Najsigurniji davatelji e-pošte 2020: ProtonMail vs Tutanota vs Hushmail

Postoje brzi i jednostavni načini za komuniciranje s nekim putem interneta, kao što su trenutni glasnik, video chat ili društveni mediji. Iako su ove metode bolje argumentirane, svijet i dalje šalje preko 280 milijuna poruka e-pošte dnevno. Zasad je barem jasno da će e-pošta ovdje ostati. Međutim, sigurnost je problem, zbog čega ćemo ovdje raspravljati o najsigurnijim dobavljačima e-pošte.

Problem s e-poštom je jednostavan. Protokoli koji su datirani podložni su cyber kriminalcima koji mogu koristiti vaš račun za slanje neželjene pošte, hakiranje na druge internetske račune ili brisanje važnih podataka. Čak su i oglašivači, vladine agencije i davatelji e-pošte zainteresirani za vašu prepisku.

Ako vas slabe ranjivosti e-pošte, razmislite o prelasku na novog davatelja usluga e-pošte. Pogledat ćemo pet koji nude veću sigurnost nad općenitim mogućnostima. Za svaku ćemo uslugu sažeti njezine sigurnosne mogućnosti, stvoriti račun, značajke poštanskog sandučića i slojeve cijena.

Ne zaboravite provjeriti naš mrežni vodič za privatnost o načinima zaštite vaših podataka. Za više mjera sigurnosti, pogledajte naših 99 alata za zaštitu vaše privatnosti. Konačno, pogledajte naš vodič za sigurnost e-pošte za još dodatnih savjeta.

1. ProtonMail

Na ProtonMail se lako prijavljuje, dolazi s visokim standardom zaštite i nudi fleksibilnost zbog svojih mnogobrojnih planova plaćanja. Trešnja na vrhu je jednostavno, ali moderno sučelje koje olakšava navigaciju po poštanskom sandučiću i pregledavanje poruka.

Usluga šifrira poruke u svakom trenutku. Ako je poruka na poslužiteljima ProtonMaila, šifrirana je. Ako dva računa ProtonMail međusobno šalju i primaju poruke, oni su šifrirani. Korisnici mogu slati sigurne poruke na vanjske adrese e-pošte pomoću ključa za šifriranje. Primatelj za pristup poruci koristi zaporku pošiljatelja.

ProtonMail koristi AES, RSA i OpenPGP za šifriranje poruka. Priznaje da čak i ne može pristupiti korisnikovim porukama. To je mač s dvije oštrice, jer ni on ne može dohvatiti izgubljene podatke korisnika. Ono što se žrtvuje u opcijama oporavka, jedno u privatnosti i zaštiti.

Stvaranje računa je bezbolan proces. Da biste to učinili, sve što morate unijeti je korisničko ime i zaporka. Dajete vam mogućnost dodavanja e-pošte za oporavak u slučaju da zaboravite i zaporku.

Slika-1 ProtonMail-postavljanje-kopija

Kretanje po poštanskom sandučiću slično je Gmailu, Outlooku i Yahoo-u. ProtonMail nudi osnovne značajke kao što su prilagođeni filtri, sedam zadanih mapa i oznaka za organizaciju. Ima internetske tipke za one koji se žele kretati u pristigloj pošti pomoću tipkovnice umjesto miša.

Slika-2-ProtonMail-tipkovnica-Prečaci

Slanje e-pošte s ProtonMail-om

Slika-3-ProtonMail-Nacrt

Da biste šifrirali poruke za korisnike koji nisu ProtonMail, morate kliknuti ikonu zaključavanja na dnu nacrtane poruke e-pošte, unijeti lozinku i odabrati “postavi”.

Slika-4-ProtonMail-kriptiranje-poruke

Pored ikone brave nalazi se sat. Kad to pošiljatelji omoguće, odlučuju vrijeme isteka. E-pošta i njeni prilozi automatski će se izbrisati u izabrano vrijeme. Kao i Gmail, ProtonMail podržava veličine privitaka do 25 MB.

Slika-5-ProtonMail-Istek vremenu

ProtonMail cijene

ProtonMail nudi besplatnu verziju. To je ograničena opcija s 500 MB prostora za pohranu i 150 poruka e-pošte dnevno, ali ništa ne prepušta besplatnu sigurnost. Prvi plaćeni plan, plus, nudi 5 GB prostora za pohranu, 1000 e-poruka dnevno i još pet adresa e-pošte po cijeni od 5 USD mjesečno.

Sljedeći, Professional, nudi istu količinu prostora za pohranu, ali daje neograničene poruke, prilagođene domene i više mogućnosti poštanskog sandučića za 8 USD mjesečno po korisniku. Plan visokog nivoa, Visionary, povećava prostor za pohranu na 20 GB i nudi 50 adresa e-pošte za 30 dolara mjesečno.

Tim koji stoji iza ProtonMaila nudi i VPN usluge. Pogledajte našu ProtonVPN recenziju za više informacija.

Plan: FreePlusProfessionalVisionary
Cijena:Besplatno5 USD mjesečno8 USD mjesečno30 USD mjesečno
Skladištenje:500 MB5GB5 GB po korisniku20GB
E-poruke po danu:1501000NeograničenNeograničen

Prijavite se za ProtonMail

2. Kolab Sad

Kolab Now nudi e-poštu, kao i alate za pohranu i suradnju datoteka. Podaci korisnika sigurniji su jer se pohranjuju na poslužitelje u Švicarskoj. Softver bi mogao imati koristi od šifriranja poruka, a to je nedostupno putem svoje web pošte.

Na njegovoj web stranici piše da neće dati osobne podatke korisnika i da promovira transparentnost čineći svoj softver otvorenim kodom. Koristi savršenu tajnu unaprijed kao dodatni sloj sigurnosti u slučaju da privatni ključ postane ugrožen. Za više informacija o PFS-u pogledajte naš pregled Dropbox natjecatelja.

Stvaranje računa zahtijeva niz koraka. Prvo traži osnovne podatke: ime i prezime, zemlju, korisničko ime i lozinku. Drugi nudi prilagođene značajke koje možete izabrati, poput dvofaktorske provjere autentičnosti prilikom prijave, količine prostora za pohranu, mobilne sinkronizacije i plana plaćanja.

Image-21-Kolab-A-račun-Detalji

Planovi se isporučuju u tri okusa: godišnji, kvartalni ili mjesečni. Što je dulja obveza, to su veće uštede.

Image-22-Kolab-A-Opcije

Kolab sada dijeli

Usluga potiče dijeljenje. Između dva računa Kolab Now korisnici mogu dijeliti mape e-pošte, grupe kontakata, kalendare i još mnogo toga.

Image-23-Kolab-A-Mailbox

To je korisno za korisnike koji žele uredski paket koji je integriran s njihovom e-poštom, štedi im od glavobolje pri prelasku između samostojećih aplikacija. Istovremeno, nije suparnik Dropbox Paper-u ili Google dokumentima.

Image-24-Kolab-A-Nacrt

Značajka označavanja jedna je od korisnijih za organizaciju. Možete stvoriti oznake označene bojom koje djeluju kao kategorije za razvrstavanje predmeta. Svaka stavka, bilo da je riječ o e-poruci, događaju kalendara ili bilješci, može prikazati jednu ili više oznaka.

Image-25-Kolab-A-postavke

Kolab sada cijene

Strogo gledajući, Kolab Now ne nudi besplatno probno razdoblje, ali korisnici mogu zatražiti povrat novca tijekom prvih 30 dana. Pretplata se iznosi 4,50 USD mjesečno. Korisnici koji se obavežu na tri mjeseca dobit će popust od 1 posto, dok će oni koji idu na godinu dobiti 3 posto popusta. Prihvaća PayPal, Bitcoin, kreditne kartice i izravne bankovne transfere.

Plan: MonthlyQuarterlyAnnual
Cijena:4,50 USD mjesečnoOko 12,15 USD kvartalnoOko 37,80 dolara godišnje

3. CounterMail

Kao i ProtonMail, i Countermail nudi dostojnu razinu sigurnosti. Ako u Švedskoj nestanu web-poslužitelji bez diska, manja je vjerojatnost da će IP adresa korisnika procuriti. Sučelje nije privlačno, ali to je manje važno od sigurnosti.

CounterMail nudi više sigurnosnih mjera od svojih neobičnih poslužitelja. Koristi algoritme šifriranja, poput OpenPGP-a, AES-a i RSA-e za zaštitu komunikacija e-poštom. Jedna od značajki hladnjaka je opcijski USB ključ koji možete naručiti i zahtijevati kad god (i gdje god) prijavite. To je dvofaktorska provjera autentičnosti i pomoći će vam da budete još sigurniji.

Prijavljivanje je jednostavno. Potrebno je nekoliko sekundi da otvorite račun prije nego što dobijete pristup poštanskom sandučiću. Sve što je potrebno su korisničko ime i zaporka.

Slika-6-CounterMail-postavljanje

Izgled poštanskog sandučića je jednostavan. Postoje tri konfiguracije u postavkama koje mijenjaju redoslijed prikaza sustava Windows.

Slika-7-CounterMail-Mailbox

Druga značajka izdvajanja je Safebox. Tamo možete označiti web stranice, bilježiti svoje vjerodajnice za prijavu i bilješke. Trebat ćete unijeti zaporku svaki put kada pristupite ovom osobnom prostoru za pohranu.

Slika-8-CounterMail-Safebox

Postavke za kontra-poštu

Postoje tri sigurnosne opcije ispod ikone zaključavanja na vrhu prozora nacrta e-pošte koja se zove “šifriranje”. Prvi digitalno potpisuje e-poštu, tako da nema sumnje da je poruka od vas. Drugi šifrira poruku u koju ćemo ući u sljedećem odlomku. Treća daje dozvolu za korištenje vašeg javnog ključa koji nije CounterMail.

Slika-9-CounterMail-Nacrt

Poruke poslane između dva računa CounterMail šifriraju se automatski. Vanjske e-poruke ne šifriraju se ako ciljna adresa ne koristi OpenPGP. I dalje imaju digitalni potpis i sakrivaju vašu IP adresu. Poruke dopuštaju privitke od 32 MB ili manje.  

Slika-10-CounterMail-Šifriranje-poruke

Cijena CounterMail-a

Probna verzija vrijedi sedam dana i omogućuje vam samo slanje e-pošte na druge adrese CounterMail. Paketi za pretplatu na CounterMailu nude popuste za duže obveze. To je 29 USD za 1 GB prostora za pohranu i šest mjeseci pristupa. Povrh toga, planovi podižu prostor za pohranu na 2 GB tijekom 12 i 24 mjeseca i koštaju 49, odnosno 79 USD. Korisnici mogu kupiti više prostora za jednokratne naknade.

CounterMail prihvaća kreditne kartice, bankovne doznake i bitcoin.

Plan: 6 mjeseci12 mjeseci24 mjeseca
Cijena:29 $49 $$ 79
Skladištenje:1000 MB2000 MB2000 MB

4. Tutanota

Prema njegovoj web stranici, Tutanota na latinskom znači “sigurna poruka”. Njegovi poslužitelji borave u Njemačkoj i podliježu strogim zakonima o privatnosti. Ta pravna zaštita je vanjska prepreka koja sprečava čak i Tutanota da pristupi vašoj e-pošti, iako može vidjeti pošiljatelja, primatelja i datume.  

Šifrira e-poštu i kontakte pohranjene na računu s AES i RSA. Prepiska između dva Tutanota korisnika šifrira se automatski. Korisnici mogu šifrirati vanjske e-poruke, ali to djeluje na drugi način. Vanjski primatelji dobivaju vezu putem e-pošte koja zahtijeva otvaranje lozinke. Unošenjem lozinke omogućuje im čitanje e-pošte i odgovor na šifriranu poruku.

Postupak postavljanja zahtijeva vrijeme zbog zaporke. Mora sadržavati minimalni broj znakova i dostići odgovarajuću snagu prije nego što vas Tutanota omogući da nastavite.

Image-11-Tutanota-postavljanje

Na kraju postavljanja nudi kôd za oporavak, što je jedini način vraćanja računa ako zaboravite lozinku.

Image-12-Tutanota za oporavak

Poštanski pretinac ima čist i minimalan izgled. Mape sjede na bočnoj traci koja se automatski skriva – klikom na bočnu strelicu izvlači se iz osame i vraća se na čelo. Korisnici sastavljaju e-poruke klikom na veliki okrugli gumb u donjem desnom kutu prozora preglednika.

Image-13-Tutanota-Mailbox

E-poruke u mapi smeća i neželjene pošte automatski se brišu nakon 30 dana.

Mogućnosti zaštite Tutanota

U postavkama je dostupna opcija dvofaktorne provjere autentičara.

Slika-14-Tutanota-postavke

Postoji mogućnost šifriranja za korisnike koji mogu kreirati zaporku za svoje poruke. Prikazuje se kao ikona s crvenom bravom nakon što korisnici unesu primateljevu vanjsku adresu e-pošte. Metar ispod polja pokazuje snagu lozinke. Nakon što pošiljatelj dovrši lozinku, oni je trebaju poslati primatelju. E-poruke mogu podržavati privitke do 25 MB.

Slika-15-Tutanota-Šifriranje-poruke

Tutanota cijene

Besplatna verzija Tutanota je izvanredna i nudi do 1 GB prostora za pohranu.

Najjeftiniji plaćeni plan je Premium koji nudi pet adresa e-pošte, pristigla pravila i podršku za rješavanje problema u iznosu od oko 2 USD mjesečno. Pro verzija iznosi oko 7 dolara mjesečno i nudi vam 10 GB prostora za pohranu, do 20 adresa e-pošte i mogućnosti prilagodbe za prikaz web stranica. Tutanota čak nudi popuste u određenim zemljama.

Plan: FreePremiumPro
Cijena:BesplatnoOko 2 dolara mjesečnoOko 7 dolara mjesečno
Skladištenje:1 GB1 GB10GB
Aliases e-pošte:1520

5. Hushmail

Hushmail nudi šifrirane i nekodirane poruke. Prilagodljiv je prilikom slanja vanjskih adresa e-pošte, ali ne primjenjuje strogu sigurnost kojoj se mnogi mogu nadati. Na vašu IP adresu i neke podatke vodi evidenciju, ali na svom web mjestu jasno stoji o onome što prati.

Hushmail koristi OpenPGP za šifriranje e-pošte i samih ključeva. Korisnici mogu slati i primati šifrirane poruke e-pošte na vanjske adrese sve dok koriste OpenPGP. Usluga skenira poruke virusima, ali ih ne može spriječiti da zaraze računala.

Prvi dio postava traži korisničko ime i zaporku, što Hushmail predlaže da napravite pet ili više riječi. U stvarnosti, zahtijeva samo osam znakova i nije povezan s provjerom snage.

Image-16-Hushmail-račun

Za stvaranje računa potreban je mobilni telefon s tekstualnim porukama. Ako korisnici izgube lozinku, ne mogu je povratiti za osobne račune. Računi se automatski deaktiviraju nakon tri tjedna ako se korisnici ne prijave.

Image-17-Hushmail-račun-aktivacija

Slanje poruka s Hushmailom

Sučelje poštanskog sandučića je jednostavno i elegantno. Sigurnosne značajke su prema zadanim postavkama isključene, tako da će korisnici morati ući u postavke kako bi ih uključili. Postoji mogućnost postavljanja digitalnog potpisa na dnu odlaznih poruka. Ako korisnici žele zaštititi svoj račun, mogu omogućiti postavku provjere u dva koraka.

Image-19-Hushmail-Mailbox

Slanje šifrirane poruke e-pošte je jednostavno kao i potvrđivanje okvira u nacrtu poruke. Kad prvi put vanjske adrese dobiju šifriranu poruku, moraju odgovoriti na sigurnosno pitanje stvoreno od strane pošiljatelja. Nakon toga moći će pristupiti sljedećim porukama s zaporkom koju stvore na web lokaciji Hushmail.

Nema provjere pravopisa. Pojedinačni privitak mora biti 20MB ili manji.

Image-20-Hushmail-Nacrt

Hushmail cijene

Besplatno probno razdoblje nudi Hushmail-ovu Premium uslugu za 14 dana s 25 MB prostora za pohranu. Godišnje košta 50 dolara za pristup uslugama putem interneta, mobilnih i stolnih računala. Prostor za pohranu povećava se na 10 GB, nema oglasa i računi se neće deaktivirati tijekom razdoblja neaktivnosti.

Plan: Premium
Cijena:50 USD godišnje
Skladištenje:25 MB

Završne misli

Internet je zastrašujuće mjesto. Iako nijedan dobavljač e-pošte nije 100 posto imun na prijetnje, oni gore nude razinu sigurnosti koja nedostaje u uobičajenim uslugama. Bez obzira tražite li sigurnijeg davatelja osjetljivih radnih e-mailova ili iz osobnog uvjerenja, teško je pogriješiti s bilo kojom od njih..

Pored web pošte, gotovo sve usluge koje smo predložili nude mobilne verzije za iOS ili Android. Jedina koja nema mobilnu aplikaciju je Hushmail, ali postoje “haksovi” koji mogu usmjeriti vaš preglednik na njegov poslužitelj kako bi pristupili e-pošti.

Ako nijedan od gore navedenih pet ne ukaže na vaše zanimanje, imamo šestog kandidata. Kao dio svojih VPN usluga, TorGuard nudi sigurne račune e-pošte. Da biste saznali više o ovoj usluzi usmjerenoj na sigurnost, pročitajte naš TorGuard pregled.

S kojim se pružateljem e-pošte smatrate sigurnim koristiti? Jesmo li propustili? Javite nam u komentarima, i hvala vam na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me