Najsigurniji web preglednik 2020. godine: ostati siguran

Internet je prepun rizika i cyber-kriminalaca koji pokušavaju pronaći ranjivosti i rupe u računalnoj obrani. Budući da svi svakodnevno pristupamo internetu putem web-preglednika, oni su pogodni načini napada. Web-preglednici mogu poduzeti nekoliko koraka kako bi ste bili sigurni, a danas ćemo pogledati koji je web preglednik najsigurniji.


Prvo ćemo morati razjasniti što točno podrazumijevamo pod sigurnošću preglednika i što programeri mogu učiniti kako bi njihov preglednik bio što sigurniji..

Važno je napomenuti da sigurnost i privatnost nisu iste, a u stvari se dva koncepta međusobno sukobljavaju. To je zato što poboljšavanje sigurnosti često znači prikupljanje više informacija o korisnicima. Ako se više brinete o privatnosti nego što je sigurnost, svakako pročitajte i naš anonimni vodič za pregledavanje.

Ako radije preskočite ravno do najboljeg preglednika na ovom popisu, možete nastaviti i preuzeti Puffin. 

Kao što smo objavili u našoj recenziji, preglednik Puffin izuzetno dobro štiti sigurnost, velikim dijelom zbog neobičnog načina na koji web stranice pokreće na vlastitim poslužiteljima prije nego što ih prenese na korisnike. Ipak, napravimo korak unatrag i utvrdimo što točno znači sigurnost preglednika.

Što je najsigurniji web preglednik

Budući da se internetsko okruženje neprestano razvija, ažuriranja i zakrpe daleko su najvažniji aspekt sigurnosti preglednika. Kad nastanu sigurnosne rupe, programeri ih moraju zatvoriti što je brže moguće kako bi spriječili hakeri da iskoriste prednost. 

Google Chrome je sjajan primjer sigurnog preglednika koji prima česta sigurnosna ažuriranja, uglavnom krpa slabosti za manje od jednog dana.

Iz istog razloga općenito želite da se ažuriranja preglednika automatski preuzmu i instaliraju. To osigurava da čak i većina nepažljivi korisnik ostane zaštićen, a ne oslanjajući se na njih kako bi ih se redovito provjeravalo za nova ažuriranja. Bez sigurnosnih značajki poput automatskih ažuriranja, lako ćete zaostajati, ostavljajući vas ranjivima čak i ako obratite veliku pažnju.

Razlika između HTTP-a i HTTPS-a je također ključna za razumijevanje. Kad se povezujete s web stranicom preko HTTPS-a, vaš se promet šifrira, što ga čini beskorisnim svima koji ga uspiju presresti na putu. Suprotno vrijedi za redovite HTTP veze, što vas otvara do ubrizgavanja zlonamjernog softvera, krađe identiteta i još mnogo toga, ako netko sluša.

Preglednici bi stoga trebali jasno informirati korisnike kada su na web-lokacijama koje ne upotrebljavaju HTTPS. Tenta je odličan primjer, jer je predstavljeno upozorenje jasno i vidljivo, a ne upozorenja Mozille Firefox ili Microsoft Edge koje se lako propuštaju.

Tenta-HTTPS-Upozorenje

Drugi način da vas vaš web preglednik može zaštititi je putem sigurnog pregledavanja baza podataka. Ovo su popisi web stranica za koje je poznato da sadrže zlonamjerni softver, lažne identitete ili druge zlonamjerne elemente.

Svrha sigurnog pregledavanja baza podataka je zaustaviti korisnike u pristupu tim web lokacijama i izložiti se napadima. Postoji nekoliko baza podataka poput ove, poput Googleovog sigurnog pregledavanja ili Microsoftovog SmartScreen-a.

Blokeri skočnih prozora preglednika

Budući da su skočni prozori i oglasi neki od najčešćih vektora za isporuku zlonamjernog softvera, preglednici koji ih blokiraju općenito su sigurniji. Iako gotovo svi moderni preglednici dolaze s blokiranjem skočnih prozora, oni često nisu toliko dobri koliko mogu biti. 

Stoga je preuzimanje jednog od najboljih blokatora skočnih prozora dobra ideja kako biste osigurali maksimalnu zaštitu.

Chrome-popup-blocker

Iako su manje uobičajeni, izvorni blokatori oglasa uključeni u preglednike poput Tenta i Vivaldi, a ove se sigurnosne značajke općenito lako mogu naći u obliku proširenja ili dodataka trećih strana za preglednike koji ne sadrže ugrađeni blokator oglasa..

Tenta-Ad-blocker

Drugi uobičajeni mehanizam isporuke zlonamjernog softvera ili špijunskog softvera je JavaScript, tako da preglednici poput Google Chromea ili Vivaldija koji omogućuju korisnicima da vlastito blokiranje skripti na određenim web mjestima dobivaju dodatne bodove za to.

Budući da će većina preglednika danas spremiti podatke za prijavu i zaporke za jednostavniju upotrebu, njihovo upravljanje lozinkom je također od presudne važnosti. U idealnom slučaju, vaše pohranjene lozinke moraju se automatski zaštititi pomoću vjerodajnica sustava ili računa, osiguravajući da su sigurne čak i ako netko ima fizički pristup vašem uređaju.. 

Ipak biste trebali preuzeti jednog od naših najboljih upravitelja lozinki, čak i ako koristite preglednik koji ima sigurnosne značajke za zaštitu lozinki.

Vivaldi-lozinkom za zaštitu

Konačno, postupak poznat kao “sandboxing” još jedan je način na koji web preglednici mogu zaštititi vas i vaše računalo. Izoliranjem svake kartice i web aplikacije u svom procesu (ili “sandbox”) s ograničenim povlasticama, preglednici mogu osigurati da web stranice ne mogu lako manipulirati drugim web mjestima koje posjećujete ili samim uređajem. 

Google je prvi ovo predstavio još 2008. godine, ali od tada je postao standardna značajka.

Zadatak-Manager-a Chrome

Uz to pokriveno, vrijeme je da pređemo naš popis pet najsigurnijih internetskih preglednika, kao i nekoliko časnih spomena koje se jedva nisu našle na ovom popisu.

Najsigurniji web preglednik: Puffin

Puffin koristi radikalan i izuzetno učinkovit pristup sigurnosti preglednika. Umjesto da na svom lokalnom računalu pokreće kôd web stranice, Puffin rješava sve na strani poslužitelja prije nego što korisniku pokaže ogledalo web stranice. 

To znači da je bilo koji zlonamjerni softver koji je prisutan na web mjestu učitan na Puffinovim poslužiteljima umjesto na vašem uređaju, zbog čega je nemoguće zaraziti vaš uređaj na ovaj način.

Puffin-Ponovno na poslužitelj

Ovaj pametan pristup zapravo čini većinu gore navedenih kriterija nevažnom jer ne postoje sigurnosne značajke poput sigurnog pregledavanja baza podataka, sigurnosnog sandučića ili blokiranja skripte kada kôd web stranice čak ni ne radi na vašem računalu. Iz tog razloga, to je lako najsigurniji internetski preglednik.

Iako preglednik ne obavlja sjajan posao upozoravanja korisnika na nesigurne veze, Puffin postaje briga o privatnosti, a ne sigurnosti, jer je jedina negativna posljedica povezivanja HTTP-a i Puffina to što bi netko mogao slušati vaše pregledavanje..

Ostali razlozi koji volimo lisice

Osim njegove izvrsne sigurnosti, veoma cijenimo i Puffinovu posvećenost privatnosti. Pristup pretraživanju temeljenom na oblaku pruža zaštitu od praćenja, čineći ga u osnovi poput VPN-a u smislu da će vas web stranice moći pratiti samo do Puffinovih poslužitelja. 

No nećete ga moći koristiti za zaobilaženje geoblokiranja, pa provjerite naš popis najboljih VPN pružatelja usluga ako vam je to potrebno.

Mobilna inačica Puffina također je nevjerojatno brza, iako se nažalost isto ne može reći za verziju za stolna računala. Uključene su i neke izvrsne manje značajke, poput spremanja datoteka izravno u oblačne usluge, poput Dropboxa i OneDrivea, za koje smatramo da bi i drugi preglednici trebali implementirati..

Puffin-Save-to-Cloud

Konačno, Puffin također koristi vrlo malo RAM-a u usporedbi s drugim preglednicima, a može vam uštedjeti značajnu propusnost ograničavajući količinu podataka poslanih s svake web stranice. Za više informacija o svim prednostima i nedostacima preglednika, pogledajte našu Puffin recenziju.

Tenta

Tenta je izričito izgrađena na umu sigurnost i privatnost. Opremljen je sigurnosnim značajkama i alatima za zaštitu privatnosti koji imaju za cilj da korisnicima osiguraju sigurnost i sigurnost tijekom kretanja Internetom. 

Proširenje HTTPS Everywhere ugrađeno je izravno u preglednik, što prisiljava sve web stranice da koriste sigurnu vezu kad god je to moguće. Ako se i dalje nađete preko uobičajenog HTTP-a (s obzirom na to da web lokacija uopće ne podržava HTTPS), dobit ćete jasno upozorenje da se to događa.

Nadalje, sve dok omogućite besplatan ugrađeni VPN, svi podaci o povijesti pregledavanja zaštićeni su AES 256-bitnom enkripcijom, što vrijedi i za lokalne datoteke pohranjene na vašem Android uređaju. Trebate korijenski pristup uređaju da biste jednostavno vidjeli mapu Tenta, a čak i ako to učinite, sve što ćete naći je gomila šifriranih i nečitljivih datoteka.

Tenta također blokira i oglase i skočne prozore bez potrebe za dodatkom. Uz to, postavka koja se zove “preglednik maski” blokira snimke zaslona dok je preglednik otvoren, a možete postaviti i preglednik tako da zatvara sve otvorene kartice na izlazu. Obje ove sigurnosne značajke predstavljaju lijepe dijelove dodatne sigurnosti i privatnosti ako netko u kratkom roku dobije fizički pristup vašem uređaju.

Tenta-maska-preglednik

Međutim, Tenta to obično ne bi trebao biti briga jer možete postaviti web preglednik da zahtijeva PIN. To znači da čak i ako netko ima vaš uređaj, on neće moći otvoriti preglednik. Taj se PIN također ne pohranjuje na Tentaovim poslužiteljima, a pruža dodatnu sigurnost od kršenja podataka i curenja na strani tvrtke..

Unatoč svim ovim sjajnim sigurnosnim značajkama, Tenta se ne može natjecati s Puffinom jer i dalje može biti zaražena zlonamjernim softverom dok pregledavate, pogotovo jer na bilo koji način ne blokira zlonamjerne web stranice niti može onemogućiti JavaScript.

Ostali razlozi koji volimo Tenta

Uz Trenutačno je puno toga što će Tenta voljeti, osim njegove izvrsne sigurnosti. Privatnost je jednako dobra, budući da je politika privatnosti jasna i sažetka, a CloudMosa – tvrtka koja razvija Tenta – ne prikuplja osobne podatke o svojim korisnicima..

Dizajn sučelja je također izvrstan, a uključuje inovativan pristup upravljanju karticama zvanim “zone”, koji su u osnovi grupe kartica na koje možete specijalizirati različite postavke. Uz to, medijski trezor omogućuje vam preuzimanje, spremanje i šifriranje svih vrsta medijskih datoteka, omogućujući vam jednostavan i privatni pristup u bilo kojem trenutku.

Tenta-zone

Ako se još uvijek niste baš dobro odlučili za preglednik, provjerite naš cjeloviti pregled Tenta-e za potpuni pregled.

Vivaldi

Kao i mnogi drugi preglednici, Vivaldi koristi Google Sigurno pregledavanje kako bi zaštitio korisnike od zlonamjernih web stranica koja sadrže zlonamjerni softver ili sheme krađe identiteta. Ovo je odličan izbor, jer je jedna od najboljih sigurnih baza podataka pretraživanja.

Učestalost ažuriranja također je vrhunska, jer preglednik brzo prima sigurnosna ažuriranja po potrebi, kao i novo standardno izdanje otprilike jednom tjedno. 

Oglasi su blokirani prema zadanim postavkama na onome što Vivaldi klasificira kao “web mjesta koja vrijeđaju”, iako preglednik ne pojašnjava što to uključuje. Ako želite općenito blokirati oglase, morat ćete preuzeti blokator oglasa iz Chrome web-trgovine.

JavaScript se može blokirati općenito ili pojedinačno. Nadalje, ako završite povezivanje s web stranicom preko nesigurne HTTP veze, prikazat će vam se jasno i vidljivo upozorenje, pazeći da ste svjesni ranjivosti.

Vivaldi-JavaScripta

Iako je Vivaldijeva sigurnost izvrsna u usporedbi s većinom preglednika, pobijedila je njenim brojem sigurnosnih značajki koje Tenta nudi i Puffinovim pregledavanjem u oblaku, zbog čega je preglednik na trećem mjestu na našoj listi.

Ostali razlozi koji volimo Vivaldi

Vivaldi je jedan od naših najboljih pregledača i to s dobrim razlogom. Ne samo da je nevjerojatno brz, već koristi i iznenađujuće malu količinu RAM-a. Nadalje, razina prilagodbe i kontrole izgleda i izgleda preglednika nema premca.

Vivaldi-Prilagođavanje

Upravljanje karticama je također izvrsno jer ste dobili niz alata za praćenje pregledavanja stranica. Kartice možete zalijepiti, hibernirati i isključiti zvuk, kao i podijeliti zaslon između više web stranica, čineći multitasking povjetarcem. 

Budući da se preglednik temelji na Chromiumu (pročitajte našu Chromium recenziju), većina Chromeovih proširenja koja ne mijenjaju korisničko sučelje kompatibilna su s Vivaldijem.

Vivaldi-Split-Screen

Vivaldi se također odlično slaže s privatnošću. On prikuplja samo anonimne podatke o korištenju, a politika o privatnosti jasno kaže da se ti podaci nikada ne koriste za internu analizu, što znači da se nikada ne dijele s trećim stranama. Sve ovo i još više pokrivali smo u našoj recenziji Vivaldija, pa provjerite ako to već niste.

Krom

Učestalost ažuriranja preglednika Google Chrome jedna je drugoj, a sigurnosne zakrpe uvode se nekoliko sati ili dana nakon što je Google otkrio ranjivost. Preglednik također pruža jasnim upozorenjem korisnicima kada koriste nesigurnu HTTP vezu, a JavaScript se može u potpunosti blokirati ili za određene web stranice.

Iako se skočni prozori blokiraju automatski, ne postoji ugrađeni blokator oglasa, ali u Chrome web-trgovini postoji nekoliko besplatnih. Ne iznenađuje što Chrome koristi Googleovu vlastitu bazu podataka o sigurnom pregledavanju kako bi zaštitio korisnike od zlonamjernih web stranica, što, kao što smo već pokrivali, u ovom zadatku dobro funkcionira..

Još 2013. otkriveno je da se svim lozinkama spremljenim u Google Chromeu može lako pristupiti u otvorenom tekstu, bez potrebe za autentifikacijom, ali to se od tada promijenilo i lozinke su sada zaštićene pomoću vjerodajnica sustava.

Chrome-lozinkom za zaštitu

Iako je sigurnost Google Chrome-a u osnovi jednaka Vivaldiju, nedostatak ugrađenog blokatora oglasa za web lokacije koja se bave zloupotrebom daje Vivaldiju prednost, iako ne puno, jer ionako možete lako dodati proširenje u tu svrhu. 

Budući da se ovaj članak prvenstveno fokusira na sigurnost, preporučujemo čitanje našeg pregleda preglednika Google Chrome da biste saznali sve što možete o kralju web preglednika.

Ostali razlozi koji nam se sviđaju Chrome

Google Chrome je daleko najpopularniji preglednik na svijetu i to nije bez razloga. Ima intuitivan i jednostavan dizajn koji je postao industrijski standard.

Chrome-Google Translate

Chrome je također vrlo brz, nadmašuje većinu ostalih preglednika sa samo nekoliko izuzetaka, a njegova ogromna biblioteka proširenja nema premca. Sinkronizacija između uređaja je lagan, a preglednik je dobro integriran s raznim Googleovim uslugama.

Hrabar

Brave je još jedan odličan izbor za siguran web preglednik. HTTPS Everywhere omogućen je prema zadanim postavkama, a ako se i dalje trebate povezati s web stranicom preko uobičajenog HTTP-a, Brave daje jasno upozorenje kada se to događa.

Hrabri-HTTPS-Svugdje

Izbornik oklopa omogućava jednostavno praćenje onoga što je trenutno blokirano na web lokaciji koju gledate i daje vam brzi pristup raznim sigurnosnim postavkama. 

Hrabri-Shields-izbornik

Oglasi i skočni prozori blokirani su prema zadanim postavkama, a možete omogućiti i blokiranje skripti. Kao i mnogi drugi na popisu, i Brave koristi Google Sigurno pregledavanje za zaštitu od raznih vrsta cyber kriminala, poput zlonamjernog softvera ili krađe identiteta.

Nažalost, Braveova ažuriranja često ostavljaju nešto što je poželjno, jer preglednik rijetko prima ažuriranja češće nego jednom u tri tjedna, što je malo sporo kad je u pitanju sigurnost. Samo ovo je ono što Hrabro postavlja na peto mjesto na ovoj listi, a ne više gore.

Ostali razlozi koji volimo hrabre

Kao što je opisano u našoj recenziji, Hrabri dobro postiže rezultate u svakoj kategoriji, unatoč zauzimanju završnog mjesta na ovoj listi. Hrabar je i brz i troši iznenađujuće malo RAM-a. Također dolazi s nekoliko zanimljivih sigurnosnih značajki, poput blokiranja sadržaja na društvenim medijima i pružanja trake s karticama na mobitelu.

Hrabri-Shields-izbornik

Kao i drugi Chromium preglednici obuhvaćeni ovim člankom, i Brave može koristiti većinu Chromeovih proširenja, uvelike proširujući što preglednik može raditi na gotovo svim područjima.

Privatnost je također vrhunska, a u neobičnom potezu Brave čak i izvorno podržava Tor, besplatni softver otvorenog koda koji omogućuje anonimnu komunikaciju (ne treba brkati sa samim Tor preglednikom). Pogledajte naš Brave pregled za više informacija o ovom sveobuhvatnom izvrsnom i sigurnom pregledniku.

Časni spomen

Popis pet najsigurnijih preglednika uvijek će biti malo restriktivan; evo dva preglednika koji jedva to nisu napravili.

Rub

Sigurnost je jedini dio preglednika Microsoft Edge koji zaslužuje svaku pohvalu. Sustav SmartScreen blokira zlonamjerne web stranice i u tome je zapravo bolji od Googleovog sigurnog pregledavanja. 

Edge-HTTPS-Upozorenje

Nažalost, niska učestalost ažuriranja (otprilike jednom mjesečno) i nevjerojatno lako propustljivo upozorenje o povezivanju sprječavaju preglednik Microsoft Edge iz naših pet najsigurnijih preglednika. Za više informacija o pregledniku pročitajte našu recenziju Microsoft Edge.

Firefox

Mozilla Firefox je još jedan preglednik koji se jedva nije uvrstio na naš popis. Njegova učestalost ažuriranja je izvrsna, a preglednik koristi Google Sigurno pregledavanje za zaštitu svojih korisnika. 

Firefox-Master Lozinka

Unatoč tome, Mozilla Firefox ima upozorenje o nesigurnom povezivanju koje je teško primijetiti, a lokalno pohranjene lozinke potpuno su nezaštićene ako ručno ne omogućite glavnu lozinku. Da biste pregledali preglednik Mozilla Firefox, pogledajte detaljniji pregled preglednika.

Završne misli

Sigurnost je važna činjenica pri odabiru preglednika. Nažalost, često se previđa jer nije tako vidljiv kao ostali aspekti pregledavanja weba, poput performansi ili značajki. 

Iako preglednik može učiniti toliko da vas zaštiti (posebno od sebe), oni navedeni ovdje će vam omogućiti da prijeđete internetom znajući da nema uočljivih slabosti ili ranjivosti zbog kojih ćete biti izloženi riziku.

Ako ste posebno zabrinuti za sigurnost, toplo preporučujemo Puffin, ali bilo koji drugi unos na ovom popisu je također dobar izbor. Rado bismo čuli što mislite o sigurnosti vašeg preglednika. Ako nije na našem popisu i mislite da to zaslužuje, obavijestite nas u komentarima u nastavku.

Ako želite saznati više o tome kako se ovi preglednici uspoređuju izvan sigurnosti, pogledajte naše preglednike. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map