijo16352,495.27
Sydney253122,192.6

Napokon, u Brazilu se PIA na kraju raspadala i puhala je brzinom NordVPN-a. Svi su poslužitelji postigli uspjeh u praktičnom testiranju, čak i prilikom streaminga HD videa, s izuzetkom brazilskog poslužitelja.

Kao što sugeriraju rezultati na papiru, Brazilski poslužitelj bio je osjetno sporiji od ostalih poslužitelja i trebalo bi sekundu ili duže od uobičajenog za početak učitavanja web stranica.

Četvrte četvrte misli

Iako se niti jedan od ovih VPN-a neće spustiti u kategoriju „sporih” s ovakvim performansama, samo je jedan imao vidljivo spor poslužitelj, a to je bila PIA. Na papiru je NordVPN pobijedio PIA-u na tri od pet lokacija i pobijedio s velikim maržama.

Na mjestima gdje je NordVPN bio sporiji, to je bilo samo s relativno malim marginama. No, pravi konačni čavao u lijesu za PIA jest taj što je jedini sa serverom koji je vidljivo patio zbog loših performansi, dok su se svi serveri NordVPN-a osjećali brzo i brzo.

Okruglo: Točka brzine za NordVPN

NordVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

5

Sigurnost i privatnost

Završni krug je ono što ćete vjerojatno najviše istaknuti u marketingu svakog VPN-a: sigurnost i privatnost. Kao ni sa čim, ne biste trebali uzimati riječi tvrtke o tome koliko je siguran proizvod. 

Da bismo analizirali sigurnost svakog VPN-a, razmotrimo koje su vrste protokola i šifriranja dostupni i testiramo li bilo kakve curenje, uključujući DNS i IP podatke. Također provjeravamo pravila o privatnosti svakog VPN-a i malo se upuštamo u prošlost da bismo vidjeli jesu li postojale prethodne nedorečenosti o privatnosti.. 

NordVPN

Što se tiče sigurnosti, NordVPN ne nudi mnogo izbora. Uglavnom su i šifriranje i protokol zaključani i ne mogu se mijenjati. Međutim, unatoč nedostatku izbora, koristi najbolji kombinirani dostupni trenutno. 

Za protokol, NordVPN koristi OpenVPN, to je vrlo siguran i open-source protokol koji ima dokazanu sigurnost, a pritom je i dalje transparentan i nudi veliku brzinu povrh svega. Više o OpenVPN-u i ostalim protokolima možete pročitati u našem kvaru VPN protokola. 

Korištena je enkripcija AES-256, a kada je uparen s OpenVPN protokolom, smatramo trenutnim zlatnim standardom za internetsku sigurnost. Kao što smo očekivali s ovim protokolom i enkripcijom, nismo uspjeli pronaći bilo kakve znakove curenja DNS-a, IP-curenja ili bilo koje druge vrste curenja podataka.

Što se tiče privatnosti, NordVPN nudi jedan od sažetijih pravila o privatnosti. Dolazeći na otprilike osam stranica, dokument čini prilično dobar posao objasniti točno koje se informacije prikupljaju, koliko se dugo čuvaju i za što se koriste, a da ne postanu previše zamagljene pretjeranom pravnom terminologijom. 

NordVPN prikuplja prilično minimalnu količinu informacija od korisnika. U stvari, ako se odlučite za plaćanje bitcoin-om, zapravo je moguće postaviti račun bez predaje bilo kakvih identifikacijskih podataka pomoću e-adrese koja se baca.

Normalni načini plaćanja, poput kreditne kartice, ipak će dati NordVPN identifikacijske podatke, no to je uvelike ublaženo činjenicom da sam VPN ne prikuplja identifikacijske podatke o korisnicima.

Informacije prikupljene izvan postavljanja računa uglavnom su ograničene na podatke prikupljene kolačićima na web mjestu. Opet se podaci ne identificiraju i koriste se za poboljšavanje i održavanje web stranice.

Privatni pristup internetu

PIA nudi više izbora za korisnike kada je u pitanju sigurnost, a nudi čak i ovu zgodnu web stranicu koja objašnjava mnoge mogućnosti šifriranja i nudi neke preporuke. Kao i NordVPN, dostupna je i enkripcija AES-256, ali PIA također uključuje AES-128.

AES-128 je manje siguran od 256-bitnog brata, ali zauzvrat može pružiti nešto bolju brzinu i performanse. Postoji i nekoliko opcija provjere autentičnosti podataka koje mogu zaštititi od “aktivnih napada” kada netko presreće promet između vas i VPN poslužitelja.. 

Što se protokola tiče, PIA nudi iste dvije mogućnosti kao NordVPN, koje su obje forme OpenVPN. Jedan od njih, UDP, bolji je za ukupne performanse, dok je drugi, TCP, stabilniji i ponudit će pouzdaniju vezu.

Prelazeći na politiku privatnosti, PIA je mnogo dulja od NordVPN-a, s ukupnom dužinom od oko 12 stranica. Pravilo se posebno fokusira na informacije prikupljene kolačićima na web mjestu, što je – kao u slučaju NordVPN – uobičajena praksa na gotovo svim web stranicama, a tako prikupljene informacije koriste se za održavanje web mjesta. 

Osim podataka prikupljenih na web mjestu, PIA vodi svoj VPN s nultom dnevnika koji je potkrijepljen dokazima iz stvarnog svijeta. PIA je tijekom istraga u prošlosti pozvao tužbu FBI-a, a pokazalo se da nije u stanju predati informacije državnim tijelima jer ne zadržava nikakve identifikacijske podatke. 

Pet okruglih misli

I NordVPN i PIA nude AES-256 enkripciju i OpenVPN protokol, upravo to tražimo kada je u pitanju sigurnost. 

Iako PIA nudi mnogo više mogućnosti kada je u pitanju konfiguriranje sigurnosti vašeg VPN-a, to bi u najvećoj mjeri služilo samo žrtvovanju sigurnosti u korist brzine. Predlažemo da se većina drži isprobane kombinacije. 

Što se tiče politike privatnosti, iako je NordVPN kraći i napisan u jednostavnijem stilu, PIA se dokazala kao nepokolebljiv pred vladinim agencijama na svojim vratima. Oboje imaju solidnu politiku zapisivanja bez dnevnika i jasne rezultate. 

Ovaj krug je nevjerojatno blizu, a oba pružatelja usluga izgledaju sigurni i pouzdani, pa ovaj finalni krug nazivamo izjednačenim, što znači da oba pružatelja usluga zarađuju bod.

Kolo: Sigurnost i privatnost Nema jasnog pobjednika, bodovi za oboje

NordVPN Logo
Privatni logotip pristupa Internetu

6

Presuda

S konačnim rezultatom od pet do jedan, NordVPN donosi pobjedu kući u klizištu. Iako PIA nije loš VPN, jednostavno ne može pratiti pravi izbor kao što je NordVPN. 

Pobjednik: NordVPN

NordVPN je imao vrhunsku brzinu, bolje značajke, subjektivno je bio lakši za upotrebu i čak je ponudio nešto bolje mogućnosti određivanja cijena. Jedino što je privatni pristup Internetu uspio iskoristiti bio je kratak jer oba pružatelja usluga imaju dobru sigurnost i dobre evidencije o poštivanju privatnosti korisnika. 

Ako ste imali iskustva s PIA-om ili NordVPN-om, željeli bismo čuti kako se vaše iskustvo uspoređuje s našim u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map